Урок. Узагальнення вивченого по темі "Дієприслівник" + презентація

Про матеріал
Матеріал розрахований для вчителів української мови. Узагальнення вивченого по темі "Дієприслівник". Цікавий матеріал для ефективного закріплення знань учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета: повторити, узагальнити і систематизувати знання учнів про дієприслівник, його ознаки; формувати у школярів уміння й навички визначати дієприслівник і дієприслівниковий зворот у реченні; правильно писати дієприслівники з часткою НЕ; вдосконалювати орфографічні й пунктуаційні навички; розвивати уяву, логічне, образне та критичне мислення; вміння сприймати і редагувати речення з дієприслівниковими зворотами;формувати активну пізнавальну мотивацію учнів, упевненість у власній спроможності самостійно здобувати знання; виховувати повагу до народних звичаїв, любов до рідного краю та мови.

Номер слайду 3

Який розділ науки про мову ми вивчаємо? Скільки частин мови ви знаєте? На які дві групи вони поділяються? Яка різниця між самостійними і службовими частинами мови? Чи належить дієприслівник до якоїсь із груп? Це частина мови? Що ж тоді називається дієприслівником? Які ознаки має дієприслівник від дієслова? Які ознаки має дієприслівник від прислівника? На які питання відповідає? Що утворює дієприслівник разом із залежними словами? Що називається дієприслівниковим зворотом? Які розділові знаки вживаються при дієприслівниковому звороті? Одиничному дієприслівникові? Яку літеру И чи І пишемо у суфіксах дієприслівників? Що характерне для написання НЕ із дієприслівниками? Як утворюються дієприслівники недоконаного виду теперішнього часу? Як утворюються дієприслівники доконаного і недоконаного виду минулого часу? Яку синтаксичну роль виконує дієприслівник у реченні?

Номер слайду 4

1.Зберегти, надихати, несучи, роздягати. 2.Розмірковують,повідомили, оберігаючи, відповідає. 3.Сказано, прикріпивши, зроблено, сформовано. 4.Заквітчаний, спікши, принесений, намальований.

Номер слайду 5

Даючи, набивши, обганяючи, евакуювавши, благаючи, прибравши, радіючи, розмістивши, експлуатуючи, обпікши, досягаючи, ігноруючи, переживши, літаючи, оберігаючи, акомпанувавши, добавивши, екзаменувавши.

Номер слайду 6

І.Варіант 1.Світить річка блукаючи заплавами зникаючи у мареві небосхилу. 2. Між рядами ходили пригинаючись. 3.Курликаючи в безгомінні пролинув журавлиний ключ. 4. Юнак випроставшись між низькими деревами стояв приголомшений і засліплений блиском вранішньої природи. 5.Марія стояла на причалі мовчки проводжаючи катер очима. ІІ.Варіант 1.Шуміло море виграючи на сонці ваблячи зір заспокійливим синім простором. 2.Селяни працювали не покладаючи рук. 3.Дівчата йшли співаючи. 4.Жевріючи поволі розгорталась над обрієм лимонна смужка ранкової зорі. 5.Іноді туман на озері розривається відкриваючи блідо – блакитну воду.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Червона калина від ста хвороб лікує Якщо вас огорнуло небажання будь-що робити, не забувайте про калину. Скуштувавши бабусиних пиріжків із калиною ви неодмінно станете бадьорішими. А може ви роздратовані? Ви одразу ж заспокоїтесь випивши відвар із кори калини. А додавши червоних плодів із цукром чи медом до гарячого чаю ви позбавитесь заздрощів злості пихатості. Також не забувайте що сік калини дуже корисний косметичний засіб. Отже, посадивши калину на своєму обійсті будьте певні: ніяке лихо не переступить поріг вашої хати.

Номер слайду 9

Сенкан — це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово ”сенкан” походить від французького слова ”п’ять” і позначає вірш у п’ять рядків. 1. Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (звичайно, це іменник). 2. Другий рядок – це опис теми, який складається з двох слів (два прикметника). 3. Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів (звичайно це дієслова). 4. Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. 5. Останній рядок складається з одного слова — синоніма до першого слова, в ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок.

Номер слайду 10

1.Працюючи в саду, нам було весело. 2.Увійшовши до хати, світло погасло. 3.Столітній дуб зацікавив хлопців, перебуваючи на екскурсії. 4.Милуючись красою зимових дерев у парку, учнями було зібрано матеріал для твору. 5.Оповідання, написане Петром, відпочиваючи, всім дуже сподобалося. 6.Стоячи на березі, до нас підійшли учні шостого класу.

Номер слайду 11

1.Не/нагнувшись, гриба не знайдеш. 2.Не/хтуючи честю, не вбережеш совісті. 3.Не/працюючи, не будеш ситим. 4.Не/зважаючи на малесенький вітерець, парило і робилося душно. 5.Не/навидячи ближніх, оскверняєш себе. 6.Не/розтрощивши горіх, не смакуватимеш зернятком. 7.Не взявшись за сокиру, хати не зробиш. 8.Не/спитавши броду, не лізь уводу. 9. Не/працюючи, ситий не будеш. 10.Не/посіявши, не пожнеш.

Номер слайду 12

1.Дієприслівник – це особлива форма дієслова, яка вказує: а) на ознаку предмета за дією; б) на дію предмета; в) поєднавши ознаки дієслова і прислівника, вказує на додаткову дію; г) вказує на предмет; 2.Від прислівника дієприслівник узяв: а) незмінюваність, синтаксична роль - обставина; б) вид,питання – що робити? в) залежні слова; г) час теперішній, минулий, майбутній; 3.Дієприслівники бувають: а) недоконаного виду; б) доконаного і недоконаног виду; в) не мають категорії виду; г) доконаного виду; 4.Від дієслова дієприслівник узяв: а) вид, час; б) вид, час, перехідність – неперехідність; в) вид, час, перехідність – неперехідність, залежні слова; г) вид;

Номер слайду 13

5.У якому рядку всі слова дієприслівники: а) забувши, записаний, набуваючи, зліплений; б) бажаючи, спаливши, засинаючи, граючись; в) йдучи, стрибає, падаючи, спитавши; г) соромлячись, похнюплений, стомившись, знайомлячись; 6.У якому рядку всі дієприслівники доконаного виду: а) уміючи, питаючи, зустрівши , переказуючи; б) пишучи, бажаючи, почувши,пізнавши; в) кажучи, пливучи, несучи, почепивши; г) побачивши, сфотографувавши, змивши, зробивши; 7.У якому рядку всі дієприслівники недоконаного виду: а) зеленіючи, зоставшись, повзучи, в’янучи; б) беручи, ходячи, приймаючи, танцюючи; в) накривши, взявши, розтерши, плачучи; г) будуючи, відкинувши,зробивши,володіючи; 8.У якому рядку всі дієприслівники з НЕ пишуться окремо: а) не/обстеживши, не/завівши, не/сказавши, не/розкривши; б) не/оглядаючись, не/добігши, не/добачаючи, не/забувши; в) не/спитавши, не/розуміючи, не/виконавши, не/навидячи; г) не/зрадівши, не/вгаваючи, не/сіючи не/дочуваючи;

Номер слайду 14

9.У якому рядку всі дієприслівники з НЕ пишуться разом: а) не/волячи, не/покоячись, не/хтуючи, не/дочуваючи; б) не/пізнавши, не/знайшовши, не/створивши, не/перетинаючи; в) не/відходячи, не/розуміючи, не/виконавши, не/передплативши; г) не/прибігши, не/вітаючи, не/вмикаючи, не/почепивши; 10.У суфіксах дієприслівників пишеться літера: а) і; б) то і, то и; в) и; г) е; 11.Визначити речення, у якому не треба ставити кому: а) Христя розпрощавшись пішла додому. б) Пахне м’ята, хліба радіючи цвітуть. в) Сон улетівши до хати бере Харитю під своє крило. г) На всі запитання хлопець відповів не моргнувши оком. 12.Дієприслівник уреченні виступає: а) підметом; б) додатком; в) обставиною; г) означенням.

Номер слайду 15

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 А + + + Б + + + В + + + + Г + + Самоперевірка тестових завдань

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Повторити § 20-23. Виконати вправу 193; *Скласти лінгвістичну казку на тему «Дієприслівник як особлива форма дієслова».

Перегляд файлу

 

7 клас

 

Тема уроку:  Узагальнення і систематизація вивченого із теми «Дієприслівник».

Мета: повторити, узагальнити і систематизувати знання учнів про дієприслівник, його ознаки;

 формувати у школярів уміння й навички визначати дієприслівник і дієприслівниковий зворот у реченні;

 правильно писати дієприслівники з часткою НЕ;

 вдосконалювати орфографічні й пунктуаційні навички;

розвивати уяву, логічне, образне та критичне мислення;

 вміння сприймати і редагувати речення з дієприслівниковими зворотами;

формувати активну пізнавальну мотивацію учнів, упевненість у власній спроможності самостійно здобувати знання;

виховувати повагу до народних звичаїв, любов до рідного краю та мови.

Тип уроку: контролю, корекції знань та вмінь.

Обладнання:дидактичний  ілюстративний матеріал( презентація),тестові завдання

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.

 Вступне слово вчителя.

  

  •                   Діти, сьогодні ми з вами повторимо усе про дієприслівник. Пригадаємо усі правила, які вивчали впродовж останніх уроків;закріпимо вміння та навички правильно ставити розділові знаки при дієприслівникових зворотах у реченнях;будувати речення із дієприслівниковими зворотами; закріпимо вміння правильно писати НЕ із дієприслівниками; утворювати дієприслівники доконаного і недоконаного виду; редагувати речення із дієприслівниками.

 Отже, приступимо зразу ж до роботи. Розпочнемо із лінгвістичного двобою.

 

Лінгвістичний двобій  ( слайд№2 )

 

Слово вчителя. Я вам буду задавати запитання по дієприслівнику,а ви повинні якнайшвидше  на них відповідати.

 

 - Який розділ науки про мову ми вивчаємо?

 - Скільки частин мови ви знаєте?

 - На які дві групи вони поділяються?

 - Яка різниця між самостійними і службовими частинами мови?

 - Чи належить дієприслівник до якоїсь із груп?

 - Це частина мови?

 - Що ж тоді називається дієприслівником?

 - Які ознаки має дієприслівник від дієслова?

 - Які ознаки має дієприслівник від прислівника?

 - На які питання відповідає?

 - Що утворює дієприслівник разом із залежними словами?

 - Що називається дієприслівниковим зворотом?

 - Які розділові знаки вживаються при дієприслівниковому звороті?

 - Одиничному дієприслівникові?

 - Яку літеру И чи І пишемо у суфіксах дієприслівників?

 - Що характерне для написання НЕ із дієприслівниками?

 - Як утворюються дієприслівники недоконаного виду теперішнього часу?

           - Як утворюються дієприслівники доконаного і недоконаного виду              минулого часу?

 - Яку синтаксичну роль виконує дієприслівник у реченні?

   

А зараз гра «Зайве слово»   ( слайд№3 )

 

  • Уважно ознайомтесь із словами кожного ряду,вилучіть «зайві». Свої думки обґрунтуйте. Запишіть ці слова до своїх зошитів, розберіть їх за будовою.

 

 1.Зберегти, надихати, несучи, роздягати.

 2.Розмірковують,повідомили, оберігаючи, відповідає.

 3.Сказано,  прикріпивши, зроблено, сформовано.

 4.Заквітчаний, спікши, принесений, намальований.

 

- Отже, дієприслівник - це змінна чи незмінна форма дієслова?

- Чому незмінна?

 

Далі словниковий диктант із «ключем» ( слайд№4 )

 

Запишіть дієприслівники теперішнього і минулого часу у дві колонки, вкажіть суфікси, за допомогою яких вони утворилися. У кожному із слів підкресліть першу літеру. Якщо ви правильно виконаєте завдання, то прочитаєте народне прислів’я.

 Даючи, набивши, обганяючи, евакуювавши, благаючи, прибравши, радіючи, розмістивши, експлуатуючи, обпікши, досягаючи, ігноруючи, переживши, літаючи, оберігаючи, добавивши, екзаменувавши.

 Добре діло не пропаде.

 - Отже, як утворюються дієприслівники теперішнього часу недоконаного виду і минулого часу недоконаного і доконаного виду? Яка літера пишеться у суфіксах дієприслівників? Чому так говорять  «Добре діло не пропаде»?

 

 Зробити фонетичний розбір слова:  РАДІЮЧИ.

 

     Слово вчителя. Продовжимо наш урок. До вашої  уваги « Спостереження з елементами аналізу».

 

Працюємо за варіантами. Записати речення, розставляючи розділові знаки при дієприслівникових зворотах, останнє із речень у кожному варіанті  розібрати синтаксично.

 

І.Варіант

1.Світить річка блукаючи заплавами зникаючи у мареві небосхилу. 2. Між рядами ходили пригинаючись. 3.Курликаючи в безгомінні пролинув журавлиний ключ. 4. Юнак випроставшись між низькими деревами стояв приголомшений і засліплений блиском вранішньої природи. 5.Марія стояла на причалі мовчки проводжаючи катер очима.

 

ІІ. Варіант

1.Шуміло море виграючи на сонці ваблячи зір заспокійливим синім простором. 2.Селяни працювали не покладаючи рук. 3.Дівчата йшли співаючи. 4.Жевріючи поволі розгорталась над обрієм лимона смужка ранкової зорі. 5.Іноді туман на озері розривається відкриваючи блідо – блакитну воду.

 

Гра «Мікрофон»  ( слайд №5)

 

- Отже, що називається дієприслівниковим зворотом?

- Де в реченні може вживатися дієприслівниковий зворот та одиничний   дієприслівник?

- Які умови відокремлення дієприслівникового звороту та одиничного дієприслівника?

- Коли дієприслівниковий зворот не відокремлюється комами?

- Які це випадки?

- Яку синтаксичну роль виконує дієприслівниковий зворот  у реченні?

 

 

А тепер настав час перепочинку.

Отже, до вашої уваги «Рекламна пауза» ( слайд№6 )

У вінку зеленолистім,

У червоному намисті,

Видивляється у воду

На свою хорошу вроду.

 

Прочитати уважно текст, знайти у ньому помилки, виправити їх, вказати на дієприслівники, розібрати їх як особливу форму дієслова.

 

Червона калина від ста хвороб лікує  ( слайд№7 )

 

Якщо вас огорнуло небажання будь-що робити, не забувайте про калину. Скуштувавши бабусиних пиріжків із калиною ви неодмінно станете бадьорішими. А може ви роздратовані? Ви одразу ж заспокоїтесь випивши відвар із кори калини. А додавши червоних плодів із цукром чи медом до гарячого чаю ви позбавитесь заздрощів  злості пихатості.

Також не забувайте що сік калини дуже корисний косметичний засіб.            Отже,  посадивши калину на своєму обійсті, будьте певні: ніяке лихо не переступить поріг вашої хати.

Слово вчителя.

- Про що ви дізналися із цього тексту?

- Яка його тема та основна думка?

- Скільки дієприслівників ужито в тексті?

- Яка схема розбору дієприслівника як особливої форми дієслова?

- Тож працюємо в парах, розбираємо дієприслівники як особливу форму дієслова.

-А сильніші учні складають сенкан зі словом КАЛИНА.

- До вашої уваги відомості про сенкан.

 

Сенкан — це вірш, що складається з п’яти рядків. (слайд№8)
Слово ”сенкан” походить від французького слова ”п’ять” і позначає вірш у п’ять рядків.

1. Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (звичайно, це іменник).
2. Другий рядок – це опис теми, який складається з двох слів (два прикметника).
3. Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів (звичайно це дієслова).
4. Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного.
5. Останній рядок складається з одного слова — синоніма до першого слова, в ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок. (слайд№9)

 

***

Калина

Червона, гарна

Красується, звеселяє, пломеніє

Символ дівочої краси і ніжності

Калинонька

 

***

Калина

Гіркувато- кисла, стигла

Прикрашає, захищає, сповіщає

Оберіг від багатьох хвороб

Калинка

 

***

Калина

Яскрава, незвичайна

Росте, лікує, оберігає

Символ моєї незалежної держави

Кущ

 

 

Редагування речень    ( слайд№10 )

 

Слово вчителя. Уважно прочитати речення, виправити помилки,пов’язані із вживанням дієприслівників, правильний варіант речень озвучити.

 

1.Працюючи в саду, нам було весело. 2.Увійшовши до хати, світло погасло. 3.Столітній дуб зацікавив хлопців, перебуваючи на екскурсії. 4.Милуючись красою зимових дерев у парку, учнями було зібрано матеріал для твору. 5. Оповідання, написане Петром, відпочиваючи, всім дуже сподобалося.6. Сидячи на березі, до нас підійшли школярі шостого класу.

 

Слово вчителя. А зараз наступне завдання.

 

Диктант із коментуванням   ( слайди 11,12)

 

Дайте поради товаришам щодо правильного написання НЕ із дієприслівниками. Запишіть речення, прибравши риску.

 

1.Не/нагнувшись, гриба не знайдеш. 2.Не/хтуючи честю, не вбережеш совісті. 3.Не/працюючи, не будеш ситим. 4.Незважаючи на малесенький вітерець, парило і робилося душно.5.Не/навидячи ближніх, оскверняєш себе. 6.Не/розтрощивши горіх, не смакуватимеш зернятком. 7.Не взявшись за сокиру, хати не зробиш. 8.Не/спитавши броду, не лізь у воду.   9. Не/працюючи, ситий не будеш. 10.Не/посіявши, не пожнеш.

 

- Отже, як пишеться НЕ із дієприслівниками?

- Коли разом?

- Коли окремо?

- Молодці, добре справились і з цим завданням.

-А чи все ми пригадали із вами про дієприслівник?

- Чи ,може, щось забули?

- Отже, переходимо до тестового контролю.

 

Тестовий контроль знань учнів   ( слайд13 )

 

Слово вчителя. А тепер настав час перевірити ваш рівень готовності до контрольної роботи. Дайте відповіді на тестові запитання у зошиті ( слайд14)

1.Дієприслівник – це особлива форма дієслова, яка вказує:

а) на ознаку предмета за дією;

б) на дію предмета;

в) поєднавши ознаки дієслова і прислівника, вказує на додаткову дію;

г) вказує на предмет;

 

2.Від прислівника дієприслівник узяв:

а) незмінюваність, синтаксична роль - обставина;

б) вид,питання – що робити?

в) залежні слова;

г) час теперішній, минулий, майбутній;

 

3.Дієприслівники бувають:

а) недоконаного виду;

б) доконаного і недоконаного виду;

в) не мають категорії виду;

г) доконаного виду;

 

4.Від дієслова дієприслівник узяв:

а) вид, час;

б) вид, час, перехідність – неперехідність;

в) вид, час, перехідність – неперехідність, залежні слова;

г) вид;

 

5.У якому рядку всі слова дієприслівники:

а) забувши, записаний, набуваючи, зліплений;

б) бажаючи, спаливши, засинаючи, граючись;

в) йдучи, стрибає, падаючи, спитавши;

г)  соромлячись, похнюплений, стомившись, знайомлячись;

 

6.У якому рядку всі дієприслівники доконаного виду:

а) уміючи, питаючи, зустрівши , переказуючи;

б) пишучи, бажаючи, почувши,пізнавши;

в) кажучи, пливучи, несучи, почепивши;

г) побачивши, сфотографувавши, змивши, зробивши;

 

7.У якому рядку всі дієприслівники недоконаного виду:

а) зеленіючи, зоставшись, повзучи, в’янучи;

б) беручи, ходячи, приймаючи, танцюючи;

в) накривши, взявши, розтерши, плачучи;

г) будуючи, відкинувши,зробивши,володіючи;

 

8.У якому рядку всі дієприслівники з НЕ пишуться окремо:

а) не/обстеживши, не/завівши, не/сказавши, не/розкривши;

б) не/оглядаючись, не/добігши, не/добачаючи, не/забувши;

в) не/спитавши, не/розуміючи, не/виконавши, не/навидячи;

г) не/зрадівши, не/вгаваючи, не/сіючи не/дочуваючи;

 

9.У якому рядку всі дієприслівники з НЕ пишуться разом:

а) не/волячи, не/покоячись, не/хтуючи, не/дочуваючи;

б) не/пізнавши, не/знайшовши, не/створивши, не/перетинаючи;

в) не/відходячи, не/розуміючи, не/виконавши, не/передплативши;

г) не/прибігши, не/вітаючи, не/вмикаючи, не/почепивши;

 

10.У суфіксах дієприслівників пишеться літера:

а) і;

б) то і, то и; 

в) и;

г) е;

 

11.Визначити речення, у якому не треба ставити кому:

а) Христя розпрощавшись пішла додому.

б) Пахне м’ята, хліба радіючи цвітуть.

в) Сон улетівши до хати бере Харитю під своє крило.

г) На всі запитання хлопець відповів не моргнувши оком.

 

12.Дієприслівник уреченні виступає:

а) підметом;

б) додатком;

в) обставиною;

г) означенням.

 

 


Самоперевірка тестових завдань.    ( слайд№15 )

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

А

 

+

 

 

 

 

 

+

+

 

 

 

Б

 

 

+

 

+

 

+

 

 

 

 

 

В

+

 

 

+

 

 

 

 

 

+

 

+

Г

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

+

 

 

IV. Підсумок уроку.

 

Вправа «Чарівний кошик»     ( слайд№16 )

 

Слово вчителя. Молодці, добре справилися із завданням. А тепер уявимо, що перед вами знаходиться великий кошик, де вміщені всі знання, уміння, навички, ідеї, що ви отримали на уроці і зараз кожен може взяти собі будь-що, ідучи з  цього уроку додому. Тож ви по черзі маєте продовжити такий вираз:

 

  -Я йду із цього уроку, взявши із собою…

 

  V. Оцінювання.

            УІ.  Домашнє завдання : повторити § 20 – 23; виконати вправу 193.

* Скласти лінгвістичну казку на тему  «Дієприслівник як особлива форма дієслова».   ( слайд №17)

 

 

 

 

 

 

Література:

 

  1. Глазова О., Кузнєцов Ю. Рідна мова: Підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів. – К.: Зодіак – ЕКО, 2007. – 288с.
  2. Ющук І. Практикум українського правопису. – К.: 1995. – 271с.
  3. Морозова Л.М. Українська мова. 7 клас: Плани-конспекти уроків. – Х.: 2000. – 176с.

 

             

zip
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
7610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку