Урок з правознавства Що таке сім’я та шлюб

Про матеріал

Урок в 9 класі на тему "Що таке сім'я та шлюб", після якого в учнів буде сформовано уявлення про поняття «сім'я» та «шлюб», якими є умови укладання шлюбу, особисті немайнові та майнові права та обов'язки подружжя. Також метою уроку є виховання поважливого ставлення до сім'ї та шлюбу як до важливої складової людського життя.

Перегляд файлу

Дата:

Клас:

 

Тема уроку: Що таке сім’я та шлюб

Мета уроку: навчальна дати уявлення про поняття «сім'я» та «шлюб», умови укладання шлюбу, особисті немайнові та майнові права та обов'язки подружжя; пояснювати, використовуючи положення статей Сімейного кодексу України, умови укладання шлюбу, в тому числі неповнолітніми; розвивальна розвивати вміння роботи з нормативно-правовими актами, вміння аналізувати правові ситуації, пропонувати шляхи їх розв'язання на підставі норм сімейного права, робити висновки; виховна – виховувати поважливе ставлення до сім’ї та шлюбу як до важливої складової людського життя.

Обладнання: підручник, роздатковий матеріал, витяги з Сімейного кодексу України, Конституція України, ТЗН

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу

Форма уроку: урок-бесіда з елементами практичної роботи

Опорні поняття: сім'я, шлюб, шлюбний вік, РАЦС

 

 

Хід уроку

 

I Організаційний момент

 

ІІ Мотивація навчальної діяльності

 

Робота над епіграфом уроку

 «Кожна сім’я – це частина держави» (Арістотель)

 

Слово вчителя

Діти, як ви розумієте даний вислів?

 

Учитель коментує відповіді учнів

 

IIІ Повідомлення теми та мети уроку

                      План

  1. Поняття сім’ї та шлюбу
  2. Умови укладення шлюбу
  3. Права та обов’язки подружжя

 

ІV Вивчення нового матеріалу

 

Розповідь вчителя

Сім’я – це найголовніший соціальний інститут суспільства. Вона посідає головне місце в житті людини порівняно з іншими формами людської спільноти. Ні коло друзів, ні партійний осередок, ні трудовий колектив не зможуть створити такий затишок  й атмосферу любові,захищеності та підтримки яку може дати людині сім’я. Сім’я – це маленька святиня для кожного з нас. Вона об’єднує в собі не лише біологічні аспекти продовження роду, але й духовні та матеріальні. З іншого боку, сім’я як цілісна система сама спроможна творити суспільство.

 

Сім’я, ідея сім’ї звучать в кожному суспільстві, в усі історичні періоди.

Наприклад, головна книга  християн – Біблія, насичена висловами про  сім’ю, моральними настановами подружжю, батькам та дітям.

Ось, гляньте на вислів з Євангеліє від Матвія…..

 

Серед специфічних прав дітей особливо виділяється право виховуватись у сім’ї. Не тільки діти, але й кожна доросла людина має право мати сім’ю.

Чому, на вашу думку, так важливо для людини мати сім’ю?

(Сім'я відіграє важливу роль у житті кожної людини, оскіль­ки саме в ній народжується і вихо­вується більшість дітей, які, зроста­ючи, теж утворюють власні сім'ї. Стати членом сім'ї можна внаслідок народження, шлюбу, усиновлення, виховання.)

 

Відповіді учнів

 

В юридичній науці сім’єю називають людей, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

 

На ваш розсуд, чи є сім’єю:

а) бабуся та онука, яку вона виховує, тому що батьки дівчинки загинули;

б) пара одружених молодих людей, що проживають разом з батьками одного з подружжя;

в) подружжя, яке всиновило двох дітей;

г) жінка та всиновлена нею дитина?

 

Розповідь вчителя

Тобто, можемо сказати, що сім’я створюється на підставі укладення шлюбу, кровного споріднення та всиновлення.

 

Робота зі схемою

 

Відносини, що складаються в сім’ї, називається сімейними і регулюються нормами сімейного права, які закріплені в Конституції України та Сімейному кодексі України. Сімейний кодекс України (стаття 3) визначає, що сім'я є первинним та основним осередком суспільства. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік, у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Сімейно-шлюбні відносини в Україні в багатьох випадках регулюються нормами моралі, а не тільки правовими нормами. Це характерно тільки для сімейного права.

 

 Однією з підстав створення сім’ї є шлюб. Шлюб є одним із найважливіших понять сімейного права (у перекладі зі старослов'янської мови означає «обіцянка»).

 

Робота з поняттям

Шлюб сімейний союз чоловіка та жінки, що реє­струється у порядку, визначеному законом.

 

Слово вчителя

Діти, скажіть, будь ласка, хто знає, яким чином укладався шлюб до 1917 року і чи був такий шлюб законним.

 

А сьогодні вінчання є підставою визнання шлюбу законним?

 

Робота з підручником

Учні опрацьовують текст підручника п. 2 «Як укласти шлюб. Чи можуть неповнолітні укласти шлюб» с. 127-129 і виконати завдання.

  1. Назвати основні умови укладення шлюбу.
  2. Визначити, чи можуть неповнолітні укладати шлюб і за яких умов.

 

Умови укладення шлюбу:

  • Досягнення шлюбного віку
  • Вільна згода чоловіка і жінки
  • Необхідний обсяг цивільної дієздатності.

 

Не можна укладати шлюб, якщо:

  1.                         є інший зареєстрований шлюб одного  із  членів  майбутнього подружжя;
  2.                         дані особи — кровноспоріднені, усиновителі та усиновлені;
  3.                         бажаючі      укласти      шлюб — психічно хворі.

Між особами можливе підписання шлюбного контракту.

 

Робота з нормативно-правовим актом

Учні опрацьовують статті з Сімейного кодексу України (ст. 49-56, 58, 62-69, 75-91) і заповнюють таблицю «Права та обов’язки подружжя»

 

 

Особисті права подружжя

 

Особисті обов’язки подружжя

 

 

право на материнство і на бать­ківство;

на повагу до своєї індивідуаль­ності

на фізичний і духовний розвиток; на зміну прізвища після одру­ження

на спільне  вирішення  питань життя сім'ї;

на вибір місця проживання; на припинення шлюбних відносин.

 

 

матеріальне забезпечення сім'ї;

взаємна повага, дружба, взаємо­допомога;

взаємне утримання.

обов'язок створити вагітній жін­ці умови для народження та ви­ховання дитини;

 

 

 

V Закріплення нового матеріалу

 

Розвязування юридичних задач

 

1. Віктор і Людмила познайомилися першого березня і того ж дня вирішили подати заяву до РАЦСу про бажання укласти шлюб. Чи буде дійсним їх шлюб, якщо вони знайомі дуже невеликий термін і фактично не знають один одного?

 

2. Громадянин П. та громадянка М. звернулися до РАЦСу з проханням зареєструвати їх шлюб. Прийнявши заяву, співробітники РАЦСу призначили строк реєстрації шлюбу через місяць після подання заяви. Але молоді не погодилися з цим, вони пояснили, що багато років знають один одного, тому для них додаткові роздуми не потрібні, до того ж П. - геолог, через кілька днів повинен виїжджати в експедицію на весь польовий сезон – більше, ніж півроку. Чи можна вирішити цю проблему?

 

3. Петро й Катерина подали заяву про укладення шлюбу. За декілька днів до реєстрації Катерина раптом завередувала і висунула вимогу до Петра, щоб він надав їй медичну довідку, яка засвідчує, що він не хворий на СНІД. Петро розсердився і сказав, що інформація про стан здоров'я людини є таємницею і розголошенню не підлягає. Хто з них не правий?

 

4. Ваші знайомі вирішили укласти шлюб за старовинними правилами - обвінчатися в церкві, вони звернулися до вас за порадою з цього приводу. Що ви їм порадите?

 

5. 5 січня Денис та Марина подали до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу. 4 лютого, за два дні до весілля, Денис повідомив Марину, що передумав одружуватися. За домовленістю між батьками приготування до весілля повністю брали на себе  батьки нареченої. На них же покладався обов'язок оплатити прокат весільного одягу Марини. За прокат одягу було заплачено 150 грн. передоплатою, а на весілля витрачено 5 тис. грн., з них вдалося зберегти від збитків 4 тис. (частина харчів зіпсувалася, а завдаток залишився у музикантів). У зв'язку з цим Марина вважала, що вона має право притягнути Дениса до цивільної відповідальності у зв'язку з витратами на весілля, до сімейної відповідальності у зв'язку з оплатою прокату весільного одягу і право на відшкодування моральної шкоди. Проаналізуйте ситуацію.

 

18. За час перебування в шлюбі Степан і Діана придбали кілька коштовних жіночих каблучок. Діана ніколи їх не носила, вони з чоловіком тримали ці речі для накопичення капіталу. При розірванні шлюбу постало питання про те, чиєю власністю мають бути ці речі. Діана наполягала, що це її особиста приватна власність, оскільки це жіночі прикраси, речі індивідуального користування. Степан вважав, що коштовності є об'єктом спільної власності, оскільки вони були придбані не для носіння, а для накопичення капіталу. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

26. Після розлучення громадянки Т. із своїм колишнім чоловіком Р. у них виник конфлікт. Р. вимагав, щоб колишня дружина змінила своє прізвище на дошлюбне, але Т. не погоджувалася. Конфлікт затягнувся і набув нової сили через два роки, коли Т. взяла новий шлюб і вирішила змінити прізвище сина, що жив з нею, на прізвище нового чоловіка, яке взяла собі і вона. Але Р. не дав згоди на це. Як вирішити цей конфлікт?

 

Відповіді

1. Законодавство, зокрема Сімейний кодекс України, тривалого знайомства не вимагає і якщо немає ніяких інших, передбачених законами перешкод, то такий шлюб може бути укледеним через один місяць після подачі заяви і є дійсним.

 

2. Питання реєстрації шлюбу вирішуються Сімейним кодексом України. Відповідно до ст. 32 “шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу.” Сімейний кодекс України не визначає необхідною умовою укладання шлюбу тривале знайомство. Але ч. ІІ ст. 32 містить норму, відповідно до якої за “наявності поважних причин керівник державного органу реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу” одномісячного строку. Тривале відрядження нареченого є такою причиною, - отже, у цьому випадку керіник РАЦСу має право дозволити “дострокову” реєстрацію шлюбу.

 

3. Особи, що беруть шлюб, згідно зі ст. 30 Сімейного Кодексу України мають бути взаємно обізнані про стан здоров'я один одного. Вимога Катерини законна.

 

4. Вінчання не надає шлюбу правового значення й з юридичної точки зору не може бути підставою для виникнення взаємних прав та обов'язків. Порадьте їм обов'язково зареєструвати шлюб у РАЦСі.

 

5. Відповідно до ст. 32 Сімейного кодексу, відмова від шлюбу не є протиправною поведінкою, і тому не може йти мова про юридичну відповідальність. До того ж, такого виду відповідальності, як сімейна, не існує. Нема підстав і для відшкодування моральної шкоди відповідно до ст. 23 Цивільного кодексу. Але витрати на оплату за прокат весільного одягу нареченої і витрачені 1000 грн. у зв'язку з приготуванням до весілля мають бути відшкодовані.

 

18. Очевидно, правий Степан. Адже, як видно з умов задачі, придбані коштовності хоч і могли бути використані як жіночі прикраси, ніколи за своїм призначенням не використовувалися. Тобто вони не були речами індивідуального користування. Отже, на них має поширюватись правовий режим спільної власності. Ці речі були використані для накопичення капіталів, так само, як з цією метою можна було б використати антикварні речі.

 

26. Конфлікт навколо прізвища колишнього подружжя та дітей від шлюбу, який припинено, регулюється нормами сімейного права. Відповідно до ст. 113 Сімейного кодексу України “особа, яка змінила своє прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище”. Тому Р. не має права вимагати від Т. зміни її прізвища після розірвання шлюбу. Щодо зміни прізвища дитини буде діяти ст. 148 Сімейного кодексу України, яка проголошує: “У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини”. Тому в даній ситуації Т. має право з дозволу органів опіки та піклування або суду змінити прізвище дитини на своє.

 

VІ Підведення підсумків та виставлення оцінок

 

Мозковий штурм

  1. Над якою темою ми сьогодні на уроці працювали?
  2. То що таке сім’я та шлюб?
  3. Які підстави утворення шлюбу?

 

VІІ Повідомлення домашнього завдання

1.    Опрацювати  §18.

2.    Напишіть твір-есе на одну із запропонованих тем:

-         « Для чого люди створюють сім'ї? »

-          «Міцна сім'я — основа громади, суспільства.  »

-         «Традиції та цінності моєї сім'ї.»

 

 

docx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Ратушняк С.П.)
Додано
27 листопада 2018
Переглядів
4005
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку