Презентація "Е. Т. А. Гофман "Крихітка Цахес, на прізвисько Циннобер"

Про матеріал

Звернути увагу на тематику та проблематику твору; розуміння сутності основного конфлікту повісті-казки; складання характеристики персонажів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Неземний світ, зітканий із чар та мрій, заселений фантастичними образами, – ось світ Е. Т. А. Гофмана. Часом він добрий і світлий, як солодка мрія, а часом автор посеред своїх мрій раптово згадує про себе та власну невтішну долю – тоді він стає дошкульним і злим, спотворює людей до краю, обертаючи їх на карикатурних чудовиськ, з навіженою втіхою прибиваючи портрети своїх «покровителів», що пригнічують його і дошкуляють йому, до стіни своєї зневаги… Хто витримав столітній іспит, той витримав його на віки, а тому Е. Т. А. Гофман належить – про що цей нещасний, розіп’ятий на хресті земної прозаїчності та вульгарності, навіть не здогадувався – до вічної гільдії поетів і романтиків, які вигадали для життя, що їм дошкуляло, найоригінальнішу помсту, а саме: створювали життєві образи, повніші й колоритніші за ті, які створює наша дійсність». Стефан Цвейг

Номер слайду 3

Театральний декоратор. Художник. Письменник. Юрист. Музичний критик. Музикант. Диригент. Автор опер

Номер слайду 4

“Малюк Цахес”– це книга, абсолютно не придатна для людей, які все сприймають серйозно та урочисто”. Е. Т. А. Гофман

Номер слайду 5

Клоуз-тести. Назва князівства, де відбувається дія твору Е. Гофмана… (Керепес) Ім’я князя, що правив князівством… (Барзануф) Князь, який запровадив «освіту», – Пафнутій… (Великий) Професор університету… (Мош Терпін) Ім’я поета-мрійника, що викрив малюка-потвору… (Бальтазар) Друг і однодумець Бальтазара… (Фабіан) Кохана Бальтазара… (Кандіда) Ім’я карлика-потвори… (Цахес) Фея, що зробила «подарунок» малюкові», – Рожа… (Гожа) Маг, що розкрив таємницю малюка-потвори, – Проспер… (Альпанус) Прізвисько Цахеса… (Циннобер) Цинобра – мінерал або фарба… (яскраво-червоного кольору)

Номер слайду 6

духовне і матеріальне життя; нікчемні спроби реформ; система чинів; соціальна психологія; убогість обивателів; догматизм університетської науки.

Номер слайду 7

Літературний твір, що містить морально-філософські роздуми над подіями суспільного життя, їх позитивну чи негативну оцінку.

Номер слайду 8

Морально потворні. Користолюбні. Привласнюють заслуги інших. Поклоняються золоту. Приносять нещастя всім, хто з ними зустрічається. Живуть за законами голого практицизму. Бачать людей такими, якими вони є насправді. Займають активну життєву позицію. Живуть в гармонії з природою. Наділені чарівною романтичною уявою. Уміють кохати.

Номер слайду 9

Романтичний герой. Стає до двобою з перевертнем. Розкриття таємниці Цахеса (допомога чарівника Альпануса)Одруження з коханою. Подарунок від Альпануса (помешкання та засоби до життя)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Життєвий шлях Цахеса. Смерть в нічному горщикуstyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 12

Зміщення уявлень про загальнолюдські цінності Засліплення людей. Привласнення праці і талантів інших. Гроші і влада. Нерозумність законів існуючого світу Темний згубний хаос. Спотворений світ. Три золоті волосинки

Номер слайду 13

Привласнення праці і талантів інших

Номер слайду 14

Види комічногонасмішка різке висміювання негативних явищ, суспільних вад максимально можливе перебільшення дійсності за допомогою фантазії

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ОСНОВНИЙ КОНФЛІКТ

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Привласнення певних заслуг тими, кому вони не належать.

Номер слайду 19

«Запитання авторові»

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Твір-мініатюра «Чи актуальний твір Гофмана «Крихітка Цахес…» сьогодні?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
8308
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку