Урок "Звірі восени. Підготовка звірів до зими."

Про матеріал

Цей конспект уроку допоможе вчителю провести цікаво та ефективно урок природознавства в 2 класі за темою " Звірі восени. Підготовка звірів до зими".

Мета: ознайомити учнів із змінами, що відбуваються у житті звірів восени; вчити наводити приклади тварин, які змінюють забарвлення хутра, готують запаси кормів, готуються до зимової сплячки; розвивати пізнавальний інтерес; формувати ключові компетентності: комунікативну, інформаційну, навчально-пізнавальну; виховувати екологічне мислення.

Перегляд файлу

 

Урок з природознавства

2 клас

 

 Звірі восени.

Підготовка звірів до зими.

 

 

Провела: вчитель початкових класів

Маслова І.Б.

 

 

 

 

 

 

 

2018-2019 н.р.

Тема:  Звірі восени . Підготовка звірів до зими.

Мета: ознайомити учнів із змінами, що відбуваються у житті звірів восени; вчити наводити приклади тварин, які змінюють забарвлення хутра, готують запаси кормів, готуються до зимової сплячки; розвивати пізнавальний інтерес; формувати ключові компетентності: комунікативну, інформаційну, навчально-пізнавальну; виховувати екологічне мислення.

Обладнання : презентація ,  ілюстрації звірів, виставка книжок, демонстраційний матеріал.

 

Тип уроку: урок-проект

Хід уроку

І.  Організаційний момент

Холодно зараз в лісах і в лугах,

Холодно зайчикам, лискам, птахам.

Тепло і затишно в класі у нас,

Друзі мої, я вітаю всіх вас!

СЛАЙД 2 - А яким ви хотіли бачити цей урок? (Цікавим, веселим, пізнавальним, науковим, творчим, повчальним.)

  •                   Я хочу, щоб наш урок був ефективним.
  •                   А ви на уроці якими повинні бути? ( Дисциплінованими, уважними, активними, зібраними, наполегливими.)

Отже, якщо ви будете такими, то ми разом створимо цікавий, творчий,  ефективний урок

Отже, починаємо урок, щоб дістатись до зірок.

 

ІІ.  Актуалізація опорних знань.

  1.               Вправа погода.
  • Яка пора року?

СЛАЙД 3 

  • Який сьогодні день? Число? Місяць?
  • Який стан неба?
  • Яка температура повітря?
  • Чи були сьогодні опади?
  • Чи є вітер?

СЛАЙД 4  Здавна люди з кожним днем пов'язували безліч різних прикмет та забобонів. А що ж готує день 25 жовтня?

ІІІ група – «Знавці» поповнять наші знання.

  • Вважалося, що 25 жовтня не можна голосно сміятися, оскільки так можна прикликати біду та нещастя.
  • Якщо 25 жовтня стукали у двері будинку, то не можна було питати «Хто там-», щоб нещастя в будинок не впустити.

Народні прикмети на 25 жовтня

*  Тьмяні зірки 25 жовтня- до тепла, а яскраві - до сильних морозів.

* Якщо зірки трохи мерехтять, то, швидше за все, найближчим часом піде сніг.

*  Багато зірок 25 жовтня - чекай доброго врожаю.

* Вітер дме з Півночі - чекай похолодання, а з Півдня - буде тепло.

* Якщо вітер постійно змінює напрямок - за прикметами, дуже довго триматиметься похмура погода.

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

  1. Гра «Дешифрувальник»            

СЛАЙД 5,6 -  Розшифруйте тему нашого уроку

 

2.  Проблемне питання.    

СЛАЙД 7,8 - Чому зима приносить тваринам багато клопоту?

СЛАЙД 9    - Чому звірі по-різному готуються до зими, від чого це залежить, що впливає на спосіб життя звірів у холодну пору року? Це ми і з’ясовуватимемо  сьогодні на уроці.  

СЛАЙД 10

 - Для зручності, ми працюватимемо в групах.

І група – «Дослідники»

ІІ група – « Зоологи»

ІІІ група – «Знавці»

ІV група – «Фольклористи»

 

  • І кожній групі є щось цікавого всім розказати.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1. Словникова робота   СТІНА СЛІВ

ЛИНЯННЯ - зміна забарвлення шерсті та її густоти.

ЗИМОВА СПЛЯЧКА – це своєрідне пристосування тварин до зими. Так у них починається існування в економному режимі. В організмі відбуваються вадливі зміни. Серцебиття зменшується в десяток разів, обмін речовин у 20-100 разів, а температура тіла стає майже такою, як температура навколишнього середовища.

СЛАЙД 11 Накопичення запасів жиру та линяння – це осінні явища у житті звірів. 

Так вони готуються  до зими.

 

2. Розповідь вчителя і заповнення узагальненої таблиці в зошиті стор. 27 № 1.

- Прослідкуйте за тваринами і заповніть таблицю «Як звірі до зими готуються?» с.27

Не спорожнів ліс восени. Кожен його мешканець зайнятий своїми важливими справами. Основне – це добре підготуватися до зими.

СЛАЙД 12 Хом’яки в жовтні залягають у неміцну  зимову сплячку. Коли прокидаються, їдять корінці, зерно кукурудзи, пшениці, гречки. Їхні осінні запаси досягають 20 кг.

СЛАЙД 13 Ховрахи – тварини, які ще влітку починають плідно готуватися до зимівлі. Вони в теплу пору року запасаються зерном та горішками, які ховають у своїх норах по всьому лісу. Ховрахи взимку практично весь час перебувають у сплячці, не висуваються назовні. Під час сплячки їжі не вживають. До зими ховрах має накопичити жирові відкладення, які і дозволяють проіснувати всю зиму. Також до зими хутро ховраха стає більш густим та м’яким.

СЛАЙД 14 Миші-полівки, починають готуватись до настання холодів з кінця літа. Всі ми знаємо, що з настанням зими, в будинку може з’явитися несподіваний гість у вигляді мишки.

 Їй, мабуть, стало ліньки готуватися до зими, і вона вирішила полегшити собі завдання – оселитися в людському житлі. А що, і тепло, і підкріпитися є чим. Але якщо мишка живе в полі? В першу чергу мишка приступає до розширення своєї нірки – вона розширює «спальню», так як буде утеплювати її за допомогою сухої трави, моху, шерстинок і пуху і виривати нові комори для запасів на зиму. Весь зимовий період вони проводять в нірці. Варто відзначити, що температура тіла мишей взимку може опуститися до температури бурульки, але вони не вмирають при цьому. Миші зазвичай взимку харчуються продуктами, які підготували ще восени, до них належать: насіння рослин, різні ягоди, плоди;  гусінь, коники, жучки, або інші комахи. Буває, що в мишачих норах знаходили до 5 кг зерна! Ось такі запасливі господині ці мишки.

СЛАЙД 15 Лісова миша робить запаси на зиму, збираючи велику кількість горіхів, жолудів і насіння. Вона заповнює запасами декілька підземних складів. В складах може перебувати від трьох до п’яти кілограм різного корму. Можуть селитися в дуплах дерев, іноді на досить великій висоті. Вони добре можуть лазити по деревах, в цьому їм допомагають гострі кігті. Лісові миші вважають за краще гризти жолуді і горіхи. Дієта звірка рослинна, але іноді тварина влаштовує полювання на комах. .

СЛАЙД 16 Борсук , як ведмідь і їжак, запасається жиром, споживаючи жуків, ящірок, ягоди, жолуді. Але ще і запаси робить: сушені жаби, жуки і гриби бувають у його нірках. Потім утеплить нору , обов’язково вичистить і лягає спати на зиму. Іноді прокидається, аби поїсти.

СЛАЙД 17 Ласка, так як і заєць-біляк, як горностай змінює своє рудо-коричневе хутро на білосніжно-біле, завдяки цьому їх складніше помітити на снігу. До раціону цих тварин входять дрібні тварини, такі, як миші, полівки. Іноді можуть вполювати і зайця чи кролика. Також ласка може харчуватися пташиними яйцями та пташенятами, які вона дістає з гнізд, що на деревах. Тварина може полювати у воді. На зиму, полюбляє робити запаси з вбитих нею мишей.

СЛАЙД 18 Козулі Взимку козулі вибирають ділянки на яких менш за все снігу, де більше чагарників та кущів. Під час лютих морозів та сильних холодів козулі обгризають кору дерев. Крім того, до її зимового меню входять жолуді. У зимову пору року вибір у їжі набагато бідніший, але завдяки гострим копитцям козочки розгрібають сніг і прекрасно добувають собі рослинну їжу. Для забави тварини полюбляють валятися в снігу.

СЛАЙД 19 - Доповнить мою розповідь І група – «Дослідники»

СЛАЙД 20 Білки дуже старанно запасають на зиму корми — жолуді, горіхи, гриби, які ховають у дуплах, під опалим листям, або розвішують на сучках дерев. Іноді в білчиних запасах буває до трьох і більше кілограмів горіхів. У зимову сплячку білки не залягають, хоч у дуже люті морози і в хуртовину кілька днів сплять.  Міняє білка хутро руде на сіре – тепліше, пухнастіше.

СЛАЙД 21 Заєць. З настанням холодів хутро у зайців стає густішим і світлішим. На відміну від інших звірів, зайці не мають постійних лігвищ, не риють нір. Запасів їжі на зиму вони не заготовляють. Харчуються дрібними корінцями, згризають молоді пагони дерев, кору.

СЛАЙД 22 Ведмідь за кілька тижнів до холодів намагається якомога більше наїстися – їдять все, що трапляється їстивного: горіхи, рибу. Він при цьому жиріє. Потім вибирає у тихому густому лісі закуток під великим деревом і там готує барліг.

СЛАЙД 23 Вовкам восени теж добре живеться. Молодої звірини багато, є на кого полювати. Про зиму вони не дбають, спати, як ведмідь , не думають. Коли прийде біда, голод, збереться їх ціла зграя й посуне грабувати людське добро.

СЛАЙД 24 Їжаки. Пізно восени, коли промерзає ґрунт і зменшується кількість кормів, їжаки зариваються в опале листя і загортаються у клубок, впадаючи у глибоку сплячку аж до березня. Під час сплячки у їжаків більше, ніж на третину, зменшується маса, бо протягом сплячки вони не живляться, а живуть завдяки жиру, відкладеному в тілі восени. Його сон міцніший, ніж у ведмедя і борсука.

СЛАЙД 25 Лисиця спритний звір, вона невибаглива і легко звикає до будь-яких умов. Вона хижак, але взимку може поласувати знайденими під снігом овочами або ягодами. Хороший результат дає полювання на гризунів, тому голод взимку лисиці не страшний. Свій окрас лисиця до зими не змінює, але її шубку не впізнати, вона стає товстішою, яскравішою і пухнастішою. Густою шерстю покриваються навіть лапи, тому на снігу вона не мерзне.

 СЛАЙД 26

Перевірка таблиці.

СЛАЙД 27 - Хто ж із звірів робить запаси на зиму? ( білка, миша полівка, лісова миша, ховрах,хом’як) Чому їм це потрібно?

СЛАЙД 28 -Хто залягає у сплячку? (ведмідь, ховрах, хом’як, борсук, їжак)

СЛАЙД 29 - А хто накопичує жир? (ведмідь, ховрах, хом’як, борсук, їжак)

СЛАЙД 30 - Хто змінює колір шерсті?  (ласка, заєць біляк)

  • Як називається зміна забарвлення шерсті та її густоти? (линяння)

СЛАЙД 31  Фізкультхвилинка.

 

СЛАЙД 32 4. Технологія «Мікрофон» (повідомлення учнів)  ІІ група – « Зоологи»

Зоологія – це наука, яка вивчає тварин та їхні взаємозв’язки з довкіллям.

Зоолог – фахівець, який вивчає тварин.

Перед тим, як залягти в сплячку, ведмідь посилено харчується. Об’їдається ягодами, вирушає на риболовлю і водночас жиріє.

Борсук не тільки від’їдається жолудями, але й робить запаси. У його норках можна знайти сушених жаб, жуків і навіть гриби. А нірку, де він спить, утеплює листям, старанно вичищає. Це дуже охайний звір.

Бобри роблять під водою запаси гілок. У заможної бобрової родини може бути 50 кубометрів запасів.

У норах мишей можна знайти до 8 кг насіння, а одного разу навіть 47 кг.

Якщо ведмідь не запасе достатню кількість жиру, то в зимову сплячку він не лягає, а бродить по лісу. 

Білочка на зиму заготовляє до 3 кг горіхів. Вона не впадає в сплячку, але в сильні морози засинає на кілька днів, накрившись хвостиком.

Найпершими збирають запаси гризуни:

  •                               мишки,
  •                               бурундуки,
  •                               бабаки.

Уже влітку вони шукають по всьому лісу зернятка, горішки, відкладаючи їх у нірки. Це дає їм можливість всю зиму сидіти у своїй домівці, не виходячи назовні. Майже весь час гризуни сплять, перериваючи сон лише для того, щоб підкріпитися.

Лисичка, щоб бути ситою взимку, за два дні повинна з'їсти 20 мишей.

СЛАЙД 33 5. Презентує виставку книжок та цікавинок-прикмет ІV група – «Фольклористи»

- Зима приносить тваринам багато клопоту. Одні сплять усю зиму, а інші намагаються не замерзнути й знайти собі їжу.

- Про це та інше можна багато цікавого прочитати в книжках.

Знайомство з книжками

 

6. Цікавинки - прикмети

  • Миші риють нори входом на південь – зима буде суворою.
  • Білка містить гніздо високо – на теплу зиму.
  • Зробили білочки великий запас горіхів – на теплу зиму.
  • Польові миші переселяються до людських будинків восени – на сувору зиму.

 

76. Прислів’я та приказки.

Вовка боятися – в ліс не ходить.

Дивиться лисичкою, а думає вовком.

Зайця ноги годують.

 За двома зайцями не ганяйся.

Гуртом і ведмедя валять.

Дружній череді вовк не страшний.

Вовк із лисом не рідня, та без розбою не живуть і дня.

СЛАЙД 34

V. Узагальнення й систематизація знань

1.Вправа «Докази »

- Діти, у мене є докази про те, що в лісі господарює осінь. На жаль,  я не пам’ятаю, хто що саме приніс.

- Як ви думаєте, хто міг принести цей доказ? Хто зі звірів доказом приходу осені вважає  стиглий колос? (миша)

- Хто приніс гілку? Кому із звірів потрібні восени гілки та стовбури дерев? (бобер)

- Горішки. Кого перед холодами цікавлять горіхи? (білка, борсук)

- А це що за доказ приходу осені? Шерсть! Хто і чому свою шерсть вважає доказом приходу осені? (зайчик – це линяння)

  • Гра «Хто як зимує»

На підлозі розкладені гімнастичні обручі

1. Впадають у сплячку         2. Активні         3. Роблять запаси                       

Дітям роздаю малюнки:

 борсук, їжак, ведмідь, ховрах

вовк, заєць, лисиця, козулі

білка, миша-полівка, бобри, кріт

- Один, два, три, кожен звір своє місце займи.

Гра «За і проти» ( за – зелена долонька, проти – червона долонька)

- З настанням холодів всі звірі готуються до зими.                  +

 - У лісі всі звірі лягають спати до весни.                                   -

- Зміну  забарвлення і густоти хутра у тварин

   називають линянням.                                                                +

 - Їжак запасів на зиму не робить.                                               +

 - Узимку вовк може  з’їсти навіть мишу і птаха.                      +

 - Заєць їсть узимку  моркву і капусту.                                      

 - Лисиця часто підкрадається в село за домашньою птицею.   +

 VIІ. Підбиття підсумків. Рефлексія 

Тепер у нас цілий багаж знань. Чи досягли ми поставленої мети?

  1. Вправа «Інтерв'ю»
  • Сьогодні на уроці я дізнався…
  • Було цікаво дізнатися…
  • Я зрозумів, що…
  • Мене здивувало…
  • Урок дав мені для життя…
  • Мені захотілося…
  1.            Хочу звернутися, діти, до вас із проханням.

Холодно взимку зайчатам і білці,

Песику — в будці, в сараї — корівці.

Мерзнуть у котика лапки і вуха,

Мерзне ворона в лиху завірюху.

Горю зарадити можемо —

В будку Шарикові настеліть соломи,

Зайчикові покладіть під кущик

Кілька морквинок, листочок капусти,

Теплу корівці поставте водичку

Птицям насипте крихт в годівничку.

Як допоможемо дружно, малята,—

Виживуть взимку птахи і звірята.

СЛАЙД 35  - Тому в нашій країні є така професія – лісник. Вони піклуються про лісових звірів. Давайте і ми допоможемо звірам у цей холодний і голодний час. Звірів, як і птахів, узимку треба підгодовувати.

 

  1. Оцінювання учнів.

СЛАЙД 36 Мої очікування також справдились, ви відповідально поставились до дорученої справи. Ви самі маленькі, але найяскравіші зірочки на нашому шкільному небосхилі. Ви допитливі, кмітливі. Я пишаюся вами.

    Працювали ви старанно,

Тож урок пройшов не марно.

Працювали від душі.

Другий клас – ви МОЛОДЦІ!

Нарешті настав самий цікавий момент. Протягом усього уроку за вами спостерігала білочка. І як відомо білочка велика трудівниця. Вона добре приготувалася до зими , що навіть хоче вам віддячити за вашу роботу на уроці, пригостивши вас смачними горішками.

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
23 жовтня 2018
Переглядів
16567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку