Очікувані результати:- визначати на карті стоянки первісних людей на території України та територіальні межі Трипільської культури;- виявляти чинники, що впливають на розселення, заняття та спосіб ведення господарства (клімат, географічне розташування, доступ до природних ресурсів);- описувати і характеризувати пам’ятки Трипільської культури.
Основні заняття трипільців - землеробство й скотарство. Вирощували пшеницю, ячмінь, овес, горох, льон. Використовували дерев’яні мотики з кам’яним чи роговим наконечником, кістяні або кам’яні серпи, кам’яні зернотерки для розтирання зерна на борошно. Трипільці жили на одному місці до 50–70 років — доки не виснажувалась земля, а потім переміщувалися на іншу територію. Розводили корів, волів, овець, кіз, свиней, а пізніше — коней. Займались полюванням, рибальством і збиральництвом.