УРОК-РОЛЬОВА ГРА «СУДОВЕ ЗАСІДАН

Про матеріал
Відкритий урок за темою «Краса – злочин чи кара Божа?» (за романом Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея») УРОК-РОЛЬОВА ГРА «СУДОВЕ ЗАСІДАННЯ» із елементами стем освіти.
Перегляд файлу

 

Презентація до уроку Портрет Доріана Грея

 

«Краса – злочин чи кара Божа?»

(за романом Оскара Уайльда

«Портрет Доріана Грея»)

              УРОК-РОЛЬОВА  ГРА «СУДОВЕ ЗАСІДАННЯ»

                  із елементами стем освіти

 

                                                           Учитель зарубіжної літератури

                                                          Доманівського закладу ЗСО І-ІІІ ст. № 1

                                                          Дунаєвська Г.О.

 

 

Доманівка  2021

Мета:  формувати компетентності: предметні (розуміння значення образу головного героя «Портрета Доріана Ґрея» О. Уайльда; знання ідейно-художніх особливостей, специфіки втілення цього образу в романі; навички характеризування літературних героїв, аналізування втілених в їхніх образах філософських і морально-етичних ідей; уміння толерантно дискутувати; любов до літератури; естетичний смак); ключові (уміння вчитися: пізнавальну активність, критичне мислення; комунікативну: навички спілкування в колективі й толерантне ставлення до думок і почуттів оточуючих; інформаційну: уміння визначати роль деталі в тексті; навички роботи з книгою; загальнокультурну: читацькі інтереси; світогляд).

Тип уроку: урок узагальнення знань

Обладнання: портрет О. Уайльда, презентація до роману.

Перебіг уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Учитель.

 «Краса душі надає чарівності навіть непоказному тілу, точнісінько так, як потворність душі покладає на найчудовішу статуру і на найпрекрасніші члени тіла якийсь особливий відбиток, який викликає в нас незрозумілу відразу»,— писав німецький філософ Ґ. Е. Лессінґ. І це твердження якнайточніше відображає суть головного героя роману О. Уайльда «Портрет Доріана Ґрея», його духовну деградацію.

 Проблемне питання уроку:

Хто ж такий Доріан Грей – злочинець чи жертва, чи має він  нести покарання за свої злочини?

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

1. Евристична бесіда

· Яким і ким був Доріан для Безіла до зустрічі з лордом Генрі?

· Зачитайте та прокоментуйте епізод про те, яким Генрі побачив портрет Доріана.

· Яка мрія з’являється в юнака?

· Чим є мистецтво для головних персонажів твору?

· Чому портрет так вражає Доріана? Чому почуття радості змінюється почуттям страху?

· За що Доріан покохав актрису Сібіл Вейн і чому швидко розчарувався в ній?

· Коли й чому у Ґрея виникло бажання сховати портрет?

2. Інтерактивна вправа «Цитатна доріжка»

· Наведіть приклади парадоксальних висловів О. Уайльда.

Очікуваний результат

• Того, що потрібно знати, не навчить ніхто.

• Лише пусті, обмежені люди не судять за зовнішністю.

• Який творець, таке і творіння.

• Усі жінки з часом стають схожими на своїх матерів. У цьому їхня трагедія. Жоден чоловік не буває схожим на свою матір. У цьому його трагедія.

• Бути греком — означає не мати одягу, бути людиною Середньовіччя — не мати тіла, бути сучасною людиною — не мати душі.

• Найгірші вороги людини — її близькі.

IV. РОБОТА НАД ТЕМОЮ УРОКУ

1. Творчо-практична робота· Зобразіть графічно (або словесно) сходинки падіння (деградацію особистості) Доріана Ґрея, зробіть висновок ( один учень за допомогою мультимедійної дошки зображує схему-опору, інші – працюють   зі стем-ручками).

Очікуваний результат

Сходинки падіння (деградація особистості) Доріана Ґрея

• Усвідомлення героєм своєї вроди, страх її втратити, водночас — утратити любов людей, їхнє захоплення ним.

• Розрив із Сібіл Вейн, яку він покохав як актрису з її театральними мовою, жестами, костюмами, пристрастями, а не як реальну людину, дівчину.

• Захоплення книгою, що розбудила в ньому нездорові марення та мрії.

• Пересичення, розпуста.

• Убивство Безіла, доведення до самогубства Алана Кемпбела.

• Відчуття постійного страху, манія переслідування після зустрічі з братом Сібіл — Джеймсом Вейном.

• Убивство власної совісті, душі.

Висновок. Людина без совісті, без душі не може існувати. Духовний світ, замкнений на самому собі, бідний і не може розвиватися Краса і злочин — поняття несумісні.

· Визначте, які вчинки й дії спричинили зміни в «портреті-душі» Доріана Ґрея.

Очікуваний результат

Зміни в «портреті-душі» Доріана Ґрея та вчинки й дії, які призвели до цих змін

 

Зміни зовнішності героя

Зміни в «портреті-душі»

 

Краса й пишність молодості

Складка жорстокості біля рота

 

Розквіт краси й привабливості

Хтива посмішка, огидна волога, червона й лискуча

 

Незмінно вродливий

Жахлива зіпсованість зсередини

 

Такий само молодий і красивий

Хитрувата лицемірна посмішка

 

Мрець у вечірньому костюмі, змарнілий, аж погляд вернуло

Кров із пальців рук і ніг ніби крапала. Портрет господаря у блиску чарівної юності та вроди

 

 

2. Постановка та розв'язання проблемного питання в ході рольової гри  «СУДОВЕ ЗАСІДАННЯ».

Завдання класу:

 занотувати в зошитах думки стосовно вироку до Доріана Грея.

 

 Хто ж такий Доріан Грей – злочинець чи жертва, чи має він  нести покарання за свої злочини? Хто, на вашу думку, винен у трагедії Доріана Ґрея? Що є «світлом», а що — «темрявою» у його долі?

 

 

Суддя. Сьогодні на судовому засіданні розглядається справа Доріана Грея, якого обвинувачують у низці злочинів. Слово надається прокурору, який повідомить суду про злочини, що інкримінується обвинуваченому.

Прокурор.  Доріан Грей обвинувачується у багатьох злочинах. Прошу суд уважно все вислухати і винести по цій справі справедливий вирок.

      Доріан Грей – людина, яка від народження мала все, про що багатьом залишається лише мріяти: приналежність до вищих кіл суспільства, аристократ від народження, він з дитинства жив у розкошах і багатстві, наділений вродою і талантами. Але він вирішив, що цього замало, тому замахнувся на більше. Доріан переступає межу вседозволеності і цим порушує закон. Людина завжди має вибір: жити чесно, але бідно, чи в розкоші, безтурботно розтринькуючи багатство. Саме другий шлях і обрав Доріан Грей. Він живе лише заради власного задоволення, виправдовуючи свої вади важким дитинством, яке нібито зробило його тим, ким він є зараз.

Найбільший злочин Доріана – це його слабкість. Пройнявшись словами лорда Генрі про надзвичайну силу краси, Грей вирішує, що тепер він може робити те, на що не здатні «прості смертні». Одержимість власною неперевершеністю і обожнювання самого себе, наштовхують цю людину на думку, що тепер вона може керувати долями інших. Грей перенаситився життям, для нього нема нічого недозволеного, недосяжного.

      Доля, пославши йому зустріч з Сибілою, вирішала подарувати йому другий шанс, сподіваючись, що він покине шлях гріха і розпусти. Здавалось, що кохання зможе врятувати його від того провалля, куди він поступово спускався. Але, йдучи по життю, як колекціонер, безжальний збирач цінностей, Доріан не міг закохатися в звичайну дівчину. Йому була потрібна яскрава, неординарна особистість. Він покохав те море пристрастей і образів, які втілювала Сибіла на сцені. Але він не бачив самої Сибіли, її чистої душі, не зміг оцінити її щире кохання. В ту мить, коли Доріан побачив у ній звичайну дівчину – не Дездемону, не Джульєтту, він вирішує покинути її, бо тепер вона стала йому байдужа. Результат цього безжального вчинку – це смерть нещасної дівчини.

      А чим завинив перед цим страховиськом Безіл, який намагався розбудити совість Доріана. Чому, коли художник вмовляє Грея покаятися у скоєних злочинах і спокутувати свої гріхи, останній вибухає люттю, яка призводить до вбивства. Цей красень безжально вбиває

       Доріан Грей має відчутний вплив на людей, бо змусив бідного хіміка Кемпбела знищити труп Безіла. Його не цікавить те, що через декілька днів Алан покінчить життя самогубством, не в силах нести страшний тягар, який поклав на нього Доріан. Головне те, що Доріан врятував себе. Єдиний раз в житті Грей злякався, коли відчув, що його переслідують. І тільки випадок допоміг йому врятуватися від справедливого покарання. Я вже не говорю про десятки дівчат, доля яких зламав і знищив Доріан Грей. таким, як він, немає місця в суспільстві.

       Враховуючи все вищесказане, прошу суд визнати Доріана Грея винним у скоєні всіх злочинів, які прозвучали, і призначити йому найвищу міру покарання.

Суддя.  Суд дякує прокурору за наведені факти і передає слово адвокату обвинуваченого.

Адвокат.  Все, що ми зараз почули, насправді жахливо! Але перед тим, як поставити крапку в цій справі, давайте спробуємо з’ясувати причини такої поведінки мого підзахисного. Давайте почнемо з дитинства. Як ви гадаєте, чи може дитина вирости нормальною, живучи без ласки і любові батьків, яких Доріан втратив  майже від народження. Чи можуть багатство і розкоші замінити теплоту і турботи матері? З самого малечку Грей ріс в атмосфері ненависті та суворості під доглядом безжального діда, який став його опікуном. Нікому було вказати юнаку на хибність його шляху.

Зустрівши на своєму шляху лорда Генрі, Доріан повністю опиняється під владою його гедоністичних теорій. Герой піддався солодким і пишним словам про свою унікальність, вседозволеність своєї краси. Таким чином, Доріан приходить до висновку, що він – сама досконалість. Я вважаю, що суд має виправдати мого підзахисного, адже таких, як він, одиниці. Він прагне жити за законами краси, а не моралі. Своїм життям він нібито кидає виклик усьому світу, намагається довести, що можна жити інакше, не так, як всі. Юнак прагнув у всьому знайти красу, його біда тільки в тому, що він шукав її серед життєвого бруду. Він був лише вправним учнем свого вчителя, втіливши теорію лорда у життя.              

        Я хочу запитати у всіх присутніх: «Але чому ніхто не зупинив його, не надав допомоги?». Поруч   були люди, але вони не навернули Доріана на вірний шлях. Вони байдуже спостерігали за долею молодої людини, зайняті лише собою, егоїстичні. То хіба лише Доріан такий егоїст, гріховодник? Мого підзахисного звинувачують у вбивстві Безіла Голуорда, Сибіли Вейн. Але хіба лише Доріан винен у тому, що так сталося? Безіл запалив у юнакові любов до самого себе. А чому, роблячи це, він не замислився, що юна душа Доріана, яка ніколи не чула щирого, привітного слова, не готова прийняти любування своєю красою. Коли ж Безіл попросив відпущення гріхів, то юнак подумав, що над ним просто глузують, і в стані афекту, вбив художника, якого вважав причиною всіх своїх нещасть. Адже, якби не було б портрета, то життя Доріана могло скластися по-іншому. А що стосується Сибіли, то не Доріан підсипав їй отруту, не він змусив її покінчити з життям. Це був вибір самої дівчини.

Тому я прошу суд виправдати Доріана Грея, зняти з нього всі обвинувачення і надати йому можливість розпочати нове життя. 

Суддя. Слово надається прокурору для допита обвинуваченого. Після цього Доріан Грей зможе сказати своє остання слово на свій захист.

Запитання  прокурора до Доріана Грея.

   Прокурор.   Як змінює людину усвідомлення власної досконалості, вроди?

Доріан.   Підносить над іншими людьми, вселяє відчуття власної надзвичайності, особливості, вседозволеності.

Прокурор.       Поясніть суду, що у поведінці Безіла вас розлютило найбільше, коли він побачив ваш  спотворений портрет?

Доріан.             Безіл побачив мою оголену душу, побачив те, яким я є насправді. А найголовніше це те,  що художник дізнався про секрет моєї вічної молодості. Тепер я вже просто не міг його    відпустити, і в мене був лише один вихід – вбити непроханого свідка.

Прокурор. Поміркуйте, як би склалася ваша доля, коли б не було портрета?

Доріан. Коли б не було портрета, моя доля склалася б зовсім по-іншому. Всі мої вчинки відбивалися б на моєму обличчі, тому я цінував би свою красу і ставився б до неї обережніше.  Можливо, я міг би знайти своє щастя у родинному колі, одружившись з якою-небудь ча  рівною дівчиною. Може це була б і Сибіла, але навіщо зараз говорити про все це, всеодно  нічого вже не виправити.

Останнє слово Доріана Грея. Я не прошу жалю і співчуття. Я прожив своє життя саме так, а не інакше, і ні про що не жалкую. Якщо б у мене була можливість розпочати все заново, то я не можу зі стовідсотковою впевненістю сказати, що я щось змінив би у своєму житті. Я отримав унікальну можливість доторкнутися до найпотаємнішого, до того, що ніхто з вас навіть не спроможне осягнути в повній мірі. Я обирав долю, а доля обирала мене. Я майже зміг досягнути істин Всесвіту, я майже перехитрив невблаганний час і навіть частково підкорив смерть. Довгі роки я був Чарівним принцом, королем життя, який керує долями інших.

Ви можливо спитаєте: «Чи принесло це мені щастя?» І так, і ні. Отримавши вічну молодість, я згубив душу. А найжахливіше те, що кожного дня я бачив як спотворюється моя душа на портреті, який став її відображенням, але це не зупиняло мене. Моя зовнішня краса не змогла пересилити потворність душі, тому поступово, спускаючись сходинками пороку, я опинявся у пеклі.

     Завершуючи свою промову, хочу наголосити, що ви не зможете вигадати для мене найбільшого покарання, ніж я сам, бо я власноруч убив власну совість і душу.

Суддя.  Суд уважно вислухав всі «за» і «проти» і прийшов до такого висновку: брак життєвого досвіду, слабкість духу, невміле протистояння спокусам, самозакоханість, важке дитинство не можуть бути виправданням злочину, а тим більше вбивству.

Соціологічне опитування (Прийом «Мікрофон»)

                          «Чи згодні ви з вироком суду?»

                  Невже саме краса привела Доріана до злочину?

                  Як теорія лорда Генрі вплинула на Доріана Грея?

                  Чому лорд Генрі був проти шлюбу доньки та Доріана Грея?

                  Яку  роль виконує у романі портрет Доріана Грея ?

                  Яка краса може «врятувати» світ?

Очікуваний результат

Передусім сам герой, адже він мав вибір — «іти сходинками вниз чи вгору»; лорд Генрі, який прищепив юнакові (недосвідченій людині) небезпечні думки, розбудив і підігрів темні пристрасті в його душі; суспільство, яке спостерігало за його моральним падінням; «отруйні» книги та ін.

3. Міні-диспут «чи може краса бути "моральною" або "аморальною"?»

· Ф. М. Достоєвський припускав, що світ врятується красою. Герої О. Уайльда й сам автор у передмові так висловлюються про красу:

• «Краса є прояв Генія, та навіть вища за Генія»;

• «Краса — це одна з видатних істин світу»;

• «Краса — поза всякими сумнівами, їй дано божественне право на верховенство»;

· Стендаль писав, що «краса є лише обіцянкою щастя». То що ж таке Краса, як вона співвідноситься з Моральністю, Добром та іншими загальноприйнятими морально-етичними категоріями? (Відповіді учнів.).

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗДОБУТИХ ЗНАНЬ

1. Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ»

Складіть асоціативний кущ до слова краса. (Крилатість, казка, колорит, кульмінація; радість, романтизм; алюзія, аналогія; сила, символ, синтез, стиль; апогей.)

2.Виготовлення за ескізом бутоньєрки (символ краси ) за допомогою стем-технології. Учні обмінюються бутоньєрками із побажаннями, використовуючи крилаті вирази із роману Оскара Уайльда.

3. Слово вчителя з елементами бесіди

— Як бачимо, поняття про красу й асоціації, пов’язані з цим словом, у кожного різні мабуть, не існує абсолютної краси Це категорія відносна, для кожної епохи, нації, парадигми вона може бути своя.

Отже, сама собою краса не може бути ані моральною, ані аморальною. Зовнішність обов’язково пов’язана з внутрішньою сутністю, намірами й діями.

· Якщо вважати синонімами слова вродливий, хороший, щасливий, то чи може бути хорошою людина, яка живе в гармонії із собою і в розладі з іншими хорошими людьми?

· Чи можна бути щасливим, коли навколо багато нещасних?

· Чи можна насолоджуватися життям, відмежовуючись від біди й проблем? Над цими питаннями варто поміркувати ще не раз.

VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

1. Інтерактивна вправа «Мікрофон»

· Продовжте речення: «Образ Доріана Ґрея примусив мене замислитися над...».

2. Завершальне слово вчителя

— Уайльд у передмові до роману слушно писав: «Суперечки з приводу мистецького твору свідчать, що цей твір новий, складний і життєздатний». «Портрет Доріана Ґрея» можна тлумачити по-різному, але не визнавати його безумовну неординарність і художню довершеність — неможливо. Критики, сперечаючись з окремих питань стосовно мистецьких позицій Оскара Уайльда, доходять спільного висновку про роман: це твір новий, складний і життєздатний. Свідченням цього є довголітнє життя роману, у якому кожне нове покоління читачів знаходить те, що співзвучне певному часу, що хвилює душу, збагачує розум, приносить насолоду, адже творчість видатного письменника Оскара Уайльда — то справжнє мистецтво.

3. Оцінювання

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Для всіх: написати твір за романом О . Уайльда на одну з тем «Доріан Ґрей — жертва філософії гедонізму», «Якою є справжня мораль роману «Портрет Доріана Ґрея»?»; індивідуальне завдання – підготувати постер до роману.

 

docx
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
1629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку