Урок " Ульф Старк . "Маленька книжка про любов"."

Про матеріал
Розробка підсумкового уроку для учнів сьомого класу за повістю Ульфа Старка "Маленька книжка про любов"
Перегляд файлу

Конспект уроку за твором Ульфа Старка «Маленька книжка про любов»

IMG_256

 

Тема уроку: Ульф Старк «Маленька книжка про любов»

Мета уроку: повторити тему, ідею твору, характеристику головних героїв; розвивати навички аналізу тексту, збагачувати словарний запас учнів; формувати вміння характеризувати героїв твору; виховувати сімейні цінності, співчуття до людей.

Обладнання: текст твору, ілюстрації, ребус.

Тип уроку: закріплення знань, умінь, навичок.

 

Хід уроку

 

І Оргмомент.

Слово вчителя. Діти, сьогодні ми підводимо підсумки за творчістю Ульфа Старка і його твором «Маленька книжка про любов». Цей твір актуальний як ніколи, бо на території нашої країни теж йде війна. Багато сімей знаходяться в ситуації сім’ї головного героя, хлопчика Фреді.Від 24 лютого 2022 року розгортається масштабна агресія Росії проти України. На початку вторгнення російська армія не досягла визначених Кремлем цілей, проте продовжує проводити основні бойові операції на Донбасі та півдні України. Крім того, регулярно здійснюються обстріли території, призведені до значних трагічних наслідків для цивільного населення.

ІІ Робота над темою.

 

  1. Мотивація, актуалізація знань у формі бесіди.

 

Історія розгортається напередодні Різдва в часи Другої світової війни, в середовищі військових подій, що може віддзеркалювати напружену атмосферу та труднощі тих часів. Головний герой, десятирічний Фред, закоханий в однокласницю і намагається завоювати її прихильність.  У своїх спробах привернути увагу дівчинки, Фред звертається за підтримкою до свого батька, який, відданий обов'язкам військовослужбовця, стає не лише порадником, але й великим прикладом для сина. Батько заохочує хлопчика бути сміливим і жертовним, навіть у важкі часи війни.  Фред вчиться бути сміливим, роблячи вчинок, який, хоч і смішний, але віддзеркалює його велику сміливість.  У книжці є елементи різноманітних ситуацій, від бійки до любовних листів, прогулянок з другом та підтримки дорослих. Ці епізоди можуть відтворювати реальний контекст військових подій і надавати читачеві можливість відчути атмосферу того часу. Усі ці елементи, народжені у важливий період історії, сприяють розумінню та враженню читача про сили та взаємодії в часи війни, підкреслюючи важливість сміливості, жертовності та внутрішньої сили у непростих обставинах.

 

-         Представником, якої країни є Ульф Старк ? (Швеція).

 

-         Розкажіть від імені письменника, про його життєвий і творчий шлях.

(Я, Ульф Старк, народився у 1949 році, у Стокгольмі. Згадки про своє дитинство я зберіг у своєму серці назавжди. Тому починаючи з творів для дорослих, згодом знайшов себе у дитячій літературі. Мною написано близько 30 книг, які перекладені більше ніж на 25 мов. Вони удостоєні престижних премій.

Я хотів, щоб мої твори були екранізовані й адаптував їх як сценарії для створення фільмів. Я завжди прагнув бути зрозумілим, писав доступно, щоб діти й підлітки легко знайшли відгук на оповіді у своїх душах.

Писати про найскладніші проблеми просто і ясно було моїм авторським стилем.

Більшість моїх книг – про дружбу, про дітей, які разом спілкуються і разом вирішують свої проблеми. Мої герої морально сильні люди – і діти, і дорослі. Вони справжній приклад для збереження життєвих цінностей і орієнтирів.)

 

-         Які твори автора вам відомі, використайте підказки на зображені.

Ульф Старк і його українські переклади. Колаж Олени Криницької

 

-         Якими міжнародними нагородами номінований письменник? (Двічі номінований на Премію Ганса-Крістіана Андерсена).

 

-         Назвіть головних героїв вивченого нами твору, використовуючи хмару слів.

 

C:\Users\Наталя\Desktop\1.JPG

 

  1. Робота над узагальненням знань за вивченим твором.

 

  1. Рольова гра. Розповісти про життя сім’ї від імені хлопчика.

(Нас у сім’ї троє. Мама, тато і я. Тато на війні. Мама працює кондуктором. Я навчаюсь у школі. У мене є друг Оскар і дівчинка однокласниця, яку я люблю. Я часто сумую за татом. Розмовляю з вентилятором, вдаючи, що говорю з батьком. Його речі висять поряд на стіні. Я поставив фото тата і мами поряд, щоб ми пам’ятали, що ми сім’я. На фото я у мами у животику. Зараз я не тільки вчуся, а й допомагаю мамі, як можу, заробляти гроші. Я продавав ялинки, щоб у нас було все необхідне на Різдво. Татові я підготував подарунок – шоколадку. Я дуже чекаю на нього. Підтримую і радую маму, щоб дочекатися тата з війни. Бо війна – це найбільше зло, яке може зруйнувати нашу сім’ю.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=CAsLYMqrPbQ

Стислий переказ повісті Ульфа Старка "Маленька книжка про любов за розділами. Супроводжується ілюстраціями.

 

  1. Дайте характеристику образа батька.

 

(Батька звуть Едвін, він знаходиться на війні. Він заохочує сина бути сміливим й жертовним. Батько захищає кордон і зрештою вириває Різдво з «зубів» війни. Вдома його чекає подарунок від сина й втомлена від турбот дружина.)

 

     Маленька книжка про любов»: велика історія про великі почуття | ВСЛ

  1. Розкажіть як ставляться до Фреді інші герої.

 

(Мама любить сина, довіряє йому і просить добре вчитися. Вчителька не лає за бешкети, а навпаки, пишається сміливістю хлопчика.

Продавець ялинок ділиться своїм прибутком з бідною сім’єю.)

 

  1. Розгадайте ребус і розкажіть історію взаємин між героями.

(Ельса -  ім’я дівчинки, яку любив герой. У класі були й інші дівчатка – Інгрід та Анн-Марі, які вважали себе красунями, але він любив Ельсу. Вона була сильна й з кучерявим каштановим волоссям, що завжди було наче наелектризоване. До того ж вона гугнявіла. Дівчинці погано давалася математика й він дав їй записку з підказкою під час уроку. Вчителька це побачила й запросила дітей на розмову. Ельза сказала, що не просила допомоги. Вона розбила від гніву, що її звинувачують, лінійку об стіл. Вчителька зрозуміла, що Ельса не винна і відпустила її. А хлопця легенько потягла за вухо й насварила).  

 

  1. Назвіть тему та ідею твору.

             (Історія однієї сім’ї під час війни, тугу за батьком, нужду і несправедливість кохання, уславлення взаємної підтримки, розуміння між дорослими та дітьми).

  1. Визначте проблематику твору Ульфа Старка.

Взаєморозуміння

Повага

Кохання

Дружба

Підтримка

Діти і дорослі

Війна

Бідність

Відповідальність

Сенс життя

Буктрейлер Ульф Старк "Маленька книжка про любов"  https://www.youtube.com/watch?v=seiIYqZrBI8

        У.Старк "Маленька книжка про любов" (текст|переказ) - Тексти|перекази -  Бібліотека - Допомога учню і вчителю - Світ літератури

 

  1. Складіть сенкан до слова «війна».

 

Війна

Жорстока, страшна

Лякає, калічить, вбиває

Знищує майбутнє людей

Смерть.

 

  1. На основі отриманих знань самостійно заповніть паспорт твору «Маленька книжка про любов».

 

Автор –

Країна –

Назва твору –

Жанр –

Тема –

Ідея –

Головні герої –

 

ІІІ Підсумки уроку

 

 

Сьогодні на уроці ми з вами узагальнили знання за творчістю Ульфа Старка і його твором «Маленька книжка про любов». Тема війни і виживання на фоні створених нею труднощів для сім’ї Фреда – є центральною проблемою твору.

- Діти, чи є хтось з ваших батьків чи рідних , які зараз воюють?

 Мабуть, найкраще переживання хлопчика зрозумілі саме вам. Що ми повинні засвоїти, перш ніж попрощатися з твором Ульфа Старка?

(Війна – це зло. Вона розлучає людей, руйнує їхні домівки, здоров’я людей, забирає життя. Цей твір учить нас підтримувати один одного, своїх членів сім’ї, шукати взаєморозуміння між дорослими та дітьми.

 «Маленька книжка про любов» Ульфа Старка виховує в нас сімейні цінності та стає дороговказом в життєвих випробуваннях.)

Рефлексія. (Діти працюють самостійно на окремих аркушах).

 

C:\Users\448A~1\AppData\Local\Temp\Rar$DIa0.185\2.png

Домашнє завдання:  Розгляньте основні події та персонажі твору "Маленька книжка про любов" Ульфа Старка. Підготуйте короткий опис кожного головного персонажа та визначте, як вони взаємодіють у контексті теми війни та виживання

docx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
14 березня
Переглядів
62
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку