Урок "Склад злочину. Що таке кримінальна відповідальність і кримінальне покарання"

Про матеріал

Тема уроку: Склад злочину. Що таке кримінальна відповідальність і кримінальне покарання

Мета:

  • -Навчитися розкривати зміст поняття «склад злочину», кримінальної відповідальності та покарання;
  • -Розвивати вміння аналізувати та застосовувати теоретичні знання на практиці, розв'язувати ситуації юридичного характеру;
  • -Виховувати правову обізнаність та свідомість, негативне ставлення до злочинності як суспільного явища.

Тип уроку: комбінований

Поняття і терміни:

«склад злочину»

«кримінальна відповідальність»

«кримінальне покарання»

Обладнання: підручники, роздавальний матеріал, презентація, ККУ.

Методи: робота з підручником, творчий проект, робота в групах, мозковий штурм.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Склад злочину. Що таке кримінальна відповідальність і кримінальне покарання Тема уроку:

Номер слайду 2

Мета: Навчитися розкривати зміст поняття «склад злочину», кримінальної відповідальності та покарання;Розвивати вміння аналізувати та застосовувати теоретичні знання на практиці, розв’язувати ситуації юридичного характеру;Виховувати правову обізнаність та свідомість, негативне ставлення до злочинності як суспільного явища.

Номер слайду 3

Тип уроку: комбінований. Поняття і терміни:«склад злочину»«кримінальна відповідальність»«кримінальне покарання»

Номер слайду 4

План уроку1. Загальна характеристика складу злочину;2. Що таке кримінальна відповідальність;3. Кримінальне покарання та його види;4. Відповідальність неповнолітніх;5. Правила поведінки в ситуаціях загрози стати жертвою злочину.

Номер слайду 5

Види злочинів

Номер слайду 6

Склад злочину

Номер слайду 7

Суб'єкт злочину — це особа, яка сама або разом зі спільниками скоїла злочин. Суб'єктом злочину може бути лише особа, яка досягла віку притягнення до кримінальної відповідальності й до того ж є осудною — тобто може розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Номер слайду 8

Об'єкт злочину — це те, проти чого він скоюється. Право на життя. Право власностіПраво на недоторканість житла

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Форма вини

Номер слайду 13

- Кримінальна відповідальність – це правовий наслідок, результат застосування норм кримінального права, засудження від імені держави винної особи, яка вчинила злочин.- Кримінальне покарання – примусовий захід, який застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у скоєні злочину, і полягає в обмеженні прав і свобод цієї особи.

Номер слайду 14

Види покарань: ККУШтраф;Позбавлення спеціального права (військового та ін);Позбавлення обіймати певні посади;Громадські роботи;Виправні роботи;Конфіскація майна;Арешт;Обмеження волі;Тримання в спеціальному батальйоні;Позбавлення волі на певний строк;Довічне позбавлення волі. Штраф;Громадські роботи;Виправні роботи;Арешт;Позбавлення волі на певний строк. (до 15 років)

Номер слайду 15

Правова задача №1 На ринку громадянин В. в нетверезому стані намагався витягти гаманець із сумочки громадянки А., але вона помітила його дії. Незважаючи на те, що А.,намагалася перешкодити В. відібрати її гаманець, він вихопив його і втік.

Номер слайду 16

Правова задача №2 В селі на Тернопільщині, самотньо жив старенький дідусь. Коли йому приносили пенсію,його часто навідували 14-річний правнук і 17-річний онук. Дідусь завжди давав їм трохи грошей. Але цього підліткам було замало. Якось уночі вони залізли в хату шукаючи гроші, розбудили старенького. Аби він їх не упізнав, підлітки прикрили його подушкою, і не розрахувавши сили задушили.

Номер слайду 17

Правова задача №3 14-річний Петренко проник через вікно магазину і викрав непродовольчих товарів на суму 7 тисяч гривень. Начальник районного відділу, враховуючи вік правопорушника, відмовив у порушенні кримінальної справи.

Номер слайду 18

Правова задача №4 Водій Безвольний А., керуючи автомобілем втратив свідомість. В результаті відбувся виїзд автомобіля на тротуар де йшла людина. В результаті автомобіль збив перехожого, який отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Номер слайду 19

Щоб зменшити вірогідність стати жертвою злочину, запам'ятайте деякі правила безпеки:

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Домашнє завдання Опрацювати параграф з теми;Робота з правовим джерелом (ККУ): Виписати терміни виправних та громадських робіт, як кримінального покарання;Скласти правову ситуацію до різних форм «необережної» вини.

pptx
Додано
2 жовтня 2018
Переглядів
1880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку