Урок+презентація для 5 класу "Народні символи України. Уособлення краси України в рослинних символах. Образи птахів та тварин в українському фольклорі."

Про матеріал
Цей матеріал уроку (факультатив "Українознавство") допоможе сформувати у школярів ціннісне ставлення до Батьківщини, українського народу; розширити кругозір учнів про рідну Україну, про народні символи; викликати інтерес до пізнання своєї Батьківщини; розвивати в учнів почуття гордості за славне минуле рідного народу, національної самосвідомості та громадянської активності; розвивати спостережливість, пам'ять, мислення; виховувати любов до Батьківщини, бажання зробити її кращою, прагнення примножувати своєю працею здобутки українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні символи України. Уособлення краси України в рослинних символах. Образи птахів та тварин в українському фольклорі. Рослини і птахи, які стали традиційними народними символами України. Вчитель українознавства О.С. Квятковська

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Наро́дні си́мволи Украї́ни — скарб українського народу В українській графіці використовуються символи й образи з пісенної народної творчості, з легенд, що використовуються в обрядах і звичаях. Українці відтворюють ці символи у вишивці на сорочках, рушниках, у розписі посуду, в кованих виробах, у різьбленні, в барельєфному прикрашанні житла, у розписах печі в хатах, гончарних виробах, у гравюрі, а також, в окремому виді української творчості — в писанках.

Номер слайду 4

Берегиня, обереги — це давні добрі символи Давні предки українців обожнювали природу і вірили в існування добрих і злих сил у ній. Намагаючись захиститися від зла, люди створили для себе цілу систему оберегів. З їхньою допомогою народ зберіг свою родовідну пам'ять, історію, культуру.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Берегиня Мати всього живого, первісне божество-захисник людини, богиня родючості, природи та добра.

Номер слайду 7

За втіленням символіки умовно поділяються

Номер слайду 8

Барвінок Цю рослину назвали так на честь кохання юнака Бара і дівчини Вінки. Барвінком прикрашають весільний коровай, його садять біля хати. Барвінок вплітають дівчата у віночок. Він зеленіє навіть під снігом. Ця рослина є символом кохання.

Номер слайду 9

Верба Кажуть: «Де вода, там і верба». Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду. Похилені вербові гілки викликають зажуру і смуток. Тиждень перед Великоднем називається вербним (Вербна неділя).

Номер слайду 10

Калина Символ життя, крові, вогню. Ой у лузі червона калина похилилася, Чогось наша славна Україна зажурилася, А ми тую червону калину підіймемо. А ми нашу славну Україну розвеселимо!

Номер слайду 11

Дуб Символ сили, могутності, довголіття. Дуб живе довго. Матері своїм синам на сорочці вишивали листя дуба, щоб син був сильним, міцним.

Номер слайду 12

Чорнобривці Для матерів чорнобривці – символ синівської чоловічої сили, святості, чистоти, хлоп'ячої краси й добра. Діти ж пов'язують ці квіти з образом матері, для них це символ отчого дому, материнської любові, Батьківщини.

Номер слайду 13

Тополя Тополя з давніх-давен є українським народним символом. З цим струнким деревом ототожнювали гнучкий дівочий стан та гірку дівочу долю. Тополя – досить вимоглива порода. Вона потребує родючого і вологого грунту. Тополі дуже полюбляють світло. Дерева зустрічаються по всій території України.

Номер слайду 14

Кінь Символ вірності, відданості, волі.

Номер слайду 15

Тур Символ об’єднаної енергії Сонця і Землі, фізичної сили і здоров’я, мужності і доблесті.

Номер слайду 16

Зозуля У народних піснях її порівнювали з матір'ю, яка побивається за своїми дітьми, називали лагідно «зозуленькою-матінкою».

Номер слайду 17

Лелека Його назвали на честь божества добра і кохання — Леля. Ну, а як відомо — від кохання народжуються діти. От і приносить їх у наші домівки лелека. Говорили колись, що Лель живе у душі доброї людини, а лелека мостить гніздо на подвір'ї добрих людей.

Номер слайду 18

Ластівка Символ матері.

Номер слайду 19

Соловей Український народ дуже співучий, як ця пташка.

ppt
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку