Міністерство освіти і науки України
Полтавська обласна державна адміністрація
Департамент освіти і науки.
Полтавської обласної державної адміністрації
Державний професійно–технічний навчальний заклад
«Полтавське вище професійне училище ім. А.О. Чепіги»
Відкритий урок виробничого навчання на тему:
«Приготування вареників з різними начинками»
Майстер в/н Спорник Л.В.
Полтава 2020 р.
«Затверджую»
Старший майстер
Красноход Н.І.
ПЛАН УРОКУ
Виробничого навчання
Групи №118 Полтавського ВПУ ім. А.О.Чепіги
21 січня 2020року
Тема: «Приготування прісного тіста та виробів з нього»
Тема уроку: «Приготування вареників з різними начинками»
Мета уроку:
навчальна - навчити учнів правильних прийомів при приготуванні вареників з різними начинками;
розвиваюча - розвинути в учнів естетичний смак, вміння та навички самовдосконалення в обраній професії;
виховна - виховати в учнів повагу до праці, обраної професії, сумлінності, ініціативи, відповідальності за раціональне використання сировини, бережливе ставлення до витрачання електроенергії, води.
Очікуваний результат: учні повинні навчитися підбирати сировину та уміти застосовувати правильні прийоми при приготуванні вареників із різними начинками.
Тип уроку: урок комплексного застосування знань, умінь і навичок при виконанні навчально - виробничих робіт.
Вид уроку: виконання індивідуальних робіт та аналіз конкретних ситуацій.
Методи: поєднання словесних методів, практичних, репродуктивних та проблемно-розвиваючих.
Дидактичне забезпечення: інструкційні та технологічні карти, наочні посібники, ілюстрації, схеми, натуральні зразки, презентація в програмі Power Point.
Матеріально-технічне забезпечення:
Обладнання:електроплита, виробничі столи, мийні ванни, стаціонарні казани, настільні циферблатні ваги.
Посуд та інвентар:наплитні казани, каструлі, сотейники, друшляки, , ножі кухарської трійки, сито, шумівки, дерев’яні копистки, кухарські лопатки, вилки, ложки, тісторізи, качалки, мірні стакани, миски різної ємкості.
Сировина: згідно технологічних карт.
Міжпредметні зв’язки: «Технологія приготування їжі з основами товарознавства», «Охорона праці», «Організація виробництва та обслуговування», «Основи санітарії та гігієни».
Хід уроку
І. Організаційна частина
1.1. Перевірка учнів згідно зі списом.
1.2. Перевірка готовності учнів до уроку;
1.3.Допуск із охорони праці.
ІІ. Вступний інструктаж
2.1 Актуалізація опорних знань
2.2 Мотивація навчальної діяльності:
2.3 Пояснення нового матеріалу та способів виконання практичних робіт
2.4 Закріплення нового навчального матеріалу
III Поточний інструктаж
3.1 Формування вмінь та навичок у процесі самостійної роботи учнів:
3.2 Розміщення учнів на робочих місцях.
3.3 Видача завдань учням: згідно технологічної карти
Завдання на урок приготувати та подати по 2 порції вареників з сирною начинкою.
Діяльність учнів |
Діяльність майстра |
1. Організація робочого місця, підбір посуду і пристосувань. |
1. Обхід з метою перевірки правильності організації робочого місця. |
2. Зважування продуктів. |
2. Спостереження за діяльністю учнів. |
3. Первинна обробка продуктів, самоконтроль % відходів (при необхідності - довложення сировини до норми). |
3. Обхід з метою контролю правильності виконання трудових прийомів і операцій. При необхідності - індивідуальне інструктування і показ. |
4. Приготування прісного тіста. |
4. Обхід з метою контролю дотримання технологічної послідовності. |
5. Приготування фаршу. |
5. Обхід з метою контролю дотримання технологічної послідовності. При необхідності - індивідуальне інструктування і показ. |
6. Порціювання напівфабрикатів. Самоконтроль норм виходу. |
6. Спостереження за діяльністю учнів. |
7. Формування виробів. |
7. Обхід з метою контролю правильності виконання трудових прийомів формування. При необхідності - індивідуальне інструктування і показ. |
8. Варіння виробів. |
8. Обхід з метою контролю дотримання правил техніки безпеки. |
9. Оформлення страви. |
9. Показ елементів оформлення при подачі страв. |
10. Подача страви. |
10. Ухвалення робіт. Бракераж готових виробів. Оцінка якості. |
Перевірка майстром виконаного завдання учнями.
V Видача домашнього завдання: дати відповіді на тестові завдання з теми: «Приготування прісного тіста та виробів з нього»
Список основної та додаткової літератури: