Урок-презентація. "Барди". 7 кл.

Про матеріал
До вашої уваги пропонується матеріал, який можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми «Новаторство в музичному мистецтві».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новаторство в музичному мистецтві (матеріали для вчителів) Вчитель музичного мистецтва Лисянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Беляєва Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

До вашої уваги пропонуються матеріали, які можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми « Новаторство в музичному мистецтві».

Номер слайду 3

Тема уроку. Барди

Номер слайду 4

Музичне привітання Доброго дня! Доброго дня Тобі, наша рідна земля! Сонце нам шле привіт… Доброго дня тобі, світ!

Номер слайду 5

Сьогодні на вас чекає зустріч із бардівською піснею. Ви ознайомитеся з історією розвитку бардівської пісні та творчістю найвідоміших бардів у тому числі й українських.

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань. Індивідуальне опитування * Що означає термін «французький шансон»? * Розкажіть про особливості та характерні риси шансону. * Назвіть імена виконавців та творців шансону.

Номер слайду 7

Новий матеріал для засвоєння Середньовічні барди були професійними поетами-співаками, мандрівними або придворними. Вони виконували героїчні пісні-барди, бойові, релігійні та сатиричні пісні, елегії тощо. У XV столітті слово «бард» перейшло із шотландської в англійську мову і стало означати «мандрівний музикант». У європейській літературі слово «бард» стало синонімом поета.

Номер слайду 8

Музичний словничок Бард (анг. Bard –співець) – Народний співець давніх кельтських родів, в середні віки – валійський, ірландський, шотландський професійний поет-співець, який співав у супроводі схожого на ліру інструмента. Музика бардів не збереглася. 2. У наш час бардами називають авторів-виконавцій «авторської» пісні.

Номер слайду 9

Українські барди – виконавці пісень ( у тому числі власних) у жанрах бардівської пісні, співаної поезії тощо.

Номер слайду 10

Музичне сприймання Фрагменти композицій Б. Окуджава. «Ваше величество женщина». Б. Окуджава. «Молитва Франсуа Вийона» у виконанні Ж.Бічевської. Ю.Візбор. «Изгиб гитары жёлтой». Е. Драч. «Б’ють пороги» (на сл. Т. Шевченка). М. Бурмака. «Ми йдемо».

Номер слайду 11

Аналіз музичних творів * Які особливості бардівської пісні вам вдалося розпізнати у прослуханих піснях? * Розкажіть про музичні образи кожної пісні. * Охарактеризуйте тембр кожного виконавця. * Розкажіть про зміст пісень та характерні засоби їхньої музичної виразності.

Номер слайду 12

Новий матеріал для засвоєння Знайомство із творчістю видатних бардів. Булат Окуджава - російський поет, прозаїк, автор близько двохсот пісень, написаних на власні вірші, один із засновників та найяскравіших представників жанру авторської пісні. Твори Б. Окуджави звучать у кінофільмах, спектаклях і радіопостановках.

Номер слайду 13

Юрій Візбор – радянський кіноактор, журналіст, письменник, сценарист і поет, бард, один із засновників жанру авторської пісні, а також жанру пісні-репортажу. Всього за 33 роки Ю. Візбор написав понад 300 пісень, а багато його віршів було покладено на музику іншими композиторами.

Номер слайду 14

Василь Жданкін – український бард, кобзар, бандурист; акомпанує собі на кобзі. Восени 1989 р. на заключному концерті фестивалю « Червона рута» вперше заспівав «Ще не вмерла України» публічно. Знявся у кінострічках « І снігом стелиться життя» та «Українці, ми врятовані».

Номер слайду 15

Едуард Драч – український бандурист, кобзар, лірник, поет, бард і рок-музикант. Значну частину репертуару становлять авторські псальми та пісні в народному стилі, так звані «запорозькі пісні», лицарські пісні, невольничі плачі, богомільні пісні, побожні псальми та канти, духовна та світська лірика.

Номер слайду 16

Марія Бурмака – українська співачка, народна артистка України, У 1989 р. перемогла на фестивалі співаної поезії «Оберіг» (Луцьк), а на «Червоній руті» отримала другу премію в жанрі авторської пісні. Пісня «Ми йдемо» в різний час ставала саундтреком різних політичних подій, зокрема Помаранчевої революції.

Номер слайду 17

Виконання творчого завдання Продовженням ідей бардівської пісні стало виконання пісень групою. Поміркуйте, чим відрізняється бардівська пісня від виконання пісень у стилі бард-року.

Номер слайду 18

Музичний словничок Бард – рок (англ. Bard – співець і рок) – широкий спектр форм року, основою якого є авторська пісня в сольному (акустичному) або груповому виконанні.

Номер слайду 19

Фізкультхвилинка «Відпочиваємо із бардівською піснею».

Номер слайду 20

Поспівка Вправи для розвитку музичного слуху та голосу.

Номер слайду 21

Розучування пісні «Господи, помилуй нас» (слова і музика Т. Петриненка).

Номер слайду 22

Виконання творчого завдання Розгляньте репродукції картин. * Що ви знаєте про кобзарів? * Які спільні риси між кобзарями, гуслярами та бардами? В. Васнецов. «Гуслярі» О. Сластіон. «Портрет кобзаря С. Яшного».

Номер слайду 23

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія * Кого називають бардами? * Що ви знаєте про історію розвитку бардівської пісні? * Які характерні риси притаманні бардівським пісням? * Яка пісня бардів вас вразила найбільше? Чому?

Номер слайду 24

Домашнє завдання Послухайте улюблену музику. Чи будуть серед прослуханих творів бардівські пісні?

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Новіков Іван Андрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Постол Наталя
    ДЯКУЮ ЗА ГАРНУ ПРЕЗЕНТАЦІЮ!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Янішевська Лариса Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 серпня 2019
Переглядів
12469
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку