Урок загадка конспект

Про матеріал
урок загадка#тренінг# кросворд# чайнворд# приказки# відповідності#універ#навчання
Перегляд файлу

Гра «Веселка»

Добрий день, любі діти!А щоб він був насправді добрий, проведемо невеличку гру. Сядьте рівненько, розправте плечі, руки покладіть на коліна, заплющіть очі. Уявіть собі, що зараз іде дощ. Настрій погіршився. І раптом… на небі з»явилася різнобарвна веселка. Ви стрибаєте від радості, посміхаєтеся. Ви відчуваєте приплив енергії, яка іде по вашому тілу. Ви впевнені в  своїх силах і готові до початку уроку.Отже, почнемо подорож країною Фольклору і потрапляємо на острів Загадок. Що таке фольклор? Звернімося до довідкового бюро.

Ви помітили, що парти сьогодні незвично розміщені, утворюють коло. Здавна вважають , що коло символізує щось нескінченне, вічне. А хіба загадки не вічні? Адже  загадки – це глибокий колодязь мудрості, який неможливо вичерпати, він завжди сповнений розуму, доброти.Недаремно сказала Марія Венгренівська: «Слова добра і мудрості, почуті на світанку життя, вкарбовуються в пам»ять назавжди».

Епіграфом до уроку нехай будуть слова ,взяті з усної народної творчості : «Загадка – корисна вправа для розуму». Отже, наше завдання –дослідити , чому загадка є корисною вправою для розуму та з»ясувати тематичне коло загадок.

Літературний диктант

Зараз ви ще раз пересвідчитеся , чи добре розвинена у вас кмітливість , спостережливість , логічне мислення. Для  цього я вам прочитаю невеличку казку від імені Колобка , а ви дасте відповіді на поставлені там запитання.

Жили були собі дід та баба. Бабуся одного разу назгрібала борошенця , знайшла «в одній бочечці два півня та й не сколочуються» (яйця) ,замісила ними борошно і спекла мене. Потім положила на вікні , щоб прохолов. А я з вікна – на призьбу , а з призьби – та на землю. По двору бігав той , хто «гавкає , кусає , а в дім не пускає» ( собака). І раптом я побачив ту , що «хвостиком рудим змахнула і курей сполохнула» (лисиця) . Вона вхопила того , що «у школі не вчився , а годинник знає» (півень) , кинула в того , що «без рук , без ніг , а на горище збіг» (мішок) . Я кинувся за ними виручати дідове та бабине майно та й побіг тією , що «лежить простяглася , а як устане , то й до неба дістане» (дорога) . Аж раптом із-за кущів вискочив прудконогий звірок – «довгі вуха , куций хвіст , не великий сам на зріст» (заєць) . Потім я побачив , як «чапа і тихо пхинька із голок скринька» (їжак) . Ніде я лисиці не міг знайти. Тоді побіг на луг і побачив ту , що «голодна – мукає , сита – жує , всім дітям молоко дає» (корова) . На лузі дівчинка милувалася квітами , бігала , гралася . Вона була доброю помічницею стареньким – пасла «крилатих , горлатих , на ногах ласти» (гуси) .

Аж тут дивлюся – «стоїть півень над водою з червоною бородою ,- хто не йде за борідку щипне»(калина) . А під цим деревом сидить клята крадійка . Вихопив я у неї того , що «стоїть на воротях у червоних чоботях» (півень) , та й гайда додому .

У сиву давнину відгадування загадок було як частиною весільного обряду – своєрідним екзаменом на розумову зрілість молодого чи молодої. У ліричних піснях , широко відомих і нині . живуть спогади про цю давню традицію. І. Франко , Б. Грінченко , П. Чубинський збирали і вивчали українські загадки.

Складання чайнворда-загадки

Чайнворд-загадка – це ланцюг слів, який побудований так, що остання літера кожного слова-відгадки є першою літерою наступного слова-відгадки.

Сьогодні на уроці ви доторкнулися до мовної скарбниці нашого народу, до його чарівного світу мудрості. Бажаю вам черпати все життя з цієї криниці, щоб у вашому серці завжди знаходилося місце для загадкового, таємного, чарівного. Поринайте у чудовий світ мрій та фантазій, будьте і самі чарівниками, які вміють творити добро і нести у життя найкраще.

Розв`язати кросворд.

Відомий український письменник захоплювався народними загадками , вдало віршував їх. Розгадайте загадки , по виділеній вертикалі прочитайте його прізвище.

(Усі загадки про тварин).

Screenshot_12

  1. Летіло, як міх, упало, як сніг, лопатами ходить , а рогом їсть.
  2. Які ноги заввишки. Такий ніс завдовжки. Хату на хаті має, всім жабам рахунок знає.
  3. Назад вилиця ,спереду шильце, спереду чорне суконце, підсподом – полотенце.
  4. Що то воно: у воді водиться, з хвостом родиться, а як виростає,хвіст відпадає?
  5. Сам вечірньої години заховався в кущ калини, – на дудочку одну грає пісню чарівну.
  6. Має гребінь – не може чесатися.

 

docx
Додав(-ла)
Malik Tanyusha
Додано
11 квітня 2019
Переглядів
813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку