Урок варіативного модуля Аеробіки

Про матеріал
Пропоную вашій увазі урок варіативного модулья: «аеробіка» (5-й рік вивчення). Тема уроку: комплекс вправ слайд-аеробіки (дівчата) і комплекс вправ тераробіки з гумовими петлями (хлопці) та розуміння закономірностей виконання комплексу вправ танцювальної аеробіки. Тип уроку: навчально-тренувальний. Мета: сприяти фізичному вдосконаленню учнів засобами сучасних фізкультурно-оздоровчих технологій і формувати мотивацію до самостійних занять фізичними вправами новими видами рухової активності.
Перегляд файлу

Похожее изображениеУРОК З АЕРОБІКИ 

 

Варіативний модуль: «аеробіка» (5-й рік вивчення).

Тема уроку: комплекс вправ слайд-аеробіки (дівчата) і комплекс вправ тераробіки з гумовими петлями (хлопці) та розуміння закономірностей виконання комплексу вправ танцювальної аеробіки.

Тип уроку: навчально-тренувальний.

Мета: сприяти фізичному вдосконаленню учнів засобами сучасних фізкультурно-оздоровчих технологій і формувати мотивацію до самостійних занять фізичними вправами новими видами рухової активності.

Завдання уроку:

1. Дидактичні

-         ознайомити з комплексом вправ базових рухів Капоейра;

-         розучити комплекс вправ слайд-аеробіки (дівчата) та комплекс вправ тераробіки з гумовими петлями (хлопці);

-         повторити комплекс вправ на розтягування й розслаблення;

-         удосконалювати комплекс вправ танцювальної аеробіки та поглибити розуміння закономірностей його виконання.

2. Оздоровчі

-         формувати поняття про сучасні фізкультурно-оздоровчі технології, свідоме ставлення до здорового способу життя, збереження та зміцнення особистого здоров’я та до самостійних занять фізичними вправами.

3. Виховні

-         виховувати інтерес, потребу і звички до систематичного виконання фізичних вправ і вміння узгоджувати свої дії та взаємодіяти один з одним. 

4. Розвивальні

-         сприяти розвитку аеробної витривалості, координаційних, силових здібностей, гнучкості, почуття ритму та пластичності.

Місце проведення: спортивна зала.

Рівень комфорту: t 19° С при 30% вологості, 200 Люкс.

Обладнання: слайд-платформи на кожну дівчину, набори з 7 гумових петель з різнем рівнем жорсткості на кожного хлопця, ігровий парашут, 50 маленьких м’ячиків, великий м’яч 1 шт, карімати на кожного учня.  

Електронні дидактичні матеріали:

-         фотоматеріали: фотокомплекс вправ Капоейра, слайд-аеробіки, тераробіки з гумовими петлями;

-         відеоматеріали (комплекс вправ танцювальної аеробіки);

-         аудіо запис (музичний супровід);

-         електронний конспект уроку.

Технічні гаджети учнів: шагоміри, смартфони, фітнес-трекери. планшети, спортивні годинники, браслети, брелки та інші пристрої.

Технічні засоби: аудіосистема, смартфон iPhone 6 Plus, проектор, бездротова приставка Apple TV (v4) 32 GB (MGY52), командна система POLAR TEAM SYSTEM на кожного учня.

Програмне забезпечення: операційна система iOS 10.3.3, Polar Club версия 3.0.2.

Хід уроку

№ пор.

Зміст уроку

Дозу-вання

Організаційно-методичні вказівки

I. Підготовча частина (12 хв)

1.

Організуючі вправи.

Шикування, привітання, повідомлення завдань уроку. Опитування самопочуття учнів.

30 с

Перевірка наявності та охайності спортивної форми. Мобілізування уваги учнів, спрямування їх на розв’язання завдань уроку. Учні, які звільнені від занять, залучаються до уроку як помічники.

2.

Перевірка домашнього завдання.

30 с

Учитель перевіряє виконання домашнього

завдання за допомогою гаджетів учнів, смартфонів, фітнес-трекерів, планшетів, спортивних годинників, трекерів та інших пристроїв або відзняте відео його виконання.

Скриншот 2017-07-06 23

3.

Техніка безпечної поведінки на уроці та вимірювання ЧСС.

1 хв.

Учні вдягають кардіодатчики.

Вміння застосовувати навики контролю та самоконтролю при заняттях аеробікою за суб’єктивними, об’єктивними та візуальними показниками з використанням командної системи POLAR TEAM SYSTEM.

Вчитель демонструє рівень ЧСС усіх учнів на великому екрані, учні з підвищеним серцебиттям помітні вчителю та їх квадратик горить червоним кольором.

polar-team-pro-01-500x500polar-flow-for-club-group-exercise-with-heart-rate-1-0-s-386x470

4.

Теоретико-методичні знання.

1 хв.

Учитель. Сьогодні ми з вами розучимо комплекс базових вправ одного з найкрасивіших та ефективніших бойових мистецтв у світі – Капоейра (Capoeira). Є думка, що Капоейра є прямим родичем ритуального танцю зебр, який виконували африканські мисливці перед тим, як відправитися за здобиччю. В капоейрі переплетено мистецтво бою, прагнення до свободи, музика, танок, спів, духовне єднання з вищими силами, спілкування. Капоейра має на сьогоднішній день чіткі градації майстерності (в різних школах по-різному), свою унікальну філософію, традиції, характерні риси, різні напрямки та стилі. Як бойове мистецтво, капоейра сповнена різних ударів руками, ногами, головою. В капоейрі присутні кидкові елементи, контратакуючі дії, переміщення, ухили. Красу капоейрі додають акробатичні елементи і силові стійки. Також  будемо  використовувати оздоровчо-корекційну технологію «Ігровий парашут» - це яскрава тканина, що складається з декількох кольорових секторів, у яких по колу розташовані ручки. В іграх з парашутом ви будете вчитися узгодженості дій, вмінню відчувати рух інших гравців, дотримуватися правил гри, чекати своєї черги, взаємодіяти один з одним.

5.

Організуючі команди і вправи: рівняйсь, струнко, поворот праворуч, обхід.

30 с

Слідкувати за чітким виконанням вправи.

Усі вправи виконують фронтально з музичним супроводом та демонстрацією фотокомплексу вправ базових рухів Капоейра за допомогою стандартного програмного устаткування операційної системи iOS 10.3.3 та проектору і аудіосистеми за допомогою смартфону.

Комплекс вправ базових рухів Капоейра 8 хвилин.

1.

Вправа КАДЕЙРА.  Базова стійка

30 с

Спина пряма, поза вершника, руки перед собою.

Скриншот 2017-07-10 21

2.

Вправа ДЖИНГА. Основний базовий рух

30 с

З Кадейри шаг назад лівою ногою, права нога зігнута, лікоть на рівні підборіддя, права рука опущена вниз. Лівою ногою зміна по черзі. Рука закриває голову, друга опущена вниз. Кут прогинання 60°. Те ж в іншу сторону.

Скриншот 2017-07-21 14

3.

Вправа МІА-ЛУА ДІ ФРЕНЧ. Удар ногою

30 с

З Кадейри відставляти ногу назад в Джингу і виконується круговий удар ногою лівою і правою. Інерцію використовує стопа на себе ударна частина стопи п'ятка. Чітко вико-ристовувати рівновагу. Те ж в іншу сторону.

Скриншот 2017-07-19 15

4.

Вправа КЕЙШАДА

30 с

З Джинги ставимо ліву ногу назад,  розворот  в Кадейру, руки закривають корпус і голову. Задня нога становиться за передню, повертається корпус, погляд вперед, удар передньою ногою. За рахунок  руху, що скручується, по інерції наноситься удар ногою. Те ж в іншу сторону.

Скриншот 2017-07-19 16

5.

Вправа АРМАДА

30 с

З положення Кадейра з правої ноги виконуємо Джинга, повертаємося в Кадейру, лівою ногою виконуємо крок за праву ногу, скручуємося в поперек, подивилися у бік удару, руки закривають голову та за рахунок руху, що розкручується, наносимо удар ногою, повертаємось в положення Джингу. Те ж саме іншою ногою. Стопа завжди на себе. Те ж в іншу сторону.

Скриншот 2017-07-19 16

6.

Вправа БЕНСАО-прямий удар ногою

30 с

Прямий удар ногою (всією стопою), удар наносимо з Кадейри в Джинги, виконуємо прямий удар ногою вперед, винос коліна, зміна рук, одна рука закриває голову завжди. Всією стопою наносимо удар вперед. Перехід. Те ж в іншу сторону.

Скриншот 2017-07-19 16

7.

Вправа ЕШКІВА-діагональ  техніка захисту.

30 с

В Капуейрі немає жорстких блоків, як в інших єдиноборствах. Тут уходи корпусом всім тілом. З Кадейри в Джингу, ліва рука уходить назад, права закриває голову, починаємо рух, голову нахилити у бік. Торкнутися плечем стегна, рука закриває голову, погляд обов’язково у бік удару, випрямитися. Те ж саме в іншу сторону.   

Скриншот 2017-07-19 16

8.

Вправа ЕШКІВА – ЛАТЕРАЛ

30 с

З Джинги скручуємо корпус всередину з прямою спиною, нахилитися вперед, погляд вперед, руки закривають голову, корпус та спина паралельно підлозі, перейти в стойку Кадейра і повернутися в Джингу. Те ж в іншу сторону.  

Скриншот 2017-07-19 17

9.

Вправа ЕШКІВА-ФРОНТАЛ

30 с

З Кадейри нирок вниз на місці, коліно не торкається підлоги, одна рука закриває голову, інша відводиться назад. Нирок виконувати ногами, не нахилятися, не задіяти корпус. Потім в інший бік. 

Скриншот 2017-07-21 13

10.

Вправа НЕГАЧИВА. Базова стійка внизу.

30 с

З Джинги переносимо вагу тіла на задню ногу та сідаємо на неї. Одна рука зі сторони прямої ноги, опорна друга, закриваємо голову. Передня нога зігнута, стопа прижата до підлоги. Те ж саме в іншу сторону.   

Скриншот 2017-07-21 13

11.

Вправа НЕГАЧИВА – ХОЛЕ.

30 с

З Джинги в Негачива відвели передню ногу трохи у бік, перекат, повернулись в Кадейра. Те ж в іншу сторону.

Скриншот 2017-07-21 13

12.

Вправа АУ.

30 с

З Джинга в Кадейра ставимо руку на підлогу, за нею тягнеться друга, виконати колесо, повертаємось в Кадейра. Те ж в іншу сторону. Погляд завжди направляти вперед.  

Скриншот 2017-07-21 13

12.

Вправа зв’язка елементів АУ – НЕГАЧИВА-ХОЛЕ

1 хв.

Виконати зв’язку елементів. В одну та іншу сторони..

Скриншот 2017-07-21 13

14.

Вправа Зв’язка елементів МІА-ЛУА-ДІ ФРЕНЧЕ з КЕЙШАДА

1 хв.

Виконати зв’язку елементів. В одну та іншу сторони.

Скриншот 2017-07-21 14

Команда «Кроком руш!». Ходьба із вправами на відновлення дихання. Після повороту ліворуч за командою «Вліво зімкнись!» утворити три шеренги.

II. Основна частина (28 хв)

1

Виконання комплексу вправ танцювальної аеробіки 10 хвилин.

Усі вправи виконують фронтально з музичним супроводом та демонстрацією відеоматеріалу вправ базових рухів Капоейра за допомогою стандартного програмного устаткування операційної системи iOS 10.3.3 та проектору і аудіосистеми за допомогою смартфону.

 

Рухи ногами

Рахунок

Рухи руками

Напрямок руху

marching – Ходьба на місці

1-8

через сторони
вгору-вниз

на місці

step touch – Приставний крок

1-8

на пояс

по діагоналі вперед

step touch – Приставний крок

1-8

на пояс

по діагоналі назад

side to side – Відкритий крок, перекат

1-8

по одній в сторону

в сторони

step touch – Приставний крок

1-8

на пояс

по квадрату

V-STEP – Крок вперед у стійку ноги нарізно 

1-8

за спину

назад

KNEE UP – Коліно піднімається вгору 

1-8

вільно

вперед

LEG KURL – Зігнути ногу назад

1-8

вперед

по квадрату

GRAPE WINE – Схресний крок

1-8

круг руками назовні

по діагоналі вперед

JUMPING JACK – Стрибок ноги нарізно – ноги разом

1-8

на пояс

на місці з поворотом
на 360º

GRAPE WINE – Схресний крок

1-8

круг руками назовні

по діагоналі назад

JUMPING JACK – Стрибок ноги нарізно – ноги разом

1-8

на пояс

на місці з поворотом на 360º

JOGGING – Біг.

1-8

вільно

вперед-назад

 

KICK – Мах ногою

1-8

по одній вперед

вперед

STEP TOUCH – Приставний крок

1-8

зігнути руки в сторони

в сторони

DOUBLE STEP TOUCH –
2 приставних кроки

1-8

“батерфляй”

в сторони

DOUBLE STEP TOUCH 2 приставних кроки

1-8

“батерфляй”

по квадрату

CHASSE – Галоп

1-2

вільно

вправо

MAMBO – Танцювальний крок мамбо

1-2

вільно

вперед

CHASSE – Галоп

1-2

вільно

вліво

MAMBO – Танцювальний крок мамбо

1-2

вільно

вперед

JUMPING JACK – Стрибок ноги нарізно – ноги разом

1-8

на пояс

просуваючись вперед

JUMPING JACK – Стрибок ноги нарізно – ноги разом

1-8

на пояс

просуваючись назад

BASIC STEP – Базовий крок вперед.

1-8

зігнути руки вперед

вперед

CROSS – Хрест

1-8

вільно

на місці

LOW KICK – Мах ногою з ударом гомілкою

1-8

по одній вперед

вперед

SLIDE – Ковзання.

1-8

вперед

в сторони

CHASSE – Галоп

1-8

вільно

по квадрату

CHA-CHA-CHA – Частина основного танцювального кроку “ча-ча-ча”

1-8

вільно

в сторони

marching – Ходьба на місці

1-8

через сторони вгору-вниз

на місці

2

Учитель в процесі виконання учнями комплексу вправ танцювальної аеробіки знімає уповільнене відео виконання учнями вправ стандартним програмним устаткуванням операційної системи iOS 10.3.2 за допомогою смартфона та бездротової приставка Apple TV демонструє на проекторі уповільненого відео з розбором помилок при виконанні. 

images (2)               _11_ce03fff665426cb5742f238b07dbda

3

Команда «Кроком руш!». Ходьба із вправами на відновлення дихання. Після повороту ліворуч за командою «Вліво зімкнись!» розділитися на дівчат і хлопців, утворити шеренги. Одночасно дівчата виконують комплекс вправ слайд-аеробіки, а хлопці – комплекс вправ тераробіки.10 хвилин.

Усі вправи виконують фронтально з музичним супроводом та демонстрацією фотокомплексу вправ слайд-аеробіки (дівчата) за допомогою стандартного програмного устаткування операційної системи iOS 10.3.3 та проектору і аудіосистеми за допомогою смартфону.

4

Виконання комплексу вправ слайд-аеробіки (дівчата) 12 хвилин.

Функціональне тренування на ковзаючій платформі.

Звичні вправи - випади, місток, підтягування колін в положенні планка –  відчуваються інакше, якщо виконувати їх на нестійкій поверхні. За рахунок ефекту ковзання ви докладаєте більше сил. По-перше, щоб зберегти рівновагу. У роботу при цьому включаються м'язи-стабілізатори, які під час звичайного силового тренування не пропрацювати. По-друге, тому що опору під ногою або рукою доводитися контролювати по всій траєкторії руху, прикладаючи зусилля навіть тоді, коли повертаєшся у вихідне положення. У підсумку, ми краще зміцнюємо тіло і спалюємо більше калорій. Головне - плавне і якісне виконання вправ.

 

Вправа №1. Коньковий крок.

2 хв.

Покладіть по центру платформи обидві опори для ніг і встаньте на них, спина пряма, руки вздовж корпусу. Злегка розгорніть корпус вправо і одночасно ковзаючим рухом ліву ногу назад в діагональ, до кута килимка. Відразу таким же плавним рухом поверніться у вихідне положення і, не фіксуючись в ньому, відразу розгорніть корпус трохи вліво і проковзнути назад, до кута килимка правою ногою. Повторюйте без зупинок. Руки рухаються ритмічно для балансу і задають темп.

 

Вправа №2. Відведення рук в упорі на колінах

2 хв.

Прийміть на платформі положення для віджимань з колін, підклавши опори під коліна і долоні. Легкими рухами відведіть в сторону праву руку. Проковзнути нею в зворотному напрямку і відразу ж повторіть рух лівою рукою. Це складе один повтор. Виконуйте рухи, чергуючи руки.

Скриншот 2017-07-14 19

Вправа №3. Місток з ковзанням.

2 хв.

Лягайте на спину, розташувавшись так, щоб на платформі була тільки нижня частина тіла, а верхня за її межами. Під стопи підкладіть опори для ніг і підтягніть їх до себе, піднімаючи таз до положення, в якому стегна і гомілки складуть прямий кут. Випрямляючи ноги проковзнути стопами вперед, від себе. Поверніться у вихідне положення – коліна зігнуті, таз на підлогу не опускайте і постойте. Якщо виконувати вправу буде занадто складно, спробуйте згинати коліна поперемінно, використовуючи другу ногу опори, а також в паузі опускайте на підлогу таз для відпочинку.

Скриншот 2017-07-14 19

Вправа №4. Ковзаючі випади.

2 хв.

Покладіть одну з опор для ніг на платформу і встаньте до неї спиною. Праву ногу відведіть трохи назад і опустіть на опору, руки поставте на пояс, спину випрямити. Згинаючи ліву ногу в коліні, а правою ковзаючи назад, опустіться в випад до паралелі лівого стегна з підлогою. Таким же ковзаючим рухом поверніться у вихідне положення і повторіть. Зробивши необхідну кількість повторів, виконайте вправу з іншої ноги.

Скриншот 2017-07-14 19

Вправа №5. Бокові ковзаючі випади.

2 хв.

Встаньте до платформи лівим боком і покладіть на неї біля себе одну з опор для ніг. Залишивши праву ногу на підлозі, поставте на неї ліву ногу. Руки складіть перед грудьми, спину випрямити. Проковзнувши лівою ногою вліво, спустіться в боковий випад до положення, в якому стегно буде паралельно підлозі. Таким же ковзаючим рухом поверніться у вихідне положення і повторіть. Зробивши необхідну кількість повторів, виконайте вправи з іншого ноги.

Скриншот 2017-07-14 19

 

Вправа №6. Підтягування ніг в планці на прямих руках.

2 хв.

Опустіться на платформу, підклавши під стопи опори для ніг. Долоні розташуйте на підлозі і прийміть положення планки на прямих руках. Ковзаючи лівою стопою по платформі, підтягніть до себе ліве коліно. Ковзаючим рухом поверніться в положення планки і потім підтягніть до себе праве коліно - це складе один повтор. Продовжуйте, чергуючи коліна.

Скриншот 2017-07-14 19

5

Вчитель демонструє комплекс вправ Тераробіки. Вправи з гумовими петлями. З використанням набору з 7 гумових петель різних ступенів жорсткості: жовта (від 2 до 15 кг), червона (від 5 до 22 кг), фіолетова (від 12 до 37 кг), зелена (від 15 до 48 кг), синя (від 20 до 59 кг), оранжева (від 26 до 75 кг), чорна (від 33 до 85 кг). В процесі виконання вчитель може корегувати навантаження учнів та змінювати ступень жорсткості в залежності від підготовки та вірного виконання вправ. 12 хвилин.

Вправи для ніг

1

Випади

12-20 повто-рів

Поставте праву ногу вперед приблизно на 1,5 кроку і наступіть на петлю. Інший кінець перекиньте через шию. Руками візьміться за петлю приблизно на рівні грудей. На видиху, утримуючи торс прямо, опустіться майже до торкання коліном задньої ноги полу. Центр ваги повинен розташовуватися на нозі, що стоїть попереду, задня потрібна тільки для збереження рівноваги. На вдиху поверніться у вихідне положення.

uprazneniya_s_resinoy_nogi_5

Основна медична група – фіолетова або зелена, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

2

Присідання оверхед

8-12 повто-рів

Встаньте на гумову петлю двома ногами, ноги тримайте ширше плечей. Присядьте, потім широким хватом візьміться за інший кінець петлі і випряміть руки над головою. Плечі повинні бути відведені назад, тулуб нахилений вперед, дивіться перед собою. Напружуючи м'язи черевного преса, починайте підйом. Під час виконання вправи стежте за ступнями, вони не повинні щільно прилягати до підлоги.

uprazneniya_s_resinoy_nogi_1

Основна медична група – фіолетова або зелена, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

Вправи для рук

3

Згинання рук на біцепс зворотним хватом.

8-15 повто-рів

Встаньте на петлю, ноги тримайте на ширині плечей. Зворотним хватом візьміться за інший кінець, відстань між рук має бути 30-40 см. На вдиху почніть плавно тягнути петлю до грудей, в максимальній точці затримайте і повільно опускайте до стегон. Під час виконання вправи стежте за ліктями, вони повинні бути щільно притиснуті до тулуба. Притискайте лікті до тулуба, у верхній точці не прижимайте впритул руки до грудей. Під час вправи не прогинайте спину назад, можна встати спиною до стіни.

uprazneniya_s_resinoy_biceps_2

Основна медична група –фіолетова, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

4

Розгинання рук через голову стоячи

10-15 повто-рів

Наступіть на гумову петлю. Вузьким хватом візьміться за інший кінець і підніміть руки вгору за голову так щоб петля проходила за спиною, а лікті були на рівні голови. Не прогинаючись в попереку, виконуйте тягу вгору до повного розпрямлення ліктів. Під час вправи намагайтеся не розводити лікті в сторони.

uprazneniya_s_resinoy_triceps_1

Основна медична група –фіолетова, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

Вправи для спини

5

Нахили вперед на прямих ногах.

8-15 повто-рів

Встаньте на один край гумової петлі, а інший перекиньте за шию. Ноги тримайте на ширині плечей, коліна злегка зігніть. Тулуб зігніть в попереку і тримайте паралельно підлозі. Для зручності, руками можна взятися за гумову петлю. На видиху плавно з прямою спиною розгинаємо тулуб до прямого положення. На вдиху опускаємося у вихідне положення. Намагайтеся не округляти спину, напружуйте поперековий відділ спини. Дивіться перед собою.

uprazneniya_s_resinoy_spina_2

Основна медична група – фіолетова або зелена, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

6

Станова тяга

5-10 повто-рів

Покладіть петлю на підлогу і встаньте на неї двома ногами, ноги тримайте на ширині плечей або трохи менше, ступні повинні бути паралельні. Зігніть коліна і повністю розпрямленими руками візьміться за краї петлі. Тулуб тримайте під кутом 45 градусів. Плавно, без ривків на видиху випрямляйте коліна і тулуб. Потім на вдиху прийміть вихідне положення. Виконуйте вправу правильно: тримайте спину рівною; не відривайте п'яти від підлоги; намагайтеся звести лопатки разом.

Основна медична група – фіолетова або зелена, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

Вправи на прес

7

Нахили корпусу в сторони

15-20 повто-рів

Двома ногами встаньте на гумову стрічку при цьому права нога повинна бути всередині. Нахиліться убік і лівою рукою візьміться за кінець стрічки. Він повинен бути на рівні колінного суглоба. Починайте випрямляти корпус. В кінцевому положенні зафіксуйте його і повільно повертайтеся в початкове положення. Після завершення підходу поміняйте руку.

uprazneniya_s_resinoy_press_2

Основна медична група – фіолетова. Підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

8

Скручування корпусу під кутом

15-20 повто-рів

Закріпіть гумову стрічку на двері за допомогою дверного фіксатора або на шведській стінці на рівні гомілки. Потім двома руками (одна рука на іншій) візьміться за кінець петлі, при цьому руки повинні бути абсолютно прямі. Відійдіть від стінки і встаньте до неї боком. У початковому положенні петля повинна знаходиться в натягнутому стані. На видиху, одним рухом потягніть стрічку в протилежний бік вгору, потім повільно поверніться у вихідне положення. Після виконання підходу розгорніться і виконайте вправу в іншу сторону.

uprazneniya_s_resinoy_press_3

Основна медична група – червона. Підготовча та спеціальна – жовта.

 

Вправи для зміцнення грудей

9

Горизонтальний жим стоячи

12-20 повто-рів

Стоячи, перекиньте гумову петлю через спину так щоб вона притискалася до лопаток, а кінці були в лівій і правій руках. Одночасної випрямляйте руки, потім повільно повертайте назад.Дану вправу можна виконувати в двох варіантах: лікті йдуть уздовж тіла і лікті йдуть через сторони. У першому випадку основна частина навантаження йде на трицепс, у другому - на груди.

uprazneniya_s_resinoy_grud_2

Основна медична група – фіолетова або зелена, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

10

Зведення однієї руки

12-20 повто-рів

Зафіксуйте гумові петлі на швецькій стінці або на будь-який опорі. Точка фіксації повинна бути вище вашої голови на 20-30 см. Для стійкого положення, ноги поставте ширше плечей. Лівою рукою візьміться за край петлі, праву покладіть на талію. Прямою рукою (можна трохи зігнути в лікті) тягніть гуму, описуючи коло. У кінцевій точці рука повинна виявитися прямо перед вами. Вправу можна виконувати під різними кутами, при цьому працювати будуть різні ділянки грудей. Якщо зводити руку вниз, то буде працювати верх грудей, якщо зводити вгору, буде працювати низ грудей.

uprazneniya_s_resinoy_grud_3

Основна медична група –червона або фіолетова, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

Вправи для плечей

11

Тяга до підборіддя

 

Встаньте на гумову петлю, руками візьміться за інший кінець. Долоні повинні дивитися на себе. Зробіть глибокий вдих, затримайте дихання і почніть тягнути петлю до підборіддя. Рух повинні вести не передпліччя або плечі, а лікті. Траєкторія руху проходить уздовж тіла. У верхній точці лікті знаходяться вище плечей. Досягнувши верхньої точки, видихніть, зробіть паузу і плавно поверніть руки в початкове положення. Під час виконання вправи стежте за спиною, вона повинна бути рівною, а груди випрямлена вперед.

uprazneniya_s_resinoy_plechi_4

Основна медична група – фіолетова, підготовча – червона. Спеціальна – жовта.

12

Підйом рук в сторону.

10-20 повто-рів

Наступіть лівою ногою на гумову петлю, інший кінець візьміть правою рукою. Ліву руку покладіть на пояс. Корпус нахиліть трохи вперед, праву руку трохи зігніть в лікті. Повільно, працюючи тільки дельтами починайте піднімати руку в сторону. Злегка повертайте зап'ястями в сторону мізинця, це допоможе опрацювати задній пучок дельт. По завершенню підходу поміняйте руку.

uprazneniya_s_resinoy_plechi_2

Основна медична група – червона Підготовча та спеціальна – жовта.

Учні прибирають в сторону обладнання та займають місце перед кариматом. Вчитель демонструє їм комплекс вправ на розтягування і розслаблення.
6 хвилин.

1.

В.п. – стійка ноги нарізно

1 – руки вгору

2-3 – нахил руки вперед

4 В.п.

2 р.

Повільний вдих

Повільний видих

2.

В.п. – стійка ноги нарізно

1-8 напівколо головою спереду (вправо-вліво)

 

1-8 колові рухи тулубом вправо-вліво

 

1-8 колові рухи тазом вправо-вліво

1-8 нахили вигнувшись вперед

 

4р.

 

 

4р.

 

 

4р.

 

4р.

 

Голову назад не нахиляти

З максимальною амплітудою

М’язи пресу напряжені

Торкнутися долонями підлоги

3.

В.п. – стійка ноги нарізно, руки вгору

1-4 прогнутися вперед-назад

1-4 потягнутися вгору

4 р.

У “замок”

 

Дивитись вгору

4.

В.п. – стійка ноги нарізно

1-16 нахили руки вперед

1-8 тримати у нижньому положенні

2 р.

Торкнутися долонями підлоги

5.

В.п. – стійка ноги нарізно

1-4 ліву ногу зігнути назад, захват стопи долонею

1-4 те ж на лівій

 

4 р.

 

4 р.

 

тулуб прямо, вперед не нахилятися

6.

В.п. – сидячи

1-16 нахили руки вперед

1-8 тримати у нижньому положенні

4 р.

Перед початком вправи максимально “витягнути” хребет

7.

В.п. –сидячи ноги нарізно, руки за голову

1-16 нахили вправо-вліво

1-8 тримати у нижньому положенні

4 р.

Торкнутися ліктем підлоги поза коліном

8.

В.п. – сидячи ноги нарізно

1-16 нахили передпліччя вперед

1-8 тримати

4 р.

Передпліччями торкнутися підлоги

9.

В.п. – лежачи на животі в упорі долонями

1-2 підйом тулуба

1-2 В.п.

 

8 р.

Долоні біля грудей, лікті зведені, прогнутися, темп повільний

10.

“Кішечка”

6 р.

Максимально прогнутися і вигнутися

11.

Дихальні вправи

В.п. – сидячи

1-повний повільний вдих, затримка 2-3 сек.

2-повний повільний видих, затримка 2-3 сек.

 

4 р.

“повне дихання йогів”, дихання виконується безшумно таким чином, щоб свого дихання не було чутно

12.

Релаксація

 

 

А)

В.п. - лежачи на спині, руки і ноги вгору, розслабити

1-8 струшувальні рухи руками і ногами

 

 

4 р.

Долоні і стопи розслаблені

Б)

В.п. - лежачи на спині, ноги нарізно

1-8 повне розслаблення

 

1 р.

Долоні догори, всі м’язи розслаблені

III. Заключна частина (5 хв)

1

Перешикування в коло та виконання вправ з ігровим парашутом

3,30 хв.

Оздоровчо-корекційна технологія

Темп - повільний, слідкувати за диханням.

 

Передай іншому

30 с

Всі діти тримаються за парашут. Тепер потрібно спробувати передати "крило" іншому, перебираючи тканину руками.

 

Хвиля

30 с

Всі стоять у колі і тримаються за парашут. Одна дитина піднімає високо руки, потім наступний, наступний і далі по колу. Завдання: створити хвилеподібний рух. Як варіації можна сідати навпочіпки по черзі.

 

Прогноз погоди

30 с

Уявімо, що наш парашут став океаном. На океані невеликий бриз. Легенько трясемо парашут. А тепер піднявся вітер, хвилі стали сильнішими і вище. Пішов дощ (ховаємося під парашут), подув ураганний вітер (сильно трясемо парашут). Засвітило сонце (парашут високо-високо) і хвилі заспокоїлися (кладемо парашут на землю).

 

Орбіта

30 с

Додатковий інвентар - Великий м'яч. На початку гри покладіть на парашут великий гумовий м'яч. М'яч - це «планета», парашут - «сонячна система», а центр парашута - «Сонце». Запитайте в учасників, чи зможуть вони зробити так, щоб планета рухалася по орбіті у краю сонячної системи і при цьому не вилетіла за її межі (упала з парашута).

 

Попкорн

30 с

Додатковий інвентар - Багато маленьких м'ячиків Розклавши парашут на землі, висипте на нього 50 маленьких м'ячиків. Потім за сигналом ведучого всі учасники повинні встати у парашута, підняти його і «грюкнути» парашутом (зробити швидкий рух вгору і вниз), так щоб м'ячики піднялися в повітря. (Увага: Не дозволяйте групі натягувати парашут - він може порватися). Продовжуйте «готувати попкорн» до тих пір, поки не вилетять всі кульки.

 

Черепаха

30 с

Всі разом залазимо під парашут. Стаємо на карачки, парашут - наш великий кольоровий панцир. А тепер спробуйте рухатися синхронно, щоб "черепаха" теж рухалася. Відмінна гра на співпрацю.

 

Зліт і планування

30 с

На початку гри всі тримаються за парашут, розкладений на землі. За сигналом ведучого учасники швидко піднімають парашут високо над головою, а потім притримують, поки він повільно опускається на землю. Не потрібно тягнути парашут вниз; просто притримуйте його, поки він планує по повітрю.

20465021_490836121277375_1360907989_o20464995_490836017944052_256748874_o

2

Перешикування в одну шеренгу. Підбиття

підсумків уроку. Оцінювання

1 хв.

Рефлексія. Демонстрація ітогів на екрані та виставлення оцінок за показниками підрахунку використанних калорій, максимального серцвого ритму, перебування в межі та часу цілевої зони за відсотковим показником. Відзначити дітей, які виявили найбільшу активність та старанність.

summary_list_EN

3

Домашне завдання

20 с

Виконати комплекс вправ на розтягування і розслаблення 3 рази на тиждень.

4

Організований вихід із залу

10 с

У колоні по одному.

 

docx
Додано
20 серпня 2023
Переглядів
395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку