УРОК З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ 9 КЛАС ТЕМА ЖІНОЧОЇ ДОЛІ У ТВОРЧОСТІ ТАРСА ШЕВЧЕНКА («Катерина»)

Про матеріал
дослідити особливості тематики жіночої долі у творчості Кобзаря в кріпосній Україні; розкрити ідейно-художній зміст твору «Катерина», охарактеризувати образ головної героїні поеми; розкрити питання захоплення поета красою жінки, розвивати культуру зв’язного мовлення, логічність у мисленні, творчу уяву; вміння виважено і ґрунтовно висловити власні думки, спостереження; виховувати повагу до української жінки, риси чуйності, доброти, людяності, зневажливе ставлення до підступництва, зради, формувати шанобливе ставлення до жінки в усіх її іпостасях (жінка-мати, жінка-кохана).
Перегляд файлу

УРОК З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

9 КЛАС

 

 

ТЕМА ЖІНОЧОЇ ДОЛІ У ТВОРЧОСТІ ТАРСА ШЕВЧЕНКА («Катерина»)

 

Мета уроку: дослідити особливості тематики жіночої долі у творчості Кобзаря в кріпосній Україні; розкрити ідейно-художній зміст твору «Катерина», охарактеризувати образ головної героїні поеми; розкрити питання захоплення поета красою  жінки, розвивати культуру зв’язного мовлення, логічність у мисленні, творчу уяву; вміння виважено і ґрунтовно висловити власні думки, спостереження; виховувати повагу до української жінки, риси чуйності, доброти, людяності, зневажливе ставлення до підступництва, зради, формувати шанобливе ставлення до жінки в усіх її іпостасях (жінка-мати, жінка-кохана).

Тип уроку: комбінований

Інноваційні технології: інтерактивні технології( робота в малих групах, «асоціативний кущ», «ланцюг довіри»), інформаційно-комунікаційні технології (мультимедійна презентація до уроку), технологія розвитку критичного мислення (цифровий кодовий диктант, метод «PRESS», «мозкова атака»), технологія арт-терапії (малювання олією).

Обладнання: портрет Т.Шевченка, «Кобзар», ікона Божої матері, рушники, проектор, компютер.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Звучить музика Шуберта «Ave Maria». Учень зачитує уривок із поеми «Марія»


Все упованіє моє

На Тебе, мій пресвітлий раю,

На милосердіє Твоє,

Все упованіє моє

На Тебе, Мати, возлагаю.

Святая сило всіх святих,

Пренепорочная, Благая!

Молюся, плачу і ридаю:

Воззри, Пречистая, на їх,

Отих окрадених, сліпих

Невольників. Подай їм силу

Твойого мученика-Сина,

Щоб хрест-кайдани донесли

До самого, самого краю.

Достойнопітая! Благаю!

Царице неба і землі!

Вонми їх стону і пошли

Благий конець, о Всеблагая!..


ІІІ. Повідомлення теми, мети.

Вч. Діти, ви прослухали уривок із відомої поеми Т.Шевченка «Марія», переглянули зображення українських ікон Божої Матері. Давайте спробуємо визначити тему нашої сьогоднішньої роботи. (учні визначають тему і мету уроку разом із вчителем)

Вч.        У творчій спадщині Тараса Григоровича Шевченка значне місце посідає тема жіночої долі. Від перших рядків “Кобзаря”, який починається поемою “Причинна” і аж до останніх сторінок, писаних слабкою рукою поета на порозі вічності, – невпинні роздуми про роль і місце жінки в людському суспільстві. Творча особистість Т.Г.Шевченка формувалася в епоху, коли жінка перебувала під подвійним, потрійним тиском з боку: родинних традицій, громадських звичаїв, економічних умов, правових нормативів, церковної моралі, влади монархічної держави. Для покріпаченої селянки заявити свої права на власну долю було майже нездійсненною мрією.

      "Такого полум'яного культу материнства, - писав М.Г. Рильський, - такого апофеозу жiночого кохання i жiночої муки не знайти, мабуть, нi в одного з поетiв свiту. Нещасний в особистому життi, Шевченко найвищу i найчистiшу красу свiту бачив у жiнцi, в матерi". Жіноча доля в Шевченкових творах завжди трагічна, бо такою вона була в жінок, яких поет зустрічав у житті. Це і рідна ненька, яку передчасно «у могилу нужда та праця положила», це його сестри Катря, Ярина та Марія, оті «голубки молодії», в яких «у наймах коси побіліли», це його трепетна юнача любов Оксана Коваленко.

ІУ. Актуалізація опорних знань.

Вч.         Українська поезія до Шевченка не знала такої безпосередності почуттів, щирості, такого яскравого вираження народних уявлень, як у баладі «Причинна» та «Лілея». Поет не тільки співчуває скривдженим дівчатам, але й заступається за них, викликає глибоке співчуття у читачів. Про популярність ранніх творів говорить і той факт, що уривок із балади «Причинна» став улюбленим народним романсом.(Звучить романс у виконанні Івана Мацялка) 

                     

1) Цифровий кодовий диктант за ранньою творчістю Шевченка:

  1. Кого з героїв Шевченкової балади « в палатах вітають, царівною називають»? (Лілею - 2).
  2. Хто з героїв Шевченкової балади нагадує нам біблійну історію воскресіння Ісуса Христа після страшної смерті? (Лілея - 2)
  3. Яка з балад побудована у формі діалогу двох героїв? («Лілея» - 0)
  4. Який художній засіб використав Шевченко у перших рядках балади «Причинна»: Реве та стогне Дніпр широкий… (Персоніфікація - 4).
  5. Які міфічні істоти діють в баладі «Причинна» (Русалки -1)
  6. Який художній засіб використано в рядках:

За що ти караєш її, молоду? (риторичне запитання – 8).

  1. У якій з балад Кобзар засуджує людську байдужість до дівчини-сироти?         («Причинна» - 3).
  2. Який художній засіб використано в рядках:

За що мене, як росла я,

Люди не любили?  (Риторичне запитання – 8).

Коди для відповідей:

0 – «Лілея», 1 – русалки, 2 – Лілея, 3 – «Причинна», 4 – персоніфікація, 5 – анафора, 6 – епіфора, 7 – поетичне звертання, 8 – риторичне запитання

Правильний код – 22.04.1838 – день викупу з кріпацтва Т.Шевченка, на память про цю дату Тарас Шевченко написав поему «Катерина» та присвятив її Василю Жуковському

За кожну правильну відповідь – 0,5 бала, максимальна оцінка – 4 бали.

Учні виставляють оцінки до карток самооцінки.

У. Новий матеріал

1) Вч.       Одним із кращих творів Шевченка, присвячених жіночій долі, можна вважати поему «Катерина». У поемі відтворено одну з характерних проблем тогочасного суспільства - долю збезчещеної дівчини. Уже з перших рядків поет звертається до дівчат:

Учень зачитує напамять звернення-застереження


Кохайтеся, чорнобриві,

Та не з москалями ,

Бо москалі — чужі люде,

Роблять лихо з вами.

Москаль любить жартуючи,

Жартуючи кине;

Піде в свою Московщину,

А дівчина гине--

Якби сама, ще б нічого,

А то й стара мати,

 

Що привела на світ божий,

Мусить погибати.

Серце в'яне співаючи,

Коли знає за що;

Люде серця не побачать,

А скажуть — ледащо!

Кохайтеся ж, чорнобриві,

Та не з москалями,

Бо москалі — чужі люде,

Знущаються вами


. Автор переводить особистий побутовий конфлікт на рівень соціальної проблеми. А трагічна загибель Катерини підкреслює  жорстоке ставлення суспільства до одинокої жінки-матері. Наскільки нестерпним було становище жінки, свідчить той факт, що в Київській губернії, наприклад, за один тільки 1839 рік, покінчило самогубством 37 дівчат-покриток..

 

Давайте пригадаємо сюжет поеми «Катерина», над змістом якої ви працювали вдома:

 

Експозиція: пролог-звернення поета до дівчат із застереженням не кохатися із москалями; Завязка: кохання і розлучення Катерини з офіцером.

Розвиток подій: Катерина залишає рідну домівку за наказом батьків.

Кульмінація: зустріч героїні з москалем; її самогубство.

Розв’язка: епілог - життєва доля Івася-байстря, його випадкова зустріч з «батьком».

 

Вч. Хто хоче зачитати домашнє творче завдання «Доля Івася з поеми «Катерина»?


2) Інтерактивна робота в групах над проблемними завданнями

1 група - «Асоціативний кущ» до образу головної героїні – Катерини

«чорні брови», «карі очі»; «біле личко»;

покритка;

здатна на великі страждання;

рішуча, безжалісна;

щира і проста,

 чесна і благородна (Бере шага, аж труситься, Тяжко його брати);

відверта і довірлива.

- Якою зображує Шевченко Катерину на початку твору?

(Веселою, радісною, щиро закоханою в свого, як їй здається, судженого. Вона і в думці не може припустити, що він її кине)

- Як склалося життя Катерини, коли її залишив коханий?
(Катерина стала покриткою. Сусіди насміхаються з неї, глузують,
поширюють різні плітки по селу. Єдина відрада - надія на повернення
милого. Тоді вона горе забуде.)

- Чому, не дочекавшись свого чорнобривого, Катерина залишає село?
(Під впливом загальної зневаги, осуду, батьки змушені відмовитися від своєї
дочки)

- Якою ми бачимо Катерину в ролі матері? (вона здатна терпіти приниження, бути наймичкою, тільки б поряд із коханим, навіть погоджується, щоб він мав іншу коханку)

- Чи є вона сильною, мужньою?

      - Як подано в поемі портрет Катерини?

(На відміну від сучасників, особливо Квітки-Основ 'яненка, який дуже детально змальовує портрети своїх героїв, Шевченко мало говорить про зовнішність своєї Котрі. Окремі портретні деталі поет подає в процесі самої дії)

 

Вч. Поет пройшов з Катериною весь страдницький шлях – від порога батьківської хати, з якої її вигнали, до холодних доріг Московщини, на яких зустріла дівчина свого москаля.

 

2 група -  «Мозкова атака» (визначити проблематику твору, підтверджуючи свої думки цитатами з поеми):

- любов і страждання (Не слухала Катерина ні батька ні неньки, полюбила москалика, як знало серденько);

- батьки і діти («Будь щаслива в чужих людях, до нас не вертайся», «Прости мені, мій батечку, що я наробила»);

- моральні закони тогочасного суспільства, їх порушення (Проклятий час-годинонька, що ти народилась, Будь щаслива в чужих людях, до нас не вертайся, А жіночки лихо дзвонять, матері глузують, Пішов москаль в Туреччину – Катрусю накрили);

- честь і безвідповідальність (Полюбила москалика, як знало серденько, Вона любить, то й не чує, що вкралося горе, Любий мій Іване, серце моє кохане – дура, отяжися, А пан глянув, одвернувся, пізнав, препоганий тії карі очі);

- крах ілюзій (Біга Катря боса лісом, біга та голосить)

-самопожертва (Бере шага, аж труситься, тяжко його брати, та й навіщо, а дитина, вона ж його мати, Довго, довго, сердешная, все йшла та питала, Свище полем завірюха, іде Катерина, Мій батечку, хоч ти не цурайся, наймичкою тобі стану, з другою кохайся)

 

.3 група - «Метод PRESS»

Як ставиться автор до головної героїні? Підтвердіть свої думки цитатами з тексту.

Я вважаю, що…

Тому що…

Отже…

  • Я вважаю, що автор співчуває Катерині. Тому що, звертаючись до неї, говорить: «Катерино, серце моє, Лишенько з тобою». Отже, автор заступається за дівчину-покритку.
  • Я вважаю, що поет тонко відчуває біль матері-покритки. Тому що в описі милостині, яку просить Катерина заради сина, говорить: Бере шага, аж труситься, Тяжко його брати, Та й навіщо? А дитина? Вона ж його мати!» Отже, автор співчуває дівчині, не засуджує її
  • Я вважаю, що поет захищає Катерину. Тому що, описуючи картину  народження дитини та глузування сусідів з Катерини, говорить: «Бодай же вас, цокотухи, та злидні побили, Як ту матір, що вам на сміх, сина породила»

4 група - Малюнок олією «Формула жіночого щастя»

Учитель. Трагічно закінчилася історія життя Катерини. Але Шевченко розповідає нам не тільки трагічну долю жінки, жінки-покритки, а й допомагає заглянути в її душу,  відчути її психологічний стан. Цим і заявляє про себе як про майстра славетного малюнка. А ми з вами зараз побачимо рентген душі наших однокласників, які в своєму малюнку спробували віднайти формулу жіночого щастя.

 

 

Затоплю недолю (воля – умова щастя)

Дрібними сльозами,

Затопчу неволю

Босими ногами.

Тоді я веселий,

Тоді я багатий,

Як буде серденько

По волі гуляти!

Учитель. Тема материнства – одна з провідних тем Шевченкової лірики. У такому частому звертанні до теми, у шанобливому ставлення та обожнюванні жінки-матері Кобзар відтворив національні особливості душі українського народу, його ментальність. З прадавніх часів наші предки сповідували культ Матері-Землі: жінку боготворили, а наругу над нею вважали великим гріхом.

Учень читає напамять уривок

 

У нашім раї на землі

Нічого кращого немає,

Як тая мати молодая

З своїм дитяточком малим.

Буває, іноді дивлюся,

Дивуюсь дивом, і печаль

Охватить душу; стане жаль

Мені її, і зажурюся,

І перед нею помолюся,

Мов перед образом  святим

 Тієї матері святої,

 Що в мир наш бога  принесла...

 

Вч. У 1842 р. Шевченко намалював картину «Катерина», яка не є ілюстрацією до поеми, це самостійний твір. На ній зображено повернення Катерини в село після прощання з офіцером – цього епізоду немає в поемі.

 

Повідомлення експерта-мистецтвознавець про картину Шевченка «Катерина»

Найвідоміша нам Шевченкова картина – «Катерина» (1842р., олія), створена за мотивами однойменної поеми. Художник зобразив дівчину на тлі традиційного українського пейзажу.. Сільська околиця, курінь, біля якого сидить селянин-ложкар, вдалині – козацька могила з вітряком. Катерина ніби вбирає в себе минуле і сьогодення України. Її постать є символічним зображенням України, її довгої боротьби, шукань. На другому  плані картини зображений офіцер-спокусник. Він по-злодійськи оглядається, пришпорює коня, щоб швидше втекти. Як і в поемі, на картині краса дівчини протиставляється її тяжкій долі. Голова опущена, припухлі губи ніби тремтять, очі заплакані. Дівчина повільно йде, низько опустивши голову, трохи підібравши запаску, щоб приховати від людей свою ганьбу.

Шевченка-художника цікавило питання створення контрасту тіні та сонячного освітлення, він допомагає розкрити душевний стан і внутрішній світ героїв, зрозуміти ставлення автора. Постать дівчини освітлена яскравим сонцем, а москаль -  затемнений. Поглиблене розкриття змісту картини  можливе через численні предмети-символи: кілька зламаних стеблин збіжжя, пусті колоски, дубова гілка, сокира. Червоний колір виступає домінуючим, а це діє на просторово глибокий краєвид і золотистий передній план, змінює  всю тональність картини до перламутрово ослабленого звучання. Постать Катерини виділена збільшенням силуету й активними червоно-білими кольорами: все чітко виражає внутрішній стан

 "Катерина" Шевченка відображає пошуки збірного образу й утвердження національного ідеалу: за романтичною формою образів виражались патріотична ідея і національна тема.

 

Вч. Діти, давайте поміркуємо над символікою картини. Ви бачите, що акцент у ній автор робить на постаті Катерини. Як ви вважаєте, що вона символізує?

(Учень – образ Катерини символізує долю України – ошуканої та збезчещеної «москалями». Трагедія героїні – це трагедія країни, занепад споконвічної моралі. Ім’я Катерина – теж символічне, у перекладі з грецької «чиста, непорочна, свята», саме такою стала Україна в московській неволі)

 

Символіка картини «Катерина» (запис таблиці до зошитів)

Офіцер

Російська монархія

Катерина

Багатостраждальний народ, Україна

Селянин

Вільне минуле

Гілочка дуба

Відірваність від роду

Зламаний колосок пшениці

Знівечена людська доля

 

УІ. Рефлексія  - «ланцюг довіри»

Що, на вашу думку, потрібно людині, щоб бути щасливим

УІ. Підсумки. Виставлення балів до карток самооцінювання.

Написана в ранній період творчості, поема «Катерина» є своєрідним прологом до "материнської" теми. Ще будуть знеславлені дівчата з байстрятами попід тином; багатостраждальна наймичка Ганна, позбавлена права називатися найкращим на землі словом "Мати". Ще будуть месниці Оксана і Марина, буде Марія. Усе це вершини Шевченкового духу.

Але мені хочеться, щоб після сьогоднішньої нашої роботи ви ще раз задумалися про найдорожчих вам людей – ваших матусь. Цінуйте їх!

Звучить пісня «Мамина молитва»

 

Д/з читати поему «Наймичка», скласти 10 тестових завдань до неї.


 

docx
Додано
18 травня 2020
Переглядів
1529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку