Урок : «Україна починається з тебе»

Про матеріал
Знайомство з класним керівником та здобувачами освіти 5 класу. Налаштувати на навчання у середній школі, створити правила класу.
Перегляд файлу

Перший урок 5 клас НУШ

Тема: «Україна починається з тебе»

 

Мета: 

-                     знайомство з класним керівником та здобувачами освіти 5 класу;

-                     налаштувати на навчання у середній школі, створити правила класу;

-                     створити мотивацію для успішного навчання в одному колективі;

-                     створити сприятливу атмосферу в колективі, акцентуючи увагу, що клас – це одна дружня родина;

-                     клас, сім’я та Україна – невід’ємні складові життя;

-                     виховувати патріотичну та громадянську свідомість.

 Обладнання:  державні символи України, вишитий рушник, відео про Україну, побажання п'ятикласникам

 

 

Хід уроку:

 

  1.               Вступне слово Добрий день, дорогі мої учні, шановні батьки, на нашому першому уроці. У цей святковий день, хочу привітати вас з новим періодом вашого шкільного життя. 5 клас – це новий етап у навчанні, ви маєте продемонструвати усі свої знання та навики, які отримали за чотири роки навчання у Новій Українській Школі та гідно навчатися й далі.

Тема сьогоднішнього першого уроку «Україна починається з тебе» тому що, саме з кожного з вас починається наша Батьківщина. Від кожного з вас буде залежати щасливе майбутнє усієї нашої України. Сьогодні наша ненька Україна переживає найгірші часи своєї історії, в країні вже другий рік триває війна. Кожна дитина дізналася про значення цього жахливого слова не зі сторінок книжок історії, а з досвіду нашої країни. Україна переживає найтяжчі дні, але вона обов’язково вистоїть та переможе. Особливо в цей тяжкий воєнний час, потрібно цінувати все, що маємо та прагнути до нечуваних висот, які стануть основою для вашого подальшого навчання та для процвітання нашої непереможної України.

  1.               Звучить Гімн України. З 24 лютого в Україні розпочалася російсько-українська жорстока війна. Щоденно наші захисники та захисниці виборюють нашу свободу та незалежність, наближаючи країну до такого бажаного миру, ціною власного життя. Тому прошу вшанувати хвилиною мовчання пам’ять усіх військових та цивільних, хто віддав власне життя у боротьбі за свободу та мир в Україні.
  2.               Хвилина мовчання  Обов’язково, вже зовсім скоро настане той найбажаніший день, День нашої української Перемоги. Над усіма населеними пунктами буде майоріти жовто-блакитний український прапор, а ви, наші учні, повернетесь до звичного навчання. Бо ви – це наша надія та сила, бо саме вам потрібно буде в майбутньому відбудувати нашу Батьківщину, щоб нею пишалися у всьому світі.
  3. «Знайомство»

Давайте з вами познайомимося ближче. Я – ваш класний керівник, (ПІБ). Окрім цього, я буду викладати у вас інтегрований курс «Пізнаємо природу». Зараз ми з вами знаходимося у нашому кабінеті, який для вас стане другою домівкою. Я впевнена, що у вас до мене багато запитань. Тому розпочнемо (Учні підіймають руки та задають питання вчителю)

Тепер ваша черга.

 

Яка квітка тобі найбільше подобається?

Коли ти святкуєш день народження?

Хто сидить на третій парті біля вікна?

Твій улюблений день тижня?

Який шкільний предмет найбільше не подобається?

Найбільш цікава подія, яка запам’яталася у четвертому класі.

Головний документ школяра?

Тварина, яку ти хотів би мати удома? Або яка є?

Найважчий день тижня?

Твої захоплення.

Чим ти займався цього літа?

Твоя улюблена страва?

Чи любиш хворіти?

На якій вулиці ви живете?

Чи полюбляєш комп’ютерні ігри? Які?

Твій улюблений фільм?

Як звати твого найкращого друга?

Ким ти мрієш стати?

Чи є в тебе брат або сестра?

Твій улюблений колір?

Який улюблений шкільний предмет?

Чи вмієш їздити на велосипеді?

Чи вмієш плавати?

З ким би ти хотів сидіти за партою?

Ти любиш читати?

Що для тебе легше математика чи англійська мова?

Які твої домашні обов’язки?

Скільки часу ти гаєш на виконання домашнього завдання?

Чи відвідуєш спортивні секції?

На кого ти схожий?

Скільки тобі років?

Як звати твою першу вчительку?

Як звати твого нового класного керівника?

Скільки в класі хлопців та дівчат?

 

5. Притча про сім’ю та клас

Клас - це маленька родина. І хотілося б, щоб у нашій сім'ї панував спокій, мир, повага і взаєморозуміння. Що ж для цього потрібно. Прослухайте притчу, і ви все зрозумієте, та зможете дати відповідь, що ж потрібно для створення єдиного колективу, тобто для єдності?

 

«Жила − була на світі сім’я. Вона була не проста. Більше 100 чоловік налічувалося в цій родині. І займала вона ціле село. Так і жили всією сім'єю і всім селом. Ви скажете: ну і що, хіба мало великих сімей на світі. Але справа в тому, що була ця сім'я особлива - мир і лад панували в цій родині. Ні сварок, ні лайки, ні, Боже збав, бійок і чвар. Дійшов слух про цю сім'ю до самого владики держави. І він вирішив перевірити, чи правду говорять люди. Прибув він в село, і душа його зраділа: кругом чистота, краса, злагода та мир. Добре дітям, спокійно старим. Здивувався владика. Вирішив дізнатися, як жителі села домоглися такого ладу, прийшов до глави сімейства: розкажи, мовляв, як ти досягаєш такої згоди і миру в своїй родині. Той взяв аркуш паперу і почав щось писати. Писав довго, видно, не дуже сильний був у грамоті. Потім передав лист владиці. Той узяв папір і почав розбирати каракулі старого. Розібрав з великими зусиллями і здивувався. Три слова були написані на папері:

 

Питання дітям: Як ви гадаєте які саме слова?  (декілька учнів називають варіанти, а потім вчитель кріпить ці слова на дошку.)

Любов

Прощення

Терпіння


І в кінці листа: 100 раз любов, 100 раз прощення, 100 раз терпіння . Почесав  владика за вухом і запитав: «І все?». «Так, - відповів старий , - це і є основа життя всякої хорошої сім'ї . І світу теж» Якщо і ви будите використовувати у своєму житі ці слова, то ми станемо єдиним дружнім колективом. 

 

  1. «Золоті правила класу»

Для того, щоб наша класна родина була дружньою, потрібно створити свої  «Золоті правила класу», за якими ми й будемо з вами жити не лише у 5 класі, але й протягом усього навчання в школі. Запропонуйте правила

  1. «Україна починається з тебе» Кожен з нас – це син або донька нашої квітучої Неньки-Батьківщини, ім’я якої – Україна. Саме Україна починається з кожного з нас, бо Україна – це ми з вами

 

Класний керівник: Ми – патріоти своєї Батьківщини. Ми – громадяни, дочки та сини. Ми повинні намагатися робити все, щоб зробити наше життя красивішим та яскравішим.

  1.               Серце класу: НУШенята вже п’ятикласники

Ми починаємо своє життя в сімʼї, потім нашою сім’єю стає школа. Але лише з роками ми усвідомлюємо, що вся Україна теж є великою сім’єю. Кожному з вас судилося народитися саме в тій сімʼї, піти саме до нашої … школи, жити саме в цій країні! Це накладає на кожного представника народу нехай малу, але відповідальність за те, що відбувається в нашій країні. Тому з дитинства необхідно замислюватися про те, як можна було б поліпшити країну і державу, зробити її більш приємним місцем для перебування та життя. Чим більше таких буде моментів, тим більша ймовірність успіху.

Оця частинка нашої держави – це є наш клас! Де ми повинні вчитися бути гарними людьми, ми маємо вчитися любити свою Батьківщину, але на сам перед, поважати одне одного. Кожен з учнів нашого класу є представником певної родини. А наша країна Україна – це велика родина, яка складається з кожної вашої родини!

Я пропоную вам перенести наші думки на дошку, візуалізувати наш колектив у великий пазл, який обов’язково перетвориться у щось символічне для кожного з нас. сердце класа 2

Я розпочну. У нашому класі всі:

-                     допитливі;

-                     дружні;

-                     активні;

-                     ввічливі;

-                     спортивні;

-                     розумні.

(Учні виходять з фрагментами пазлу та створюють серце)

 

Дуже символічно, що саме серце у нас утворилося. Я дуже хочу, щоб ви з першого дня усвідомили, що ми з вами – це єдине ціле, єдине серце, що складається з багатьох пазлів, які повинні завжди триматися разом. На нашому шляху буде багато випробувань, проте ми обов’язково їх подолаємо, тому що будемо завжди підтримувати один одного, та міцно тримати наш зв’язок, як у цьому серці. Ми робимо спільний подих та видих, ми один неподільний організм, без якого немає життя та немає майбутнього.

 

  1. «П’ятикласник нашими очима» (Слайд презентації 28)

А щоб разом нашому серцю було легше працювати, необхідно чітко розуміти, якими маємо бути ми з вами, кожен з нас. Я вам дам листочки, ваше завдання написати, якими ми з вами повинні бути.

изображение_viber_2020-08-22_23-05-10

 

 

  1. Що чекає нас у 5 класі?!

Закінчення початкової школи – це наступний крок у навчанні, яке сповнене сюрпризів та випробувань, небувалих поворотів та неочікуваних рішень. Що вас чекає попереду, невідомо, проте можна випробувати свою долю. Пропоную вам «Очікування: Що нас чекає в 5 класі!». Це дійсно лотерея, бо що випаде саме вам – невідомо. Дістаєте очікування та озвучуєте його.

11.Ми – українці, патріоти своєї Батьківщини.

Ми з вами є невід’ємною частиною нашої Батьківщини, яку ми обов’язково повинні цінувати та оберігати.

У такий тяжкий час для нашої Батьківщини, складно залишатися осторонь. Кожен допомагає, як може: боронить Україну, захищаючи від ворога, допомагає тим, хто через бойові дії лишився житла та рідної домівки. Неабиякою допомогою являється підтримка бойового духу.

12. Перегляд відео «Світ без війни» Україна починається з тебе… Не потрібно недооцінювати ці слова. Ми з вами – це єдине ціле, одна сім’я зі своїми звичаями та правилами, з радощами та скрутними моментами, які ми обов’язково подолаємо, тому що ми один одного поважаємо, допомагаємо, та цінуємо. Якщо ми разом – ми сила! Ми обов’язково дочекаємося нашої Перемоги та будемо разом прославляти свою Батьківщину! Слава Україні!

 

 

https://velykomykh.otg.dp.gov.ua/storage/app/uploads/public/612/8c4/a10/6128c4a10e5b7744012713.jpg

docx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку