Усний журнал "Альтернативні джерела енергії"

Про матеріал
Усний журнал на тему: «Альтернативні джерела енергії» Людству потрібна енергія, тому потреби в ній збільшуються з кожним роком. У той же час запаси традиційних природних палив (нафти, вугілля, газу і ін.) вичерпані. Вичерпані також і запаси ядерного палива - урану і торія, з якого можна отримати в реакторах-розмножувачах плутоній. Практично невичерпні запаси термоядерного палива - водню, проте керовані термоядерні реакції доки не опановані, і невідомо коли вони будуть використані для промислового здобуття енергії в чистому вигляді.
Перегляд файлу

КРАМАТОРСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

 

 

Усний журнал

на тему:

«Альтернативні джерела енергії»

 

Як економити електричну енергію? Способи економія 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробила: Нестюркіна Катерина, викладачка електротехніки

 

м. Краматорськ – 2021
Анотація

 

В останні десятиліття інтерес до проблем енергетики, до її майбутнього різко зріс. Людству необхідно точно знати на який період вистачить органічного палива, яким чином можна буде отримувати енергію в майбутньому.

Широкий розвиток енергетики, а також автомобільного транспорту різко негативно впливає на навколишнє середовище – атмосферу, ґрунт, водоймища. У зв’язку з цим все більшого значення набуває проблема захисту навколишнього середовища від шкідливих викидів, розв’язанню якої сприятиме проведення у всіх сферах діяльності людини екологічно цілеспрямованої енергозберігаючої політики. Виконання такої задачі можливо при комплексному розвитку всіх напрямів енергетики, підвищенні її економічної та екологічної ефективності.

Необхідно зробити наголос на застосування енергозберігаючих технологій, заміну рідкого палива газом і вугіллям, використання альтернативних видів палива в транспортних двигунах. Все більшої актуальності набуває створення установок для отримання енергії на відновлюваних природних ресурсах – енергії сонця, вітру, приливів та ін.

Вирішенню багатьох енергетичних проблем сприяє проведення активної енергозберігаючої політики у всіх галузях народного господарства.


Вступне слово викладача

Сьогоднішній журнал присвячений тижню  енергоефективності в Україні.  

Проблема енергоефективності у наш час є дуже актуальною не лише в Україні, але і у всьому світі. Про неї повинна знати кожна людина, що живе на планеті Земля.

І так, що ж таке енергоефективність?

1 промовець

Енергоефективність — ефективне використання енергетичних ресурсів.

На відміну від енергозбереження, головним чином, яке направлене на зменшення енергоспоживання, енергоефективність — корисне витрачання енергії.

2 промовець

Людству потрібна енергія, тому потреби в ній збільшуються з кожним роком. У той же час запаси традиційних природних палив (нафти, вугілля, газу і ін.) вичерпані. Вичерпані також і запаси ядерного палива - урану і торія, з якого можна отримати в реакторах-розмножувачах плутоній. Практично невичерпні запаси термоядерного палива - водню, проте керовані термоядерні реакції доки не опановані, і невідомо коли вони будуть використані для промислового здобуття енергії в чистому вигляді.

1 промовець

У зв'язку з вказаними проблемами стає усе більш необхідним використання нетрадиційних енергоресурсів, в першу чергу сонячної, вітрової, геотермальної енергії, поряд з впровадженням енергозберігаючих технологій.

2 промовець

Серед поновлюваних джерел енергії сонячна радіація за масштабами є найбільш поширеною, перспективною та екологічно чистою.

Енергія сонця може бути використана як в земних умовах, так і в космосі. Наземні сонячні електростанції слід будувати в районах розташованих як можна ближче до екватора з великою кількістю сонячних днів.

 

 

1 промовець

У даний час сонячну енергію економічно доцільно використовувати для гарячого водопостачання сезонних споживачів типа спортивно-оздоровчих установ, баз відпочинку, дачних селищ, а також для обігріву відкритих і закритих плавальних басейнів. У сухому жаркому кліматі раціонально використовувати установки для охолоджування будівель і споруд, сільськогосподарських об'єктів, пташників, зберігання швидкопсувних продуктів, медичних препаратів.

2 промовець

Величезна енергія рухомих повітряних мас. Запаси енергії вітру більш ніж у сто разів перевищують запаси гідроенергії всіх річок планети. Постійно і всюди на землі дмуть вітри - від легкого вітерця, що несе бажану прохолоду в літню спеку, до могутніх ураганів, що приносять незліченні руйнування. Завжди неспокійний повітряний океан, на дні якого ми живемо. Вітри, що дмуть на просторах нашої країни, могли б легко задовольнити всі її потреби в електроенергії.

1 промовець

Кліматичні умови дозволяють розвивати вітроенергетику на території нашої країни. Чому ж настільки багате, доступне та екологічно чисте джерело енергії майже не використовується? В наші дні двигуни, що використовують вітер, покривають всього одну тисячну світових потреб в енергії. Техніка 21 століття відкрила абсолютно нові можливості для вітроенергетики, завдання якої стало іншим - здобуття електроенергії.

2 промовець

На початку століття вчені розробили теорію вітродвигуна, на основі якого могли бути створені високопродуктивні установки, здатні отримувати енергію від найслабкішого вітерця. З'явилася безліч проектів вітроагрегатів, більш дієві, ніж старі вітряні млини. У нових проектах використовуються досягнення багатьох галузей знання. В наші дні до створення конструкцій вітроколеса - серця будь-якої вітроенергетичної установки - притягуються фахівців, що вміють вибрати найбільш доцільний профіль лопаті, досліджувати його в аеродинамічній трубі. Зусиллями вчених і інженерів створені найрізноманітніші конструкції сучасних вітрових установок.

1 промовець

Купання в гарячих водах природного джерела одне з прадавніх задоволень доступних людині. Таке екстремальне джерело є на Японському острові Кюсю. Воно було відкрите у 8 столітті. В наш час вчені віддані ідеї впровадження екологічних видів енергії та сподіваються використовувати геотермальну енергію природної пари.

2 промовець

На частку енергії припадає лише 1 % геотермальної енергії.  Оскільки достатнє для цього природне тепло генерується в районах, де знаходяться вулкани, що діють або сплять. Проте, нові технології несуть зміни, використовуючи нові ресурси, тепер можливо виробляти майже третину необхідної електроенергії.

Традиційно на спорудження геотермальної електростанції потрібне від 5 до 8 років, тому працювати вони могли лише на найгарячіших підземних водах. А сьогодні, завдяки новим технологіям станція, потужністю 10 Мегават, може використовувати набагато прохолоднішу воду.

1 промовець

Учені  вірять, що даний процес в перспективі дозволить розширити вживання геотермальної енергії. З'являються нові регіони, де можна використовувати геотермальну енергію.

Вона вважається одним з найнадійніших видів поновлюваної енергії. Тепло, що виділяється надрами землі, доступно вдень, вночі і в будь-яку погоду.

2 промовець

Дуже потужним джерелом енергії є приливи і відливи. Якщо вірити цифрам, вони можуть дати людству близько 70 мільярдів КВт в годину в рік. Якщо порівнювати, то це приблизно стільки енергії, скільки можна отримати зі всіх розвіданих запасів бурого і кам'яного вугілля.

Технологія гідроелектростанцій, заснованих на приливах і відливах, досконально пропрацювали в інженерному плані, багато варіантів вже випробувано в деяких країнах. Висунута навіть оптимальна стратегія використання такої енергії: під час приливів зберігати воду у водосховищах, а під час максимального навантаження на енергодобувну мережу, розвантажувати її, використовуючи енергію, накопичену при приливі.

1 промовець

У наш час приливні електростанції, звичайно ж, значно поступаються тепловій енергетиці, адже легко отримати коротко-терміновий прибуток, купивши дешеву нафту в країнах третього світу. Проте приливна енергія володіє всіма якостями, які допоможуть їй в майбутньому стати одній з найважливіших складових світової енергетики.

Щоб побудувати приливні електростанції навіть в самих пристосованих для цього місцях, потрібні десятиліття. Але все-таки приливні електростанції повинні потихеньку відвойовувати долю світового видобутку енергії.

2 промовець

Ніколи ще так багато людей не були стурбовані станом нашої планети. Адже кожна людина, що живе, на Землі може внести свій посильний вклад до справи збереження планети. Адже людство користується природними ресурсами постійно і скрізь. Кожен з нас здатний змінити ситуацію на планеті до кращого, особливо якщо діятиме не один, а зуміє залучити батьків, друзів і знайомих.

 

 

Посилання на презентацію до уроку

https://docs.google.com/presentation/d/14P9UcqUtNYu11wLgKNHJGetZ8gHkY_xU/edit?usp=sharing&ouid=103922299763189064325&rtpof=true&sd=true

 

doc
Додано
17 червня 2022
Переглядів
153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку