Узагальнення вивченого з теми "Будова слова. Орфографія"

Про матеріал
Презентація до уроку "Узагальнення вивченого з теми "Будова слова. Орфографія" містить цікаві практичні завдання, наявні робота з текстом та інтерактивні вправи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ще один важливий крок. Зробимо за цей урок. Глибше вивчимо ми мову. Солов’їну і чудову. Тож гаразд, часу не гаймоІ урок розпочинаймо.

Номер слайду 2

. Узагальнення вивченого з теми «Будова слова»

Номер слайду 3

Сьогодні на уроці ми:повторимо, з яких значущих частин складаються слова;продовжимо вчитися розрізняти змінні слова від незмінних;пригадаємо, які бувають закінчення;удосконалимо вміння розбирати слова за будовою;закріпимо знання про форми слова та спільнокореневі слова;повторимо правила написання значущих частин слова. 

Номер слайду 4

Тести1. Розділ мовознавства «Будова слова» вивчає…А) частини мови;Б) значення слів;В) значущі частини слова;Г) правильність написання.

Номер слайду 5

2. У слові ЛІСОЧОК закінчення…А) нульове;Б) звукове;В) немає закінчення;Г) –ОК.

Номер слайду 6

3. Яка частина слова виражає граматичне значення?А) основа;Б) закінчення;В) суфікс;Г) префікс.

Номер слайду 7

4. Таку будову має слово в рядку…А) лісок;Б) заморський;В) писати;Г) поні.

Номер слайду 8

5. Формою слова гірський є…А) гірського;Б) гірник;В) гористий;Г) підгір’я.

Номер слайду 9

6. Спільнокореневими є всі слова, окрім…А) носити;Б) заносити;В) ноша;Г) носовий.

Номер слайду 10

Правильні відповіді1. В2. А3. Б4. Б5. А6. Г.

Номер слайду 11

Гра «Злови помилку»

Номер слайду 12

1. Префікс – значуща частина слова, що стоїть перед коренем і служить для творення нових слів.2. Закінчення – це незмінна частина слова.3. Вода, води, водою – це спільнокореневі слова.4. Корінь – це спільна частина для спільнокореневих слів.5. До слів, у яких немає закінчень, належить неозначена форма дієслова.6. У слові взимку нульове закінчення.

Номер слайду 13

Робота з текстом. Сови – це пташки-хижаки, яких можна зустріти в наших краях. Вони мають значного розміру голову й дуже великі круглі очі. Дзьоб у них маленький, проте напрочуд міцний, хижацький. Кігті у сов довгі. Вони допомагають хижачкам тримати здобич. Колір пір'я цих птахів переважно сірий або коричневий. Полюють вони вночі, тому вільно літають навіть у темряві. Помах крил цих пташок безшумний. Спостерігати за совами дуже цікаво, адже їхні очі стоять непорушно, а голова крутиться на 270 градусів.

Номер слайду 14

Завдання до тексту. Словникова робота. Хижак. Напрочуд (надзвичайно, дуже). Знайдіть у тексті форми слова «сова» (сови, сов, совами). Відшукайте спільнокореневі слова в тексті до слова пташка, хижак (пташки, птахів; хижаки, хижачкам, хижацький; Запишіть форми слова голова, міцний. Робота за варіантами. Доберіть спільнокореневі слова до слова ніч (нічка, нічний, ніченька, вночі, ночувати, поночі), ранок (ранковий, раненько, ранній, вранішній, поранок, зранку, зрання). Визначте граматичне значення слів: Голова, кігті, полюють.

Номер слайду 15

Ніч – нічка, нічний, ніченька, вночі, ночувати, поночі

Номер слайду 16

Ранок – ранковий, раненько, ранній, вранішній, зранку, зрання, спозаранку

Номер слайду 17

Робота в парах

Номер слайду 18

(На аркушах кожна пара учнів має два слова, які треба розібрати за будовою. Деякі учні презентують результати)Пролітати, книжечка, снігопад, поні, підпис, туманний, вітряний, превесело, стрибати, сонний, голосно, моряк, кенгуру, переспівати, шелестіти, лісовий, совеня, мирний, зіронька, людний, заморський, співак, присолити, праліс.

Номер слайду 19

Розподільна робота НезмінніЗмінні

Номер слайду 20

Розподільна робота НезмінніТримати, вночі, непорушно, спостерігати, цікаво. ЗмінніРозмір, очі, крила, безшумний, здобич

Номер слайду 21

Орфографічна розминка. Пр..дивний, пр..клеїти, пр..рва, пр..сильний, пр..освященство, ві..чинити, ро..писати, ..фотографувати, пі..котити, пр..бережний..

Номер слайду 22

Творча вітальня. Складіть 3-4 речення на тему «Нічний ліс»Сонні дерева. Таємнича тиша. Подих вітру Непроглядна темрява. Загадкова пора

Номер слайду 23

Самооцінювання

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Повторіть §17-22, виконайте вправу та тестові завдання за покликаннями:https://naurok.com.ua/test/budova-slova-orfografiya-5-klas-610949.html  https://learningapps.org/watch?v=px3omfgt323

Номер слайду 25

Дякуємо за роботу!!!

pptx
Додано
19 березня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку