Урок з елементами тренінгу на тему: « Сімейне життя без насильства»

Про матеріал
Ознайомити учасників з поняттями та видами насильства.Усвідомити факти насильства щодо себе та інших; сформувати в учнівському середовищі небайдуже відношення до проблем жорстокості та насилля; сформувати вміння не боятися говорити про проблему; виявлення учнів, які страждають від жорстокого відношення
Зміст архіву
Перегляд файлу

Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш називатися людиною. (Сааді)

Час:  1,10 хв.

 

Мета тренінгу: ознайомити учасників з поняттями та видами насильства.

 

Основні завдання тренінгу: усвідомити факти насильства щодо себе та інших; сформувати в учнівському середовищі  небайдуже відношення до проблем жорстокості та насилля; сформувати вміння не боятися говорити про проблему; виявлення учнів, які страждають від жорстокого відношення.

Хід тренінгу:

Слайд1

 

  1. (3 хв.) Вступна частина. Вступне слово: «Добрий день. Сьогодні ми зібралися з вами обговорити  дуже важливу проблему людства – насилля. В Україні за  останні два роки 165 тисяч жінок потерпають від насильства. Це тільки ті, які звернулися за допомогою.    3 мільйони дітей щороку є жертвами і спостерігають домашнє насильство.

Тому сьогодні ми будемо знайомитись   поняттям і видами насильства.

  1. Основна частина

Слайд 2

1 ) (5хв.) Вправа «Правила»

  • Будь активним, дій, говори.
  • Думай і кажи тільки про те, що відбувається « тут і тепер»
  • Дій та кажи тільки від свого імені.
  • Пропонуй, пробуй, експериментуй, не критикуй.
  • Кожен гідний поваги, поважай інших – будуть поважити тебе.
  • Старайся зрозуміти себе та інших. Поділись тим,що зрозумів та відчув.

 

Слайд 3.

Вправа – розминка « Привіт»

Ціль: розминка, привітання учасників один одного.

Інструкція: На слайді

Очікування.

Зараз запишіть свої очікування від сьогоднішньої зустрічі на листочках і прикріпіть їх до стебел які намальовані на ватмані

Слайд 4.

  1. (10 хв.) Міні-лекція  «Що таке насильство. Види і причини»

Насильство - це будь-які умисні дії однієї людини по відношенню до іншої, якщо ці дії порушують права й свободи людини, наносять їй фізичну, моральну чи психічну шкоду.

Слайд 5-8

Види насильства:

  • Фізичне (штовхaння, побиття, жбyрляння різними предметами, спроба вбивства).
  • Психологічне (стеження, погрози, залякування, шантаж, приниження, ігнорування).
  • Сексуальне (сексуальні домагання, образи, зґвалтування).
  • Економічне (фінансовий контроль, обмеження, заборона працювати і вчитися, свідоме руйнування та пошкодження майна).
  • Сімейне (умисний фізичний, сексуальний, психологічний чи економічний вплив, примус з боку одного члена сім'ї у відношенні до іншого з метою контролю, залякування).

 

 

 

 

 

Слайд .9

Вправа « Розкажи мою історію»

(20 хв.)

Інструкція: Об’єднання групи на пари. Кожен розказує свою історію з власного життя в якій мало місце насильство чи будь - яка  інша не приємна ситуація. Потім один розказує почуту історію свого напарника але у вигляді казкової розповіді. Перед тим як розказувати слухач сидить на стільчику,  а інший кладе свої на плечі слухача і розказує.

Обговорення :

  • Що ви відчували коли вашу розповідь розказувала інша людина?
  • Які емоції були пережиті вами в цей момент?
  • Чи відчули ви полегшення від проведення даної вправи?

Слайд 10 -11

Фактори, що сприяють насильству:

 

  • Стрес (безробіття, незадоволеність роботою, перенапруження на роботі, а також нереальні очікування від партнера);

 

  • Труднощі в спілкуванніруднощі у вираженні своїх думок, почуттів і бажань.,коли важко вислухати співрозмовника і розповідати самому. Частіше це відноситься до чоловіків, вони  відчувають що неможуть пояснити свою думку інакше, ніж за допомогою рук);

 

  • Низькa самооцінка (почуття приниження і безпорадності. Насильство створює на мить ілюзію компенсації слабкості)

 

  • Бажання домінувати (цей фактор може впливати на чоловіків, коли жінка успішніша за свого чоловіка, йому здається, що   він не виконує домінантної ролі і відчуває ситуацію, як загрозу його мужності. Він намагається компенсувати почуття приниження і безпорадності насильством).

 

  • Власний негативний досвід (у багатьох дослідженнях підкреслюють, що жорстокість  властива людям, які виросли в сім'ї, в якій насильство було в порядку речей. Навіть якщо чоловік розуміє, що це неправильно, він не здатний знайти діючу альтернативу для вирішення складних ситуацій)

 

  •        Психічні розлади та високий рівень агресії ( невміння контролювати себе)

 

  •             Вживання алкоголю, наркотичних речовин ( часто вважається, що причиною насильства є зловживання алкоголем / наркотиками, це не так. Швидше, вживання алкоголю стирає бар'єри і таким чином знижує мотивацію контролювати поведінку. Деякі чоловіки зізнаються, що вживали спиртне саме для того, щоб було легше вдарити. Хоча зловживання алкоголем не є причиною насильства, воно дуже часто використовується як виправдання йому («я ж не розумів, що роблю»).

Слайд 12

Артерапевтична методика « Мандала»

 Ціль: активізація особистих внутрішньо – емоційних ресурсів.

Інструкція: учасники, отримують листки А – 3 формату з намальованим колом 28-29 см в діаметрі .   Однією з найбільш цікавих і сучасних технік у зображувальній терапії є «Мандала». К.Юнг стверджував: «Мандала відповідає мікроскопічній природі душі».

Інструкція:

Перший етап нашої роботи буде полягати в тому,   щоб  кожен повинен зануритись в себе в свій  внутрішній світ почуттів та емоцій ніби відірватись від реальності .

  • Прийміть таке положення тіла,  щоб ви себе відчували комфортно.
  • Перед тим, як створювати свою « Мандалу» сфокусуйте свою увагу на центр кола та намалюйте те що ви відчуваєте на даний момент.
  • Загальне завдання під час роботи дайте відповідь: « Я  і моє життя».
  •  Як ви себе бачите в даний момент;
  • Що ви в собі цінуєте;
  • Чим ви гордитесь в своєму житті;

Тепер розпочинайте малювати улюбленими кольорами, керуючись внутрішнім голосом, внутрішніми імпульсами. Після закінчення роботи дайте письмову відповідь на попередньо підготовленні питання.

  1. Дайте назву своїй роботі.
  2. Що ви відчували під час роботи.
  3. Що відчуваєте зараз.
  4. Як  зоображене  аналізує вашу життєву ситуацію.

Слайд 13

Притча « Про метелика»

 

Слайд 14

Вправа «Прощання»

Ціль: вербальне підведення підсумків тренінгу, вираз емоційного ставлення учасників групи один до одного і до керівника.

Інструкція: учасники групи по колу мають можливість висловити думку, наскільки ефективним їм видався тренінг, наскільки він виправдав їхні сподівання, що нового дізнався, де він може застосовувати ці знання.

 

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Круглий стіл з елементами тренінгу на тему: « Сімейне життя без насильства»Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш називатися людиною. (Сааді)

Номер слайду 2

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. ПРАВИЛА РОБОТИБудь активним, дій, говори. Думай і кажи тільки про те, що відбувається « тут і тепер»Дій та кажи тільки від свого імені. Кожен гідний поваги, поважай інших – будуть поважити тебе. Старайся зрозуміти себе та інших. Поділись тим,що зрозумів та відчув.

Номер слайду 3

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Учасники називають своє ім’я та продовжують речення “Краще всього в житті мені удається…”, передаючи м’який м’ячик по колу. Привітання. Знайомство

Номер слайду 4

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Міні-лекція «Що таке насильство. Види і причини» Насильство - це будь-які умисні дії однієї людини по відношенню до іншої, якщо ці дії порушують права й свободи людини, наносять їй фізичну, моральну чи психічну шкоду.

Номер слайду 5

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р.

Номер слайду 6

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Фізичне насильство - нанесення дитині батьками або особами, що їх замінюють, вихователями чи іншими будь-якими особами фізичних травм, різних тілесних ушкоджень, які заподіюють шкоду здоров'ю дитини, порушують її розвиток і позбавляють життя. Ці дії можуть здійснюватися у формі побиття, катування, струсу, у вигляді ударів, ляпасів, припікання гарячими предметами, рідинами, запаленими сигаретами, у вигляді укусів і з використанням різних предметів. 

Номер слайду 7

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Сексуальне насильство або спокушання використання дитини (хлопчика чи дівчинки) дорослим чи іншою дитиною для задоволення сексуальних потреб чи отримання вигоди.

Номер слайду 8

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Психологічне (емоційне) насильство - постійна або періодична словесна образа дитини, погрози з боку батьків, опікунів, вчителів, вихователів, приниження її людської гідності, звинувачення її в тому, в чому вона не винна, демонстрація нелюбові, неприязні до дитини. До цього виду насильства відносяться також постійна брехня, обман дитини (у результаті чого вона втрачає довіру до дорослого), а також пред'явлення до дитини вимог, що не відповідають її віковим можливостям. 

Номер слайду 9

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Вправа « Розкажи мою історію»Що ви відчували коли вашу розповідь розказувала інша людина?Які емоції були пережиті вами в цей момент?Чи відчули ви полегшення від проведення даної вправи?

Номер слайду 10

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Фактори, що сприяють насильству: Стрес (безробіття, незадоволеність роботою, перенапруження на роботі, а також нереальні очікування від партнера);Труднощі в спілкуванні (труднощі у вираженні своїх думок, почуттів і бажань.,коли важко вислухати співрозмовника і розповідати самому. Частіше це відноситься до чоловіків, вони відчувають що неможуть пояснити свою думку інакше, ніж за допомогою рук);Низькa самооцінка (почуття приниження і безпорадності. Насильство створює на мить ілюзію компенсації слабкості)

Номер слайду 11

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Бажання домінувати (цей фактор може впливати на чоловіків, коли жінка успішніша за свого чоловіка, йому здається, що він не виконує домінантної ролі і відчуває ситуацію, як загрозу його мужності. Він намагається компенсувати почуття приниження і безпорадності насильством). Власний негативний досвід (у багатьох дослідженнях підкреслюють, що жорстокість властива людям, які виросли в сім'ї, в якій насильство було в порядку речей. Навіть якщо чоловік розуміє, що це неправильно, він не здатний знайти діючу альтернативу для вирішення складних ситуацій)Психічні розлади та високий рівень агресії ( невміння контролювати себе)Вживання алкоголю, наркотичних речовин ( часто вважається, що причиною насильства є зловживання алкоголем / наркотиками, це не так. Швидше, вживання алкоголю стирає бар'єри і таким чином знижує мотивацію контролювати поведінку. Деякі чоловіки зізнаються, що вживали спиртне саме для того, щоб було легше вдарити. Хоча зловживання алкоголем не є причиною насильства, воно дуже часто використовується як виправдання йому («я ж не розумів, що роблю»).

Номер слайду 12

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Артерапевтична методика « Мандала»

Номер слайду 13

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Притча « Про метелика»

Номер слайду 14

Практичний психолог: Костюк О. П. 2018р. Вправа Підведення підсумків. Всім дякуємо за гарну зустріч!!!!

zip
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
15 січня 2019
Переглядів
950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку