Урок виробничого навчання "Способи пом’якшення та видалення кутикули та шкіри нігтьового валика".

Про матеріал
Тема уроку виробничого навчання. Способи пом’якшення та видалення кутикули та шкіри нігтьового валика. Навчальна мета. Відрацювання навичок володіння інструментом, ознайомитися та закріпити на практиці із способами пом’якшення та видалення кутикули та шкіри нігтьового валика. Виховна мета. Виховувати дбайливе ставлення до клієнтів, вміння організовувати свої робочі місця та виконувати правила охорони праці. Розвиваюча мета. Розвиток в учнях охайності, зібраності, уваги. Метод проведення. Розповідь, бесіда, демонстрація, усунення недоліків.
Перегляд файлу

Урок виробничого навчання №8

Місце проведення. Навчальна майстерня.

Тема. Способи пом’якшення та видалення кутикули та шкіри нігтьового валика.

Навчальна мета. Відрацювання навичок володіння інструментом, ознайомитися та закріпити на практиці із способами пом’якшення та видалення кутикули та шкіри нігтьового валика.

Виховна мета. Виховувати дбайливе ставлення до клієнтів, вміння організовувати свої робочі місця та виконувати правила охорони праці.

Розвиваюча мета. Розвиток в учнях охайності, зібраності, уваги.

Тип уроку.  Комбінований.

Метод проведення.  Розповідь, бесіда, демонстрація, усунення недоліків.

Матеріально-технічне забезпечення уроку:

Інструменти:

1. Ножиці.

2. Накожиці.

3. Кусачки.

4. Лопаточка.

5. Баф для полірування нігтів.

9. Мисочки.

10. Сіль.

11. Шампунь.

12. Крем для рук.

13. Засоби для укріплення нігтів.

14. Дезінфікуючі засоби.

Хід уроку

I . Організаційна частина – 5 хв.

1. Перелік учнів по журналу.

2. Перевірка зовнішнього вигляду.

3. Перевірка наявності інструмента.

II. Вступний інструктаж – 40 хв.

1. Повідомлення теми уроку.

2. Мотивація навчальної діяльності.

3. Перевірка знань учнів з теми «форми нігтів».

Питання:

1. Які ви знаєте основні форми нігтів?

2.Яка будова нігтя?

3. Особливсті запилу форми стілет?

4. Особливсті запилу форми скаоувал?

5. Яка форма нігтя є ідеальною?

6. Особливсті запилу форми мигдаль?

Загальні правила організації робочого місця.

1.На робочому місці потрібно мати матеріал, інструменти та пристосування для виконання манікюру.

2. Робоче місце повинно бути охайним.

3. Інструменти повинні бути простерилізовані та лежати на гігієнічній серветці.

4. Кожен інструмент та пристосування повинні знаходитися на постійному місці – поблизу від робітника.

5. Робоче місце повинне мати нормальне освітлення, вентиляцію, опалення.

6. Потрібно слідкувати за осанкою на робочому місці.

Пояснення нового матеріалу.
Незалежно від того, чоловік клієнт або жінка, носить  довгі нігті або короткі, покриває свої нігті лаком чи ні, руки повинні бути в бездоганній формі. І це дійсно так: адже вони так багато говорять про людину! Солідному чоловікові вже не прийнято з'являтися на прийомах з недоглянутими руками. В даний час, доглянуті руки - це ознака добробуту людини. Пам'ятаєте фільм "Блондинка в законі"? Там навіть сенатори спали в спеціальних рукавичках для догляду за руками по ночах.
Рукам необхідно приділяти не менше уваги, ніж обличчю і волоссю. Але не треба думати, що шкіру старять тільки роки. Домашня робота, побутові хімікати, холод, сонце, вода, вітер ... У нашої шкіри багато ворогів. Однак з ними цілком можна впоратися. Ще в давнину цілителі Сходу приділяли особливу увагу рукам, так як на долоні є рефлекторні зони всіх органів нашого організму. Тому професійний масаж буде корисний не тільки самої шкірі рук, покращуючи її кровообіг і тим самим, маючи її, але і буде позитивно впливати на ваші внутрішні органи за рахунок отримання активної енергії із зовні. Роблячи 1 раз в 10 днів SPA-манікюр у салоні, ви можете добитися приголомшливого ефекту, але щоб його зберегти, необхідно щодня і щотижня піклуватися про руки. Якщо використовувати рукавички при митті посуду, прання білизни і прибирання, ви вже обережете вашу шкіру від впливу СМС, а якщо до цього додати щоденне харчування шкіри рук кремами і щотижневі маски, то ваші руки скажуть вам тільки величезне спасибі.

 

http://salon6.ru/upload/image/manicur7.jpg Класичний (гігієнічний, обрізний) манікюр
Класичний, або обрізний манікюр є найбільш поширеним видом манікюру в нашій країні. Використання "водних" процедур при цьому манікюрі, дозволяє називати його "мокрим".

 

 

Методика виконання класичного маникюру:

 

 

Техника выполнения классического / обрезного маникюра

  1. Знімаємо залишки старого лаку.

2. За допомогою пилочки надаємо потрібну форму нігтям (процедура ні в якому разі не повинна проводитися на вологих нігтях - це може привести до їх розшарування). Пилка має бути на гумовій або картонній основі, залізні пилки - це вчорашній день. Якщо у клієнта міцні нігті, то можна скористатися інструментом пісочного або сапфірового видів. Якщо він не можете похвалитися такими нігтями, віддайте перевагу дрібнозернисті пилки напівкруглої  форми з буферною зоною, які відшліфують ніготь і збережуть його структуру. Підпилювати нігті на руках потрібно від бічних країв до середини, а не вперед-назад. Підпилюйте нігті завжди в одному напрямку, щоб не пошкодити їх. Тримайте пилку під невеликим кутом і ведіть її від кожного краю до центру довгими помахами. Обов'язково відполіруйте край, щоб він не був гострим. Чи не надпилюють ніготь з боків, це може його послабити і послужити причиною надлому або тріщинки.

Техника выполнения классического / обрезного маникюра

3. Замочуємо руки у ванночці зі спеціальним розчином, який повинен розм'якшити кутикулу, підготувавши її до видалення, і надати заспокійливу і розслаблюючу дію на шкіру рук в цілому, на 5 хв. Найпростіший, але дуже корисний для нігтів варіант - розчин морської солі. Компоненти можуть бути більш цікавими та екзотичними. У розчин можна ще додати 3 краплі йоду, це допомагає уникати розшарування нігтів. Можна також використовувати ванночки з желатином - нігті стануть краще, більш рівні, рожеві і перестануть розшаровуватися.

 

Техника выполнения классического / обрезного маникюра

4. Потім необхідно обережно, не поспішаючи відсунути кутикулу. Дерев'яна паличка апельсинового дерева має оптимальної м'якістю і щільністю, щоб не травмувати нігтьову пластину і не розщеплюватися. Після ванночки розм'якла кутикулу виділяють і видаляють за допомогою манікюрних щипчиків. Інструмент відкушує кутикулу. Вони обов'язково повинні бути гострими, це запорука відсутності задирок. Задирки на руках видаляють спеціальними щипчиками, які виглядають, як манікюрні кусачки. Вони мають тригранні кінчики і скошені краї, що дозволяє їм прилягати до шкіри майже перпендикулярно. Самі задирки не відтягують, а обережно відкушують щипчиками.

 

Техника выполнения классического / обрезного маникюра

5. Шліфування задирок проводитися манікюрними ножицями, для того, щоб після манікюру не було задирок.

6. Потім можна відшліфувати нігті, щоб вони блищали. Надаємо здоровий блиск, поверхні нігтя полірувальником.

 

 

 

Техника выполнения классического / обрезного маникюра

7. Після шліфування на кутикулу наноситься живильне масло або крем для нігтів з вітамінами, протеїнами або спеціальні частинки мінералу, які легкими масажними рухами втирається в шкіру навколо нігтя і розподіляється по всій нігтьової пластини.
8. При бажанні можна покрити нігті зміцнюючим, лікувальним засобом або ж кольоровим лаком.

 

Переваги класичного манікюру.

  1. Процедура дуже проста і проводиться досить швидко.
  2. Це єдино прийнятний метод, якщо руки сильно запущені.

Недоліки класичного манікюру.

  1. При його проведенні велика вірогідність травмування кутикули і, отже, занесення будь-якої інфекції.
  2. При не дуже вмілої манері майстра після процедури не виключена поява задирок.
  3. Саме при класичному манікюрі добре використовувати процедуру "запечатування" нігтів, під час якої в ніготь після шліфування втирається живильний крем з вітамінами, протеїнами або спеціальні частинки мінералу, а потім масло, що додає нігтям здоровий блиск. Це свого роду інтенсивна терапія, відповідна людям з проблемними нігтями, оскільки поживні речовини залишаються в нігтьової пластини протягом двох тижнів і оберігають її від розшаровування і пересихання, зміцнюють нігті і стимулюють їх зростання.
  4. Класичний манікюр добре використовувати в якості "швидкої допомоги" для нігтів в будь-якому стані. Але якщо ви все ж знайшли в собі сили безперервно підтримувати красу улюблених рук, то варто спробувати і більш м'які види манікюру.

Правила санітарії і гігієни при виконанні манікюру.

Майстер манікюру повинен бути забезпечений спецодягом (халат – 3 зміни, косинки – 3, фартухи – 3, рушник для особистого користування – 3), інструментарієм для манікюру, умивальником з гарячою і холодною водою, загальним денним і штучним освітленням, а також місцевим штучним освітленням (лампою на рухомому штативі), лупою, гумовими рукавичками, а також необхідними дезінфікуючими засобами, стерилізаторами, шафою для чистої білизни, бачком з кришкою для брудної білизни, сміттєзбірником. Кабінет повинен систематично провітрюватися.

Дуже важливо, щоб зовнішній вигляд манікюрниці відповідав її професії. Вона повинна справляти приємне враження на відвідувачів. Халат або формений одяг повинні бути бездоганно чистими, волосся прибране під косинку або шапочку.

Руки повинні бути ідеально чистими, нігті коротко підстрижені, покриті неяскравим лаком або відполіровані, шкіра рук м'яка, суха. Під час роботи на руках не повинно бути кілець, перснів, браслетів, годинника. Рухи рук легкі, витончені, м'які і пластичні.

Робота манікюрниці пов'язана з проведенням маніпуляцій не тільки на нігтях, але і на шкірі: видалення надкожиці у підстави нігтя, задирок, мозолів і інших утворень із застосуванням різних інструментів (ножиці, щипці, пили, кусачки, спеціальні бори для обробки нігтів) і перев'язувального матеріалу (марлеві серветки, ватяні тампони), медикаментів (йод, спирт, синтомицинова емульсія, розчин марганцевокислого калію).

Все це вимагає підтримки ідеальної чистоти в кабінеті і на робочому місці, акуратності майстра і особливого змісту її рук, обов'язкової дезинфекції інструментів, а в окремих випадках і стерилізації їх. Умови виконання процедур повинні повністю виключати попадання мікробів через шкіру при легких травмах (уколах, порізах, подряпинах).

В кабінетах манікюру необхідно щодня проводити вологе прибирання і провітрювання. При епідеміях грипу майстер працює в марлевій масці.

Перед початком роботи і після прийому кожного клієнта стіл необхідно протирати вологою серветкою, а після закінчення роботи – серветкою, змоченою в 1%-ном розчині хлораміну.

Чистий матеріал, білизну бережуть в окремому ящику столу або шафі. Для відпрацьованого матеріалу і брудної білизни існують спеціальні маркіровані бачки з кришкою, що щільно закривається.

Всі інструменти і посуд перед використанням слід стерилізувати. Інструменти надійніше всього стерилізувати кип'ятінням. Але, враховуючи, що манікюр і педикюр виконуються гострими ріжучими інструментами, які від кип'ятіння тупляться, достатньо опустити їх в дезінфікуючу рідину Каретникова. Її готують в аптеці по наступному рецепту: карболова кислота – 3 г, формалін – 20 г., гідрокарбонат натрію (питна сода) – 15 г., борна кислота – 6 г, дистилююча вода – до 1000 мл. В цю рідину інструмент поміщають не менше ніж на одну годину. При стерилізації в спирті-ректифікаті інструменти повинні знаходитися в ньому 40 мін, в розчині хлораміну (0,3%-ном) – 20 хв.

До надходження на роботу майстра манікюру повинні пройти медичний огляд і одержати довідку про допуск до роботи. Крім того, щокварталу вони повинні оглядатися терапевтом, один раз в рік венерологом і пройти флюорографію.

Показати прийоми та послідовність завдання

Закріплення нового матеріалу.

а) розкажіть технологія виконання класичного манікюру?

б) якими препаратами дезінфікується робоче місце майстра?

в) які апарати для стерилізації ви знаєте?

г) охорона праці при виконанні гігієнічного манікюру.

Видача завдань учням

  1. http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeiRjMXcNsWC-JXTQaO09RccMfWI28Ut3BvX9mO4Jjz1LsJxQp6RVryvaNbAВиконати технологічну послідовність гігієнічного манікюру з врахуванням проблем нігтів клієнта.
  2. Робота пласким пензлем. (Відпрацювання штрихів з 5 по 12).

Поточний інструктаж - 5 годин

Самостійна робота учнів.

Обхід робочих місць з метою перевірки:

1) організації робочого місця;

2) виконання правил охорони праці;

3) перевірка відпрацювання навичок володіння інструментом;

4) перевірка відпрацювання навичок володіння пензлем.

 

Заключний інструктаж – 15 хвилин

1. Аналіз виконаних робіт:

Питання до задач теми уроку:

1. Назвіть перелік інструментів майстра манікюру?

2. Назвіть послідовність етапів гігієнічного манікюру?

3. Назвіть правила тримання манікюрних ножиць?

4. Назвіть правила тримання манікюрних кусачок.

5. Назвіть правила тримання манікюрної лопатки.

6. назвіть правила охорони праці на робочому місці майстра манікюру.

7. Назвіть правила тримання пилки для нігтів.

Виставлення оцінок.

Видача домашнього завдання:

  • відпрацювати навичок роботи з манікюрним інструментом;
  • відпрацювати навичок роботи пласким пензлем.
  • Намалювати 6 дизайнів у робочому зошиті на шаблонах.

Прибирання приміщення.

 

 

docx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
272
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку