Урок "Температура повітря"

Про матеріал
під час уроку шестикласники знайомляться з трьома закономірностями зміни температури повітря на планеті
Перегляд файлу

Температура повітря

Цілі уроку:

  • освітня: формувати в учнів знання про температуру повітря та причини її зміни
  • розвивальна: розвивати первинні практичні вміння аналізувати та обробляти результати спостережень за температурою повітря у своїй місцевості та різних регіонах світу
  • виховна: формувати розуміння важливості збереження чистого повітря, його впливу на здоров´я людини

Базові поняття: температура, термометр, закономірності зміни температури

Обладнання: підручник, термометр

Тип уроку: засвоєння нових знань

Ключові компетентності: спілкування державною мовою, основні компетентності у природничих науках і технологіях, екологія і сталий розвиток, уміння вчитися впродовж життя

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент

 

  1. Актуалізація опорних знань

 

Бліц-опитування

  1. Який склад має повітря атмосфери?
  2. Які шари виділяють в атмосфері Землі?
  3. Яке значення має атмосфера для нашої планети?
  4. Якими методами та засобами вивчають атмосферу?
  5. Чому тропосферу називають «фабрикою погоди»?
  1. Мотивація навчальної діяльності

Проблемне питання

Слухаючи прогноз погоди, ви, напевно, звернули увагу на те, що температура повітря в різних регіонах Землі відрізняється між собою в один і той самий час. Я ви можете пояснити чому?

  1. Вивчення нового матеріалу

Закономірності зміни температури

Повітря атмосфери пропускає сонячні промені до земної поверхні, але саме воно промінням не нагрівається. Насправді, спочатку нагрівається земна поверхня, а вже потім від неї нагрівається повітря.

Тому, чим далі від земної поверхні, тим стає холодніше. На верхній межі тропосфери вона опускається до - 56°С.

Звідси, перша закономірність:

Із підняттям угору, на кожний кілометр висоти температура повітря знижується в середньому на 6°С.

  • Як ви гадаєте, чому високо в горах земна поверхня отримує більше сонячного тепла ніж біля підніжжя, а температура нижча?

(варіанти відповідей)

Все тому, що з висотою тепло швидше випромінюється та йде у відкритий космос. Ось чому на вершинах високих гір лежать сніг та лід.

Сонячні промені протягом доби нагрівають Землю нерівномірно. Так, наприклад, опівдні, коли Сонце стоїть найвище над горизонтом, земна поверхня нагрівається найсильніше. Проте, найвищі температури повітря спостерігаються не о 12.00 год, а о 14.00 годині.

  • Як ви гадаєте чому?

Це пояснюється тим, що передачу тепла від земної поверхні повітрю потрібен час. Після полудня, не зважаючи на те, що Сонце вже опускається до горизонту, повітря продовжує отримувати тепло, ще протягом двох годин від нагрітої поверхні. Потім поверхня охолоджується і відповідно знижується температура повітря. Найнижчі температури бувають перед сходом сонця.

Таким чином ми маємо другу закономірність:

Зміна температури протягом доби залежить від зміни освітленості поверхні внаслідок обертання Землі навколо своєї осі.

Третя закономірність зміни температури повітря пов´язана зі зміною висоти Сонця над горизонтом протягом року.

Чим більший кут падіння сонячних променів, тим більше тепла отримує земна поверхня, і відповідно, вища температура повітря, і навпаки.

Для того, щоб зрозуміти, як температура повітря залежить від висоти Сонця над горизонтом, можна скористатися результатами спостережень за довжиною полуденної тіні, яку відбиває гномон.

(учні відкривають свої зошити спостережень, де ведуть записи контролю змін у природі)

Отже, зміна довжини тіні гномона свідчить, що протягом року Сонце опівдні над горизонтом буває на різній висоті. Чим коротша тінь – тим вище Сонце над горизонтом і більший кут падіння променів на земну поверхню. Тоді настає літо.

Час, коли Сонце опівдні займає найвище положення на небосхилі Північної півкулі, припадає на червень. Найнижче – у грудні.

Тому температура повітря протягом року змінюється. Річний хід температури визначають середньомісячні температури повітря. За ними можна встановити, який місяць був найтеплішим, а який найхолоднішим.

Визначення температури повітря

  • Хто знає чим вимірюється температура повітря?

Варто пам´ятати, що неправильно встановлений термометр, наприклад, на сонці, покаже не температуру повітря, а те на скільки градусів нагрівся сам прилад.

На метеорологічних станція, для отримання точних температур повітря термометр розташовують у спеціальній будці з решітчастими стінками. Це дозволяє повітрю вільно проникати в неї, водночас решітки захищають термометр від прямих сонячних променів. Саму будку встановлюють на висоті 2 м від землі, а показники термометра записують кожні 3 години.

Рекордно висока температура повітря на Землі + 58°С була зареєстрована у м. Тріполі на півночі Африки. Найнижча -89,2°С зафіксована на науковій станції «Восток» в Антарктиді.

В Україні найвища температура + 40°С спостерігалася у м. Куп´янську (Харківська область), найнижча - -43°С в Українських Карпатах.

Загалом, спостереження за температурою повітря показують, що в Україні, як і в усіх країнах північної півкуля, найвища середньомісячна температура буває в липні, а найнижча – у січні.

  • Як ви думаєте, що означає середньомісячна температура?

Проводячи спостереження за змінами температури повітря протягом доби, місяця або року, відмічають найвищий (max) і найнижчий (min) показник. Але щоб порівняти температури різних діб, місяців чи років визначають середню температуру. Обчислюють її як середньоарифметичне число.

Обчислення середньої добової температури отримують від ділення суми температур на число вимірів протягом доби

Обчислення середньої річної температури знаходять як суму середніх місячних температур розділених на 12.

Різницею між максимальною та мінімальною температурою повітря називають амплітудою коливань температур. Вона може бути добова, місячна, річна.

На добові амплітуди впливає характер земної поверхні. Так, над океанами вона становить 1-2°С, над степами – 17-20°С, а у пустелях до 30°С

Річні амплітуди залежать головним чином від широти місцевості: вони менші біля екватора -1°С і значно більші у середніх широтах 28°С – широта м. Києва. Проте, чим далі від океану, на одній і той самій широті, амплітуда річних температур буде зростати.

  1. Закріплення матеріалу

Географічний практикум

Завдання 1. Побудуйте графік добового ходу температур, обчисліть середньодобову температуру та добову амплітуду коливань температур, користуючись даними таблиці

Час вимірювання (год)

00.00

03.00

06.00

09.00

12.00

15.00

18.00

21.00

Температура

-2°С

-4°С

-5°С

-2°С

0°С

+3°С

+2°С

+1°С

 

Завдання 2. Як потрібно одягнутися пр сходженні на г. Говерла, якщо температура повітря біля її підніжжя +15°С. якою буде температура на вершині гори?

  1. Підсумок уроку

Прийом «Мікрофон»

Учні за бажанням висловлюють свою думку про те, що цікавого та нового вони дізналися на уроці.

  1. Домашнє завдання

Опрацювати текст параграфа

Задача. Над узбережжям Чорного моря летить літак на висоті 6 км. Температура за бортом -18°С. якою є температура в цей час на березі моря

docx
Додано
25 січня 2019
Переглядів
15073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку