Урок +Презентація "Остап Вишня "Сом". Оптимізм, любов до природи, людини, м'який гумор як риса індивідуального почерку Остапа Вишні. Пейзаж. портрет. характер людини, авторський гр

Про матеріал
Урок української літератури в 11 класі на тему "Остап Вишня. "Сом".Оптимізм, любов до природи, людини, м’який гумор як риса індивідуального почерку Остапа Вишні. Пейзаж, портрет, характер людини, авторський голос, народні прикмети, прислів’я та приказки в усмішках " розроблений з використанням групової форми роботи, інтерактивних форм і методів навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Сом». Оптимізм, любов до природи, людини, м’який гумор як риса індивідуального почерку Остапа Вишні. Пейзаж, портрет, характер людини, авторський голос, народні прикмети, прислів’я та приказки в усмішках.

Номер слайду 2

Стиль усякого письменника так тісно пов’язаний із змістом його душі, що досвідчений погляд може побачити душу за стилем… О. Блок

Номер слайду 3

Літературний диктант1. Справжнє прізвище Остапа Вишні.2. Назва твору письменника, під яким уперше з’явився псевдонім «Остап Вишня». 3. Літературні об’єднання, в яких брав участь Остап Вишня.4. Як називали Остапа Вишню за рекордну кількість тиражів його творів?5. Рік арешту гумориста.6. Твір, у якому Остап Вишня іронізує з приводу компенсації таланту солідними гонорарами багатьма літераторами в 20-ті роки ХХ століття.6. Форми комічного .8. Невеликий віршовий, прозовий чи драматичний твір з комічним сюжетом, що відрізняється від сатири легкою, жартівливою тональністю.9. Жанр, який увів у літературу Остап Вишня.10. Твір, темою якого є розповідь про дитинство, навчання і формування світогляду письменника.11. Збірка гумористичних творів Остапа Вишні про полювання і рибальство. 12. Автор вислову про Остапа Вишню: «Він світив як сонце, і до нього люди тягнулись, як до сонця…» .

Номер слайду 4

Тематика творів збірки «Мисливські усмішки» Тематичні групи Назви усмішок. Усмішки про «секрети» полювання«Як варити і їсти суп із дикої качки», «Заєць», «Бекас»Опоетизовування природи«Заєць», «Вальдшнеп», «Сом»Усмішка-сатира на браконьєрів«Дика коза»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Проникливий. ДобродушнийІронічний. Мудрий. Дотепний. Любитель і охоронець природи. Дід Панько«Інформаційне гроно персонажа твору»

Номер слайду 7

Прийоми творення комічного в усмішці «Сом»Прийоми творення комічного. Приклади із твору. Використання комічних сюжетних ходів та ситуацій «…серединою Дніпра мчить проти види човен.» «– І давно він вас возить?» «– З-під Канева мчу!»Використання народних приказок, фразеологізмів «Їх як злизало…», «Свят, свят, свят!... Сом гусака ковтнув!»Використання професійно- мисливської термінології«Вудочки, спінінг, великі гаки.»«Водимо ми та й водимо. А воно як мотоне… Пудів на п’ять, як не більше!»Вживання лексичних синонімів«Свистками, гудками; йдеш, витоптуєш;промах, мажете…»Поєднання реального й фантастичного. Гіпербола  «В Уфімській губернії сом проковтнув ведмедя, який перепливав річку…»

Номер слайду 8

Особливості художнього стилю письменника. Використання художніх засобів. Використання лексико-стилістичих прийомів Поєднання форм комічного з глибоким ліризмом. Використання позасюжетних елементів

Номер слайду 9

«Прогулянка галереєю»В. Литвиненко. В. Перов «Рибалка»

Номер слайду 10

«Коло думок» Прокоментуйте вислів М. Рильського: « Це український письменник, передовсім український у своїх пейзажах, у своєму лукавому гуморі, у своїй далеко не добродушній сатирі, у своїй лукавій і соромливо-ніжній ліриці. Саме оце поєднання видимого світові сміху з незримим світові смутком, таке притаманне народній українській поезії, свідчить, що Остап Вишня справді-таки земляк і духовний родич великого Гоголя, дотепного Котляревського, наївного і милого в тій наївності Квітки, нарешті, Тараса Шевченка…»

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Для всіх учнів. Підготуватися до контрольної роботи за розділом «Розстріляне відродження» («Прозове розмаїття»).Індивідуальне завдання. Написати твір-мініатюру «Мої враження від прочитаних усмішок Остапа  Вишні».

Номер слайду 12

«Асоціативний портрет»А. Арутюнянц. Вишня Остап«Король тиражу»«Гомер сміху»«Поет полювання»«Великий правдолюб»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кушнір Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
4677
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку