Урок з основ здоров'я у 8 класі "Загроза тероризму"

Про матеріал

Конспект уроку з основ здоров'я для 8 класу. Дано визначення тероризму, акцентовано увагу на найбільші терористичні організації у світі. Порушено проблеми захисту від терористів.

Перегляд файлу

Основи здоровя.                                 Клас 8      Дата ___________

Тема: Загроза тероризму.

Мета: ознайомити учнів з визначенням «тероризм»; дати основні поняття, як поводити себе після терористичних актів; ознайомити з діями, якщо вас взяли в заручники.

Хід уроку.

І. Організаційна частина.

ІІ Актуалізація опорних знань.

  1. Що таке торгівля людьми?
  2. Хто може стати жертвою торгівлі людьми?
  3. Що ви знаєте про експлуатацію дитячої праці?
  4. Як ви розумієте визначення Дитячого фонду Об’єднаних Націй «діти вулиці»?
  5. Чому з кожним роком збільшується кількість безпритульних дітей?

Самостійна робота учнів.

Складіть міні-розповідь «Хто такі діти-втікачі? Чому так відбувається?»

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

    1.Визначення тероризму.

      Терор(тероризм) – насильницькі дії (переслідування, захоплення заручників, вбивства та ін..) з метою залякування, нав’язування людям певної поведінки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      В Україні у 2017 році (за період з 01.01.2017 до 01.12.2017) зафіксовано 1286 фактів терористичної діяльності. Про це йдеться у відповіді Служби безпеки України (СБУ) на запит РБК-Україна.

     "У 2017 році зафіксовано 1286 фактів терористичної діяльності (або передумов до вчинення терористичних актів). Найбільша їх кількість зафіксована у Донецькій (791) та Луганській (274) областях і пов’язана з подіями в районі проведення АТО", - йдеться у повідомленні.

 

2. Терористичні акти у Європі 2017 року.
17 серпня 2017 року, Барселона

У центрі Барселони білий мікроавтобус в'їхав у натовп людей. Терористичний напад було вчинено на одній з найпопулярніших туристичних вулиць міста - бульварі Ла Рамбла. Щонайменше 13 людей загинули, понад 100 - були травмовані. Двох підозрюваних у нападі затримано. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація "Ісламська держава". 

3 червня 2017 року, Лондон

 

Нападники спрямували фургон у натовп пішоходів на Лондонському мосту в центрі столиці Великобританії, а згодом з ножами атакували людей на вулиці та в барі поблизу. Загинули семеро людей, близько 50 отримали поранення. Поліцейські застрелили трьох підозрюваних.

22 травня 2017 року, Манчестер 

Концерт американської співачки Аріани Гранде завершувався і глядачі почали розходитися, як у фойє концерного залу нападник підірвав саморобний вибуховий пристрій. Внаслідок теракту загинули 23 особи включно зі смертником Салманом Абеді. 

Квітень 2017, Стокгольм

Викрадена вантажівка врізається на торговій вулиці у шведській столиці спочатку в натовп, а потім - у будівлю універмагу. П'ятеро людей загинули, п'ятнадцятеро отримали поранення. У той же день поліція затримує 39-річного узбека за підозрою в тероризмі.

Березень 2017, Лондон

Вбивця навмисно спрямовує автомобіль у пішоходів на мосту в центрі Лондона, а потім з ножем нападає на поліцейського. Кількість жертв сягнула п'яти осіб. Британські силовики застрелили злочинця.

 

3. Найбільші терористичні організації світу.

Аль-Каїда: тисячі жертв і прихильники по всьому світу

Одна з наймасштабніших терористичних організацій у світі "Аль-Каїда" з'явилася 11 серпня 1988-го. Тоді Усама бен Ладен і керівник "Єгипетського ісламського джихаду" Абдулла Аззама прийняли рішення об'єднати свої зусилля для повалення світської влади в ісламських державах і введенні "Великого ісламського халіфату (арабо-мусульманську державу, створене пророком Мухаммедом)".Витоки появи "Аль-Каїди" – війна в Афганістані. Після того, як Радянський союз вивів свої війська, бойовики обрали собі нову мішень – США. У 1998-му, після терактів у столицях Кенії і Танзанії, "Аль-Каїду" назвали терористичною організацією №1.11 вересня 2001-го в США сталася серія масштабних терактів. Відповідальність на себе взяла "Аль-Каїда". 19 терористів захопили чотири пасажирські авіалайнери. 2 літаки направили у вежі Всесвітнього торгового центру, розташовані в південній частині Манхеттена в Нью-Йорку. Обидві вежі обрушилися, стався масштабний вибух, загинули тисячі мирних жителів.Третій літак направили в будівлю Пентагону у Вашингтоні, четвертий – впав у штаті Пенсільванія. За даними американських правоохоронців, теракт ретельно планували – терористи розділилися на чотири групи, в кожній з яких був бойовик з навичками управління літаком.У результаті страшної трагедії загинули 2977 осіб, 24 – досі вважають зниклими безвісти. Зруйновані башти Всесвітнього торгового центру і кілька прилеглих будівель.За час свого існування "Аль-Каїда" взяла відповідальність за 19 терактів, один з яких – напад на редакцію журналу Charlie Hebdo в січні поточного року. Тоді бойовики розстріляли 12 осіб, 11 отримали поранення.Підрозділу "Аль-Каїди" базуються в Ємені, Іраку, Алжирі, Афганістані. На цей момент організацію очолює 60-річний хірург Айман Мухаммед Рабіе аз-Завахірі. Як повідомляють ЗМІ, Айман був особистим лікарем бен Ладена і після його смерті став "терористом №1".

"Ісламська держава": страти і теракти

Угруповання "Ісламська держава Іраку" (ІДІЛ) з'явилася в результаті злиття 11 радикальних ісламських угруповань під керівництвом "Аль-Каїди" в 2006-му. У 2013-му ІДІЛ розповсюдило свою діяльність і на Сирію – вступили у війну на боці антиурядових сил. Після цього Аль-Каїда відмовилася від "Ісламської держави". На цей момент ІДІЛ діє в північно-східній частині Сирії і на території "сунітського трикутника" в Іраку.

На території ІДІЛа оголосили халіфат. Жителям підконтрольних територій доводиться жити за їхніми правилами. Селянам забороняють будувати церкви, використовувати релігійну символіку. За порушення правил слід фізичне покарання – удари батогом. Так, чоловікові, який жував гумку в громадському місці, загрожує 80 ударів.

У ІДІЛі практикують страти – бойовики спалюють військовополонених, а відео публікують в Інтернеті. Відповідальність за теракт в концертному залі Bataclan в Парижі, де 13 листопада загинули близько 100 осіб, також покладають на бойовиків ІДІЛ. Терористи захопили заручників, згодом поліція почала штурм театру. В результаті оперативних дій двох терористів вдалося знищити. Крім цього, теракти сталися поруч зі стадіоном Stade de France, де йшов матч футбольних збірних Франції та Німеччини, і в ряді інших кварталів Парижа. Там загинули десятки людей, і 352 людини отримали поранення.

За даними очевидців, нападники під час стрілянини вихваляли Аллаха і кричали: "Це за Сирію". Як повідомив прокурор французької столиці Франсуа Моленс, теракти в Парижі відбулися одночасно в шести точках.

Президент Франції Франсуа Олланд оголосив у місті режим НС і ввів війська. В цілому в результаті спецоперації було вбито 8 терористів. Олланд заявив про те, що теракт організували бойовики "Ісламського держави".

Талібан: нападають на школи і забороняють жінкам здобувати освіту

Рада безпеки ООН визнав зароджений в Афганістані Талібан терористичною організацією в 2003-му. На підконтрольних територіях бойовики ввели норми шаріату: заборонили музику, мистецтво, біле взуття, алкоголь.

Жінкам не можна з'являтися в суспільстві без родича-чоловіка і з відкритим обличчям. Крім того, дівчаткам не дозволяють отримувати освіту. Часто об'єктом нападу для бойовиків ставали школи, терористи викрадали десятки школярок і заявляли про те, що дівчата повинні виходити заміж, а не вчитися.

3 вересня 2010-го таліби влаштували вибух на мітингу в Кветті (Пакистан). Мітинг проводився в рамках міжнародного дня підтримки палестинців. Загинули 54 людей, ще 197 отримали страшні поранення.

"Боко харам": проти "західного способу життя" і за шаріат

"Боко харам" рада безпеки ООН визнав терористичною організацією в 2014-му. Завдання організації – ввести шаріат і викорінити "західний спосіб життя" на всій території Нігерії. Сама організація з'явилася в 2002-му. У березні поточного року вони присягнули на вірність ІДІЛу і змінили назву на "західноафриканських провінцію" Ісламської держави ".

Бойовики взяли на себе відповідальність за десятки терактів. Так, у місті Кано (штат Кано) 20 січня 2012 року в результаті 6 вибухів, організованих "Боко харам", загинуло не менше 120 осіб.

За різними оцінками, в організації перебувають від 4 до 6 тисяч осіб.

ФАТХ: борються з євреями

Палестинська організація, до складу якої входить воєнізоване крило і політична партія, ФАТХ визнана терористичною в Ізраїлі та США. ФАТХ існує з середини 50-х років. "fatah" у перекладі з арабської означає "перемога, завоювання", а слово "hataf" – "смерть". У її статуті сказано про те, що держава Ізраїль має бути знищене.

У різні роки від імені організації скоїли десятки терактів проти ізраїльтян. Так, у березні 2012-го, в результаті вибуху терориста-смертника в готелі Париж (Ізраїль), загинули 30 людей.

До слова, в 1993-му керівництво ФАТХ підписало мирну угоду в Ізраїлі, а після навіть отримав більшість місць в палестинському парламенті. Проте в 2004 році пост керівника ФАТХ зайняв Фарук Каддумі, який не прийняв мирну угоду з Ізраїлем.

 

4.Дії у випадку терористичних актів.

 

 Основні заходи щодо запобігання можливого терористичного акту:

  • не торкайте у вагоні поїзда, під'їзді або на вулиці нічийні пакети (сумки), не підпускайте до них інших. Повідомите про знахідку співробітника міліції;
  • у присутності терористів не виказуйте своє невдоволення, утримаєтеся від різких рухів, лементу  й стогонів;
  • при погрозі застосування терористами зброї лягайте на живіт, захищаючи голову руками, подалі від вікон, засклених дверей, проходів, сходів;
  • використайте будь-яку можливість для порятунку;
  • якщо відбувся вибух – вживайте заходів щодо недопущення пожежі та паніки, надайте домедичну допомогу постраждалим;
  • намагайтеся запам'ятати прикмети підозрілих людей і повідомте їх прибулим співробітникам спецслужб.

     Н.М.Поліщук «Основи здоровя 8 клас» стор.182

ІV. Рефлексія. 

  • У таблиці віднайдіть види тероризму.

а

і

н

д

и

в

і

д

у

а

л

ь

н

и

й

р

т

е

р

о

д

е

р

ж

а

в

н

и

й

к

а

п

г

р

у

п

о

в

и

й

о

р

г

г

о

р

л

д

в

а

р

т

у

р

с

о

р

т

о

в

а

н

и

й

к

а

р

м

і

ж

н

а

р

о

д

н

и

й

т

а

 

 

1.Індивідуальний. 2.Державний. 3.Груповий. 4.Міжнародний.

 

  • Які методи боротьби з терористичними організаціями використовують у світі?
  • Хто бореться з тероризмом в Україні?

V. Домашнє завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Живага Надія Семенівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
2 травня 2018
Переглядів
4062
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку