"Життя Оноре де Бальзака"

Перегляд файлу

 

Тема: Життя Оноре де Бальзака

Мета уроку:  формування предметних компетенцій: отримати знання про життя і творчість французького письменника та усвідомити його роль у розвитку зарубіжної літератури; з’ясувати глибину художнього задуму «Людської комедії», її структуру та проблематику, розкрити зв’язок Бальзака з Україною, формування ключових компетенцій: розвивати творчі здібності, загальнокультурні компетенції: виховувати в учнів інтерес до надбання письменника; інформаційні компетенції: розвивати навички роботи з джерелами інформації, соціальні компетенції: навички роботи в групі

Обладнання : портрет Оноре де Бальзака, картки для роботи в групах, мультимедійна презентація, фрагменти документального фільму «Останнє кохання Бальзака», аудіо запис «Патетичної» та «Місячної» сонат Бетховена.

 Форма проведення -  урок – конференція

Методи і прийоми  :  випереджувальні завдання (робота в групах), робота з підручником,  кластер,експрес-вікторина,сенкан.

Міжпредметні зв’язки:  зарубіжна література, музика, кіно

                                                                                                                                   Епіграф

                                                                                        «Головні події мого життя -  мої твори».

                                                                                                                        Оноре де Бальзак

 

1 Мотивація навчальної діяльності, оголошення теми і мети уроку.

Привітання голови конференції (вчителя).

 Добрий день, шановні учасники, гості.

Сьогоднішній урок  присвячена життю і творчості великого французького письменника Оноре де Бальзака -  одного з  зарубіжних письменників,  ім'я якого тісно пов'язане з України.

 Під час зустрічі ми будемо розмірковувати над такими питаннями:

1. Письменник і його епоха.

2. Бальзак в Україні.

3. «Людська комедія» -  шедевр французької літератури ХІХ століття.

Проблемне питання

Що допомогло письменнику стати успішним і відомим?

Під час роботи нашої конференції  лунатиме музика Бетховена, що його Бальзак вважав своїм побратимом по духу.

Линуть звуки сонати Бетховена 8 -«Патетичної». '

Яким же він був, Бальзак?

Ось -  він сам про себе: «Я марнославннй, марнотратний, упертий. легковажний, лінивий. безрозсудний; до такої ж міри будуть праві й ті, хто стане твердити, що я скромний, ощадливий, мужній, наполегливий. працьовитий».

Він жив у бурхливу історичну епоху. Він син свого часу, і у відриві Від часу неможливо розглядати його життя і творчість.

У конференції беруть участь історики, літературознавці, дослідники.

П е р ш и й   іс т о р и к.

 За десять років до народження Бальзака над Францією, Європою і цілим світом залунав грім Великої французької революції. Її основним змістом була ліквідація феодалізму і встановлення буржуазних суспільних відносин, Активними учасниками революції були селяни, ремісники, робітники, дрібні службовці і крамарі. Саме повстання народних мас, яке завершилось здобуттям фортеці Бастилії, призвело до падіння абсолютизму і встановлення республіки. У рік народження Оноре * 1799й Наполеон, простягаючи руку до імператорської корони, шляхом державного перевороту встановив одноосібну владу.

Отже, дитинство Бальзака проходить під знаком слави  Наполеона. «Те, що він не встиг звершити і мечем, я звершу пером»,-- так потім напише Бальзак під цим незабутнім враженням.

Перший літературознавець  (Слайд 1.)

 179 9 рік був щедрим на геніїв. Під сусідніми знаками зодіака народились у Франції Бальзак , а в Росії  О.Пушкін. Цим геніальним  одноліткам судилося істотно змінити  обличчя не тільки своїх національних, але й світової літератури. Небо Франції Бальзак уперше побачив у місті Турі. Батько його, селянин за походженням, спершу мав прізвище Бальса, а коли, будучи від природи кмітливим і наполегливим. зумів «вибитись у люди». то змінив його на «Бальзак», вже мріючи додати ще й  дворянську частку «де». Його син Оноре досить легко здійснив цю заповітну мрію: він не домагався грамоти на аристократичний титул -  він І просто підписував «Оноре де Бальзак» свої романи, що зажили немеркнучої слави.

Мати письменника була на 32 роки молодшою за свого чоловіка. Природа наділила її розумом і вродою, проте, на жаль, у сполученні з черствим серцем. У цьому  була, мабуть, не остання з причин того. Що Оноре довелось, як він пізніше висловився. «перестраждати страхітливе дитинство». Немовлям його віддати під опіку мамки на село  і лишили  там майже на чотири роки. Після повернення  до Туру ' Оноре ждуть приватні пансіони. де була змога відвідувати отчий дім лише раз на тиждень  -  у неділю. А тільки  виповнилось вісім років, як його віддати  у Вандомський  коледж, заснований монахами-ораторіанцями . Там утримували вихованців у   атмосфері істинно монастирської суворості: якнайсуворіша дисципліна, спартанські умови життя, відсутність канікул. У цих  умовах допитливий і  мрійливий хлопчик знаходив віддушину в пристрасті до читання, що рано пробудилася.  З ненаситною жадобою накидався він  на книги – не лише художні твори, але й праці з найрізноманітніших областей знань, наповнюючи таким чином скарбницю своєї феноменальної пам’яті і тим закладаючи фундамент тої монументальної літературної будови, яку йому належало звести в майбутньому. Проте неймовірно пригнічувала постійна муштра, а недитячі думи в хлоп’ячій голові змушували замикатися в собі.   І на кінець шостого року перебування в коледжі нервове виснаження настільки вже давалося взнаки, що Оноре став марніти буквально на очах . Тільки тут отці- ораторіанці дали знати батькам, і ті змушені були забрати сина додому.

У ч и т е л ь. Так закінчилось дитинство Бальзака. А в житті Франції і Європи цей період позначився бурхливими подіями.

Д р у г и й іс т о р и к.

 За чверть століття після Великої французької революції господарем країни фактично стала буржуазія.  Однак після падіння Наполеона разом з королем Людовіком ХУІІІ  до Франції повернулась стара дворянська знать і їй повернуто було всі права й привілеї. Капітал і політична влада неминуче повинні були укласти між собою угоду  - і це відбулось. Виходці з третього стану купували дворянські звання, за великі гроші здобували титули. Нащадки старовинних родів одружувались із дочками вчорашніх крамарів, аби придбати багатство. Таких операцій не приховували і не соромились, навіть коли мова йшла про людські долі. Цей період в історії Франції одержав назву епохи Реставрації. Саме в такий світ вступав молодий Бальзак.

Другий літературознавець. ( Слайд 2.)

Сім”я  Бальзаків переїжджає в Париж. Тут Оноре продовжує свою освіту. Він вступає до Школи права, поєднуючи навчання з роботою спочатку у адвоката, потім у нотаріуса. Юридична служба дозволяє йому заглянути за лаштунки «театру» життя, На власні очі побачив юнак безліч житейських драм, які потім втілив у своїх творах. 1819 року Бальзак успішно складає іспити і закінчує Школу, Але душа його зовсім не лежить до почесної і вигідної професії юриста. Ще навчаючись у Школі права, Бальзак ухитряється вишукувати час для відвідування в  Сорбонні лекцій з літератури. Юнака приваблює саме письменницька кар'єра. Надзвичайно красномовно він переконує батька, що неодмінно доб'ється успіху на цій ниві. Між батьком і сином укладається своєрідний контракт, згідно з яким Оноре надається право протягом двох років отримувати певну суму, досить скромну, але достатню, щоб не померти з голоду. За цей термін він мав спробувати свої сили в літературі і в разі невдачі повернутись до юридичної практики. Юнак захоплено поринув у роботу. Убоге житло і харчування не зменшували його захвату від жаданої творчої свободи і поривання до слави. Але його перші кроки на літературному шляху були невдалими.

У ч и т е л ь. Слова просять наші літературні дослідники.

Перший дослідник .

Оноре мав одну рису, яку здобув у спадок: як і його батько, він любив сміливі починання. Уявляючи себе діловою людиною, він намагався заробляти гроші то видавничою, то друкарською справою. Однак усі його грандіозні замисли не приносили бажаного результату. Усе більше й більше він обростав боргами, Оскільки його ошукати було легко, він не раз ставав жертвою шахрайства. З допомогою друзів і рідних, опиняючись за крок від банкрутства Бальзак розраховувався так - сяк з кредиторами, а іноді просто тікав від них і жив де - небудь неподалік від Парижу  під чужим іменем. Але при всьому тому Оноре любив жити «на широку ногу».

Часто, забуваючи про борги, він купував дорогі речі, прагнув вишукано обставити квартиру. А що обурювало родичів і дивувало друзів. Але  це був Бальзак.

У ч и т е л ь. Такою була  юність Бальзака.  А тим часом у Франції відбувається ще одна революція -  Липнева, ,1830 року.

І с т о р и к.

 Тогочасна Франція являла собою імперію. Після Великої французької революції і диктатури Наполеона до влади знову прийшли Бурбони.  З середини 20-  років політичний клімат Франції змінюється: росте широке невдоволення різних верств населення. У липні 1830 року було скинуто уряд Карла Х: короля аристократів змінив король - буржуа Луї – Філіпп.  Разом з  життям країни мінялись моральні норми: пошана до лантуха з грішми перемагала заповіти минулого; разом з дворянськими привілеями падали в ціні дворянські уявлення про честь і обов’язок.

У ч и т е л ь.  Етап творчої зрілості  Бальзака пов'язаний з атмосферою Липневої революції.

Третій літературознавець.   (Слайд 3.)

Першим твором, на титульному листі якого Бальзаку не соромно було поставити власне імя став роман «Шуани», опублікований у 1829 році.  Після довгої гонитви за примарним благополуччям взяло гору творче покликання: рівно в тридцять років лицар пера нарешті відкрив своє ім’я світові і оголосив про намір його завоювати.  Закінчився час учнівства, настала пора звершень. Бальзак проводить за письмовим столом по шістнадцять- вісімнадцять годин на добу! Він тратить гори паперу і флакони чорнила. Добровільно прикувавши себе до галери творчості, стиснутий колодками боргів, підстьобуваний батогом своїх грандіозних замислів, він працює несамовито:

Так, Поэт, ты паришь под грозой, в урагане,

Недоступный для стрел, непокорный судьбе,

Но ходить по земле среди свиста  и брани

Исполинские крылья мешают  тебе,-

сказано в знаменитому вірші Ш, Бодлера «Альбатрос». І Бальзаку його невидимі крила також заважали в буденному земному житті, Одна за другою провалювались його комерційні авантюри... Зате він був чудовий,  коли ширяв, як альбатрос, у висотах своєї творчої фантазії.

Остаточне визнання приніс Бальзаку в 183І році роман «Шагренева шкіра». Згодом були написані «Євгенія Гранде», «Батько Горіо», «Історія величі і падіння Цезаря Бірото», перша частина «Втрачених ілюзій». Саме в цей період творчого розквіту у письменника виникає замисел об'єднати свої твори в одне ціле. Так народжувалась «Людська комедія».

У ч и т е л ь. Здається. знову і щось хочуть сказати літературні дослідники

Літературні дослідники .  

Бальзак став настільки відомим, що у багатьох це викликало заздрість. Не раз письменник піддавався нападкам з боку своїх неприхильників. Зокрема, чимало розмов викликала бідолашна частка «де», яку він додавав до свого прізвища.

У ч и т е л ь. А тим часом письменник продовжує невтомно працювати. Він писав: «Треба вам сказати, що я поринув у неймовірну титанічну працю. Я живу, як заводна лялька. Лягаю спати о шостій або сьомій вечора, разом з курми. О першій ночі мене будять, і я працюю до восьмої ранку, потім сплю ще години півтори, потім легкий сніданок, чашка міцної кави, і я знову впрягаюсь до четвертої години дня, потім у мене бувають відвідувачі, або я сам кудись виходжу, або ж приймаю ванну,  нарешті я обідаю і лягаю спати. Таке життя мені доведеться вести цілий місяць,  а не то мене поглинуть невиконані зобов’язання». Ці рядки – з листа до Евеліни Ганської, чарівної Чужоземки, з чиїм іменем пов'язане перебування Бальзака в Україні.

Четвертий літературознавець   (Слайд 4)

 В Україні Бальзак провів загалом понад два роки, Перший раз він приїхав у Верховню, до маєтку Евеліни Ганської, що неподалік від Бердичева, 13 вересня 1847 року. і пробув там до першого лютого 1848 року.

 У листопаді 1847 року Бальзак побував у Києві і лишився під незгладимим враженням. А в кінці вересня 1848 року він удруге приїхав у Верховню і пробув там до 23 квітня 1850 року.

Що ж привело великого французького письменника в Україну? (Слайд 5)

Історія вельми романтична. 28 лютого 1832 року Бальзак отримав листа з Одеси, що мав загадковий підпис: «Чужоземка». В ньому таємнича незнайомка хвалила «Сцени з приватного життя». Зав'язалося жваве листування, «Псевдонім» «Чужоземка» належав Евеліні Ганській. Уроджена Ржевусська, вона була дружиною багатого поміщика Ганського, старшого за неї на двадцять років. Вони мали маєтки в Україні і постійно жили у Верховні. В кінці серпня 1833 року відбулась перша зустріч Бальзака з Евеліною Ганською в Швейцарії; потім були зустрічі в Женеві і в Парижі. Свою першу поїздку в Україну Бальзак описує в незавершеному нарисі «Лист до Києва». А під час другої поїздки, 14 березня 1850 року, Бальзак і Ганська обвінчались у костьолі святої Варвари у Бердичеві (Ганський помер ще в 1843 році). В Україні творчість Бальзака стала відомою ще за його життя. З його творами були знайомі Шевченко, Франко, інші українські письменники.

(Демонструються кадри  фільму «Оноре де Бальзак»: портрет Евеліни Ганської, маєток Ганських у Верховні, костьол святої Варвари в Бердичеві.

Далі слово вчителя звучить під музику Місячної сонати Бетховена.

У ч и т ель: Весілля відбулось 14 березня 1850 року о сьомій ранку, в костьолі, де «з даху стікала вода від снігу, що танув, а на дзвіниці били дзвони». Обряд здійснював абат граф Озаровський, що його прислав єпископ Житомирський. Про цю подію Бальзак писав своєму другові: «Отож три дні тому я одружився з єдиною жінкою, котру любив, люблю ще більше, ніж раніш, і буду любити до самої смерті, Цей союз, думається мені,- нагорода, що послана мені Богом за безліч злигоднів мінливої долі, за роки праці, за всі труднощі, які я зазнав і переміг. У мене не було ні щасливої юності, ні квітучої весни, зате буде саме пишне літо і сама тепла осінь...»

Але цим мріям не судилося збутись. Погіршилось здоров'я Бальзака. 18 серпня того ж року він помер.  (Музика звучить тихіше і  нарешті замовкає).(Слайд  6 )

Бальзак дуже любив музику. Слухав її завжди з глибоким хвилюванням - чи були то пісні селян у маєтку Ганських, чи твори його улюблених композиторів - Шопена і Бетховена. В одному з листів він писав: «Учора я слухав симфонію до-мінор Бетховена. Це єдина людина, що викликає в мене заздрість: вона осяяна божественною силою, Ні, геній письменника не дає подібних утіх: те, що ми можемо передати пером, належить конечному, визначеному, а Бетховен підносить нас у межі безконечного».

(Знову линуть звуки сонати Бетховена).

    Слово вчителя

   Робота в групах .

 Створити кластер «Риси характеру Оноре де Бальзака» на основі прослуханого матеріалу.                      

                                              Оноре де Бальзак

 

 

наполегливий

                          неординарний

                                                          здатний до самопожертви         талановитий                         

 

 

 

 

Ми підійшли до характеристики величного витвору Бальзака -- «Людської комедії». ,  який  називають  енциклопедією життя Франції першої половини ХІХ ст.

П'ятий літературознавець.    (Слайд  7)

 

Уже на початку творчого шляху Бальзак сюжетно пов'язує між собою окремі твори, об'єднуючи їх у цикли: «Сцени приватного життя», «Сцени провінціального життя», «Сцени паризького життя». Ці три цикли становили «Етюди звичаїв ХІХ ст.» А потім виник замисел об'єднати в єдине величезне полотно все створене і що він мав створити у майбутньому  - з  метою художньо відобразити історичний рух французького “суспільства від революції 1789 року до сучасності. Своїй грандіозній праці письменник дав назву «Людської  комедії». Вона налічує вісімдесят сім творів. А згідно з  планами письменника, що відбились у рубриках складеного ним каталогу, Бальзак мав намір додати ще п'ятдесят шість. У «Людській комедії» показано живу історію, втілену в людських долях і людських типах, народжених часом.

    Робота з підручником . Визначити структуру «Людської комедії», заповнивши таблицю:

І. Етюди про звичаї

ІІ. Філософські етюди

ІІІ. Аналітичні етюди

 

 

 

 Перевірка завдань.

Підсумки конференції.

Слово вчителя. А зараз підсумуємо вивчене

1.Експрес-вікторина  (з якими подіями життя письменника асоціюються дати та слова).

1.Франція – країна, в якій народився  Бальзак.

2 Бальс - прізвище Бальзака

4«Іноземка»- загадковий підпис з Одеси.

5. «Енциклопедія життя Франції першої половини ХІХ століття» - «Людська комедія»

6. 14 березня 1850 рік – одруження Оноре де Бальзака

7. 183І році роман «Шагренева шкіра», « Батько Горіо»

 

 Взаємоперевірка

 

  2. Скласти сенкан  зі словом Оноре де Бальзак

Оноре де Бальзак

Мудрий, талановитий

Пише, творить, кохає

Письменник – автор «Людської комедії»

Геній

       Проблемне питання:

Що допомогло письменнику стати успішним і відомим?

Оцінювання діяльності учнів. Картка самооцінювання.

 Домашнє завдання. Написати листа до Оноре де Бальзака із 21 століття

docx
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
4143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку