Виховна година "Збереження енергії"

Про матеріал
Виховна година на тему: «Збереження енергії» Мета: формувати уявлення про енергію, яка є джерелом для роботи всіх технічних пристроїв та механізмів; формувати розуміння життєвої необхідності зберігати енергію; розвивати навички роботи із різними джерелами інформації; уміння формувати думку про способи економного використання електричної та теплової енергії; сприяти розвитку комунікативних навичок під час роботи у групах; уміння вислуховувати думку інших; доводити власні переконання; розвивати життєві компетентності учнів; виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища.
Перегляд файлу

КРАМАТОРСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

Виховна година

 на тему:

«Збереження енергії»

 

ЕЛКОМ - постачання електроенергії | постачання електричної енергії 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробила: Нестюркіна Катерина, викладачка електротехніки

м. Краматорськ – 2021


Мета:

формувати уявлення про енергію, яка є джерелом для роботи всіх технічних пристроїв та механізмів; формувати розуміння життєвої необхідності зберігати енергію;

розвивати навички роботи із різними джерелами інформації; уміння формувати думку про способи економного використання електричної та теплової енергії; сприяти розвитку комунікативних навичок під час роботи у групах; уміння вислуховувати думку інших; доводити власні переконання; розвивати життєві компетентності учнів;

виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища.

 

Хід уроку

 

В останні десятиліття інтерес до проблем енергетики, до її майбутнього різко зріс. Людству необхідно точно знати на який період вистачить органічного палива, яким чином можна буде отримувати енергію в майбутньому.

Широкий розвиток енергетики, а також автомобільного транспорту різко негативно впливає на навколишнє середовище – атмосферу, грунт, водоймища. У зв’язку з цим все більшого значення набуває проблема захисту навколишнього середовища від шкідливих викидів, розв’язанню якої сприятиме проведення у всіх сферах діяльності людини екологічно цілеспрямованої енергозберігаючої політики. Виконання такої задачі можливо при комплексному розвитку всіх напрямів енергетики, підвищенні її економічної та екологічної ефективності.

Необхідно зробити наголос на застосування енергозберігаючих технологій, заміну рідкого палива газом і вугіллям, використання альтернативних видів палива в транспортних двигунах. Все більшої актуальності набуває створення установок для отримання енергії на відновлюваних природних ресурсах – енергії сонця, вітру, приливів та ін.

Вирішенню багатьох енергетичних проблем сприяє проведення активної енергозберігаючої політики у всіх галузях народного господарства.

Енергоспоживання − природний процес сучасного життя. Нам потрібна енергія для тепла, світла, роботи і багато чого іншого. Щоб не завдавати шкоди природі, не витрачати енергію марно, потрібно як можна більш повно використовувати енергію за призначенням, не допускати втрат енергії даремно. Наука і техніка зайняті пошуком енергозберігаючих технологій і технічних засобів енергозбереження. Тим часом і ми самі можемо зберігати і раціонально використовувати енергію будинку, в училищі, на роботі простими способами, доступними кожному.

Утеплення приміщень дозволить відмовитися від електрообігрівачів і понизити витрати. Економія води безпосередньо пов'язана з економією бюджету. Економія електрики теж принесе чималу вигоду. Не слід застосовувати енергію високої якості (наприклад, електричну), коли досить енергії низької якості (тепло). Енергозберігаючий стиль життя дозволить вплинути на економію енергії в інших сферах життя.

Проблема розумного використання енергії є одній з найбільш гострих проблем людства. Сучасна економіка заснована на використанні викопних енергетичних ресурсів, запаси яких виснажуються і не поновлюються. Сучасні способи виробництва енергії завдають непоправного збитку природі і людині. Медики вважають, що здоров'я людей на 20% залежить від стану довкілля. Використання непоновлюваних джерел енергії посилює вже помітну глобальну зміну клімату. Необхідне щось робити вже зараз для запобігання екологічній катастрофі. Ефективне використання енергії − ключ до успішного вирішення екологічної проблеми!

Найпростіший спосіб зменшити забруднення довкілля − берегти енергію, або, іншими словами, витрачати енергію розумніше. Одним словом це називається «енергозбереженням». Економити енергію повинні все людство і кожна людина окремо. Використовуючи менше викопного палива для здобуття енергії, ми зменшуємо кількість шкідливих викидів в атмосферу. Заощаджену енергію можна використовувати замість знов вироблюваною, і за рахунок цього теж понизити забруднення довкілля. Крім того, енергозбереження вигідне економічно. Заходи щодо економії енергоресурсів в 2,5–3 рази дешевше, ніж виробництво і доставка споживачам такої ж кількості знов отриманої енергії.

Завдання раціонального використання електроенергії близьке не лише що бажає зберегти довкілля, але і тим, хто просто хоче заощадити − а значить, всім і кожному.

 

Дотримуючись наступних правил, легко економити енергію:

  • Замінити лампи розжарювання на сучасні енергозберігаючі лампи, вони дорожчі, але служать довше і витрачають в три рази менше енергії.
  • Вимикати невживані прилади з мережі (наприклад, всілякі зарядні пристрої, телевізор, пральну машину, комп'ютер, музичний центр). Навіть у режимі сну або чекання побутова техніка, включена в мережу, продовжує споживати електроенергію. Для економії можна використовувати спеціальні розумні фільтри і подовжувачі.
  • На електроплитах застосовувати посуд з дном, яке рівне або ледве перевершує діаметр конфорки, не використовувати посуд з викривленим дном. Розігрівайте і кип'ятите стільки скільки збираєтеся спожити.
  • Стирати в пральній машині при повному завантаженні і правильно вибирати режим прання. Використовуйте миючі засоби, які дозволяють стирати при низький температурі води.
  • Своєчасно видаляти з електрочайника накип. Шар накипу виступає в ролі теплоізолятора і зменшує ефективність тепловіддачі нагрівального елементу.
  • Не пересушувати білизну, це дає економію при прасуванні. Волога білизна легше і швидше піддається розгладженню.
  • Частіше міняти мішки для збору пилу в пилососі. Заповненому пилососу необхідно удвічі більше енергії для створення необхідного для роботи тиску.
  • Ставити холодильник в найпрохолодніше місце кухні. Крім того, тримаєте ваш холодильник заповненим, тоді продукти ті, що знаходяться усередині виступатимуть в ролі акумуляторів холоду і ляскання дверима холодильника не приводитиме до великих втрат енергії.
  • Використовувати світлі штори, шпалери. Цей простий прийом, дозволить менше використовувати штучні джерела освітлення.
  • З тієї ж причини потрібно, частіше мити вікна, на підвіконнях ставити невелику кількість кольорів.
  • Не закривайте щільними шторами батареї опалювання.
  • Частіше користуватися сходами – це корисно для фігури і екології, оскільки економить енергію, яку використовує ліфт.
  • Купуйте товар в економічній упаковці, частенько упаковка коштує того, що дорожче за товар міститься в ній, як, наприклад, маленька пластикова пляшка із звичайною водою.
  • Проводите більше часу на свіжому повітрі. 
  • Перш ніж щось викинути задумайтеся, можливо це можна використовувати ще або віддати комусь, хто зможе використовувати цю річ.

Дотримуючись цих нехитрих і простих правил можна значно понизити вжиток енергії, а значить зменшити забруднення довкілля.

Найголовніше – навчитися  берегти  і зберігати  енергію будинку, і коли  ми це засвоїмо в повному об'ємі, тоді   в майбутньому зробимо прорив в енергозбереженні і  на своїх робочих місцях, а значить – у всій країні.

 

Посилання на презентацію до уроку

https://docs.google.com/presentation/d/1E3FgBdHnp1bU53pqMKMgzk_lMKe-EUG9/edit?usp=sharing&ouid=103922299763189064325&rtpof=true&sd=true

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василькова Ірина
    Дякую за наданий матеріал. Успіхів у подальшій роботі.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
17 червня 2022
Переглядів
282
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку