Урок + презентація "Генетика в правовому просторі"

Про матеріал
Урок - інтерактивна гра. надає можливісить показати важливість використання генетичних знань в майбутній професії правознавця; розвивати вміння порівнювати, аналізувати, робити висновки; формувати уміння використовувати знання при виконанні нестандартних завдань; стимулювати розвиток інтересу до роботи командою; виховувати розуміння важливості біологічних знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генетика в правовому просторі

Номер слайду 2

І раунд. Скласти есе з теми «Генетика в правовому просторі» Криміналістика стала першою галуззю застосування ДНК-аналізів. Для цього є кілька причин: 1) унікальність індивідуальної ДНК, так як кожна людина у світі генетично індивідуальна; 2) генетична сталість організму, адже генетична інформація не змінюється впродовж життя; 3) чутливість методу, оскільки навіть дуже малої кількості зразка достатньо для проведення аналізу. Кожна клітина організму, починаючи з внутрішньоутробного періоду і до самої смерті, зберігає свій суворо незмінний вид індивідуальних елементів ДНК. Сьогодні використовують певні ділянки ДНК для ідентифікації особистості. ДНК -маркери

Номер слайду 3

ІІ раунд. Робота з термінами. Скласти кросворд ГЕН АЛЕЛЬ ДОМІНАНТНИЙ ГЕНОТИП ФЕНОТИП РЕЦЕСИВНИЙ КАРІОТИП СПАДКОВІСТЬ

Номер слайду 4

Установіть відповідність між зображеннями на малюнках та генетичними закономірностями. Перший закон Менделя (закон одноманітності гібридів першого покоління, або закон домінування): у разі схрещування гомозиготних батьківських форм у першому поколінні потомства (F1 всі особини однотипні (одноманітні) за фенотипом і генотипом

Номер слайду 5

Установіть відповідність між зображеннями на малюнках та генетичними закономірностями. Другий закон Менделя (закон розщеплення): після схрещування (самозапилення) нащадків F1 двох гетерозиготних батьків у поколінні F2 спостерігалося розщеплення потомства за ознакою, що аналізувалась (фенотипом), у разі повного домінування — у співвідношенні 3:1 (за генотипом АА (жовті) : Аа (жовті) : Аа (жовті): аа (зелені)) і неповного 1:2:1.

Номер слайду 6

Третій закон Менделя (закон незалежного успад­кування): розщеплення в кожній парі ознак відбувається незалежно від інших пар ознак.

Номер слайду 7

Проміжне успадкування (неповне домінування) зумовлене тим, що домінантний ген не повністю пригнічує функції рецесивного гена, тому в гібридних особин ознаки мають проміжний характер порівняно з ознаками батьківських форм.

Номер слайду 8

Правило чистоти гамет, встановлене Менделем, вказує на дискретність гена, не змішуваність алелів один з одним та іншими генами

Номер слайду 9

Аналізуюче схрещування, або тесткрос — схрещування форми з домінантним проявом ознаки і форми, гомозиготної за рецисивом.

Номер слайду 10

IV раунд На основі опису генетичного методу дослідження складіть завдання для команди-суперника з 4 речень4. Це генетичний метод досліджень.3. Організми, які досліджуються відрізняються певними станами одного або декількох спадкових ознак.2. Вперше був застосований Г. Менделем1. Використовують гібридизацію.

Номер слайду 11

V раунд. У ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України зазначено, що будь-які докази щодо походження дитини від чоловіка можуть бути підставою для визнання батьківства - це можуть бути показання свідків, письмові докази, речові докази, звуко- та відеозаписи, висновки експертів. Не дивлячись на рівність вищезазначених доказів, основним і найбільш достовірним є «тест на батьківство», так звана генетична експертиза. Її вірогідність складає 99,99%. В Україні на сьогодні існують три шляхи встановлення факту батьківства: за законом, за заявою батьків і _________________. Назвіть третій шлях.

Номер слайду 12

Дактилоскопія - це галузь криміналістичної техніки, що вивчає властивості та будову папілярних візерунків з метою їх використання для ототожнення особи під час розслідуванням кримінальних правопорушень. У світі немає двох різних людей, у яких збігалися б папілярні візерунки пальців рук. Малюнок папілярних ліній, сформований в період внутрішньоутробного життя, зберігається в незмінному вигляді навіть після смерті людини, до повного розкладання м'яких тканин його трупа. Папілярні лінії (особливо помітні на нігтьових фалангах пальців рук). Чи можна змінити чи підробити відбитки пальців?

Номер слайду 13

У більшості штатів Америки було запроваджено закон про примусову стерилізацію злочинців, п’яниць, повій, психічно хворих тощо. Аналогічні тенденції спостерігались і в Англії, Німеччині, Скандинавських країнах. Як називається наука, яка впливала на формування цих законів?

Номер слайду 14

Дослідження Хе Цзянькуй проводив з березня 2017 по листопад 2018 року. У листопаді 2018 року вчений оголосив, що в одній сім’ї, яка брала в цьому дослідженні участь, відбулася важлива подія. За що суд у Китаї засудив цього вченого до 3 років в'язниці?

Номер слайду 15

Під тяжкими наслідками відповідно до законодавства слід розуміти: загибель чи масове захворювання людей; істотне погіршення екологічної обстановки; генетичне перетворення тих чи інших природних об'єктів; заподіяння матеріальної шкоди в особливо великих розмірах; тощо. Яка правова наука досліджує саме ці тяжкі наслідки?

Номер слайду 16

Чому один з цих продуктів харчування заборонений в Україні?

Номер слайду 17

У Європі дотримуються високих стандартів. Харчі для людей та корм для тварин вільні від генетичної модифікації. Внутрішній ринок цієї країни для фермерів уже замалий, експортувати свої переважно генетично модифіковані харчові продукти вони намагаються до Європи. Про яку країну, в якій законодавчо дозволено виробляти генетично модифіковані продукти, йдеться мова?

Номер слайду 18

Уже виявлено приблизно 9 тисяч спадкових хвороб, щодо 3 тисяч із них виявлено локалізацію мутантних генів. Більшість спадкових хвороб розпізнають у перинатальному і раньому дитячому віці. Водночас відомі спадкові захворювання з пізніми термінами вияву. Спадкові хвороби, що починаються в будь-якому віці, мають хронічний характер. Як ці дані може використовувати криміналістика?

Номер слайду 19

V раунд. Складіть ланцюг понять термінів з якими ми сьогодні і які Вам відомі з теми «Генетика в правовому просторі»Генетика – алель – локус – спадковість-…

Номер слайду 20

Дякую за роботу

Перегляд файлу

 

Тема уроку. Генетика  в правовому просторі.

Мета уроку: показати важливість використання генетичних знань в майбутній професії правознавця; розвивати  вміння порівнювати, аналізувати, робити висновки; формувати уміння використовувати знання при виконанні нестандартних завдань; стимулювати розвиток інтересу до роботи командою; виховувати розуміння важливості біологічних  знань.

Місце біології в сучасному світі безцінне. Наука здатна в деталях описати кожен процес, що відбувається в організмі людини і природи, тому основи біології знайшли своє місце практично в кожній сфері життєдіяльності сучасної людини. Сьогодні ми розглянемо генетику в правовому просторі.

Заняття проведемо у вигляді  інтелектуальної гри.

І раунд.  Скласти есе з теми «Генетика в правовому просторі» (5хв+8хв перевірка)

Есе має довільну композицію і висловлює індивідуальні думки та враження з конкретного  питання і не претендує на вичерпне трактування теми. 

Криміналістика стала першою галуззю застосування ДНК-аналізів. Для цього є кілька причин: 1) унікальність індивідуальної ДНК, так як кожна людина у світі генетично індивідуальна; 2) генетична сталість організму, адже генетична інформація не змінюється впродовж життя; 3) чутливість методу, оскільки навіть дуже малої кількості зразка достатньо для проведення аналізу. Кожна клітина організму, починаючи з внутрішньоутробного періоду і до самої смерті, зберігає свій суворо незмінний вид індивідуальних елементів ДНК. Сьогодні використовують певні ділянки ДНК для ідентифікації особистості. [3, с. 18]. [3. Рогаев Е.И. ДНК ищет преступника / Е.И. Рогаев // Здоровье. – М., 1989. – № 2. – С.18. ]

ІІ раунд. Робота  з термінами. Скласти кросворд

   ГЕН

           АЛЕЛЬ 

     ДОМІНАНТНИЙ

              ГЕНОТИП

      ФЕНОТИП

     РЕЦЕСИВНИЙ

   КАРІОТИП

           СПАДКОВІСТЬ

ІІІ раунд Закони Менделя. Визначте відповідністьміж зображеннями  та генетичними законами  і закономірностями (Презентація)

 

IV раунд На основі опису генетичного методу дослідження складіть завдання для команди-суперника з 4 речень. Якщо команда-суперника визначає метод генетичного дослідження з першого речення отримує 4б, помилка - -1б.

 

Гібридологічний метод вперше був застосований Г. Менделем, заснований на схрещуванні (гібридизації) організмів, що відрізняються певними станами одного або декількох спадкових ознак. Нащадків, отриманих шляхом такого схрещування, називають гібридами (від греч. гібрида - суміш). Гібридизація покладена в основу гібридологічного аналізу - дослідження характеру успадкування станів ознак за допомогою системи схрещувань.

4. Це генетичний метод досліджень.

3.Організми, які досліджуються відрізняються певними станами одного або декількох спадкових ознак

2. Вперше був застосований Г. Менделем

1. Використовують гідридизацію.

 

Генеалогічний (від греч. генеалогія - родовід) метод полягає у вивченні родоводів організмів. Він дає можливість простежити характер успадкування різних станів певних ознак у різних поколіннях. Цей метод широко застосовують у медичній генетиці, селекції тощо. За його допомогою визначають генотип особин і вираховують імовірність прояву того чи іншого стану ознаки у майбутніх нащадків.             

Родоводи в генетиці  складають у вигляді схем за певними правилами: жіночі статі позначають колом, а чоловічі квадратом. Позначення особин одного покоління розташовують у ряд і з'єднують між собою горизонтальними лініями, а предків і нащадків - вертикальними. Родовід англійської королев Вікторії, серед нащадків якої були і російські імператори, дозволив простежити успадкування  такого тяжкого захворювання, як гемофілія (нездатність  крові зсідатися).

 

Популяційно-статистичний метод дозволяє вивчати частоти зустрічальності аллелей у популяціях організмів, а також генетичну структуру популяції. Цей метод також застосовують у медичній генетиці для вивчення поширення певних аллелей (в основному тих, які визначають спадкові захворювання) серед окремих груп населення. Для цього вибірково вивчають частину населення певної території й статистично обробляють отримані дані.

Наприклад, за допомогою цього методу встановлено, що рецессивная аллель, що спричиняється дальтонізм (порушення зору, пов'язане зі сприйняттям кольорів), зустрічається в 13% жінок (захворювання проявляється тільки в 0,5% з них) і в 7% чоловіків (проявляється в усіх).

 

 

Цитогенетичний метод ґрунтується на вивчені особливостей хромосомного набору (каріотипу) організмів. Застосування цього методу дає змогу виявляти мутації, пов'язані зі змінами кількості хромосом і будови окремих із них.

Каріотип досліджують у клітинах на стадії метафа­зи, оскільки в цей період клітинного циклу структура хромосом виражена найчіткіше

 

Близнюковий метод полягає у вивченні однояйцевих близнюків (тобто організмів, що розвиваються з однієї зиготи). Однояйцеві близнюки завжди однієї статті й мають однаковий генотип. Досліджуючи такі організми, можна вивчати роль факторів навколишнього середовища у формуванні фенотипу особин: різний характер їхнього впливу визначає розходження в прояві тих або інших станів певних ознак.

 

Окрему групу становлять методи генної інженерії,за допомогою яких вчені змінюють генотипи організмів: видаляють або перебудовують певні гени, вводять гени в геном іншої клітини або організму тощо. Геном - це сукупність генів гаплоїдного набору хромосом організмів певного виду. Крім того, вчені можуть з'єднувати в генотипі однієї особини гени різних видів.

 

V раунд

1.У ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України зазначено, що будь-які докази щодо походження дитини від чоловіка можуть бути підставою для визнання батьківства - це можуть бути показання свідків, письмові докази, речові докази, звуко- та відеозаписи, висновки експертів. Не дивлячись на рівність вищезазначених доказів, основним і найбільш достовірним є «тест на батьківство», так звана генетична експертиза. Її вірогідність складає 99,99%.

В Україні на сьогодні існують три шляхи встановлення факту батьківства: за законом, за заявою батьків, _________________. Назвіть третій шлях. (За рішенням суду)

 

2.Дактилоскопія - це галузь криміналістичної техніки, що вивчає властивості та будову папілярних візерунків з метою їх використання для ототожнення особи під час розслідуванням кримінальних правопорушень.

У світі немає двох різних людей, у яких збігалися б папілярні візерунки пальців рук. Малюнок папілярних ліній, сформований в період внутрішньоутробного життя, зберігається в незмінному вигляді навіть після смерті людини, до повного розкладання м'яких тканин його трупа. Папілярні лінії (особливо помітні на нігтьових фалангах пальців рук). Чи можна змінити чи підробити відбитки пальців? (фізично –точильним камнем; хімічно- подіяти кислотою. З відновленням шкіри візерунок відновлюється)

 

3. У більшості штатів Америки було запроваджено закон про примусову стерилізацію злочинців, пяниць, повій, психічно хворих тощо. Аналогічні тенденції спостерігались і в Англії, Німеччині, Скандинавських країнах. Як називається наука, яка впливала на формування цих законів?(Євгеніка)

 

4. Дослідження Хе Цзянькуй проводив з березня 2017 по листопад 2018 року. У листопаді 2018 року вчений оголосив, що в одній сімї, яка брала в цьому дослідженні участь, відбулася важлива подія. За що  суд у Китаї засудив цього вченого до 3 років в'язниці?  (За створення генетично модифікованих близнюків)

 

5. Під тяжкими наслідками відповідно до законодавства слід розуміти: загибель чи масове захворювання людей; істотне погіршення екологічної обстановки; генетичне перетворення тих чи інших природних об'єктів; заподіяння матеріальної шкоди в особливо великих розмірах; тощо. Яка правова наука досліджує саме ці тяжкі наслідки?(Екологічне право)

 

6.Чому один з цих продуктів харчування заборонений в Україні (Гено модифікований рис)

 

7. У Європі дотримуються високих стандартів. Харчі для  людей та корм для тварин вільні від генетичної модифікації.

Внутрішній ринок цієї країни для фермерів уже замалий, експортувати свої переважно генетично модифіковані  харчові продукти вони намагаються до Європи.

Про яку країну, в якій законодавчо дозволено виробляти генетично модифіковані продукти, йдеться мова? (США)

 

8. Уже виявлено приблизно 9 тисяч спадкових хвороб, щодо 3 тисяч із них виявлено локалізацію мутантних генів. Більшість спадкових хвороб  розпізнають у перинатальному і раньому дитячому віці. Водночас відомі  спадкові захворювання з пізніми термінами вияву. Спадкові хвороби, що починаються в будь-якому віці, мають хронічний характер.Як ці дані може використовувати криміналістика?

 

Підведення підсумків.

Команди

1

2

3

 

 

 

 

 

4

5

 

 

 

 

 

 

 

всього

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Домашнє завдання. Підготувати ребуси(кросворди) з теми «Генетика  в правовому просторі.

1

 

 

 

 

 

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

К

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zip
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
898
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку