Урок української мови в 7 класі на тему: "РМ №9. Письмовий докладний переказ тексту публіцистичного стилю"

Про матеріал

Для письмового докладного переказу добираю текст про ввічливість - рису людини, яка ніколи не виходить з моди. Учні задумуються над людськими цінностями і над тим, що краще бути "занадто" ввічливим, ніж "трохи грубіяном".

Перегляд файлу

Іржавецький НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

План-конспект

уроку української мови

в 7 класі на тему

 

 

РМ №9

Письмовий докладний переказ тексту публіцистичного стилю

 

 

 

 

 

 

                                                                      Хоменко Н.М.

 

 

 

Мета: поглибити знання учнів про публіцистичний стиль, формувати вміння учнів правильно висловлювати свої думки в публіцистичному стилі; виховувати любов до рідного слова.

 

 

Хід уроку

І. Організаційна частина

 

II. Робота з класом

 

1. Оголошення теми і мети уроку.

 

2. Читання тексту вчителем

 

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ВВІЧЛИВІСТЬ?

 

  Майже щодня мені доводиться спостерігати таку картину. Переповнений автобус чи тролейбус зупиняється. До виходу пробирається чоловік чи жінка, енергійно працюючи ліктями. При цьому неодмінно виникає штовханина і лайка. «Пропустіть, не бачите, що виходжу?!», «Хуліганка», «Грубіян!» і тому подібне. З обох сторін лунають образи, настрій у всіх зіпсований. Робочий день почався нервовим стресом, роздратуванням.

  Скільки разів на день повторюються такі сцени! Чи ж можна уникнути їх? Безумовно. Для цього досить кількох слів. Адже вони існують, чарівні «золоті» слова, які обеззброюють: «Пробачте, будь ласка, мені треба вийти».

  Приміром, ви шукаєте потрібну вам вулицю. Навколо нікого немає. Аж ось з'являється перехожий, який кудись поспішає. Ви звертаєтеся до нього: «Вибачте, що затримую вас. Чи не скажете, як пройти до вулиці Грушевського». Ввічливе звернення до перехожого зупинить його, і він обов'язково вам відповість. Ви говорите на прощання: «Дякую, даруйте, що затримав вас». – «то нічого», - чуєте у відповідь.

 Не думайте, що слова «перепрошую», «пробачте», «дякую за турботу», «будьте ласкаві», «мені прикро, що затримую вас» зайві. Ці слова завжди повинні бути у вашому лексиконі – вони чудодійно полегшують стосунки між людьми.

  Дехто може заперечити: знаю я, мовляв, таких надто пристойних – постійно просять пробачення, дратуючи своєю солодкавістю. Якщо такі випадки і мають місце, то їх буває не більше, ніж один на десять тисяч. А крім того, не треба, мабуть, ніколи боятися перебрати міру ввічливості: це краще, ніж бути неввічливим.

За І. Томаном

 

3. Бесіда з учнями:

 

А)До якого стилю належить даний текст? Аргументувати свою відповідь.

Б)Тема та головна думка тексту.

4. Повторне читання тексту вчителем

5. Колективне складання плану.

 

 

III. Зв'язне мовлення

 

1. Короткий усний переказ тексту.

2. Завдання: написати докладний переказ за планом.

 

ІV Домашнє завдання.

Завершити роботу над переказом

 

 

1

 

doc
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
11179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку