Урок. Виготовлення та оздоблення оберегу «Домовичок»

Про матеріал
Розробка уроку для молодшого шкільного віку. Розповідається про Домовичка. Розглядаються різні види оберегів з зображенням Домовичка та розповідається як виготовити Домовичка власноруч.
Перегляд файлу

Тема. Виготовлення та оздоблення оберегу «Домовичок»

 Мета: Навчальна: навчити виготовляти оберіг «Домовичок», розширити і поглибити знання дітей про обереги, як історичне минуле нашого народу;

  Розвиваюча: розвивати вміння до самостійного логічного мислення; формувати просторову уяву, фантазію, спостережливість, розвивати життєві компетентності особистості; розвивати уміння відстоювати свої позиції.

     Виховна: виховувати естетичний і художній смак при обробці виробу, повагу до звичаїв українського народу. Розвивати дрібну моторику рук, фантазію в декоруванні виробу

Матеріали і інструменти: мішковина, ножиці, бічовка, банка, оздоблювальні елементи: оченята, носик, фетр, шишки, жолуді, клей.

Тип заняття: комбінований

Хід заняття.

  1. Організаційна частина

Доброго дня діти! Рада вас бачити всіх гарних та усміхнених. Ви вже всі приготувалися до заняття, то ж давайте розпочнемо його. А заняття в нас буде не звичайне, а трішки чарівне, магічне бо сьогодні ми з вами прдовжуємо тему оберегів

  1. Актуалізація опорних знань

Сьогодні ми з вами займаємося виготовленням оберегу який буде захищати вас і ваших рідних. На минулому занітті ми з вами вже дізналися, що таке оберіг і для чого він потрібен. Давайте пригадаємо вивчене. То , що ж таке оберіг? ( Обері́г — від слово оберігати – найдревніший амулет щастя, чарівний предмет) Яке його призначення? ( Призначений оберігати й захищати свого власника).  Що він може зробити для свого господаря?       (Принести удачу, попередити про небезпеку, поліпшити стан здоров'я). А які обереги ви знаєте?

Молодці! Сьогодні ми з вами будемо виготовляти оберіг - «Домовичок». А для чого він?

ІІІ. Вивчення нового атеріалу

Народні уявлення про домовичка досить різноманітні. За одними легендами — це кремезний чолов'яга, трохи більший за звичайну людину, подібний зовні до господаря хати, за іншими — це маленький, зростом із дитину, чоловічок у червоних штанях та рогатій шапці, який має цапині ноги й курить люльку. В деяких регіонах України портрет домовика  доповнюється переказом про те, як, пустуючи, він заліз під двері тієї миті, коли їх зачиняли, втратив п'ятку й від того шкутильгає.

Давні слов’яни вірили, що домовичок керує усіма справами людей: кар’єрою, домашнім затишком, взаємостосунками, добробутом. Наші пращури свято вірили: цей симпатичний дідуган живе у кожній оселі. Про домовиків згадує і література, а у наш час навіть мультик про симпатичного домовичка-Кузю відзняли. І хоч зараз, у час сучасних технологій, віра у домовиків не така сильна, більшість з нас не проти поселити у своїй оселі кумедного чоловічка, який берегтиме спокій у домі й просто покращуватиме настрій. Домовичку обов’язково потрібно дати ім’я. А місце...  Коли ви принесете його у будинок, одразу зрозумієте, куди посадити. Просто, домовичок сам собі знаходить місце.

 

 

 

 

Домовички  бувають різні, але об’єднує їх одне: усі вони створюють довкола себе казку. Частинку неземного світу вони дарують господареві, у оселі якого поселилися. На жаль, коли у минуле відходить дитинство, разом із ним іде з життя казка. Задумайтесь: скільки казкового у житті пересічного дорослого? Але є ляльки, призначення яких – не розважати дітей, а прикрашати домівку, а значить створювати казку дорослим.

 

Модель 1.Домовичок виготовлений із солоного тіста та розфарбований акриловими фарбами.

                                                 Оберег Домовой      

Модель 2. Домовичок виготовлений з мішковини, синтепону. Оздоблення виконане із природних матеріалів: шишок, квасолі, кукурудзи, та штучних квітів.

                                             Оберег Домовенок                                     

Модель 3 Домовичок на підкові виготовлений із керамічної глини та розфарбований фарбами. Прикрашений стрічкою та штучним волостям.                                        

                                            

Модель 4.Домовичок з мішком виготовлений із мішковини, синтепону, трикотажу, лляної тканини та паралону. Для оздоблення використана стрічка, вишивка, бісер.

                                                                 

 

 Фізкультхвилинка

 

ІV. Постановка практичних завдань.

Сьогодні ми з вами будемо виготовляти ось такого домовичка. Як бачите це не тільки прикраса для інтер’єру, а й має практичне застосування. Всередені нашого Домовичка є банка, а голова нашого Дмовичка – є кришкою. Застосовувати нашу іграшку можна по різному. Можна використовувати як Копілку, або приховувати якісь свої секрети, а може ховати цукерочки? Хто в нас любить цукерки? Всі! І я також.

V. Практичний  інструктаж.

1.Для виготовлення нашого Домовичка беремо: нашу банку, лінійку і виміряємо висоту банки, виміряємо дно банки та записуємо,

2. Тепер нам потрібно вирахувати скільки нам потрібно відрізати мішковини. Вираховуємо таким чином. Нам потрібно взяти висоту банки, наприклад моя має висоту 10 см, додати диаметр банки, в мене це 8 см., і знову додати висоту, нагадує в мене це 10 см., і додаємо 4 см.. В мене вийшло 34 см. І так нам потрібно виготовити квадрат зі сторонами 34 см.

3. Вирізаємо наш квадрат з мішковини.

4. Виготовляємо тулуб нашого Домовичка. Беремо наш квадрат і знаходимо центр, кладемо нашу банку по центру, обгораємо мішковиною та приклеюємо до горловини.

5. Виготовляємо капелюх. Для цього нам потрібно виміряти диаметр нашої горловини помножити на 3,14 та додати 2 см. в мене вийшло 27 см. нам потрібен квадрат з висотою 27 см.

6. Обгортаємо нашу кришку. Загортаємо наш квадрат приблизно на 1 см.  Потім ще на 4см. Робимо шапочку. Тепер формуємо нашу шапочку.

7. Виготовляємо носик нашій іграшці. Для цього потрібно взяти прямокутник з мішковини і обтріпати кінці – це буду борода. А посередині ставимо кусочок синтепона та обортаємо йього ниткою – це і є наш носик. Потім нам потрібно за допомогою гребінця розчісуємо бороду. Вона в нас вийшла пушиста та гарна

8.Слідуючий етап нашої роботи це оздоблення нашої іграшки

На цьому етапі ми з вами приклеюємо оченята. В Вас можуть бути готові або вирізаємо їх з фетру.  І приклеюємо наш носик. Оздоблюємо шапочку та вбрання. Прошу вас проявити свою фантазію.

VI. Підведення підсумків.

Домовичок - з хитринкою в очах,

Із вусами, які сховали усміх,

У рученятах - хліба ласі кусні,

А на чолі - добробуту свіча...

Домовичок - оселі оберіг

Завжди на чатах затишку і ладу,

                                    Перед дверима по-турецьки сяде, -

І буря вщухне, й вітер наче стих.

Домовичок - священний дух добра,

Але сумні бувають в нього очі, -

Він на горищі інколи бурмоче,

Коли хазяїн дім не догляда.

Домовичок - торкається плеча,

Шепоче людям мудрі постулати, -

Не може він оселю покидати.

Зроблені власноруч обереги Домовички є гарним захисним предметом, крім цього ще й являються інтер’єрною прикрасою яка в свою чергу захищає мешканців від різних проблем та негараздів. А ще вони часто стають гарним подарунком для близьких людей и головне що Домовичок дарувався з чистими намірами тоді він стане найкращим охоронцем будинку.

 

Діти подивіться які гарні в нас вийшли іграшки. Хоч і робили ми з вами за однією схемою із одних матеріалів але які вони різні, це тому, що ви всі проявили свою фантазію.

Розкажіть будьласка що вам сподобалось на нашому занятті? 

 З якими труднощами ві зіткнулися?

 Оголощення домашнього заняття. Прибирання робочих місць.

Молодці! До зустрічі на слідуючому занятті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
1471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку