урок з правознавства "Робочий час і відпочинок неповнолітніх"

Про матеріал
ознайомити учнів з трудовими правами неповнолітніх; навчити складати резюме, заяву про прийом і звільнення з роботи; навчити аналізувати та застосовувати на прак¬тиці законодавство про працю неповнолітніх; виховувати повагу та шанобливе становлення до суспільно корисної праці, активну громадянську позицію.
Перегляд файлу

Дата __________      Номер  уроку ___________                 Правознавство  9   клас

 

Тема: Прийняття на роботу неповнолітніх. Робочий час і час відпочинку

неповнолітніх. Оплата праці.

Мета: ознайомити учнів з трудовими правами неповнолітніх; навчити складати

резюме, заяву про прийом і звільнення з роботи; навчити аналізувати та застосовувати на прак­тиці законодавство про працю неповнолітніх; виховувати повагу та шанобливе становлення до суспільно корисної праці, активну громадянську позицію.

Формувати групи компетентностей:

-Компетентність спілкування державною мовою для правильного використання термінологічного апарату, спілкування під час пояснення навчального матеріалу; популяризувати Конвенції ООН з прав дитини;

-Загальнокультурну компетентність для вдосконалення формування розуміння про важливість правових знань;

-Інформаційну компетентність шляхом роботи з підручником та різними

джерелами інформації;

- Соціальну та громадянську компетентності для розуміння важливості

вивчення Конституції

Тип  уроку: урок формування компетентностей

Обладнання: зошити, підручник, роздатковий матеріал, таблиці, мультимедійні

презентації, відеоматеріали.

 

Хід  уроку:

І. Організація  навчальної  діяльності.

Метод «Сонячний настрій»

Оберіть, який настрій у вас.

 

ІІ. Актуалізація  опорних  знань.

Перевірка домашнього завдання у вигляді виконання тестових завдань. (картки)

Картка 1

1.Пояснити значення цифрового виразу:

- 16 років      (відповідь: вік можливого працевлаштування за загальними правилами)

- 15 років (відповідь:  вік можливого працевлаштування за згодою одного з батьків або осіб, що їх заміняють)

2. Обдумайте ситуацію та, користуючись нормами законодавства 9 (ст, 140-141), прийміть рішення

Сорокарічна медична сестра Нерідна Валентина, що не мала власних дітей, звернулася до служби у справах дітей у своєму місті, повідомивши про намір усиновити дитину (віком 1 місяць 5 днів), яку рідна мати покинула в пологовому будинку. Служба у справах дітей відмовила Валентині, мотивуючи тим, що в новонародженої дівчинки в місцевому інтернаті є рідний дворічний брат, тому служба має намір відправити дівчинку в той самий інтернат. Валентина виявила бажання усиновити хлопчика. Надайте юридичну консультацію Нерідній Валентині. Крім запропонованих статей Сімейного кодексу, ви можете ознайомитися з рубрикою «Назустріч щастю або як усиновити дитину» на Всеукраїнському порталі національного усиновлення, де надається покрокова консультація з усиновлення дітей.

3. Про що йде мова:

- Термін перебування дитини не може перевищувати три місяці (патронат);

-  Цим шляхом може скористатись лише подружжя (усиновлення).

 

Картка 2

1.Пояснити значення цифрового виразу:

14 років ( Відповідь: вік можливого працевлаштування за згодою одного з батьків у вільний від навчання час)

3 години ( відповідь: тривалість відсутності працівника на роботі, після якої зараховується прогул)

2. Обдумайте ситуацію та, користуючись нормами законодавства 9 (ст, 140-141), прийміть рішення

У 9-річного С., ще коли йому було три роки, померла мати, а батько за скоєння неумисного злочину (керуючи автомобілем, він, унаслідок порушення Правил дорожнього руху, збив пішохода) був засуджений натри роки позбавлення волі, є старший брат, якому 17 років, і бабуся, якій 73 роки. Голова сільради наполягає на відправленні хлопця до дитячого будинку, однак бабуся заперечує.

3. Про що йде мова:

- Встановлюється над дитиною до 14 років (опіка);

- Анкетні дані дітей можуть бути змінені (усиновлення).

 

ІІІ. Вивчення  нової  теми.

Вчитель: За даними ООН, сьогодні у світі кожний третій працездатний не має роботи взагалі або має випадковий чи сезонний заробіток. Безробітнім згідно із Законом України «Про зайнятість населення» вважаються працездатні громадяни, які з незалежних від них причин не мають заробітку через відсутність відповідної роботи, зареєстровані в Державній службі зайнятості, дійсно шукають роботу та здатні приступити до праці.

Як і де шукати роботу. Розглянемо схему ( на дошці).

Згідно із Законом України «Про зайнятість населення» працевлаштуванням на державному рівні займається Державна служба зайнятості, районні, обласні центри праці. Будь-яка людина може звернутися у такий центр, де їй нададуть допомогу у пошуку роботи відповідно до її кваліфікації, за бажанням можуть направити безкоштовно на курси перепідготовки. Таку людину можуть зареєструвати як безробітну, й вона буде отримувати допомогу з безробіття.

Можна спробувати знайти роботу самостійно, звернутись до роботодавця, розіслати в компанії, які шукають працівників, свої резюме, мотиваційні листи. А також можна звернутись рекрутинговоїкомпанії чи кадрової агенції. Рекрутингова компанія орієнтується на клієнта, який подає замовлення на того чи іншого спеціаліста й шукає такого спеціаліста, їй потрібно задовольнити роботодавця. Кадрова агенція орієнтується на кандидата, того, хто шукає роботу, її головне завдання – працевлаштувати потенційного працівника.

 На ярмарки вакансій, дні та виставки кар’єри завжди приходить багато роботодавців у пошуках потенційних працівників.

 Особливе місце у пошуку роботи займає інтернет, за допомогою якого можна зайти на сайти із працевлаштування.

 Також можна знайти роботи через особисті контакти. Звертайтесь за допомогою до всіх: сусідів, друзів, родичів, працевлаштованих однокласників.

В Україні існує ринок праці, на якому працівники можуть знайти роботу, а роботодавці – потрібних працівників. Від уміння правильно шукати роботу, вести розмову та складати резюме певною мірою залежить ваш успіх.

  •    Як ви гадаєте, що цікавить роботодавця при вирішенні питання про прийом працівника на роботу?

 Вимоги часто дуже високі. А тому для відбору працівників роботодавці пропонують скласти резюме.

Резюме – це короткий виклад  ваших досягнень, професійного та життєвого досвіду.

 Отже, що має містити резюме? Розглянемо схему (на дошці)

Вчитель: на ст.170 підручника міститься зразок резюме бухгалтера.

Робота в групах. Завдання: за поданим зразком скласти резюме.

Вчитель: Після того як роботодавець розгляне ваше резюме і ви його зацікавили як потенційний працівник, вас буде запрошено на співбесіду. Тож зараз у нас буде рольова гра: уявіть себе на співбесіді і вам необхідно поставити запитання в таких ролях:

  •    Роботодавець – неповнолітній особі;
  •    Неповнолітній – роботодавцю;
  •    Батьки – роботодавцю

Вчитель: А зараз давайте з’ясуємо, які документи необхідні неповнолітньому при прийнятті на роботу.(Схема)

 Коли ж роботодавець з’ясовує, що особа підходить йому для роботи, він укладає з працівником трудовий договір на підставі заяви про прийняття на роботу.

 А зараз вам потрібно виконати таке завдання: зібрати папку з документами для особи, яка вперше прийшла влаштовуватись на роботу (завдання на картках).

 Вчитель: А зараз давайте пригадаємо яка нормальна тривалість  робочого дня в Україні ( 40 год.) і яка тривалість робочого дня для неповнолітніх  (особам віком від 16 до 18р – 36 годин на тиждень, від 14 до 16 – 24 години на тиждень).

 До того ж забороняється:

  •    Працювати неповнолітнім у нічний час ( з 22.00 до 06.00);
  •    Залучати неповнолітніх до понадурочних робіт;
  •    Праця неповнолітніх у святкові дні.

Також неповнолітні мають певні переваги (схема)

Вчитель: А зараз давайте перейдемо до аналізу юридичних ситуацій, що у нас є на ст.171 підручника.

Вчитель: Давайте з’ясуємо, якими нормативними актами держава здійснює захист праці неповнолітніх ( Кодекс законів про працю, Конституція України, Закон України «Про охорону дитинства», «Конвенція про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці, Кримінальний кодекс України, Конвенція ООН про права дитини).

Вчитель: скажіть, діти, як вигідніше роботодавцю приймати на роботу неповнолітнього працівника, офіційно чи без укладення трудового договору? Чому ви так думаєте?

Запам’ятайте, що лише тоді ваша праця буде захищеною, коли ви будете працювати офіційно і буде укладений трудовий договір, а тому візьміть цю пам’ятку про те на що слід зважати влаштовуючись на роботу. (зачитують пам’ятку).

Прийняття на роботу

Сподіваємося, що кожному з вас вдасться знайти цікаву та прийнятну для вас роботу. Для того щоб вона була офіційною, необхідно укласти трудовий договір.

Трудові відносини — це відносини, які виникають між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом. Працівник зобов’язується виконувати певну роботу з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець — оплачувати його працю, створювати належні умови для неї

трудовий договір з неповнолітнім обов’язково має укладатися в письмовій формі. Перед тим як вирушати на пошуки роботи, треба з’ясувати, чи можете ви бути прийнятими на роботу. За загальними нормами прийом на роботу здійснюється з 16 років, однак, за згодою батьків або осіб, які їх замінюють, неповнолітні віком від 14 років у вільний від навчання час можуть бути прийняті на роботу.

При влаштуванні на роботу працівник подає певні документи.

Описание: https://history.vn.ua/pidruchniki/narovlyanskii-the-basis-of-legal-studies-9-class-2017/narovlyanskii-the-basis-of-legal-studies-9-class-2017.files/image077.jpg

Кодекс законів про працю — основний нормативний акт, який регулює відносини в цій сфері. При влаштуванні на роботу потрібно обов’язково подати документ, що посвідчує особу, - паспорт або свідоцтво про народження (для тих, хто не досягнув 16 років). Якщо людина раніше вже працювала, вона має подати трудову книжку. Тому, хто вперше влаштовується на роботу, трудова книжка має бути оформлена протягом п’яти днів від початку роботи. В окремих випадках від працівника можуть вимагати подати документи, що підтверджують його кваліфікацію, адже людина не може працювати лікарем, якщо не має медичної освіти, не можна брати на роботу водієм людину без відповідного посвідчення тощо. Вимагати будь-які інші документи, а також відомості про національність, партійну належність, походження та реєстрацію за місцем проживання під час влаштування на роботу забороняється.

При влаштуванні на роботу неповнолітньої особи обов’язковим є проходження медичного огляду, у подальшому медогляд проводиться щорічно до досягнення працівником 21 року.

Запитання до учнів

Висловте свою думку щодо питань, які мають бути узгоджені з роботодавцем при влаштуванні на роботу.

Трудовий договір — угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженими ним органом чи особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку, а власник зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату та забезпечити умови праці, необхідні для виконання роботи.

Описание: https://history.vn.ua/pidruchniki/narovlyanskii-the-basis-of-legal-studies-9-class-2017/narovlyanskii-the-basis-of-legal-studies-9-class-2017.files/image078.jpg

Для прийому на роботу необхідно написати відповідну заяву.

Описание: https://history.vn.ua/pidruchniki/narovlyanskii-the-basis-of-legal-studies-9-class-2017/narovlyanskii-the-basis-of-legal-studies-9-class-2017.files/image079.jpg

Лише після укладання трудового договору особа приступає до роботи.

Порядок припинення трудового договору з неповнолітніми

Трудове життя людей складається по-різному. У колективах багатьох підприємств, у школах пишаються своїми ветеранами, які протягом десятків років працюють на одному робочому місці.

 

Наприклад, коли у 2007 р. колеги проводжали на пенсію вчительку молодших класів школи № 124 м. Києва Валентину Олександрівну Лазарчук, у її трудовій книжці був лише один запис — про прийом на роботу в школу в 1944 р.! Однак іноді життя складається так, що людині з різних причин доводиться змінювати місце роботи. Тоді постає питання про звільнення, припинення трудового договору.

Кодекс законів про працю України передбачає цілий ряд причин припинення трудового договору.

 

*Ознайомтеся з витягом з Кодексу законів про працю України та визначте, які підстави припинення трудового договору передбачені законом.

З Кодексу законів про працю України

Стаття 36. Підстави припинення трудового договору Підставами припинення трудового договору є:

1) угода сторін;

2) закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не поставила вимогу про їх припинення;

3) призов або вступ працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу;

4) переведення працівника за його згодою на інше підприємство, установу, організацію або перехід на виборну посаду;

5) відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом із підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв’язку із зміною істотних умов праці;

6) набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (...) до позбавлення волі або до іншого покарання, яке виключає можливість продовження даної роботи; (...).

Зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не припиняє дії трудового договору.

У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників.

Якщо працівник сам бажає залишити роботу, він повинен написати заяву не менше ніж за два тижні до дати звільнення. Працівник не зобов’язаний пояснювати причини свого звільнення, обґрунтовувати своє рішення. Однак якщо для звільнення є важливі підстави (переїзд на нове місце служби чоловіка-військовослужбовця, вступ на навчання, вихід на пенсію, хвороба тощо), доцільно вказати це в заяві, адже в цьому випадку працівник має право звільнитися раніше, ніж закінчаться вищезазначені два тижні.

А от власник підприємства, роботодавець мають право звільнити працівника лише у випадках, передбачених законом, — законодавство захищає працівника від свавілля роботодавця. При цьому у більшості випадків питання про звільнення працівника за ініціативою власника має розглянути та погодити профспілкова організація, якщо вона є на підприємстві.

Стаття 40. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:

1) змін в організації виробництва й праці, у тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

2) виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови в наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці;

3) систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення;

4) прогулу (у тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

5) нез’явлення на роботу протягом більше як чотирьох місяців підряд унаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності й родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

6) поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

7) появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

8) вчинення за місцем роботи розкрадання (у тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу; (...)

10) призову або мобілізації власника — фізичної особи під час особливого періоду;

11) встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування.

Звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

Якщо працівник був прийнятий на певний строк, його звільняють після закінчення цього строку. Утім, і в цьому випадку закон захищає права працівника. Якщо строк роботи за договором закінчився, але ні працівник, ні підприємство не вимагають звільнення, він увижається таким, що уклав договір на невизначений строк.

У день звільнення працівнику повинні видати трудову книжку й провести грошовий розрахунок. Якщо працівнику несвоєчасно видано трудову книжку чи зроблено розрахунок, він має право на відшкодування — виплату заробітної плати за час «вимушеного прогулу», тобто за час затримання трудової книжки.

Для звільнення неповнолітніх установлено певні особливості. Так, при звільненні такого працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу обов’язкова згода служби в справах дітей. При цьому в разі звільнення у зв’язку із скороченням штатів чи змінами в організації праці, невідповідністю займаній посаді й у зв’язку з поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу, обов’язково має бути забезпечене працевлаштування звільненого неповнолітнього працівника.

Батьки, усиновителі й піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Опрацюйте ситуації, чи не було допущено порушення трудового законодавства.

1. 15-річний Сергій під час літніх канікул працював у фірмі кур’єром. 28 серпня він подав заяву про звільнення з роботи у зв’язку з вступом до Коледжу зв’язку. Директор фірми відповів, що, відповідно до закону, звільнить його 12 вересня — після відпрацювання двох тижнів.

2. 17-річна випускниця школи влаштувалася на роботу в магазин. Через три місяці директор магазину повідомив їй про те, що прийнято рішення про її звільнення у зв’язку з прийомом на роботу більш кваліфікованого співробітника.

3. 16-річний десятикласник у вільний від навчання час улаштувався працювати у фірму. Через півроку керівник повідомив його про звільнення через постійні запізнення на роботу, за що працівнику двічі оголошували догану, а також через низьку якість роботи.

 Особливості праці неповнолітніх

Законодавство не лише визначає порядок укладання та припинення трудового договору, а й установлює права й обов’язки працівників. Особливо закон захищає права неповнолітніх, які працюють. Кодекс законів про працю визначив низку пільг і переваг, які надаються неповнолітнім працівникам щодо різних питань їхньої праці та відпочинку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скорочення робочого часу — не єдина пільга, на яку мають право неповнолітні працівники. Кодекс законів про працю встановлює цілу низку норм, які сприяють збереженню здоров’я неповнолітніх.

• Ознайомтеся з витягом із Кодексу законів про працю України. Визначте, які пільги та переваги для молоді він передбачає. Ст.148

Висновки

Влаштовуючись на роботу, кожна людина укладає трудовий договір. У ньому йдеться про місце роботи, про роботу, яку людина виконуватиме, про заробітну плату. Обидві сторони — працівник і роботодавець — зобов’язані сумлінно виконувати свої обов’язки. У разі необхідності працівнику будь-який час може звільнитися з роботи за власним бажанням. Власник підприємства чи уповноважена ним особа може звільнити працівника лише з причин, які передбачені Кодексом законів про працю.

Кодекс законів про працю України надає суттєві пільги неповнолітнім працівникам. Для них установлюється скорочений робочий час, передбачена збільшена тривалість відпустки. Неповнолітніх заборонено залучати працювати вночі й у вихідні дні. Передбачено додаткові гарантії при звільненні неповнолітніх працівників.

 

ІV. Висновки  та  узагальнення.

Запитання для повторення й обговорення

  1. Які роботи можуть виконувати підлітки?
  2. Які пільги мають неповнолітні особи?
  3. Як законодавство захищає право на працю неповнолітніх?
  4. З якою метою встановлюються особливі умови праці для молоді?

Вчитель: А зараз давайте перевіримо як ви засвоїли знання на уроці: я зачитую запитання, а ви даєте відповідь:

  1. Документ, який отримує кожен громадянин у певному віці, що посвідчує його особу. (Паспорт)
  2. Яку довідку має надати неповнолітня особа при прийомі на роботу? («Довідка про стан…»)
  3. Її отримує кожен працюючий громадянин щомісяця. (Плата)
  4. Вона зробила з мавпи людину. (Праця)
  5. Перше слово нормативного акту, який регулює трудові відносини. (Кодекс)
  6. Документ, у якому передбачаються умови праці, розмір заробітної праці, час виходу на роботу, посада… (Договір)
  7. Документ, який при працевлаштуванні на роботу має надати повноліття особа після закінчення вищого навчального закладу. (Диплом)
  8. Документ, який є головним посвідченням особи до 14-річного віку – Свідоцтво про … (Народження)
  9. Навчальний заклад, після закінчення якого людина отримує Свідоцтво про базову середню освіту. (Школа)
  10.                    Яка книга містить відомості про місце роботи? (Трудова)
  11.                    Одна із підстав для розірвання трудового договору роботодавцем. (Прогул)
  12.                    У які дні, крім вихідних, працівник звільняється від виконання своїх посадових обов’язків? (Святкові)
  13.                    Яка умова є необхідною для отримання достойної роботи у дорослому життя? (Освіта)
  14.                    40 год на тиждень (8 год на добу) для дорослої людини в Україні  - це … (Норма)
  15.                    У який час забороняється залучати до роботи неповнолітніх працівників? (Нічний)
  16.                    Що має написати претендент на робоче місце? (Заяву)

Самостійна робота учнів

Учитель роздає картки для виконання самостійної роботи. Кожна картка містить одне завдання за темою уроку.

  1. Сергій, учень 10 класу, був прийнятий на роботу вантажником до продуктового магазину. Чи правомірні дії адміністрації магазину? Обґрун­туйте свою відповідь.
  2. 17-річний юнак улаштувався на роботу. Які пільги щодо умов праці має надати йому адміністрація підприємства?

Метод «Повторення – матір навчання»

  1. Чому деякі роботодавці свідомо не бажають брати на роботу неповнолітніх?
  2. Які додаткові «незручності» створює сам факт прийняття на роботу неповнолітніх?
  3. Які переваги мають неповнолітні працівники перед дорослими?

Картки визначте, у якому із зазначених випадків порушено законодавство України про працю неповнолітніх.

Картка 1

 Директор підприємства за згодою 16-річного працівника призначив його нічним черговим у цеху, де він працює;

Картка 2

Через три місяці після влаштування на роботу 16-річному слюсарю надано щорічну відпустку тривалістю 36 днів;

Картка 3

Директор фірми видав наказ про звільнення з роботи 15-річної прибиральниці на вимогу її батьків, які надали документ про погіршення її стану здоров’я, незважаючи на бажання дівчини продовжувати трудову діяльність;

Картка 4

17-річному кур'єру нараховано заробітну плату на 10 % меншу, ніж його колегам, у зв'язку з тим, що він працює за скороченим розпорядком дня.

Розв'язуємо юридичну задачу

Під час літніх канікул 15-річний Павло М. влаштувався пра­цювати підсобним робітником до магазину. Роботодавець уклав з ним договір в усній формі і запропонував працювати з 6 до 15 го­дини щодня. Павло мав прибирати приміщення та розвантажувати товар. Трудова книжка на Павла заведена не була, розрахунок був кожного дня здійснювався готівкою.

  1. Дайте правову оцінку ситуації. Установіть, які порушення ма­ли місце.

Орієнтовна відповідь

Аналізуючи цю ситуацію, зазначаємо, що в ній йдеться про трудові відносини, суб'єктами яких є неповнолітній Павло М. 15 років, з одного боку, і роботодавець — з іншого. Як відомо, тру­дові відносини регулюються нормами трудового права.

Робота з таблицею.

Умови відповідно до ситуації

Зміст застосованих норм права

Висновок

1. Павлу М.15 років, він під час канікул пра­цює в магазині

«За згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, при­йматися на роботу особи, які досягли 15 років». Ст. 188 КЗпПУ

Про згоду батьків одно­значно не йшлося

2. Трудовий дого­вір з Павлом М. укладено в усній формі

«Дотримання письмової форми трудового договору є обов'язковим при укла­данні трудового договору з неповнолітнім». Ст. 24 КЗпПУ

Вимоги закону роботодавцем грубо порушені

3. На Павла М. не заведено трудо­ву книжку

«Трудова книжка заво­диться на всіх працівни­ків, які працюють на під­приємстві, в установі, організації, у фізичної особи понад 5 діб». Ст. 48 КЗпПУ

Вимоги закону робото­давцем грубо порушені

4. Тривалість робо­чого дня Пав­ла — 9 год.

Тривалість робочого дня працівників віком від 15 до 16 років, зазначена в КЗпПУ ст. 51, не повинна перевищувати 24 год. на тиждень. До того ж закон встановлює обов'язковість щотижневого відпочинку і заборону використовува­ти у вихідні дні непов­нолітніх працівників

Роботодавцем поруше­но декілька вимог тру­дового законодавства щодо праці неповно­літніх

5. Павло повинен прибирати при­міщення та роз­вантажувати товар

Ст.190 КЗпПУ встановлює заборону щодо залучення неповнолітніх осіб до пев­них робіт, в тому числі до піднімання речей, маса яких перевищує встановле­ні для них граничні норми

За умовами задачі не­можливо зробити беззапе-речний висновок щодо правомір-ності роботи з розвантажен­ня товару

6. Павло отриму­вав зарплатню готівкою що­денно

Терміни виплати заробіт­ної плати встановлені в КЗпПУ і в Законі «Про оплату праці». У цих нор­мативно-правових актах зазначено, що заробітна плата виплачується пра­цівникам регулярно в ро­бочі дні, термін, встанов­лений колективним договором

Закон не забороняє щоденної виплати заробітної плати

 

Оцінювання самостійної роботи учнів.

Учні підбивають підсумки, застосовуючи нові знання, які вони здобули на уроці

 

V. Домашнє  завдання.

  1. Вивчити  параграф  з  підручника. 
  2. Дайте визначення поняттям: резюме, трудовий договір.
  3. Складіть заяву про прийняття на роботу.

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Ратушняк С.П.)
Додано
28 серпня 2021
Переглядів
1773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку