Урок "Розрахунки в технології приготування страв"

Про матеріал
Дуальне заняття з математики "Розрахунки в технології приготування страв" та технології приготування їжі (підготовка до лабораторного заняття з ТПЇ «Приготування та презентація страв з овочів, круп, кисломолочного сиру та яєць».
Перегляд файлу

image 

ДУАЛЬНЕ ЗАНЯТТЯ

 

«Розрахунки в технології приготування страв»

 при підготовці до лабораторного заняття з ТПЇ на тему

 «Приготування та презентація страв з овочів, круп, кисломолочного сиру та яєць »

image

01

Вступ

 

02

Розрахунки пропорцій для соусу томатного

 

03

Розрахунки пропорцій для бульйону

 

04

Висновок

image

image
image                                                                                                                  Вступ            image

image


image

 

 

ІНГРЕДІЄНТИ

БРУТТО

1000

НЕТТО

1000

БРУТТО 1 ПОРЦІЯ

НЕТТО

1 ПОРЦІЯ

БРУТТО 2 ПОРЦІЇ

НЕТТО  2 ПОРЦІЇ

Бульйон

-----

500

-----

37

-

74

Маргарин столовий

25

25

1,9

1,9

3,8

3,8

Борошно пшеничне

25

25

1,9

1,9

3,8

3,8

Морква

50

40

3,8

3

7,6

6

Цибуля ріпчаста

48

40

3,6

3

7,2

6

Петрушка (корінь)

40

30

3

2,3

6

4,6

Томатне пюре

500

500

37,5

37,5

75

75

Маргарин столовий

25

25

1,9

1,9

3,8

3,8

imageЦукор                                                                                                                              0,8

Вихід                                                                                                                              75

Тепер, маючи кількість в грамах або в мл інгредієнтів для 1 порції, можемо розрахувати, скільки чого нам потрібно для приготування соуса на 2 порції.

Якщо в нас є продукти на 1 порцію, а треба на 2, то що ми робимо? Правильно, просто множимо все на 2:

1)       37 мл бульйону (1 порція) * 2 = 74 мл бульйону (2 порції);

2)       1,9 г маргарину столового * 2 = 3,8 г

3)       3,8 г моркви (брутто) * 2 = 7,6 г

4)       3 г моркви (нетто) * 2 = 6 г

image

Інгредієнти

Брутто 1000

Нетто 1000

Брутто 1 порція

Нетто  1 порція

Брутто 2 порції

Нетто  2 порції

Кістки харчові або м'ясо

1000

1000

 

 

 

 

Вода

1400

1400

 

 

 

 

Цибуля ріпчаста

14

12

 

 

 

 

Морква

15

12

 

 

 

 

Петрушка (корінь)

16

12

 

 

 

 

або селера (корінь)

18

12

 

 

 

 

Вихід

-----

-----

-----

37

-----

-----

 

image

Кістки харчові або м'ясо

1000

1000

37

37

74

74

Вода

1400

1400

51,8

51,8

103,6

103,6

Цибуля ріпчаста

14

12

0,5

0,4

1

0,8

Морква

15

12

0,6

0,4

1,2

0,8

Петрушка (корінь)

16

12

0,6

0,4

1,2

0,8

або селера (корінь)

18

12

0,7

0,4

1,4

0,8

Вихід

-----

-----

-----

37

-----

-----

 

 

image
 Висновок

imageЯк бачимо, виконання пропорцій - дуже важливий момент у приготуванні будь-яких страв. Недотримання цього аспекту призведе до одного або кількох наслідків: консистенція, смак і запах, зовнішній вигляд не відповідають дійсності, не зберігається форма виробу, можливо, навіть не загущується, тобто не поєднуються між собою інгредієнти і т.д.  

 

 

Використані джерела інформації:

        

1. Стахмич Т. М. Кулінарна справа. Технологія приготування їжі : підруч. для здобувач. проф. (проф. -тех.) освіти / Т. М. Стахмич, О. М. Пахолюк. — Київ: Грамота, 2020. — 280 с.: іл.

        

        

1.         Міжнародний день кухаря: красиві картинки зі святом.       URL:  https://lifestyle.24tv.ua/mizhnarodniy-denkuharya-krasivi-kartinki-zi-svyatom_n1438515

2.         Презентація «Пропорція. Основна властивість пропорції».       URL: https://naurok.com.ua/prezentaciyaproporciya-osnovna-vlastivist-proporci-145960.html  

 

 

pdf
Додано
19 квітня
Переглядів
246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку