Урок. Презентація до підручника М. Вашуленко,Н.Василевської,С.Дубовик "Навчаюся правильно вимовляти і записувати слова з префіксами з-, с-, зі-"

Про матеріал
Презентація буде додатком до підручника. Я думаю, що вона ще допоможе розвинути в учнів мислення, увагу, пам'ять.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчаюся правильно вимовляти і записувати словаз префіксами с-, з-, зі14 січня. Класна робота. Хвилинка каліграфіїс ск сп ст сф сх з зі

Номер слайду 2

сказатисфотографуватиспитатистемнітисхитрити. Я — дослідник Я — дослідниця. Префікс с- завжди пишиперед к, п, т, ф, х. Легко букви вивчи ціу словах «кафе» і «птах»В усіх інших випадках пишеться префікс з-. Коли пишеться префікс с ?Шукай підказкуна малюнку.

Номер слайду 3

11. Порівняйте префікси у словах лівого і правого стовпчиків. Поясніть їхній правопис.сколихнутисформуватиспалитистихнутисховатисз. У цих словах пишемо префікси так, як чуємо і вимовляємо.злетітизбитизнестиздутизмастити

Номер слайду 4

12. Прочитай. Зверни увагу, як вимовляються слова із префіксом з- перед глухими приголосними основи. Пишемо ззсипатизчищатизшиватизцідити. Вимовляємо ?[сс] ипати[шч] ищати[шш] ивати[сц'] ідити. Склади і запиши речення із цими словами.

Номер слайду 5

13. Утворіть прислів’я і запишіть. Як ви їх розумієте?Умій сказати,Легко сказати,Не стрибнувши, яблука не зірвеш.умій і змовчати.та важче зробити. Підкресліть слова із префіксами з-, с-. Позначте префікси. Поясніть їхній правопис. У слові зірвеш замість префікса з- ужито префікс зі-,щоб полегшити вимову, зробити звучання слова мелодійнішим. Наприклад: зігни (а не згни), зіскоч (а не зскоч), зігрій (а не згрій).

Номер слайду 6

14. Запиши сполучення слів, уставляючи пропущені префікси з-, зі-, с-.? пекти торт? шити костюм? варити картоплю? хилити голову? братися за столом? гнути дріт. Склади і запиши речення за малюнком з одним з утворених сполучень слів. Уявіть себе в ролі редакторів (редакторок). Знайдіть помилки в записі цих слів. Запишіть правильно. Зтрибати,ссипати,смити,зхопити,зфотографувати,зхвалити, сбільшити, зкинути. Стрибати, ссипати, змити, схопити, сфотографувати,схвалити, збільшити, скинути.зсзі

Номер слайду 7

16. Склади невелику розповідь про свої пригоди на гірці або ковзанці.збігласкотивсяструсивскинулазліпилиспустилися Уживай слова із префіксами з-, с-. Як ти їх запишеш?Запиши складену розповідь.

pptx
Додано
28 січня 2022
Переглядів
1137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку