Урок "Веб - квест “Планети Сонячної системи"

Про матеріал
Про матеріал інтерактивний урок з астрономії у формі веб-квесту з використанням ІКТ. До уроку додаються: презентація, дадатки. Варіантом квест-діяльності є веб-квест, який, використовуючи інформаційні ресурси Інтернет і інтегруючи їх у навчальний процес, допомагає ефективно формувати цілий ряд компетенцій: соціальних, навчальних, комунікативних, інформаційних.
Перегляд файлу

 

Веб - квест “Планети Сонячної системи”

 

Мета: поглибити знання учнів про структуру Сонячної системи, познайомити з міфологічними легендами, за якими називали більшість елементів Сонячної системи, розвивати вміння представляти інформацію одноліткам, говорити на публіку, виховувати відповідальність, самостійність.

 

Обладнання: мультимедійний кабінет, презентація, дорожня картка з завданнями для учнів.

 

 

Учитель: Доброго дня всім! Сьогодні ми з вами зібралися аби  здійснити веб - квест Сонячною системою,яка виникла близько 5 млрд. років тому. Під час квесту ми відвідаємо 8 планет й побачимо їх неймовірну красу і привабливість. Вони стануть нам ближчими і зрозумілішими.  Почнемо з короткого знайомства

Слайд 2

Ніч – найбільш таємничий період доби.  Саме в цей час на небі спалахує мільйонна міріада зірок. А ви коли-небудь звертали увагу на таке небо? Яке воно величне, непорушне. Це цілий Всесвіт, що існує поряд із нами. І на мить здається, що наш світ надто крихітний. А людина – маленька частинка цього всього.

 

Що таке місце під сонцем, Меркурію відомо добре.  Цю планету  жар Сонця перетворив у вогняну пустелю.

Венера дуже схожа на Землю і за розмірами, і за масою. Але навряд чи ви захотіли б полетіти туди на канікули. Адже атмосфера навколо неї отруйна, а на планеті справжній парник – більш чотириста градусів за Цельсієм!

Земля  має молодшого брата – супутника -  дивовижного Місяця. Наша планета  – найчарівніша . На її поверхні сприятливі умови для існування життя . Нам дуже пощастило, адже якби наша планета була на кілька сотень тисяч кілометрів ближче до Сонця, то вона б повторила долю Венери.

Марс. Цю планету називають червоною, адже її пустельна поверхня пофарбована в червоний колір. Проте, вчені впевнені, що колись на Марсі була вода і текли річки.

Сатурн. Ця планета друга за розмірами в Сонячній системі і складається з газу. Сатурн має найбільший супутник в Сонячній системі -  Титан оточений атмосферою, а його поверхня захована під хмарами.

Уран названий на честь бога неба і є по справжньому блакитною планетою, тому що одну сьому його атмосфери складає метан.

Ми ледь незабули найбільшу планету Сонячної системи Юпітер, і найвіддаленішу Нептун. Але ми їх обов’язково знайдемо й відвідаєм.

Кожна частинка вашого тіла бере свій початок  у Великому Вибуху. Просто уявіть кожен атом вашого тіла це підсумок усього , що відбулося  протягом мільярдів   років. Такі прості думки вражають і змушують задуматись над масштабами нашого Всесвіту.  Космос відразу здається чимось недосяжним .  Люди поки, що не змогли до кінця розібратись у цій красі, але незначну  частину тих знань , що приховує Всесвіт, люди вже відкрили.

Перш ніж відправлятись унаш квест, вважаю за необхідне, познайомитися з однією з версій виникнення Сонячної системи.

Слайд 3

Так утворювались планетозималі, які потім формували планети. Усі планети Сонячної системи ділять на дві групи. Менші за розмірами планети земної групи – Меркурій, Венера, Земля, Марс – мають кам'янисту будову й значну щільність. Планети-гіганти – Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун – мають значно більші розміри й складаються переважно з газоподібної речовини.

 Сила всесвітнього тяжіння змушує планети рухатися по орбітах навколо Сонця, а їх супутники – по орбітах навколо своїх планет.                               

Ну, що ж з історією виникнення та деякими властивостями Сонячної системи ми познайомилися.Тепер ми можемо сміливо розпочинати наш квест.  Кожен екіпаж має дорожню карту. Через QR код ви отримаєте перше завдання. Виконавши його ви відгадаєте назву планети, на яку відправитесь.  Дотримуючись дорожньої карти ви доповнити слайдами  мою презентацію , підготуєте повідомлення за посиланням в інструкції. Завершимо квест виконанням тесту, тому будьте уважні.

На старт! Приготувалися, рушаймо!

  Додатки.

  1. C:\Users\Користувач\Pictures\Saved Pictures\зображення_viber_2020-10-29_09-43-18.jpg Презентація

https://docs.google.com/presentation/d/11U_XYHyWjQu9NuynEPBIQ27Gwi1Gxv6Qbg3tIOgUuVA/edit?usp=drivesdk

 

 

 

  1. Дорожня картка
docx
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
29 жовтня 2020
Переглядів
1064
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку