Урок "Загальні відомості про технологію об’ємної вишивки."

Про матеріал

Тема уроку: Загальні відомості про технологію об'ємної вишивки.

Мета уроку: Засвоєння знань з історії об'ємної вишивки, використання інструментів і матеріалів для виконання роботи. Розвивати логічне та образне мислення. Виховувати зацікавленість, уважність, творче ставлення до прекрасного.

Перегляд файлу

Учитель________________________         Методист ______________________

Підпис_________________________         Підпис_________________________

Оцінка_________________________         Оцінка_________________________

Клас___________________________         Дата___________________________

 

План – конспект уроку

з технології

 

Тема уроку: Загальні відомості про технологію об’ємної вишивки.

Мета уроку: Засвоєння знань з історії об’ємної вишивки, використання  інструментів і матеріалів для виконання роботи. Розвивати логічне та образне мислення. Виховувати зацікавленість, уважність, творче ставлення до прекрасного.

Обладнання: зошит, інструменти і матеріали, додатковий матеріал.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Орієнтований план проведення уроку

І. Організаційна частина (2 хв.)

ІІ. Мотивація навчальної діяльності (3 хв.)

ІІІ. Оголошення теми й мети уроку (2 хв.)

ІV. Вивчення нового матеріалу (35 хв.)

V. Підведення підсумків роботи (3 хв.)

ХІД УРОКУ

І. Організаційна частина.

  • Перевірка присутніх;
  • Перевірка спец. одягу;
  • Призначення чергових.

ІІ. Мотивація навчально-трудової діяльності.

Особливості цієї техніки вишивки в тому, що вона додає малюнку об’ємність. Ця вишивка створює надзвичайно гарні речі. Окрім всього, Ви зможете за допомогою цієї техніки вишивання додати готовим виробам неповторну та індивідуальну подобу.

IІІ. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.

Учитель записує на дошці тему уроку, повідомляє навчальну мету та визначає такі завдання уроку:

- ознайомлення учнів з історією об’ємної вишивки;

- ознайомлення з матеріалами, інструментами та пристосуваннями для роботи.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

План вивчення:

1. Історія виникнення об’ємної вишивки.

2. Матеріали та інструменти для виконання об’ємної вишивки.

1. Історія виникнення об’ємної вишивки.

Об'ємна вишивка - це старовинне рукоділля, колись широко поширеним в Західній Європі. В якості окремого виду рукоділля вона з'явилася винятково завдяки копіткій праці англійських майстринь, які прагнули винайти гранично прості методи виготовлення об'ємних квітів. Так, шляхом практики та експериментування була створена вишивка, що допомагає втілити живі квіти за допомогою голки і всіляких ниток. Працюючі в цій техніці майстрині створюють справжні витвори мистецтва - картини, які походять на живописні полотна. Вишиті на тканині квіткові та рослинні композиції, тварини і люди виглядають як живі. Цей ефект впізнавання досягається завдяки застосуванню спеціальних швів, які виконують різними нитками та стрічками.

За своїм зовнішнім виглядом даний тип вишивки дещо нагадує барельєф або скульптуру. Можливо, тому їй було дано дивну назву, яке складено з 2 англійських слів, у перекладі означають «обрубок» і «робота».

Суть цієї техніки полягає в тому, що окремі частини вишивки, а саме: квіти, елементи одягу людей, птахи або комахи - спочатку вишивалися на шматку однієї тканини, а потім прикріплялися вже до іншої, основної. На цій основній тканині заздалегідь, а іноді пізніше вишивалися інші елементи зображення так, щоб в остаточному варіанті робота виглядала об'ємно. У техніці об'ємної вишивки майстрині найчастіше виконували великі картини на релігійні теми, а також одяг для служителів церкви. Але зазвичай об'ємні вишивки використовували як прикраси шкатулок для рукоділля, дамських сумочок, предметів одягу та інтер'єру.

Нині об'ємна вишивка стала вельми популярним рукоділлям. Техніка об'ємної вишивки цікава тим, що дозволяє поєднувати в собі безліч технік - від художньої гладі до плетіння голкою. Якщо рукодільниця володіє великою кількістю вишивальних технік, вона здатна виконати дуже цікаві і багаті роботи. Напевно, тому об'ємна вишивка знаходить колишню популярність. Техніка об'ємної вишивки дозволяє майстриням, працюючим в цій техніці, справжні твори мистецтва. Рослини, тварини і люди, об'ємно створювати вишиті на тканині шляхом використання спеціальних швів, виглядають як живі.

2. Матеріали та інструменти для виконання об’ємної вишивки.

1. Тканина.

Для роботи підійде практично будь-яка тканина: шовк, атлас і тонка лляна тканина. Основне полотно, на якому буде виконуватися вишивка, необхідно доповнити підтримуючою тканиною. У якості додаткового матеріалу можна використовувати муслін, ткаль, поплін, лляне полотно або будь-який інший щільний натуральний матеріал.

Тканини під об’ємну вишивку можна використовувати самі різні, це як і вілен (спеціальна тканина) так і інші тонкі тканини. Ми ж в своїй вишивці використовуватимемо  флізелін. Саме він і тонкий і буде зручно надавати потрібну форму пелюстки при складанні квітки.

2. Нитки.

Об'ємну вишивку можна виконувати будь-якими нитками, які тільки вдасться знайти в продажі. Як правило, з натуральними хлобчатобумажними або шовковими нитками працювати набагато легше, чим із синтетичними. Нитки зі штучних волокон часто непередбачені в роботі, швидше стираються й зношуються. Елементи об'ємної вишивки часто доповнюються металізованими нитками. Вони піддані швидкому зношуванню, тому при вишиванні використовуйте тільки короткі відрізки металізованих ниток.

3. Тонкий дріт.

Для виконання деяких елементів об'ємної вишивки необхідний тонкий дріт. Вона може бути різного діаметра й мати емалеве покриття, як правило, білого або зеленого кольори. Також можна використовувати дріт, обгорнену папером, який можна легко пофарбувати олівцями, фломастерами або фарбами. Дріт з покриттям має не слизьку поверхню, яку легше обвивати нитками. Сріблистий дріт без покриття, звичайно більшого діаметра, але менш міцна, також необхідна для деяких видів робіт, як і найтонший дріт для вишивки бісером, незамінна для виконання деяких елементів.

Діти розказують свої повідомлення про об’ємну вишивку.

V. Підсумок уроку.

5.1. Рефлексія.

Підведення підсумків уроку доцільніше провести за допомогою інтерактивного методу «Мікрофон», що надасть можливість кожному учневі сказати щось швидко, по черзі, відповідаючи на запитання або висловлюючи свою думку чи позицію.

1. В чому, на вашу думку, різниця між об’ємною вишивкою  і вишивкою хрестиком?

2. Чим на вашу думку цікава технологія об’ємної  вишивки?

5.2. Заключна частина:

  • Виставлення оцінок за роботу на уроці;
  • Принести матеріали та інструменти для практичної роботи.

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
16 грудня 2018
Переглядів
951
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку