Урок з використанням елементів НПЗ "Органічна хімія"

Про матеріал
Методична розробка містить розширений конспект уроку, де залучаються попередні знання учнів з біології , що активізують навчальні можливості учнів . На уроці активно використовуються можливості НПЗ "Органічна хімія", інтерактивні завдання, лабораторна робота. Система тестових завдань для підсумкового аналізу засвоєних знань розміщено на моїй сторінці окремо "Білки як високомолекулярні сполуки".
Перегляд файлу

Урок

з використанням  елементів НПЗ «Органічна хімія»

Білки як високомолекулярні сполуки. Властивості білків.

Мета: На основі знань учнів з курсу біології поглибити і закріпити знання учнів

            про будову і властивості білків як біополімерів. Розвивати навички

            учнів в складанні рівнянь реакцій , розв’язуванні задач і роботи з НПЗ,

            формувати в учнів пізнавальний інтерес до предмета, інформаційну і

            соціальну компетентності.

Обладнання: комп’ютери, інтерактивна дошка, пробірки, розчин білка курячого

                          яйця, розчини NaOH, CuSO4, HNO3, NaCl, BaCl2                  .

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Девіз уроку: «Білки та нуклеїнові кислоти – найдивовижніші речовини планета Земля». Л.Полінг.

                                     Хід уроку.

І. Організаційний етап.

ІІ. Основна частина уроку.

2.1.Мотивація пізнавальної діяльності.

Учні знайомляться з темою уроку, разом з учителем формулюють його мету, обговорюємо девіз уроку. Учні дають заздалегідь підготовлену інформацію про Л.Полінга, його портрет виводимо на інтерактивну дошку.

  Знайомлю учнів з планом уроку і виводжу його на дошку:

  1. Історія відкриття білків.
  2. Будова білків.
  3. Класифікація білків.
  4. Структури білків.
  5. Основні властивості білків.
  6. Кольорові реакції білків.

2.2. Актуалізація опорних знань.

Методика «Дзеркало»

Встановити відповідність між формулою і назвою:

А) – NH2           1) карбоксильна група                   

 Б)  - COOH      2) нітрогрупа

В) - CO – NH –   3) аміногрупа

Г) – OH                4) пептидний зв'язок

Г)  - NO2                         

1

 

2

 

3

 

4

 

 

В процесі роботи учні відкривають НПЗ «Органічна хімія», працюють з підручником.

2.3. Вивчення нового матеріалу.

Звертаємось до плану уроку.

«Мозковий штурм»

  1. Які речовини називаються білками? (учні наводять відомості з курсу біології)
  2. Які особливості будови білків?

Виступ учня . Міні – проект «Історія відкриття білків»

    Робота з НПЗ . Білки. Склад і будова молекул.

Завдання: Який вчений досліджував будову і властивості білків?

                  Скільки амінокислот утворюють білки?

                  Яка особливість будови амінокислот, що утворюють білки?

                 

На дошці учні записують загальну формулу амінокислот, що утворюють білки.

  На дошку виводимо назви і формули амінокислот, з’ясовуємо:

  1. Які хімічні елементи входять до складу амінокислот?
  2. Як називаються структури, утворені з 2 – х залишків амінокислот?
  3. З –х залишків амінокислот?
  4. З багатьох?

Перевіримо на практиці:

  1. Складіть рівняння утворення дипептиду з аланіну і лізину. (учні працюють в зошитах, проводимо взаємоперевірку).

«Мозковий штурм»

  1. До яких класів речовин за своєю будовою можна віднести білки?
  2. Чи можна для білків записати загальну формулу, подібно до крохмалю чи целюлози? Чому?
  3. Чи можна точно назвати кількість ланок для крохмалю чи целюлози? А для білка? На що це вказує?

Знаходимо в мережі Інтернету формулу гемоглобіну, обчислюємо молярну масу.

Класифікація білків.

  1. За вмістом амінокислот:
  • Повноцінні;
  • Неповноцінні .
  1. За вмістом додаткових компонентів:
  • Прості, або протеїни;
  • Складні, або протеїди.

Робота з НПЗ, знаходження приклади протеїнів і протеїдів.

 Структури білка.

 «Мозковий штурм»

Що ми вже знаємо про будову білків з курсу біології?

 Виводимо загальні знання про структури білка, працюємо з підручником і НПЗ.

   Вдома учням для закріплення пропонується запропонувати варіант узагальнюючої таблиці «Структури білка»

 Лабораторний дослід .  Властивості білка.

  1. Розчинення білка.
  2. Вплив нагрівання, закріплення поняття про денатурацію.
  3. Гідроліз білка в результаті нагрівання з лугом. Як це відбувається в природі?

Схематичний запис процесу гідролізу.

  1. Вплив на білки солей легких і важких металів.
  2. Кольорові реакції білків.

Учні оформлюють в зошитах лабораторний дослід, свої спостереження і висновки.

ІІІ. Контрольно – рефлексивний етап.

Тестування .

Використовую тести «Білки як високомолекулярні сполуки», що розміщено на моїй сторінці .

 Підсумок уроку.

  

            

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
10 січня 2020
Переглядів
495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку