Урок за темою "Давня Спарта"

Про матеріал
Урок за темою " Давня Спарта" з презентацією до уроку всесвітньої історії 6 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Завдання:1. Порахуйте, скільки століть тому відбувалися події?2. Вкажіть, яким роком починається ІХ ст. до н.е та яким роком воно закінчується?3. Назвіть, яким роком починається ХХІ ст. та яким роком воно закінчується? До нашої ери Наша ераІХ ст. до н.е. ХХІ ст.

Номер слайду 3

ВІДГАДАЙ РЕБУС:с

Номер слайду 4

ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Номер слайду 5

ТЕМА УРОКУ: ДАВНЯ СПАРТА

Номер слайду 6

МЕТА УРОКУ:сформувати уявлення про природно-географічні умови Лаконіки та її населення, про основні заняття та повсякденне життя жителів; розкрити особливості виникнення Спартанської держави; ознайомити учнів з суспільним та державним ладом Спарти; удосконалювати вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, формувати вміння висловлювати власну думку, розвивати критичне мислення, виховувати інтерес до вивчення минулого.

Номер слайду 7

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ: Після цього уроку учні зможуть:характеризувати природно-географічні умови Лаконіки;розповідати про передумови та процес утворення держави у Спарті;дати характеристику законам Лікурга;визначати характерні риси державного устрою Спарти та суспільних відносин;дати оцінку спартанських звичаїв та системи виховання з позицій моралі.

Номер слайду 8

ПЛАН УРОКУ:1. Географічне положення Спарти.2. Соціальний і політичний устрій.3. Закони Лікурга.4. Побут та звичаї спартанців.  

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У Х ст. до н. е. дорійці завоювали півострів Пелопоннес та на берегах річки Еврот заснували власне поселення – Спарту ( ЛАКЕДЕМОН)

Номер слайду 11

С п а р т і а т инащадки дорійцівповноправні громадянизаймалися тільки військовою справою

Номер слайду 12

П е р і е к и в перекладі – “ті, що проживають навколо”;особисто вільні, але не мали політичних прав;займалися ремеслом і торгівлею.

Номер слайду 13

І л о т и в перекладі – “загарбані” ;нащадки підкорених ахейців;раби;займались землеробством.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Щоб запобігти повстанню рабів, кожної весни влаштовувалися криптії – “полювання” за ілотами. Спартанські юнаки вистежували найбільш сильних і мужніх серед ілотів, та вбивали їх. Для юнаків це був “іспит на мужність”, а для суспільства – запобіжний захід проти можливого повстання. Цікаво знати

Номер слайду 16

Згідно з переказом, політичний устрій Спарти запровадив у VІІІ ст. до н. е. законодавець Лікург Він належав до царського роду, але відмовився від влади. Після тривалих подорожей він повернувся до Спарти та запровадив нові закони. Згодом він пішов у Дельфи, але взяв із спартанців обіцянку до свого повернення не змінювати законів. Із Дельф Лікург поїхав на Крит, де заморив себе голодом. Отже, Лікург так ніколи і не повернувся додому, а спартанці не наважилися змінити закони.

Номер слайду 17

Основою законів був принцип рівності. Запроваджувалася система заходів, спрямованих проти особистого збагачення: вилучено з обігу золоті та срібні монети, заборонено купівлю-продаж землі, всі спартіати мали носити простий і грубий одяг, було накладено заборону на виробництво і користування предметами розкоші тощо. Запроваджено спільні трапези.

Номер слайду 18

ОЛІГАРХІЯ – « влада небагатьох»

Номер слайду 19

ПОБУТ

Номер слайду 20

Спартанське військо відзначалося прекрасною підготовкою та озброєнням. Спартанці ніколи не відступали з поля бою – перемагали, або гинули. Проводжаючи сина на війну, спартанська мати казала: «Із щитом або на щиті». Це означало: або вернись із перемогою, або загинь героєм. Воїна, який мужньо бився з ворогом та загинув, приносили на щиті.

Номер слайду 21

Здатися для спартанця означало покрити себе ганьбою. Звідси особливий спартанський менталітет. Справжній спартанець ніколи не питає, скільки ворогів, він питає : « Де вони?!»

Номер слайду 22

У Спарті батьки не мали права розпоряджатися своєю новонародженою дитиною – її долю вирішували геронти. Вони прискіпливо оглядали дитину і, якщо вирішували, що вона слабка, наказували кинути її у прірву.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

pptx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку