Урок зарубіжної літератури в 6 класі за темою «Контрольна робота за темою «Пригоди і фантастика»

Про матеріал
Конспект допоможе вчителям зарубіжної літератури у проведенні уроку контролю знань за темою "Пригоди і фантастика" в 6 класі
Перегляд файлу

Контрольна робота за темою «Пригоди і фантастика»

(твір-роздум за повістю Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі» «Що в житті людини найцінніше?»)

Мета:

розвиток ключових компетентностей: формування загальнолюдських цінностей, розвиток критичного мислення, самостійності мислення, вміння розв’язувати життєві проблемні ситуації, спілкуватися державною мовою;

розвиток предметних компетентностей: вчити писати твір-роздум, складати план до твору; розвивати зв'язне мовлення; виховувати повагу до справжніх життєвих цінностей.

ЗМІСТ УРОКУ

I.          Актуалізація опорних знань

II.        Підготовка до написання твору

1.         Бесіда

- Які цінності у житті ви вважаєте головними? (Любов, дружба, сім'я, здоров'я...)

- Чи знаєте ви, які життєві цінності називають фальшивими, сурогатними? (Багатство, слава, якщо прагнення до них перетворюється на єдину мету життя.)

2.         Складання плану

1. Найважливіші життєві цінності.

2. Життя Скруджа до зустрічі з духами:

а)         уміння заробляти гроші;

б)         самотність;

в)         презирство до бідних;

г)         відсутність радості від життя.

3. Зміни в душі Скруджа після зустрічі з духами.

4. Над чим заставила мене замислитися повість Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі»?

ІІІ. Зразок твору (один із можливих варіантів)

 

Що в житті людини найцінніше?

У житті людини багато цінностей, але все-таки є найголовніші, без яких жодна особистість не може уявити своє буття. Звичайно, вони визначаються самою людиною залежно від її виховання, оточення, мети існування на цій землі.

Прочитавши повість відомого англійського письменника Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі», я замислилася, що ж таки є найціннішим у житті людини. Для героя повісті Скруджа найбільше значення мали гроші. Але потім він зрозумів, що вони не приносять щастя.

Незважаючи на величезне багатство, Скрудж залишався самотнім. Як виявилося, самотність не залишала героя упродовж усього життя. У дитинстві хлопчик був позбавлений батьківського тепла, піклування, родинного кола. Він зрадив кохану, друзів. «Один, як перст, на всьому білому світі», — такий сумний висновок прожитого життя.

Чи була у Скруджа можливість змінити своє життя? Так, але він ніколи не замислювався над цим питанням. Лише після мандрівок з духами Різдва у минуле, теперішнє і майбутнє він повернувся думкою до прожитих років. Ці подорожі перевернули його душу. Він зрозумів, що сам винен в усьому. Скрудж вирішив змінитися, адже зробити це ніколи не пізно. І сталося це в різдвяну ніч.

Уже вранці він наказав краще топити в конторі, підвищив Бобу платню, дав грошей на лікування крихітки Тіма, зробив подарунки усім Кретчитам, роздавав гроші злидарям. Та найголовніше, що зрозумів Скрудж, це те, що сила людини не в грошах, а в сім'ї. Для кожного родина — це опора й підтримка. І Скрудж почав жити щастям інших людей, допомагаючи їм, ставши добрим, щедрим, милосердним. Важко не погодитися зі словами німецького поета і філософа Й. В. Гете: «Людина живе справжнім життям, якщо щаслива чужим щастям».

Я зрозуміла, що не можна бути жадібним, байдужим до людей, треба цінувати увагу рідних, піклуватися про них, робити добро людям, цінувати друзів та коханих, не відштовхувати їх від себе і, звичайно, уміти радіти святам і веселитися.

VI.       Домашнє завдання

Прочитати повість М. В. Гоголя «Ніч перед Різдвом».

Індивідуальне завдання: підготувати невелике повідомлення про життя і творчість М. В. Гоголя.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
5099
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку