Урок розвитку зв'язного мовлення Твір-роздум на задану тему: «Ой хто, хто Миколая любить…»

Про матеріал

Розвиток мовлення учнів - це вся робота, що проводиться словесником спеціально та у зв'язку із вивченням шкільного курсу для того, щоб учні оволоділи мовними нормами, а також уміли висловлювати свої думки в усній і письмовій формі. Пропоновані матеріали допоможуть учителеві під час проведення уроків РЗМ.

Перегляд файлу

Учитель української мови та літератури

НВК №2 м. Немирова

Маринич Ірина Анатоліївна

 

Урок розвитку зв'язного мовлення

Твір-роздум на задану тему:

«Ой хто, хто Миколая любить…»

 

Мета:1.Ознайомлення з особливостями свята Миколая.

2. Розвиток зв’язного мовлення та логічного мислення учнів, тренування пам’яті.

3. Виховання поваги до старших, чуйності, людяності, милосердя.

 

Хід уроку

Оголошення теми уроку.

Постановка мети і завдань.

Актуалізація опорних знань (підготовча бесіда).

Розповідь учителя про три свята – Варвари, Сави та Миколи, що «гляділи одне на одного», бо йдуть у календарі поряд(17,18,19 грудня) та звуться в народі Миколаївськими святками.

Описание: ОткрыткаУчитель.

Як бачите, до Святого Миколая люди ставляться з особливою повагою, оскільки він «другий після Бога заступник на землі». Жив він у ІV столітті Зимовий Святий Миколай вважається покровителем усіх бідних та знедолених, а також землеробства, тваринництва, земних вод.

– Що вам відомо про свято Миколая? Коли його відзначають?

Учень.

Народне прислів’я каже, що в кожнім році є два Миколи: на першого не буває холодно ніколи, а на другого не буває тепла ніколи.

Учитель.

Свято весняного Миколи припадає на 22 травня. Зимовий Микола 19 грудня.

  •                   Що вам відомо про зимового Миколу?

19 грудня на Миколи зима остаточно вступає в свої права. Прислів'я каже: "Микола бородою трясе - дорогу стеле !"

Для селянина це - найщедріша пора. Зібрано збіжжя, зроблені на зиму припаси, можна було розрахуватись з боргами. Хто ж не встигав або не міг до цього дня віддати позички, то казали: "Коли ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи".

 

Учень

Вважалось, що на Миколи по подвір'ю має першим пройти господар. Якщо ж це зробив хтось інший - зле. Кожний господар у цей день вставав раніше, ніж звичайно, і йшов давати худобі їсти. Прийшовши до хліва, вітався словами: "Дай, Боже, добрий день, щоб худобонька здорова була та й я з тобою ще й з своєю жоною !"

  •                   А у фольклорі Микола присутній ? У яких жанрах ?

З ім'ям святого Чудотворця пов'язано чимало влучних прислівїв­­­, приказок, вірувань, прикмет.

Наприклад:

  •                   Після Миколи пшениця вкриє поле.
  •                   Хвали зиму після Миколи.
  •                   Як на Миколи впаде іній - буде гарний врожай хліба.
  •                   Як на Миколи піде дощ, то буде врожай на озимину.
  •                   Варвара постеле, Сава замете хурделицею, Микола снігом пригладить.
  •                   Микола бородою трясе - дорогу стеле.

Учитель.

  •                   А легенди, перекази про Святого Миколая вам відомі ?

Учень

1.Існує "легенда - переказ", яка розповідає, як він допоміг одному

хлопчикові, який щодня молився. Якось перед всесвітнім потопом Миколай зустрів дитинча, що било поклони і молилось. Миколай запитав:

  •                   Які ще молитви знаєш ?
  •                   Ніяких, нікому було навчити, - зніяковів хлопчина.
  •                   Це не біда, - погладив хлопчика бородатий дідусь. - Аби щиро і від душі, то й ця молитва тебе врятує від потопу. Ти не потонеш у воді, - і пішов геть.

За кілька днів уся земля покрилась водою, лише одна гора лишилась не затопленою. Побачив її хлопчик і пішов поверх океану. Ось так і врятував хлопчика Святий Миколай - угодник. Відтоді його стали називати Чудотворцем, бо він допомагав всім, хто молиться і вірить в Бога.

  1.                Одного разу Миколай морем вирушив у Палестину. Та зчинилась буря, і на кораблі зламалась щогла. Моряк, що хотів її полагодити, впав і вбився. Миколай увесь час стояв і молився. І сталось чудо: буря вщухла, а мертвий моряк ожив.
  2.                В народних легендах та переказах Святий Миколай боронить людей перед стихійним лихом, а найбільше - на воді. Всі рибалки у своїх куренях мали образ Св. Миколая. Виходячи в море на промисел, рибалки брали з собою образ Св. Чудотворця.
  3.                Миколай, крім усього, опікався і дикими звірятами. Одна з легенд оповідає. "Один чоловік їхав лісом, і його застала там  ніч. Мусів ночувати.  Випріг він воли, дав сіна. Коли дивиться: недалечко від нього на пустирі звіряче збіговисько. Злякався чоловік, ще б пак ! Вовки, лисиці, зайці, ведмеді... Таке назбігалося - страх глянути. Сидить заєць поруч з вовком і не боїться його. «Що за дивовижа», - думає собі чоловік. Він пильніше придивився і побачив: сидить поміж тією звіриною Святий Миколай - старий сивий чоловік. Сидить і щось тим звірятам розказує, а вони слухають, розвісивши вуха.

Учитель:

Описание: Святой Касьян, 29 февраля, фото mospat.ruПодивіться на зображення Святого Миколая. Ласкаве обличчя, добрі очі, розкішна борода... Образ Миколая Чудотворця, котрий творить на землі добрі діла дійсно присутній в багатьох легендах, переказах, оповідках. Але найпопулярніша з них - це оповідь про мандрівку Миколи з Касяном.

Свято Касяна випадає 1 раз на 4 роки - 29 лютого у високосний рік. Вже цей факт свідчить про неповагу до Касяна.

 

Учениця:

Колись Касян та Микола й ішли в церковних справах, зодягнувши білі ризи. І дорогою вони зустріли бабусю, що загрузла в багнюці. Микола й каже:

  •                   Давай, Касяне, допоможемо старенькій !
  •                   Я не можу. Мої білі ризи забрудняться, - відповів той.

Микола сам допоміг немічній жінці вибратись із болота, але при цьому замастив одіж. Йдуть обоє мовчки, а назустріч їм виходить Бог і питає:

  •                   Чого це в тебе, Миколаю, брудні ризи ?
  •                   Там дорогою загрузла бабуся, то я рятував її, - відповів Чудотворець.
  •                   А в тебе чому чисті ? - звернувся Бог до Касяна.
  •                   А я не бажав забруднитись.
  •                   Гаразд, - промовив Бог,- якщо ти злегковажив святу заповідь – допомагати людям в біді,- то пам’ятати тебе будуть один раз на чотири роки, а Миколая за його добрий вчинок  - двічі на рік.

Учень.

  •                   Існує ще така легенда про Святого Миколая:

 Святий Миколай Чудотворець на небі не сидить, а на землі людям помагає. А Касян в панича убрався і до Бога пішов жалітись на людей. «Вони, - каже, - Миколая шанують, почитають, на його ім'я церкви будують, а мене і не згадують».  Бог вислухав Касяна та й каже до янголів: "Покличте мені Святого Миколу".

  •                   Нема його на небі! Пішов на Чорне море людей рятувати, - кажуть янголи.
  •                   Почекай, - каже Бог до Касяна, - Микола прийде, тоді поговоримо.

За якийсь час Бог знову посилає янголів за Святим Миколаєм.

  •                   Нема його, на землі людей від повені рятує.

Втретє Бог посилає за Святим Миколаєм. І знов його нема.

  •                   Кайдани розбиває, козаків із турецької неволі рятує.

Аж за четвертим разом з'явився Святий Миколай перед Богом: в старій свиті, мотузком підперезаний, чоботи в болоті, брудні руки.

  •                   Де це ти був ? - питає Бог.
  •                   Описание: День Кащея 29 февраля, фото calend.ruПомагав мужикові воза із болота витягнути ! - відповів Миколай.
  •                   Ось бачиш, - каже Бог до Касяна, - за що його люди шанують. Він на небі не садить, на землі діло робить, а ти паном одягнувся і на небі кутки обтираєш. Іди геть від мене ! Будуть тебе люди боятись, але не будуть шанувати.

Учитель:

  •                   То хто ж це такий Касян ?

Учениця

Касян символізував надмірно сердитого й немилосердного чоловіка з довгими до колін бровами, віями та бородою, за якими нікого не бачить протягом трьох літ. Четвертого року брови підіймаються, і зле тому, на кого він подивиться. Свято Касяна вважається нещасливим.

Учитель

Описание: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT5mqyyT7cl9rfUrOD4F_1BS32FZG3wifKjFuTZTnjNlBodCazmОписание: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtcCGFinRc6hwhqoFnocAJ9IK_HR1YAjYhVt5NVwqM7hMFYHHZВ усьому світі відомий знаменитий Санта Клаус, що ощедрює дітвору багатими передноворічними подарунками. У нас цю роль виконує Дід Мороз. Але не всі знають, що в Україні був свій національний покровитель передноворічних дитячих розваг. Його прообразом є Святий Миколай. До цього свята дуже старанно готувалися (особливо на Західній Україні ). Люди накривали на стіл, варили пиво, гуляли, веселились. А на другий день сідали на сани, запряжені кіньми і їхали по селу, бо треба було перевірити, чи слизький сніг. Але особливо цього свята чекали діти. Ввечері хтось найповажніший у родині перевдягався у Святого Миколая, заходив в оселі з подарунками. Біля Миколая завжди крутився хитрий чортик, який переконував святого, що дитина поводиться погано і не заслуговує подарунка. Але Микола казав, що дитина вже виправилася і давав подарунок. Діти вірили в доброго захисника і намагалися його не гнівити, бо " дід Миколай усе і про всіх знає".

 

Учитель:

- Але не всі ж діти справді були слухняними. Були і вредні. Що ж робив Миколай ? Як вручав гостинці ?

Учениця

Вручаючи дітям гостинці, Святий Миколай згадував усе те добре, що зробив протягом року малюк. Для чесних діток була спеціальна приповідка:

Мамусиній господині,

Описание: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRgdCzTguBM873Zo8nudTfXzQ46cmBh7OcjE-zEAyN2UbwWeujqщо порядок любить все,

Даруночки несу нині,

Бо дитина на них жде.

Ой голубко, моя крале,

Слухай маму все свою –

То не тільки книжку й лялю,

А й цукерок принесу!

 

А нечемній дитині читався інший вірш:

Ти, дитино моя мила,

Маєш тут, що заслужила,

Я до тебе загостив

І дарунок тут лишив.

Що не слухала ти тата,

Ані мами, ані брата

Тому різку, як той гай,

Дає Святий Миколай.

Учитель

Про повагу, з якою в народі ставилися до Миколая, говорить той факт, що практично в кожній оселі були його ікони, оскільки, як уже говорилось, він захищав усіх бідних і знедолених. Його ікони дуже шанували. Якщо прикластися до ікони Миколая у свято, він захистить.(показ ікони)

У соборі Святої Софії в Києві є ікона так званого Миколая Мокрого. Ця ікона прославилась ще в 1092 році. Про це оповідає легенда.

Чоловік і жінка з малим синочком поверталися додому зі свята. Вони пливли човном по Дніпру. Зірвалася буря, хлопчик упав із човна і щез у хвилях. Великий Чудотворець, почувши скорботні молитви батьків, вночі вийняв дитину з води і поклав у храмі Святої Софії перед своїм образом. Хлопчик ожив.

Учитель

На честь Святого Миколая в Київській Русі будували церкви. І не тільки в Київській Русі, а й в Англії, Франції, Німеччині.

У Києві одну  церкву на честь Миколая було збудовано в XI столітті. Понад 60 церков Святого Миколая було збудовано запорізькими козаками.

Д. Яворницький писав: "Святитель і великий Чудотворець Миколай незримо супроводжував козаків у їхніх морських походах, бо був покровителем усіх, хто плаває, мандрує, подорожує".

Слава отця Миколая спричинила виняткову популярність його імені серед українців. В перекладі «Миколай» - означає "переможець народу". Святий Миколай – це приклад милосердя й людяності.

  •                   Як ви розумієте це ?
  •                   Чи потрібні нам ці риси ?
  •                   Яку людину називають милосердною, людяною?

Про милосердя і людяність Миколая розповідає така історія:

В кабінетіЖили в Мирах три сестри, які не могли вийти заміж, бо були дуже бідні. Батько наказав їм іти в блуд, щоб заробити грошей. Святий Миколай потайки уночі поклав сестрам на вікно гроші, і цим урятував їх душі від гріха". Звідси і звичай - дарувати на Миколая гостинці, особливо дітям, бажано покласти дарунок вночі під подушечку. Цей звичай  відродили, він існує і  тепер, ми теж повертаємося до давніх традицій. Вважається, що кожній чемній дитині Святий Миколай покладе під подушечку подарунок, а неслухняним - різку.

листи до св. МиколаяЯкщо ж у "Миколаївську ніч" ви нічого не знайдете у себе під подушечкою, не хвилюйтесь, не ображайтесь. Можливо, батьки ваші просто цього не знали. Розкажіть їм, як було колись.

Учениця

Я знаю, що  святому Миколаєві діти пишуть листм, замовляючи собі подарунки.

(Учитель пропонує розглянути сучасні фото , на яких зображено, як Миколай живе, читає листи дітей, готує їм подарунки).

Фрагмент сценки" Ангипкова досада" (підготували учні під керівництвом класного керівника)

Пісня "Ой хто, хто Миколая любить..."

Учитель.  Зачитує "Грамоту" - звернення Святого Миколая до дітей:

Любі діти!

Будьте завжди уважними одне до одного, уникайте поганих слів і думок Нехай кожне слово, мовлене вами, буде високим, щирим і доброзичливим, а добрі справи - піснею величальною на хвалу Божу.

 

 

Головні гості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Домашнє завдання:

Написати твір «Я - маленький промічник людського милосердя»

 

docx
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
1657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку