Урок української мови у 8 класі за темою "Відокремлена обставина"

Про матеріал
Розробка спрямована на допомогу учителям української мови, які проводять дистанційні (онлайн) уроки за розділом "Відокремлені члени речення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок рідної мови. З  Лідія Іванівна Калюжна

Номер слайду 2

Пригадаємо з попереднього уроку, що в українській мові називається відокремленням?Дата. Дистанційне навчанняВідокремлена обставина. Відокремлення – це виділення членів речення у вимові (за допомогою інтонації) та на письмі (за допомогою розділових знаків, найчастіше ком, рідше – тире) для підсилення їхньої смислової ролі або значення. Важливо пам'ятати!Відокремлюються тільки другорядні члени речення. Пригадайте, які саме?

Номер слайду 3

Пригадаємо, який член речення називається обставиною?Обставина – це другорядний член речення, який …вказує на спосіб здійснення дії, її якість або інтенсивність, а також місце, час, причину, мету, умову, з якими пов'язана дія чи вияв ознаки;відповідає на питання: як? яким чином? де? коли? звідки? з якою метою? чому? якою мірою? тощо;виражається найчастіше прислівником, дієприслівником, зокрема дієприслівникоаим зворотом, прийменниково-іменниковою конструкцією, порівняльним зворотом;підкреслюється в реченні пунктир-крапкою. Повторіть, будь ласка, у вашому підручнику § 13. Також перегляньте, будь ласка, друковану розробку, яку я вам подавала на факультативі.

Номер слайду 4

Опорна схема. Відокремлена обставина виділяється (відокремлюється): на письмі розділовими знаками – комами; в усному мовленні інтонаційно – паузами.

Номер слайду 5

Обставина в і д о к р е м л ю є т ь с я…Непоширена обставина, виражена одиничним дієприслівником у будь-якій позиції. Наприклад: Щохвилі творим[-о] ми нове, йдучи, співаючи і мислячи. (В. Бичко)І я, заплакавши, назад поїхав знову на чужину. (Т. Шевченко)Усяка пташечка, радіючи, співала. (Л. Глібов)Мружачись, Софія взяла зі стола маленький срібний дзвоник.

Номер слайду 6

АЛЕ!Обставина НЕ в і д о к р е м л ю є т ь с я…Непоширена обставина, виражена одиничним дієприслівником, що виражає спосіб дії, часто називає фізичний чи психічний стан, іноді – положення в просторі. Часто стоїть після дієслова-присудка (у постпозиції). Наприклад: Співають ідучи дівчата … (Т. Шевченко)Людина! Це ж яке слово! Його треба завжди стоячи говорити і кашкета скидати. (М. Зарудний)Вона сиділа замислившись.

Номер слайду 7

Обставина в і д о к р е м л ю є т ь с я…Поширена обставина, виражена дієприслівниковим зворотом, у будь-якій позиції. Наприклад: Учися чистоти і простоти і, стоптуючи килим золотий, забудь про вежі темної гордині. (М. Рильський)Степ, струснувши з себе росу та зігнавши непримітні тіні, горить рівним жовто-зеленим кольором. (Панас Мирний)На кладці, обнявшись, стояли дві дівчини і, забувши про все на світі, виводили стару сумовиту пісню. (М. Стельмах)

Номер слайду 8

АЛЕ!Обставина НЕ в і д о к р е м л ю є т ь с я…Поширена обставина, виражена дієприслівниковим зворотом фразеологічного типу. Наприклад: Працювати не покладаючи рук; сидіти склавши руки; бігти не чуючи ніг; говорити не переводячи духу.

Номер слайду 9

!!!Обставина НЕ в і д о к р е м л ю є т ь с я…Поширена обставина, виражена дієприслівниковим зворотом, на початку якого стоїть підсилювальна частка і / й: Наприклад: Можна переказати зміст статті і не перечитуючи її вдруге. Хотілося б навчитись плавати і не будучи спортсменом.

Номер слайду 10

!!!Обставина НЕ в і д о к р е м л ю є т ь с я…Поширена обставина, виражена дієприслівниковим зворотом, якщо вона виступає однорідним членом речення до невідокремленої обставини, тобто поєднуються єднальним сполучником: Наприклад: Ми працювали швидко й не допускаючи жодної помилки. Хлопець стояв непорушно й не зводячи з коханої очей. Усі з радісним голосом і випереджаючи один одного побігли назустріч гостю.

Номер слайду 11

!!!Обставина НЕ в і д о к р е м л ю є т ь с я…Поширена обставина, виражена дієприслівниковим зворотом, що за змістом тісно пов'язана з дієсловом-присудком: Наприклад: Цю гімнастичну вправу виконують лежачи на килимі. Художній шедевр можна створити виливаючи на полотно стан душі.

Номер слайду 12

!!!Обставина НЕ в і д о к р е м л ю є т ь с я…Непоширена (одинична) обставина у складі частини складного (підрядного означального) речення, утвореного дієприслівником і сполучним словом який(-а, -е, -і): Наприклад: Чоловік радісно повертався в дім, живучи в якому зазнав стільки щастя. Жінка прокинулася від голосу, почувши який її серце наповнилося теплом.

Номер слайду 13

Обставина в і д о к р е м л ю є т ь с я…Поширена обставина, виражена порівняльним зворотом, у будь-якій позиції; використовуються порівняльні сполучники: мов, немов, наче, неначе, начебто, ніби, нібито тощо. Наприклад: Наче повторюючи молитву, мати нашіптувала до себе якісь слова. Незнайомка, ніби намагаючись допомогти, подала руку…Ми трималися разом, начебто пройшовши пів життя.

Номер слайду 14

Обставина в і д о к р е м л ю є т ь с я…Обставина, виражена іменником з прийменниками (прийменниково-іменникова конструкція) незважаючи на…, починаючи з…, закінчуючи…, які схожі до дієприслівників. Наприклад: Незважаючи на невдоволення, актриса блискуче зіграла роль. Починаючи з гарної новини, учитель вдало провів урок. Я, закінчуючи власну думку, не маю на меті з вами прощатися.

Номер слайду 15

Обставина. НЕ в і д о к р е м л ю є т ь с я…АЛЕ!За бажанням автора можев і д о к р е м л ю в а т и с я. Обставина виражена іменником з прийменниками (прийменниково-іменникова конструкція): у зв'язку з, залежно від, на відміну від, завдяки, внаслідок, всупереч, наперекір, з причин, за браком, згідно з, за згодою, відповідно до, на випадок тощо. Наприклад: Всупереч тим віщуванням проходили грози. (М. Рильський)Всупереч зовнішній легковажності, Люба напрочуд чесно уміла зберігати таємниці. (Олесь Гончар)

Номер слайду 16

Я пригадав / пригадала …Я дізнався / дізналася …Я зрозумів / зрозуміла …Найбільші труднощі виникли …Дякую за урок!Будьте здорові!Вивчайте рідну мову…З  Лідія Іванівна. Рефлексія (самоаналіз)Опрацюйте, будь ласка,§ 35. Виконайте письмововправу 368.

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку