Урок "Розв’язування економічних задач"

Про матеріал

У процесі навчання економіки учень має набути знання і уміннями, накопичити досвід, сформувати своє ставлення до оточуючого світу, оволодіти різними видами цінностей. Система цінностей підростаючого покоління постійно змінюється, але у вчителя є можливість впливати на формування тих чи інших видів цінностей (загальнолюдських, громадянських, національних, сімейних, індивідуальних). До сімейних цінностей відноситься і фінансова грамотність учня.

Перегляд файлу

Розв’язування економічних задач.  

Мета:  показати,  як у процесі вивчення економіки  за допомогою вдало підібраних задач та використання спеціальних форм навчання, можна сприяти формуванню фінансової грамотності  учнів.

                       Хід уроку

   І. Організаційна частина

   ІІ. Розв’язування економічних задач

Задача 1.

Ви отримали дохід у розмірі 5 000 гривень і вирішили розмістити їх на строковий депозит у банк терміном на шість місяців. Вивчивши рівень процентних ставок, ви з’ясували, що середня ринкова ставка за депозитами терміном на шість місяців становить 15% річних. Відділення Банку А, яке розташоване в сусідньому будинку, пропонує за депозитами строком на шість місяців 12% річних. У той же час відділення Банку Б, розташоване в іншому районі міста, пропонує за такими депозитами 17% річних.

  • Розрахуйте, яку суму процентів ви зможете отримати, скориставшись пропозиціями обох банків.
  • У якому випадку ризик вкладення грошей є вищим?
  • Пропозицію якого з банків ви б обрали?

Розв’язок

  • Розрахунок суми процентів:

Депозит у Банку А:  =300(грн.)

 

Депозит у Банку Б: =425(грн.)
 

  • Ризик вкладення грошей:

Ризик вкладення грошей буде вищим у випадку відкриття депозиту у Банку Б, оскільки ставка за депозитом у ньому вища за середню на ринку. Депозит у банку А може бути менш ризикованим.

  • Пропозицію якого з банків Ви б обрали?

Якщо Ваша ціль – отримати максимальний дохід, то слід обрати пропозицію Банку Б. Якщо ж Ви зацікавлені у більшій надійності вкладення грошей, то вкладати гроші слід у Банку А.

    Величина процентної  ставки в банку може  залежати і від багатьох інших чинників, серед яких слід виділити і ризик вкладення грошей .Тому вкладникові, перед тим, як обрати банк для вкладення грошей, слід проаналізувати  середній  рівень  процентних  ставок за депозитами на ринку і прийняти зважене рішення.У нашій задачі ця процентна ставка вже відома, тому я вибираю банк А.

Задача 2.

Обчислити надбавки до пенсій за віком за понаднормовий стаж для:

  1.  пенсіонера А, в якого розрахунковий розмір пенсії за віком становить 2700 грн., тривалисть страхового стажу дорівнює 42 роки;
  2.  пенсіонерки Б, в якої розрахунковий  розмір пенсії за віком становить 850 грн., тривалість страхового стажу  дорівнює 35 років.

                      Розв’язок

(Частиною 1 статті 28 України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” встановлено, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком, визначеного на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Доплата до пенсії за понаднормовий стаж обчислюється із розрахунку 1 відсоток  розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону, за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам.

  У разі якщо розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 27 Закону, перевищує розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, доплата за понаднормовий стаж обчислюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму .)

1).      Н=949×7/100=66,43(грн.)

2).      Н=850×5/100=42,50(грн.)

       Відповідь:  надбавки до пенсій за віком за понаднормований  стаж становлять для пенсіонера А  66,43(грн.) ,а для пенсіонерки Б  42,50(грн.).

 

 

 

Задача 3.

Визначити заробітну плату для обчислення пенсії для застрахованої особи, яка вийшла на пенсію у 2013 році, якщо коефіцієнт заробітної плати склав 2,33322.  

                                Розв’язок

(Усереднений показник заробітної плати на одну застраховану особу в Україні за 2010-2012 роки становив 2368,70 гривень).

             ЗП =2368,70×2,33322=5526,70(грн.)

       Відповідь: заробітна плата для обчислення пенсії застрахованої особи складає 5526,70 гривень.

 Задача 4.                   

 Визначити коефіцієнт страхового стажу для застрахованої особи, якщо тривалість страхового стажу становить 362 місяці.

                                Розв’язок

             КСм×Вс /100×12

Кс-  коефіцієнт страхового стажу      

См- сума місяців страхового стажу

Вс- визначена величина оцінки одного року страхового стажу. (До 2017 року величина оцінки одного року страхового стажу дорівнювала 1,35%).

           К = =0,40725    

  Відповідь: коефіцієнт страхового стажу становить 0,40725

Задача 5.         

 Розрахунковий розмір пенсії за віком жінки становить 800 грн. Обчислити суму доплати до мінімального розміру за віком, якщо пенсія призначається у березні 2014 року. Довідково: Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 16.01.2014  719-VII прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність встановлено у розмірі: з 1 січня – 949 гривень, з 1 липня – 974 гривні, з 1 жовтня – 1014 гривень.

                                        Розв’язок

              Д=949-800=149(грн.)

       Відповідь: доплата до мінімального розміру пенсії за віком становить 149 гривень.

ІІІ. Оцінювання. Підсумок уроку.

(учні роблять висновок про значення розв’язаних задач впливати на формування тих чи інших видів цінностей (загальнолюдських, громадянських, національних, сімейних, індивідуальних)).

docx
Пов’язані теми
Економіка, 11 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
27 листопада 2018
Переглядів
2182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку