Урок-презентація "Історія рок-музики", 7 клас

Про матеріал

Презентація на тему "Історія рок-музик" для учнів 7 класу з музичного мистецтва за підручником Л.Г.Кондратової. і може бути використана як розробка уроку. В ній відображається методика викладання музичного мистецтва з даної теми. Значне місце відводиться аналізу музичних творів з даної теми,поняття "Рок-музики", характерні риси, розвиток та його різновиди, музичне сприйняття гуртів та інше. Даний матеріал рекомендується учителям музичного мистецтва.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новаторство в музичному мистецтві 7 клас Презентацію підготувала вчитель музичного мистецтва Беляєва С.В.

Номер слайду 2

Тема. Історія рок-музики Урок 20

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Парне опитування * Що ви знаєте про рок-н-рол? * Назвіть його ознаки. * Які сучасні співаки стали відомими виконавцями рок-н-ролу? * Які їхні пісні ви знаєте? * Чим відрізняються хіти рок-н-ролу від сучасної дитячої пісні Н. Май?

Номер слайду 4

Новий матеріал для засвоєння Рок - музика (англ. rock) — узагальнена назва низки напрямів популярної музики другої половини XX століття, що походять від рок-н-ролу та ритм-енд-блюзу.

Номер слайду 5

Термін rock, очевидно, є скороченням від Rock’n’roll і дослівно перекладається як «хитати(ся); трясти(ся)». Також роком називають своєрідний спосіб життя деяких шанувальників рок-музики, що переріс у субкультуру.

Номер слайду 6

Рок - музика має велику кількість напрямів: від танцювального рок-н-ролу до металу. Зміст пісень варіюється від легкого і невимушеного до похмурого, глибокого і філософського. Часто рок-музика протиставляється поп-музиці (так званій «попсі»), хоча чіткої межі між поняттями «рок» і «non» не існує, а чимало музичних явищ балансують на межі між ними.

Номер слайду 7

Характерні риси рок-музики: рок-музика зазвичай виконується рок-групою, що складається з вокаліста, гітариста (який грає на електрогітарі), бас-гітариста і барабанщика, іноді клавішника. В окремих випадках можуть використовуватися також саксофон, губна гармоніка, акордеон та інші інструменти.

Номер слайду 8

Відмінні риси рок-музики — одноманітний ритм із сильним бек-бітом, що підтримується барабанами та електрогітарою.

Номер слайду 9

Розвиток рок – музики та його різновиди У 1957 р. була записана композиція «Rumble» гітариста Лінка Рея, в якій вперше був використаний ефект фаз на гітарі. Це стає початком народження року.

Номер слайду 10

Легендарний британський біт-рок-гурт «The Beatles» із Ліверпуля у складі Джона Леннона, Пола Маккартні, Джорджа Гаррісона та Рінго Старра започаткував новий етап у рок-музиці.

Номер слайду 11

Найвідомішою групою що виникла на базі ритм-енд-блюзу і впродовж усієї своєї кар’єри поверталася до блюзових коренів, є «The Rolling Stones».

Номер слайду 12

Легендарний британський біт-рок-гурт «The Beatles» із Ліверпуля у складі Джона Леннона, Пола Маккартні, Джорджа Гаррісона та Рінго Старра започаткував новий етап у рок-музиці.

Номер слайду 13

У 60-70-х роках починають формуватися та розвиватися численні течії року: фольк-рок, поп-рок, психоделічний рок, класичний рок, хард-рок, прогресивний рок, глем-рок та інші.

Номер слайду 14

Хард-рок. Ряд груп, які намагалися на основі блюз-року створити «важке» гітарне звучання, вже в другій половині 1960-х років заклали основи напряму, який назвали хард-роком. Першим альбомом хард-року вважається дебютна платівка групи «Led Zeppelin» 1969 p. У цій течії також працювали гурти «Black Sabbath» і «Genesis».

Номер слайду 15

Прогресивний рок розвинувся на межі I960—1970-х років від психоделічного року та як результат експериментів з електронними інструментами, джазовою та академічною музикою. Аранжування композицій цієї течії включають доробки класичної, джазової, етнічної музики і навіть авангарду.

Номер слайду 16

Софт-рок. На базі поп-року 1960- 1970-х років виник дуже легкий («сімейний») вид року — софт-рок, представлений Тіною Тернер, гуртами «Bread», «The Carpenters» та іншими.

Номер слайду 17

Спорідненим до цього напряму можна вважати поп-рок 1970-х — із м’якою, спокійною рок-музикою. Представники цього напряму — Елтон Джон, Род Стюарт, Біллі Джоел.

Номер слайду 18

Панк-рок. Група «Ramones» стала першою справжньою панк-рок- групою і однією з найвпливовіших груп альтернативного року взагалі. Основою такого роду музики була не віртуозна виконавська майстерність, а бажання самовираження, драйв та енергетика.

Номер слайду 19

У 1980-х роках у СРСР стала розвиватися своя рок-сцена, на якій переважали гурти — «Кіно», «Наутілус Помпіліус», «ДДТ», «Аліса», «Агата Крісті», «Пікнік» та інші. Кіно ДДТ

Номер слайду 20

Симфо-метал. У європейських рок-композиціях кінця 90-х років великого поширення набуло використання елементів класичної музики — живі оркестри (або заміна їх аналогічними синтезаторними ефектами) і багатий, майже оперний жіночий вокал. Найбільшої популярності набули групи «Nightwish», «WithinTemptation», «Rhapsody» та інші.

Номер слайду 21

«Pink Floyd» — британський рок-гурт, провідний представник жанрів психоделічного та прогресивного року. Група відома своїми філософськими текстами, експериментами зі звуком. Відомим твором групи стала рок-опера «The Wall». Творчість гурту вплинула на розвиток усієї рок-музики.

Номер слайду 22

«Queen» — британський рок-гурт, створений 1971 р. у Лондоні. Такого «оперного» багатоголосся ніхто раніше не чув: їхня музика здивувала багатьох.

Номер слайду 23

Музичне сприймання Група «The Beatles». «Let It Be». Група «Queen». «The Show Must Go On». «We Are the Champions». Група «Pink Floyd». «Another Brick in the Wall».

Номер слайду 24

Аналіз музичних творів * Які особливості рок-музики відчувалися у композиціях різних гуртів? * Які інструменти, на вашу думку, звучали у творах? * Чим відрізняються ці твори від музики, яку ми слухали на попередніх уроках?

Номер слайду 25

Музичний словничок Рок-музика — музичний компонент рок-культури; з’явилась у Великобританії та США на межі 50-60-х років XX ст.

Номер слайду 26

Новий матеріал для засвоєння Українська рок-музика виникла наприкінці 1960-х років та була представлена творчістю аматорських біг-бітових та ритм-енд-блюзових гуртів («Еней», «Гуцули», пізніше — «Діалог», «Крок», «Лабіринт» та інших).

Номер слайду 27

Сучасна українська рок-музика має багато напрямків, наприклад, альтернативний рок (« EstheticEducation»), поп-рок (Лама, гурти «Антитіла», «Друга ріка», «Скрябін», «С.К.А.Й.»), важкий-метал («Біла вежа», «Мотор'ролла»), етно-рок («ВВ»), фолк-рок («Кому вниз», «Мандри», «Русичі»), мелодійний рок («Океан Ельзи») тощо.

Номер слайду 28

Гурт «Океан Ельзи» (або скорочено - «O.E.») - культовий український рок-гурт, створений у 1994 році у Львові. Склад гурту змінювався кілька разів. Незмінним лідером та вокалістом гурту є Святослав Вакарчук.

Номер слайду 29

Музичне сприймання Гурт «Океан Ельзи». Фрагменти творів. «Відпусти» «Без бою» «Все буде добре» «Обійми»

Номер слайду 30

Фізкультхвилинка «Хореографічний рок-етюд».

Номер слайду 31

Поспівка Вправи для розвитку музичного слуху та голосу.

Номер слайду 32

Виконання пісні «Рок-н-рол» (сл. і муз. Н. Май). Розучування пісні. Виконання пісні.

Номер слайду 33

Тестові завдання: Легендарний британський біт-рок-гурт – це: а) «Pink Floyd»; б) «The Beatles»; в) «Queen».

Номер слайду 34

Українська рок – музика виникла: а) на початку 1950-х років; б) кінець 1960-х років; в) кінець 1970-х років.

Номер слайду 35

Культовий український рок-гурт, створений у Львові в 1994 році: а) «Океан Ельзи»; б) «Скрябін»; в) «Мандри».

Номер слайду 36

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія * Про яку сучасну молодіжну культуру та музичний стиль йшлося сьогодні на уроці? * Які виконавці та групи працювали в різних напрямах рок-музики? * У чому полягає особливість рок-музики? * Які характерні риси цього напряму ви знаєте? * Які сучасні українські рок-гурти вам відомі?

Номер слайду 37

Домашнє завдання Послухайте улюблену музику. Чи будуть серед неї рок-композиції? Намалюйте картину під назвою «Мій рок» та презентуйте її у школі.

Номер слайду 38

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Комарова Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мошкіна Людмила Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
10239
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку