Урок-презентація “Юрій Яновський. Творча біографія письменника, загальна характеристика творчості”

Про матеріал
Поглиблює знання учнів про життєвий і творчий шлях Юрія Яновського, усвідомлення, як світогляд митця впливає на його творчість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-презентація“Юрій Яновський. Творча біографія письменника, загальна характеристика творчості”Підготувала: вчитель української мови та літератури Нижнєнського НВК “ДНЗ-ЗНЗ” №36 Бровар Олена

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ще під час навчання в інституті почав віршувати російською мовою, читав свої вірші на зборах студентської літстудії. До поезії повертався протягом життя не один раз, але видав лише одну поетичну збірку – «Прекрасна Ут», що вийшла 1928 р.1925 р.- з'являється перша збірка новел «Мамутові бивні», за нею в 1927 р. – наступна «Кров землі». Новели перших збірок ще недосконалі за формою, критики скоріше сприймають як учнівські, але в них уже відчувається притаманне Яновському романтичне поривання до світу кращого, ідеального.

Номер слайду 9

Наприкінці 20-х років ХХ ст. Яновський повністю віддається літературній праці. Бере активну участь у роботі ВАПЛІТЕ, членом якої став з часів заснування організації.1926-1927 рр. – працює редактором на Одеській кінофабриці.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Ю. Яновський в автобіографії зазначав, що біографія у нього надто коротка і вражаючих фактів у ній нібито немає. Проте період роботи на Одеській кінофабриці був насичений подіями, які знайшли своє втілення в романі «Майстер корабля». Дружина письменника Тамара Яновська вважала: «Глибокий слід у творчості Яновського залишила його праця у кінематографії, де він якийсь час працював редактором. Цей період його життя знайшов відображення в романі «Майстер корабля», який виданий 1928 року». Письменник у творі осмислив власний життєвий досвід, пов’язаний із роботою на Одеській кінофабриці.

Номер слайду 12

Роман «Чотири шаблі», написаний 1930 року, відкриває новий етап творчості письменника. Дуже скоро роман було вилучено з літературного процесу. Повернувся він до читача тільки 1983 року, через півстоліття і майже через тридцять років після смерті майстра. Темою роману стала громадянська війна.

Номер слайду 13

«Реабілітаційним двійником» «Чотирьох шабель» став роман у новелах «Вершники». Цього разу письменник зображував події громадянської війни, але вже в дусі часу, з урахуванням компартійної критики. Показана керівна роль комуністичної партії, герої твору – Чубенко, Іван Половець, Данило – вихідці з народу, комуністи; перемога – за червоноармійцями; поетизуються трудові будні тощо.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ДУМКИ ПРО ТВОРЧІСТЬ ЮРІЯ ЯНОВСЬКОГО«…У Яновського вийшло у світ багато творів, але писав він протягом свого життя одну книгу – книгу мудрого великого Буття» (М. Строковський)«Я любив романтичні твори Юрія Яновського – і вся його особа була оповита для мене романтичним серпанком» (А. Кацнельсон)«Юрій Яновський – наша національна гордість» (М. Шумило)«Письменницький талант Юрія Яновського наскрізь пройнятий поезією українського народу, завжди викликав у нас справжню радість за українську літературу….» (П. Панч)

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Прочитати твір Ю. Яновського «Майстер корабля»Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Швець Юлія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Черевко Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
16 жовтня 2020
Переглядів
18905
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку