Усний журнал "Козацькі стежини"

Про матеріал
Авторська презентація для учнів 3-4 класів присвячена Дню Українського козацтва на тему «Козацькими стежинами» у формі усного журналу. Учні поширять свої знання про відомих козаків (Богдана Хмельницького, Івана Сірка, Петра Дорошенка), їхній побут, традиції та звичаї, дізнаються яке відношення до козаків мають: ручка, соска, будинок, ікона, кінь, мішечок з грошима; збагатять свій активний словник новими словами (козацька тетеря, куліш, щерба, стябло), виготовлять оберіг (сорочка в техніці оригамі) для своїх рідних та воїнів ЗСУ. Виховна година стане у нагоді для класних керівників, вихователів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Спробуйте обчислити вираз і дізнаєтесь його назвукозак – к +ць+кі сто – о+ежи+но – о+и

Номер слайду 5

«Козацькі стежини»

Номер слайду 6

ЗмістІсторична …………………………………………….1 Літературна ………………………………………….2 Традиції та звичаї…………………………………...3 Оздоровча…………………………………………….4 Смачна………………………………………………...5 Творча…………………………………………………6 Відгуки………………………………………………...7 Побажання…………………………………………...8

Номер слайду 7

1 сторінка Історична. Слово «козак» походить від дуже давнього слова (кос) – меч, і косак-› козак – це мечник, людина озброєна мечем, воїн

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Богдан Хмельницький. Про походження його прізвища та імені була складена легенда

Номер слайду 10

Навіть погляду цього отамана боялися вороги….Іван Сірко. У 1660–1680 роках дванадцять разів його обирали кошовим отаманом.

Номер слайду 11

Походив із давнього козацького роду, онук Михайла Дорошенка, Батько — наказний гетьман Дорофій Дорошенко. Мав добру освіту, добре знав латинську й польську мови. Видатний український військовий, політик, гетьман. Петро Дорошенко

Номер слайду 12

2 сторінка Літературна. Коли стелиться доріжка,…… козакові не до ліжка. Козацькому роду…………….. нема переводу. А шо козакові треба:… ………степу, хліба й неба. Козак з конем…………………..і вночі і днем. У козака життя коротке,……...а слава вічна. Чия відвага, …………………….того й перемога. Чубатий іде …………………….лихо веде.

Номер слайду 13

3 сторінка Традиції та звичаї

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Ручка. Щоб стати справжнім козаком, слід було пройти дуже нелегку школу навчання й скласти суворі іспити, які витримували не всі, тож не всі й ставали козаками. Козак мав не тільки бути неперевершеним воїном, а й так само добре знати грамоту, основи астрономії, медицини.

Номер слайду 16

Ікона. Родина та виховання козака. Мати і батько залишалися «іконами», без дозволу яких діти не сміли навіть приступити до роботи.  Неповага до батьків була ледве чи не гріхом смертним, а про весілля без батьківської згоди молоді люди навіть подумати не могли.

Номер слайду 17

Соска. Народження хлопчика для козака – справжня радість… І справжнє горе для матері…Хлопчик – значить воїн за замовчуванням.

Номер слайду 18

Будинок. Заходячи в хату, козаки обов’язково хрестилися, дивлячись на образи святих, а чоловіки обов’язково при цьому знімали шапку. При виході з хати або куреня вони робили те ж саме. Просили вибачення і дякували козаки практично завжди з Божим ім’ям на вустах: «Прости Христа ради», «Бережи тебе Господь», «Спаси, Боже».

Номер слайду 19

Мішечок з грошима. Майже неймовірний факт, якщо вірити католицькому священику та історику Єнджею Кітовічу: у будь-якій Січі можна було залишити мішечок грошей на вулиці – він залишиться на своєму місці. Козаки не крали ані у своїх, ані у гостей.

Номер слайду 20

Кінь. Ставлення до коня у всіх без винятку козаків було особливим. Кінь – кращий друг і вірний супутник козака. Перед від’їздом на війну, жінка кланялась в ноги тварині, «щоб повернув козака додому», і тільки потім – батьків чоловіка, щоб не переставали читати молитви за його здоров’я. Коли козак повертався, дружина також кланялась спочатку коневі – дякувала.

Номер слайду 21

 4 сторінка Оздоровча

Номер слайду 22

5 сторінка Смачна

Номер слайду 23

Куліш. Простий, поживний суп, який варили чумаки на привалах, козаки в походах. Він замінював цілий обід. Пшоно кидали в окріп і варили до готовності, заправляли підсмаженою цибулею і салом. Куліш - одне з небагатьох блюд, яке готують в похідних умовах до цього часу.

Номер слайду 24

Щерба. Часто готувалась щерба - рідко заварене борошно на риб’ячій юшці. Уже пізніше так стали називати круту юшку з різних видів риб або юшку, заправлену різними крупами. Юшку нерідко їли разом з крутою тетерею — пшоняною кашею, до якої під час кипіння додавалось рідкувате, кисле житнє тісто. Варена, більш вишуканих порід риба, (осетри, коропа, соми) подавалась окремо або на імпровізованій серветці з очерету, або ж на «стяблі». За деякими відомостями, так називалась залізна таця з носиком для проціджування юшки, за іншими - «стябло» було дошкою з видовбаною серединою, щоб не стікала юшка.

Номер слайду 25

Найбільш уживаною була риба: варена, копчена, солона, печена. Козаки часто-густо їли рибу, виловлену в місцевих водоймах - щуку, карася, лина, ляща, сома, плотицю.

Номер слайду 26

6 сторінка Творчаhttps://naurok.com.ua/prezentaciya-vishivanka---ce-genetichniy-kod-naci-186651.html

Номер слайду 27

7 сторінка Відгуки

Номер слайду 28

Наостанок хочу побажати вамкозацького здоров’я, козацької сили волі, козацької мудрості,козацької поваги до батьків та козацької любові до батьківщини8 сторінка. Побажання

pptx
Додано
30 вересня 2023
Переглядів
399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку