Урок "Використання програми GRAN1 для уроках алгебри та початків аналізу. Побудова січних та дотичних до графіків функцій".

Про матеріал

Пропоную матеріали для уроків алгебри та початків аналізу з використанням програми GRAN1 "Побудова січних та дотичних до графіків функцій". Матеріали допоможуть ефективно провести урок з використанням ПК, наглядно показати процеси побудови січних і дотичних до графіків функцій, при цьому хід дій доступно описаний в матеріалі.

Перегляд файлу

Тема: Використання програми GRAN1 на уроках алгебри та початків аналізу. Побудова січних та дотичних до графіків функцій.

Обладнання. Програма GRAN1 на базі персонального комп’ютера типу IBM PC.

 

Теоретичні відомості

Обчислення площ довільних фігур

Задача. Знайти площу фігури, яка обмежена вісю ординат, графіком функції у=х2+1 і дотичною до цього графіка, яка паралельна прямій у=3х-2.

Розв’язування. Скориставшись послугами Обєкт/Створити програми Gran1, введемо послідовно дві функції у=х2+1 та у=3х-2 на проміжку [-5;5], а використовуючи пункт Графік/Побудувати будуємо графіки поданих функцій. Для кращого подання графіків доцільно змінити масштаб за допомогою послуг Графік/Масштаб - наприклад, встановити MinX=-5, MaxX=5, MinY=-4, MaxY=10.

В загальному вигляді рівняння дотичної до графіка функції має вигляд у=кх+b. На підставі того, що дотична паралельна прямій у=3х-2, робимо висновок - кутовий коефіцієнт дотичної к=3. Звернемо увагу, що графіки функцій у=х2+1 та у=3х-2 не мають спільних точок. Для знаходження вільного члена і враховуючи, що дотична і графік функції у=х2+1  мають спільну точку, дорівнюємо: 3х+b=х2+1. Розв’язавши це рівняння, знайдемо b=-5/4. Абсциса точки дотику знаходиться з умови 3х-5/4= х2+1, звідки х=1.5.

Знаючи рівняння дотичної у=3х-5/4, з використанням послуг Операції/Дотична будуємо пряму. Потрібну площу знайдемо як різницю двох інтегралів за допомогою послуг Операції/Інтеграли/Інтеграл, вказавши межі інтегрування: від 0 до 1.5. Шукана площа заштриховується і на екрані з’явиться шукане числове значення S=1.128515625 (рис.2.1).

 

 

docx
Додано
14 березня 2018
Переглядів
1801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку