Урок ВШП 3.1.3 №8 Нарізання трикутної різьб різцем. (ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА)

Про матеріал
Навчально-виробничі завдання. I-вимірювання елементів різьблення, II - налаштування верстата для нарізування різьблення. Мета завдань: навчити вимірювати елементи різьблення вимірювальною лінійкою, різьбоміром, калібром-кільцем, різьбовою скобою, різьбовим мікрометром, підбирати та встановлювати змінні зубчасті колеса на гітарі в одну та дві пари; настроювати верстат для нарізування різьблення по таблиці, встановлюючи рукоятки коробки подач у потрібне положення.
Перегляд файлу

ВШП 3.1.3 №8   Нарізання трикутної різьб різцем.

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

imageimageУчебно-производственные задания.

Навчально-виробничі завдання.

I-вимірювання елементів різьблення, II - налаштування верстата для нарізування різьблення.

Мета завдань: навчити вимірювати елементи різьблення вимірювальною лінійкою, різьбоміром, калібром-кільцем, різьбовою скобою, різьбовим мікрометром, підбирати та встановлювати змінні зубчасті колеса на гітарі в одну та дві пари; настроювати верстат для нарізування різьблення по таблиці, встановлюючи рукоятки коробки подач у потрібне положення.

Оснащення робочого місця. Валик з метричним різьбленням; деталь з внутрішнім метричним різьбленням; вимірювальна лінійка; різьбомір; калібр-кільце під різьблення валика; гранична різьбова скоба; різьбовий мікрометр.

I. ВИМІР ЕЛЕМЕНТІВ РІЗЬБИ 1.  Виміряти крок метричного різьблення вимірювальною лінійкою (рис. 1 Вимірювальну лінійку 2 прикласти до деталі 1 паралельно її осі та підрахувати, скільки витків (ниток) міститься на довжині 50 або 100 мм тощо; розділивши обрану довжину лінійки на кількість витків (ниток), отримаємо крок різьблення в міліметрах.

2.                   Визначити      крок    зовнішнього   метричного    різьблення різьбоміром (рис. 2). На кожній платівці різьбоміра для метричного різьблення з кутом профілю 60° вказаний крок різьблення в міліметрах. Підібрати приблизно платівку та прикласти її до різьблення (рис. 3). Якщо зубці пластинки 2 щільно увійдуть у западини вимірюваної різьби, крок різьблення буде відповідати кроку, вказаному на платівці.

3.                   Визначити

крок          внутрішнього різьблення

різьбоміром. рис. 4 та вказівку до завдання 1-2.

4.                   Перевірити

зовнішнє різьблення (крок і середній діаметр) калібрами-

кільцями 2 (рис. 5). Див. картку 36, завдання ІІ-

1.6.

5.                   5.         Перевірити зовнішнє різьблення (крок та             середній          діаметр) різьбовою скобою (рис. 6). У праву руку взяти різьбову скобу I і плавним рухом опустити її на різьблення. Нижні ролики 2-2      повинні           пройти,          верхніх            роликах           1-1       скоба повинна затриматися.

6.                   1. Виміряти середній діаметр зовнішньої різьблення різьбовим             мікрометром (рис.    7). У         нерухому         п'яту мікрометричний гвинт різьбового мікрометра (рис. 7, а) вставити відповідні наконечники 1 і 2. На стрижнях наконечників

imageimage(рис. 7, г) позначені межі різьб; наприклад, М5-6 означає, що даною парою наконечників можна вимірювати різьби метричні з кроком 5; 5,5 та 6 мм. При вимірі різьблення наконечник 1 з вирізом повинен знаходити на виступ витка різьблення (рис. 1,6), а наконечник 2 з конусом - входити в западину різьблення. Перед виміром слід протерти всі частини і наконечники мікрометра і перевірити його на точність вимірювання наступним чином. У мікрометра з межею вимірювання від Про до 25 мм звести наконечники до щільного прилягання один до одного, при цьому нульовий штрих на барабані 4 (рис. 7,а) повинен збігатися з нульовим розподілом шкали, нанесеної на стеблі 3. У мікрометрів з межею виміру від 25 до 50 мм, від 50 до 75 мм і т.д. між наконечниками вставляти стандарт А

(рис. 7,в). Нульові поділки на барабані та стеблі мають збігатися.

7.                   2. Виміряти зовнішнє різьблення (середній діаметр) деталі, закріпленої в патроні

(рис. 8). Лівою рукою утримувати мікрометр за скобу 1, а правою, обертаючи

барабан за тріскачкою 3, ввести наконечник мікрометричного гвинта 2 у западину різьблення; наконечник п'яти 4 тим часом лівою рукою навести на виступ різьблення. Як тільки тріскачка 3 почне вільно перекручуватися (тріщати), закріпити стопорне кільце 5 (рис. 9), зняти мікрометр і прочитати розмір середнього діаметра різьблення.

8.                   3. Виміряти зовнішнє різьблення (середній діаметр) деталі, закріпленої в патроні та задньому центрі (рис. 10). Мікрометр 1

тримати у вертикальному положенні, підтримуючи його знизу за скобу лівою рукою. Вправа 6 цієї карти

1.               .II.          НАЛАШТУВАННЯ ВЕРСТАТИ ДЛЯ НАРІЗАННЯ РІЗЬБИ

2.               1.         Налаштувати токарно-гвинторізний          нанок 1К62     для          нарізування різьблення з кроком Р - 1 мм (рис. 11). У табл. 2 різьблення і          подач, яка      укріплена          на барабані, різьблення з кроком

image1       мм       позначена жирним чотирикутником. Для налаштування    верстата       на заданий      крок    різьби,             що нарізається спочатку диск 5 за дві рукоятки витягнути на себе, потім повернути його до ряду на таблиці з кроком різьблення 1 мм, поєднати ризику Ж диска з ризиком на барабані і диск подати вперед, в попереднє положення. Потім повернути           барабан          6          до суміщення з колонкою таблиці ''Метричне різьблення. Змінні зубчасті   колеса 42:50”.            У таблиці різьблення і подач по стрілці І від кроку різьблення 1 мм             встановлюємо,          що рукоятку 3 слід поставити в положення Б - нормальний крок; по стрілці До від 1 мм - рукоятку 2 поставити на ряд відповідно до        необхідної частоти обертання шпинделя; рукоятку 4 - в положення Д - нормальний крок правий; рукоятку 1 ризиком Е повернути до обраного числа обертів шпинделя. На гітарі перевірити змінні зубчасті колеса 42:50. Кнопку 1 ”Вимкнення рейкової шестерні” на фартуху супорта витягнути він (рис. 12). Перевірити налаштування верстата.

3. 2. Перевірити налаштування токарно-гвинторізного верстата для нарізування різьблення з кроком Р - 1 мм. Перевіряти налаштування верстата линейкой, штангенциркулем или резьбомером после пробного нарезания резьбы резьбовым резцом на заготовке. 4.    Настроить токарно-винторезный станок 16К20 для нарезания резьбы с шагом Р = 2 мм. 

imageВ таблице резьб, подач и частоты вращения шпинделя (рис. 13а) шаг резьбы 2 мм обозначен жирной рамкой. В таблице от шага резьбы 2 мм устанавливаем, что рукоятку 7 (рис. 13, а) следует поставить в положение 1, рукоятку 5 - в положение С, рукоятку 6 — метрическая резьба; рукоятку 2 — на нормальный шаг резьбы; рукоятку 3 — на правую резьбу, рукоятки 1, 4 следует поставить в положение, соответствующее выбранной частоте враще-

ния      шпинделя.      При нарезании метрических и дюймовых резьб должны быть установлены сменные зубчатые колеса: 40\64 = z1 \ z3 (рис. 14). Промежуточное зубчатое колесо z2 = 86 может   быть взято   и          с другим количеством зубьев при   сохранении    условия сцепляемости          сменных зубчатых         колес. Кнопку ’’Выключение          реечной шестерни”   на        фартуке суппорта вытянуть на себя (см. рис. 12). Проверить настройку станка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контрольні питання щодо налаштування верстата

1.  Яким чином виміряти крок метричного різьблення вимірювальною лінійкою?

2.  Як користуватися при вимірі кроку різьблення метричним різьбоміром?

3.  Для чого потрібні калібр-кільця?

4.  У яких випадках вимірюють середній діаметр зовнішнього різьблення різьбовим мікрометром?

5.  Вкажіть призначення ручок від 1 до 7…

pdf
Додано
24 березня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку