Урок з історії України "УНР в кільці фронтів: ключові події, герої та результати боротьби за збереження української держави"

Про матеріал
Дана презентація допоможе розповісти про Другу війну радянської Росії проти УНР; охарактеризувати селянський повстанський рух і визначити причини падіння вдруге більшовицького режиму в Україні; дати оцінку денікінського режиму; розкрити перебіг збройної боротьби в Україні в другій половині 1919 р.; продовжити формування у здобувачів освіти уміння складати план, хронологічну таблицю, аналізувати та зіставляти історичні явища та факти; виховувати в них інтерес до національної історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в 1919 році.

Номер слайду 2

Польща Війська Антанти Білогвардійці Директорія УНР

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Друга російсько-українська війна Дата Подія 13 листопада 1918 р. Анулювання Радянською Росією Брестського мирного договору; згодом — постанова Раднаркому про невизнання України самостійною державою, початок захоплення українських територій, залишених німцями. 31 грудня 1918 р. У радіограмі на адресу РНК РСФРР Директорія запропонувала переговори про мир. Раднарком не визнавав Директорію представницьким органом українського народу, проте на переговори погодився. 9 січня 1919 р. Ультиматум Директорії Раднаркому з вимогою припинення воєнних дій та негайного виведення російських військ з території України. У відповідь було заявлено, що воєнні дії ведуть між собою війська Директорії та Українського радянського уряду, а російські у цьому участі не беруть.

Номер слайду 6

9 січня

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

1918 рік 1919 рік

Номер слайду 11

Наприкінці листопада 1918 р. було утворено Тимчасовий робітничо-селянський уряд України, який 29 листопада 1918 р. у м. Суджі (Курська губернія) видав маніфест про відновлення радянської влади в Україні. Проголошення радянської влади в Україні

Номер слайду 12

Після чергового приходу до влади більшовиків починається створення державного апарату. Держава дістала нову назву — Українська Соціалістична Радянська Республіка, яка була закріплена у першій Радянській конституції УСРР , затвердженій у березні 1919 р. на ІІІ Всеукраїнському з’їзді Рад. Конституція закріпила диктатуру пролетаріату і радянський лад в Україні.

Номер слайду 13

Вищим органом законодавчої влади став Всеукраїнський з’їзд Рад та його виконавчий орган — Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет (ВУЦВК), головою якого з 1919 р. став Григорій Петровський, що обіймав цю посаду до кінця 30-х рр. Уряд у січні 1919 р. було перейменовано на Раду Народних Комісарів (раднарком), очолив його Християн Раковський (до 1923 р.). Виборні органи влади — ради — існували переважно в губернських містах, а на місцевому рівні діяли військово-революційні комітети — ревкоми. На селі створювалися комітети бідноти, які виконували ті самі функції, що і ревкоми. До того ж, вони повинні були внести розкол серед селянства й ізолювати заможних селян.

Номер слайду 14

Політика «воєнного комунізму» В основу політики більшовиків в Україні у цей час були покладені принципи «воєнного комунізму». Сутність політики «воєнного комунізму» становила спроба прискореними темпами перейти до нового комуністичного суспільства. Досягнення цієї мети пов’язувалося з революційним насильством і надзвичайно жорстоким терором.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Наслідки політики «воєнного комунізму» • Руйнування системи ринкових відносин; • розрив економічних зв’язків між містом і селом; • поглиблення інфляційних процесів; • активне формування однопартійної системи; • посилення бюрократизації, централізму; • придушення приватної ініціативи; • закріплення в масах психології «експропріації експропріаторів»; • ліквідація станів; • розширення практики «надзвичайних» заходів і масових репресій; • посилення соціального напруження

Номер слайду 17

Така політика радянської влади не подобалася українському селу. Віддавати хліб за продрозкладкою селяни не хотіли, як правило, його вилучали силою продзагони. Це призвело до посилення антибільшовицьких настроїв, селянство почало чинити опір.

Номер слайду 18

Селяни активно почали обстоювати свої права. Хвиля народного гніву наростала: якщо у квітні відбулося 98 антибільшовицьких виступів, то в червні–липні — 328.

Номер слайду 19

Піком антибільшовицьких повстань став виступ збройних формувань під керівництвом начдива радянських військ, в минулому отамана військ УНР М. Григор’єва. У своєму універсалі (9 травня 1919 року) він закликав український народ: «Бери владу в свої руки. Хай не буде диктатури ні окремої особи, ні партії! Хай живе диктатура працюючого люду, хай живуть мозоляві руки селянина та робітника! Геть політичних спекулянтів! Геть насильство справа, геть насильство зліва! Хай живе влада рад народу України!» М. Григор’єв

Номер слайду 20

Падіння радянської влади в середині 1919 р. та її відновлення Це сталось 16-18 липня 1919 року.

Номер слайду 21

Наступ білогвардійської Добровольчої армії Антона Денікіна навесні 1919 року

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Залишки Добровольчої білогвардійської армії А. Денікіна змогли закріпитися в Криму. Очолив їх барон Петро Врангель. На січень–лютий 1920 р. в Україні вже втретє була встановлена Радянська влада.

Номер слайду 29

Залишки української армії під керівництвом М. Омеляновича-Павленка здійснили так званий «зимовий похід» (6 грудня 1919 — 6 травня 1920 р.) по тилах денікінців і Червоної армії, а потім перейшла на територію Польщі. Українська армія припинила існування, зазнавши поразки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пустовая Лена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нагула Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Михайлевська Ганна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
3342
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку