Урок "Сервірування святкового столу. Правила поведінки за столом"

Про матеріал
Дана розробка може бути використана на уроках соціально-побутового орієнтування для дітей з інтелектуальними порушеннями розвитку
Перегляд файлу

Тема. Сервірування святкового столу. Правила поведінки за столом

Мета: формувати вміння сервірування святкового столу та користування столовими приборами

Навчальні завдання:

•познайомити з правилами і предметами сервірування;

• вчити сервірувати стіл;

• закріпити правила поведінки за столом;

• показати різні варіанти оформлення і прикраси столу;

Корекційно-розвивальні завдання:

• розвивати навички зв’язного мовлення.

• розвивати дрібну моторику при складанні серветок;

• розвивати мислення, пам'ять;

• розвивати естетичний смак.

Виховні завдання:

• виховувати в дітях почуття прекрасного;

• виховувати культуру поведінки за столом.

Словник до уроку: сервірування, етикет, столові прибори
Обладнання:  столова білизна, паперові серветки, посуд для сервірування, столове приладдя, чашки та склянки, пам'ятки з правил поведінки за столом

Об'єкт праці: серветки для сервірування святкового столу

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання з учнями

2. Створення позитивного емоційного настрою

Нумо, діти, підведіться!

Всі приємно посміхніться.

Продзвенів уже дзвінок.

Починаємо урок!

Вже закінчилась перерва.

І дзвенить для нас дзвінок.

Всі зібралися у класі?

Починаємо урок!

 

ІІ. Актуалізація опорних знань та життєвого досвіду учнів

  1. Як називається приміщення, призначене для приготування їжі?
  2. Як обладнана кухня у вас дома?
  3. Якими видами кухонного посуду ви користуєтесь?
  4. Яку роботу на кухні вам довіряє мама?

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Скатертину білу, чисту

На стіл святковий застели.

Гарні чашки підбери,

Ще й тарілки розклади.

- Діти, як ви вважаєте про що це вірш?
         Свято - це завжди гарний настрій, зустріч з друзями і рідними, веселощі і, звичайно, святковий стіл, з апетитними і смачними стравами. Господині намагаються приготувати вишукані і різноманітні делікатеси, щоб порадувати своїх домочадців і гостей. Для святкового столу велике значення має правильне і красиве сервірування, і декорування столу.

ІV. Повідомлення теми, мети і завдання уроку
А сьогоднішній урок поповнить ваші знання про те, як красиво і правильно накрити стіл, правильно їсти і пити, як користуватися столовими приборами, як вести себе за столом. Адже, як і в давні часи, красиво накритий стіл - гордість будь-якої господині. Отже, тема сьогоднішнього уроку: "Сервірування святкового столу і правила поведінки за столом".

V. Вивчення нового матеріалу.

1. Сервіровка святкового столу

 

- Пояснення вчителя.
Як на вашу думку, що означає поняття «сервірування столу»?

Сервірування столу – це підготовка й оформлення його для споживання їжі, тобто правильне розміщення в певному порядку всіх необхідних для цієї мети предметів ( столової білизни, посуду, приборів)

Сервірувати стіл потрібно так, щоб він мав привабливий вигляд і щоб на ньому було все необхідне і нічого зайвого. За красиво накритим столом виробляється як культура споживання їжі, так і культура спілкування людей, тому сервірувати стіл бажано щодня, а не лише на свята чи для зустрічі друзів.

Послідовність сервірування столу

1

Накрити стіл скатертиною

Как выбрать скатерть. Любимые Сумы - Like.Sumy.ua

2

Розставити тарілки (чисті, протерті, не тріснуті).

Скатерти на стол для дома, скатерти

3

 Розкласти столові прибори.

СЕРВИРОВКА СТОЛА — как правильно сервировать, чтобы красиво украсить и  накрыть праздничный стол в домашних условиях, правила сервировки — F.ua

4

Розставити скляний посуд.

Правила сервировки столовых приборов: как разложить на столе вилки и ложки

5

Розкласти серветки.

Сервировка: тарелки и блюда, столовые приборы, бокалы и рюмки

6

Розставити прибори зі спеціями і вази з квітами.

Правила сервировки стола. Основные правила.: decorstola — LiveJournal

 

  • Самостійна робота учнів в зошиті.

А зараз, діти, запишіть у зошитах сьогоднішнє число, тему уроку.

Перед вами картки з написами дій, спробуйте самостійно і правильно визначити порядок сервірування столу. Вклейте їх у зошит.

Розставити скляний посуд.

Розкласти серветки.

Розставити тарілки 

Розставити прибори зі спеціями і вази з квітами.

Розкласти столові прибори.

Накрити стіл скатертиною

 

 

 

 

 

2. Правила поведінки за столом

- Самостійна робота дітей

Виконання тесту у малюнках «Обери правильну відповідь»

C:\Users\Юля\Documents\1111.png     C:\Users\Юля\Documents\112.png

C:\Users\Юля\Documents\113.png    C:\Users\Юля\Documents\114.png

C:\Users\Юля\Documents\115.png   C:\Users\Юля\Documents\116.png

C:\Users\Юля\Documents\117.png  C:\Users\Юля\Documents\118.png

Колективне обговорення тесту. Виправлення помилок. Роз’яснення не зрозумілого.

3. Фізкультхвилинка.

Щось не хочеться сидіти. 
Треба трохи відпочити. 
Руки вгору, руки вниз. 
На сусіда подивись. 
Руки вгору, руки в боки. 
Вище руки підніміть. 
А тепер їх опустіть. 
Плигніть, діти, кілька раз. 
За роботу, все гаразд. 

4. Дидактична вправа «Складаємо серветки»

– Давайте навчимось красиво складати серветки.

Красиво складаємо серветки різними способами: 16 покрокових схем Hand Made  - все про рукоділля

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу

  1. Практична робота «Сервірування столу» з елементами бесіди на закріплення теоретичного матеріалу

А зараз, знання які ви отримали на уроці, спробуємо закріпити на практиці.

Пропоную об’єднатися у дві команди. Кожна команда отримує набір посуду для сервірування і скатертину.

Вході практичної роботи закріплювати з дітьми нові слова, вчити правильній вимові.

Матеріал для бесіди:

  1. Як одним словом можна назвати виделку, ніж і ложку?
  2. Що є прикрасою стола, але не повинно заважати?
  3. Чи можна ставити на святковий стіл битий посуд?
  4. Яка послідовність сервірування святкового столу?

VІІ. Підсумок уроку

  1. Рефлексія

Дидактична гра «Заверши речення».

  • Що нового дізналися на уроці…
  • Мені сподобалося…
  • Я навчилась…
  • Де можна використати отриманні знання…

 

  1. Вербальне оцінювання
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дедерко Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Фурса Юлія
Пов’язані теми
Логопедія, Розробки уроків
Інкл
Додано
4 січня 2021
Переглядів
6162
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку