урок+презентація "Чим уславилися князі Київської держави

Про матеріал

Доброго дня шановні колеги! Додаю свою власну розробку уроку з історії України для 5 класу на тему"Чим уславилися перші князі Київської держави" та презентацію до уроку.

Перегляд файлу

 

Історія України, 5 клас

Урок №__                                                                                      Дата проведення_______

Тема. Чим уславилися князі Київської держави.

Мета: з’ясувати, яку державу називають Київською Руссю, коли вона постала на українських землях; ознайомити учнів з діяльністю перших київських князів; розвивати вміння чітко й логічно висловлювати свої думки, продовжити формування  хронологічних навичок; сприяти патріотичному вихованню учнів.

Основні поняття:  «Київська Русь, «князь», «данина», «християнство»

Обладнання: О.І. Пометун, І.А. Костюк, Ю.Б. Малієнко Історія України (Вступ до історії). — К.: Видавничій дім «Освіта»; портрети князів, комп’ютерна презентація, навчальний фільм.

Тип уроку:  урок засвоєння нових знань.

Форма проведення: усний журнал

Поняття та терміни: Русь, Київська Русь, князь, данина, християнство.

Очікувані результати

Після цього уроку учні зможуть:

  • установлювати  хронологічну  тривалість  і послідовність  зазначених  подій  та  явищ,  співвідносити  подію, історичне  явище  і століття;
  • знаходити  на  карті  території,  пов’язані  із зазначеними подіями та діяльністю людей;
  • розповідати про історичну подію  чи  явище,  історичних  діячів  на  основі  тексту  підручника; 
  •  висловлювати особисте ставлення до історичних подій, явищ і діячів, що пропонують для вивчення.

 

ХІД  УРОКУ

І. Організація навчальної діяльності

Доброго дня вам, діти.

Нумо, діти, підведіться!

Всі приємно посміхніться.

Пролунав дзвінок –

Починаємо урок.

Працюватимем старанно,

Щоб почути у кінці,

Що у нашім п’ятім класі

Діти – просто молодці.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Давайте пригадаємо, яку тему ми вивчали на минулому уроці?(Як жили давні мешканці України).
  2. Кого ми називаємо давніми мешканцями України, чим вони займалися? (Давніми  мешканцями України називають трипільців. Залишки їхнього поселення поблизу с.Трипілля  на Київщині віднайшов археолог Вікентій Хвойка.  Основним  заняттям трипільців було землеробство та домашнє скотарство.)
  3. Чому трипільців називають  «племенами мальованої кераміки»? (трипільці відомі в усьому світі своїми   виробами, розписами білою, жовтою, червоною та чорною фарбами. Трипільський глиняний посуд вражає витонченістю форм та різноманітністю орнаменту. Тому трипільців називають «племенами мальованої кераміки»).
  4. Які ще народи  проживали на території України? (Кіммерійці, скіфи, сармати, готи, гуни).

З яким народом у скіфів склалися тісні відносини і в чому це виражалось? 

(З греками. На узбережжі Чорного моря греки заснували такі міста-держави Ольвія – поблизу с. Парутіно неподалік від Миколаєва, Херсонес -  на місці сучасного  міста Севастополя, Пантікапей – на території міста Керч, Тіра – на території сучасного Білгород-Дністровського.

  1. Хто такі слов’яни та якими видами діяльності вони займалися? (Слов’яни – це група європейських народів, об’єднаних спільним походженням та близькістю мови.  Займалися землеробством і скотарством, використовували залізні знаряддя праці, знали чимало ремесел. Завдяки цьому вони мали змогу торгувати).
  2. Де розселилися слов’янські племена і які народи вони створили? (Слов’янські племена розселилися на значній частині Європи. Вони стали предками багатьох народів: українців, білорусів і росіян, чехів і поляків  та багатьох  інших. Згодом ці народи створили власні держави, серед яких була і Київська Русь).

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Вчитель. 

- Яку ж державу називають Київська Русь? Відповідь на це питання ми дамо на сьогоднішньому уроці. На уроці ви дізнаєтесь звідки пішла Руська земля, хто в ній почав спершу правити, і як Руська земля постала. Так крок за кроком ви відкриватимете для себе сповнену таємниць історію держави на наших теренах Київської Русі. Дізнаєтесь про багато подій, внаслідок яких міцніла й розвивалась держава, про її володарів, вчинки найвідоміших з них гортаючи сторінки нашого усного журналу «Чим уславилися князі Київської держави. »

     Розгорніть зошит, запишіть дату та тему уроку.

 

ІV.Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу

Першу згадку про заснування Києва «матері городів руських» залишив нам на сторінках «Повісті минулих літ» Нестор літописець.

Розгорнімо ж 1-шу сторінку  усного журналу  «Яку державу називають Київська Русь.

Розповідь Нестора літописця про заснування Києва.

 

 Вчитель. Київ заснований полянами набирав сил. І вже на початку ІХ ст. утворилося Київське князівство, яке називали «Русь»

  • А що означає назва «Русь» та звідки вона походить?

Про це повідають нам юні історики, які одержали випереджальне завдання.

1-й історик. Є кілька пояснень. Вчені історики спираються на літописну  розповідь про  варягів, серед яких були представники північного племені «русь». Скандинавське слово «русь» близьке за значенням до слів «веслування», «судноплавство». Деякі вчені вважають, що назва «Русь» виникла від річок Рось і Росава, приток Дніпра. Слов’янський корінь «русь» означає «річка, вир, глибина». На думку інших істориків, назва давньої держави походить від слів «русявий, світлий»

2-й історик. Поняття Русь у ІХ – ХІІІ ст. застосовувалися щодо земель, на яких проживали племена східних слов’ян. Історично обумовленою є спорідненість назв Русь, Білорусія та Росія. Жителі Русі – русичі – проживали на великій території, яка згодом під впливом історичних обставин, розпалася на кілька менших держав. Назви переміщувалися разом із людьми. Так у слов’янському світі виникла держава, що дістала назву Київська Русь.

Вчитель. Давньоруські літописи та іноземні хроніки розповідають про правителів  та називають їх князями.

  • Чим же відомі перші Київські князі, повідає нам 2-га сторінка нашого журналу  Чим відомі перші Київські князі

 

Вчитель. Історики встановили, що в Руській землі у ІХ ст. князювали нащадки Кия, тому і назвали їх династія Києвичів. Це були Аскольд та Дір. Саме за них Київське князівство досягло розквіту й міжнародного визнання. Вони водили свою дружину на Константинополь. Пізніше уклали договір з візантійським імператором. Часи Аскольда І Діра були початком могутності Київської держави. Київ був уже не просто торговим містом слов’янського племені полян, а центром Київського  князівства.

Вчитель. Що ж означає слово «князь». Розгорніть підручник на сторінці 85 і знайдіть пояснення цього слова (зачитують). Отже, князь – це -…

Вчитель. Ви отримали випереджальне завдання об’єднавшись у групи та опрацювавши матеріал підручника підготувати міні-розповіді про перших Київських князів. Надаю вам слово.

Розповідь про князя Олега. Як повідомляє літопис «Повісті минулих літ», у 882 році з Новгорода до Києва прибула дружина на чолі з князем Олегом. Олег хитрістю заволодів Києвом, убив Аскольда та Діра Він утворив нову велику державу, об’єднавши Київ та Новгород. Київ оголосив столицею новоутвореної державою і назвав «матір’ю городів руських». У продовж трьох років він силою і хитрістю приєднав до свого князівства землі древлян, сіверян, пізніше  тиверців, уличів, дулібів. Олег здійснював вдалі походи на Візантію, це дало русичам вигідно торгувати на Чорному морі, яке тоді називалося Руським.

   За свого правління з 882 до 912 року князь Олег чимало зробив для загальноруської держави Київська Русь, зумів перетворити її на одну з наймогутніших країн Європи.

 Вчитель.  Діти, а чи чули ви легенду про смерть князя Олега?

 Легенда про смерть Олега.

 

Вчитель. Наступним  княжив у  Київській Русі – Ігор (912 – 945 рр.),  який продовжував справу Олега. Він виявився таким же завзятим  правителем. У відповідь на сподівання деревлян позбутися данини, несправедливо  обклав їх даниною вдвічі більшою за попередню.

      А, що ж таке данина? Зверніться до підручника (зачитують).

 

 Повстав проти Ігоря древлянський князь Мал, вирішив: «Якщо внадиться вовк до овець, то виносить по одній усе стадо, якщо не уб’ють його. Так і сей: якщо не вб’ємо його, то він усіх нас погубить». Схопили деревляни Ігоря і вбили його.

Так трагічно закінчилося князювання Ігоря.

 Дружина Ігоря, Ольга, помстилася кривдникам, спаливши м.Іскоростень – центр древлянської землі.

Хто ж була ця мужня жінка?

Слово має представник 2 – групи.

Розповідь про княгиню Ольгу. Княгиня Ольга увійшла в історію,  як перша жінка – правителька Київської Русі, яка очолювала державу з 945 по 964 роки.

Була княгиня вольовою, енергійною і мудрою правителькою. За її часів  Київська Русь  перетворилася на могутню державу. Згідно літопису, вона сама об’їздила  майже усі свої володіння, закладала нові села, міста. Але найголовніше – вперше в історії Київської держави були встановлені норми данини і стало відомо, коли сплачувати і куди її привозити.

   Будучи людиною освіченою, Ольга особисто прийняла християнство, і сприяла його розповсюдженню, але мети своєї не досягла.

  Після княгині Ольги на престол сів  Святослав.

Слово має представник 3 – групи.

Розповідь про князя Святослава. Князь Святослав – син Ольги та Ігоря – правив у 964 – 972 роках. Усе його князювання було присвячене військовим походам, завдяки яким посилювалася могутність Київської держави. Як шляхетний супротивник, Святослав не нападав на ворогів зненацька, а завжди посилав виклик: «Іду на ви!»

    Князь успішно воював з хозарами, волзькими болгарами, ходив походами на Візантію. Ці походи збільшували  територію Київської Русі.

 Вчитель.

  • Ми згадали перших київських князів. А за яких князів Київська Русь набула найбільшого розвитку?  Дізнаймося про них, перегорнувши  3-тю сторінку  нашого журналу «За яких князів Київська Русь набула найбільшого розвитку».

Найбільшого розквіту Київська Русь досягла за часів князювання Володимира Великого – сина Святослава, який правив з 980 по 1015 рік. Він зміцнив державу не завойовницькими походами, як батько, а перетвореннями самої держави. Володимир усунув від влади вождів племінних і замість них посадив своїх синів. Дбав князь про налагодження дружніх стосунків з європейськими країнами. Щоб захистити батьківщину від кочовиків, нападів ворогів, за наказом Володимира на південь від Києва збудували нові міста-фортеці, насипали високі вали.

      Володимир – перший з князів, хто мав символи вищої влади в державі – корону, а також свій герб.

    За часів його правління з’явилися перші школи, почала розвиватися книжкова справа. Першим на Русі Володимир почав карбувати срібні та золоті монети. Князь піклувався про свій народ. Народ з любов’ю називав князя Красне Сонечко.

    Найважливішою подією за часів правління Володимира, було запровадження християнства в Київській Русі 988 року. З’ясуймо це поняття.

Християнство – це релігія, що ґрунтується на вірі в Ісуса Христа.

Давайте ознайомимось, як ця подія описана на сторінках Повісті минулих літ (підручник ст.

 

 Після прийняття християнства почали будувати церкви. Першою мурованою церквою в Києві була Десятинна. Називалась вона десятинною тому, що князь віддавав 10-ту частину своїх прибутків  на утримання церкви.

 

Вчитель.  

Продовжив справу свого батька – князь Ярослав. За що ж Ярослава назвали Мудрим? Перегляньте відеоматеріал і зробіть висновок. (Ярослава назвали Мудрий за великі справи. Князь поширював державою християнство, будував нові міста і храми, найвеличніший серед яких – Софійський собор у Києві. Ярослав Мудрий створив першу бібліотеку. За часів його правління уклали першу писану збірку законів – «Руську правду».

 

   Ось і перегорнули ми останню сторінку нашого журналу. Наскільки ви були уважними у ході уроку, покаже історична вікторина.

 

Вікторина.

  1. Хто є автором «Повісті минулих літ» (Літописець Нестор)
  2. Який князь за легендою заснував Київ? (Кий)
  3. Дайте визначення поняття князь. (Князь – правитель держави)
  4. Хто був представниками династії Києвичів?(Аскольд та Дір)
  5. Кому належить вислів «Хай буде Київ матір’ю городів руських»? (Олегу)
  6. Кого древлянський князь Мал порівнює з вовком?(Ігоря)
  7. Перша жінка – правителька Київської Русі. (Ольга)
  8.  Кого з князів називали великим воїном? (Святослава)
  9. Якого князя в народі називали Красним Сонечком? (Володимира Великого)
  10. В якому році було охрещено Русь? (988 р.)
  11.  Хто був автором збірки законів «Руська правда»? (Ярослав Мудрий)

(Якщо письмово – самоконтроль)

 

V.  Підсумки уроку та оцінювання учнів.

 Сьогодні на уроці ми з вами познайомилися з часами, коли Київська Русь формувалася як держава на початку ІХ ст. (показати на карті) за перших князів і міцніла та збільшувала свою територію за інших князів до другої половини  ХІ ст.

Що найбільше запам’яталось вам сьогодні на уроці, що сподобалось?(на екран Продовжіть речення.

На уроці я:

Дізнався…

Зрозумів…

Мені сподобалось.

 

Оцінювання учнів

 Пишаймося ж історією нашої держави. Будьмо гідними її нащадками.

 

VІ. Домашнє  завдання.  

  1. Опрацювати § 13
  2. На лінії часу в зошиті зазначити час правління перших князів.

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гавриленко Ганна
    гарний урок. дякую!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
3161
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку