Урок-презентація Мистецтво Давнього Риму

Про матеріал
Тема. Римське право. Мистецтво Давнього Риму. Мета: навчальна: дати уявлення учням про релігію давніх римлян, почати ознайомлювати з основними досягненнями культури Давнього Риму та нормами римського права. розвивальна: розвивати вміння добувати інформацію з різних джерел працюючи в групах, аналізувати та порівнювати її, вдосконалювати навички самостійної роботи; виховна: виховувати повагу до культурної спадщини минулого. Тип уроку: комбінований.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Римське право. Мистецтво Давнього Риму

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна: дати уявлення учням про релігію давніх римлян, почати ознайомлювати з основними досягненнями культури Давнього Риму та нормами римського права. розвивальна: розвивати вміння добувати інформацію з різних джерел працюючи в групах, аналізувати та порівнювати її, вдосконалювати навички самостійної роботи; виховна: виховувати повагу до культурної спадщини минулого.

Номер слайду 3

Основні поняття та терміни“Пантеон богів” – це храм або будівля, присвячена всім богам будь-якої релігії. Римське право – сукупність загальних принципів і норм, які визначають становище особи та її взаємини з державою на основі засад справедливості, добра, гуманізму. Акведуки – це аркомий міст, яким прокладали водогін через ріки. Терми – лазні, якими користивувся міський плебс. Тріумф – урочистий в'їзд полководця-переможця до Риму. Базиліка – великі громадські споруди, прямокутні, витягнуті в довжину будівлі. Амфітеатр - споруда для видовищ.ppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 4

Історичний диктант1. На якому півострові розташована Італія?2. Що в перекладі означає “Італія”?3. Коли виникло місто Рим?4. Хто був легендарним засновником Риму?5. Який символ міста Рим?6. Хто врятував Рим під час галльської навали?7. Хто керував пунічною армією під час ІІ Пунічної війни?8. Кого підтримав Цезар у Єгипті?9. Кому належить вислів: “Прийшов, побачив, переміг ”?10. Яке почесне ім'я сенат присвоїв Октавіану?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Як ви думаєте, що може бути зображене на банкнотах 5 євро? ? ?

Номер слайду 7

Тема: Римське право. Мистецтво Давнього Риму. План уроку: Пантеон римських богів. Римське право. Архітектура Давнього Риму. Література.

Номер слайду 8

Що таке культура?Слово «культура» походить від латинського colo, -ere, що означає «культивувати». Давньоримський оратор Цицерон увів поняття cultura animi — «оброблення душі», застосувавши сільськогосподарську метафору до розвитку душі як філософської категорії. Культура — це поєднання людських знань, переконань і норм поведінки, які ми переймаємо, а потім передаємо майбутнім поколінням.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Пантеон —це храм або будівля, присвячена всім богам будь-якої релігії. Пантеон у Давньому Римі - визначна пам’ятка архітектури циліндричної забудови, перекрита напівсферичним куполом.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Римське право

Номер слайду 13

Римське право – сукупність загальних принципів і норм, які визначають становище особи та її взаємини з державою на основі засад справедливості, добра, гуманізму.

Номер слайду 14

Суд в давньому римі

Номер слайду 15

Норми римського права. Ніхто не виправдовує незнання закону. Ніхто не може бути покараний двічі за той самий злочин. Ніхто не може бути суддею у власній справіТреба вислухати і протилежну сторону. Під час війни закони мовчать. Благо народу – вищий закон. Договори треба виконувати. Які норми римського права зберегли свою актуальність?

Номер слайду 16

Хронологічна задача Що було раніше: а) встановлення республіки в Римі чи б) реформи Солона в Греції? На скільки років?

Номер слайду 17

Будівництво Колізею закінчилося в 80 р.н.е. Скільки років минуло з часу заснування Риму до відкриття найбільшого амфітеатру? Позначте ці дати на лінії часу та обчисліть вираз.

Номер слайду 18

Хронологічна задача753 р до н.е 80 р.н.е 2021р 753 + 80 – 1 = 832 роки?н.е.

Номер слайду 19

Фізхвилинка Нас чекає імператор Підніми голівку в гору – Посміхнись ти Цицерону Присідати ми почнемо Давній Рим ми зазирнемо Раз – присіли, руки прямо Встали – знову все так само Повертаємося вправо Все виконуємо гарно. Вліво-вправо повернулись І сусіду усміхнулись.

Номер слайду 20

Мистецтво Давнього Риму

Номер слайду 21

Терми Діоклетіана ти Караккали

Номер слайду 22

Акведук – (лат. aqua — вода и duco — веду) – водогін, постачав прісну воду в міські фонтани, громадські та приватні терми, палаци. Найбільший вклад вніс імператор Клавдій

Номер слайду 23

“Золотий будинок ” Нерона

Номер слайду 24

Колізей

Номер слайду 25

Пантеон

Номер слайду 26

Римські дороги

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Література

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Підсумки уроку. Учням пропонується закінчити речення: Сьогодні я дізнався…Було цікаво…Було важко…Я виконував завдання…Тепер я можу…Я навчився…У мене все вийшло…Я спробую… Як ви вважаєте, чи досягли ми очікуваних результатів?

Номер слайду 31

Відповідь: акведуки, тріумфальна арка – досягнення римської цивілізації. Які можна зробити висновки?

Номер слайду 32

Домашнє завдання. Повторити параграф 44 Опрацювати параграф 45, стор. 195. Скласти розповідь про особливості життя в Римі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
8611
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку