Узагальнення вивченого з теми «Речення з однорідними членами»

Про матеріал
Що таке "бурштин"? Розробка уроку не лише дасть відповідь на це запитання, а й допоможе систематизувати знання учнів з теми "Однорідні члени речення" за допомогою вправ-станцій.
Перегляд файлу

Узагальнення вивченого з теми «Речення з однорідними членами»

Клас: 8

Тип: узагальнення вивченого

Мета: узагальнити вивчене про однорідні члени речення, удосконалювати вміння учнів знаходити речення з однорідними членами, розрізняти однорідні й неоднорідні означення, визначати смислові відношення між однорідними членами, правильно ставити розділові знаки при однорідних членах, обґрунтовувати їх, конструювати речення, до складу яких входять однорідні члени; збагачувати словниковий запас, розвивати мислення і мовлення учнів, розширити знання учнів про бурштин; виховувати інтерес до мови.

Обладнання: підручник, назви вправ-станцій, таблиця-шифр, фотоілюстрації рубіна, граната, бурштину; портрет Фалеса Мілетського, епіграф.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Оголошення теми та мети уроку.

Є один самоцвіт…чудового золотистого кольору,

котрий в усі часи приваблював своєю таємничістю,

сяючим блиском, своїми загадковими властивостями.

Ферсман О.Є.

/ДОВІДКА: Ферсман Олександр Євгенович (1883 – 1945) – російський та радянський мінералог, один із засновників геохімії, «поет каменя»./

ІІІ. Основний етап.

Вправи-станції

  1. Підсумкова бесіда. Станція № 1 «Шифровка» (теоретичний матеріал з теми: учень обирає номер питання і відповідає на нього. За цифрами сховані літери, з яких складається словосполучення «морський ладан»).

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

 

 

 

м

о

р

с

ь

к

и

й

л

а

д

а

н

 

 

 

 

1.Які члени речення називаються однорідними?

2. Який тип зв’язку існує між однорідними членами? (Сполучниковий. Безсполучниковий, змішаний).

3. Які відношення можуть бути між однорідними членами, які з’єднані сполучниковим зв’язком? (Єднальні, протиставні, розділові, зіставні).

4. Що не є однорідними членами?

5. З якою інтонацією вимовляють однорідні члени? ( Перелічувальна або протиставлення).

6. Узагалюнювальне слово – це…

7. Які частини мови найчастіше виступають у ролі узагальню вальних слів?

( Займенники, прислівники).

8. Які розділові знаки ставимо в реченнях з однорідними членами та узагалюнювальним словом?

9. Які означення називаються однорідними?

10. Які означення називаються неоднорідними?

11. Які розділові знаки ставимо при однорідних членах?

12. Якщо однорідні члени є фразеологізмом, то який розділовий знак ставимо? (Ніякий).

13. Якщо означення пов’язані між собою сполучником, то вони однорідні чи неоднорідні? (Однорідні).

/ На дошці фото дорогоцінних каменів: рубіна, граната, бурштина. Запитання: який із цих каменів раніше називали «морським ладаном»?

http://cdn01.ru/files/users/images/57/ea/57ea2ea733f92dd55983350ab7283292.jpg http://encydom.ru/wp-content/uploads/2014/02/zerna_granata.jpg  http://gold-5.ru/wp-content/uploads/2018/02/740px-Spider_in_amber.jpg

РУБІН   ГРАНАТ    БУРШТИН

ДОВІДКА: Бурштин раніше називали «морським ладаном», оскільки, згораючи, він дає приємний запах/.

  1. Пізнавально-пошукові завдання

Станція № 2 «Синтаксична розминка»

Запишіть речення, зробіть його синтаксичний розбір.

Бурштин – викопна смола давніх вимерлих хвойних дерев.

Станція № 3 «Легенда»

Прочитати легенду і вказати, скільки в ній речень з однорідними членами. Виписати ці речення. Визначити синтаксичну роль однорідних членів, тип зв’язку, відношення.

Сталося це давно, ще тоді, коли бог Перкунас (Перун) був найголовнішим серед богів і богиня Юрате жила на дні Балтійського моря в бурштиновому замку. Красивий і сильний рибалка Каститис ловив рибу над дахом замку. Не послухав він застережень Юрате. Як і раніше закидав сітки в море. За сміливість, за красу полюбила богиня касти тиса й забрала його у свій підводний бурштиновий замок. Але щастя закоханих тривало недовго. Перкунас, дізнавшись, що безсмертна Юрате порушила закон моря, закохавшись у земну людину, своїми блискавками зруйнував бурштиновий замок і наказав навіки прикути Юрате до його руйновищ, а Каститиса наказав хвилям закачати до смерті…

З тих пір ридає за Каститисом Юрате. І її сльози у вигляді дрібних шматочків бурштину, чистих і світлих, як любов богині до рибалки, море викидає на берег. А великі шматки бурштину – це уламки зруйнованого Перкунасом замку [2].

Станція № 4 «Камінь електрон»

Прочитати текст. Знайти речення з однорідними членами. Виписати його, розставити і пояснити розділові знаки.

 У далеку давнину, за сім століть до нашої ери, на східному узбережжі Середземного моря жив філософ Фалес Мілетський. Якось друзі принесли вченому знайдений на березі моря темно-жовтий камінець, що мав дивні властивості плавав на воді був без запаху, а всередині містив, наче законсервовану, розпластану невеличку комашку. Щоб трохи очистити камінчик від пилу, філософ протер його краєм одежі. А коли підніс до обличчя, щоб краще розгледіти, раптом його довгі вуса піднялися і… потягнулися до камінця. Не міг тоді Фалес пояснити явище електризації. Саме в ті часи давні греки назвали камінь електроном [1, с.189].

   http://itd1.mycdn.me/image?id=838833574742&t=20&plc=WEB&tkn=*Zqs87QyoUenzRmgyin0jhWOBBLQ Фалес Мілетський (625 – 547 до н. е.)

Давньогрецький філософ і математик із

Мілета (Мала Азія)

/ДОВІДКА: Якось друзі принесли вченому знайдений на березі моря темно-жовтий камінець, що мав дивні властивості: плавав на воді, був без запаху, а всередині містив, наче законсервовану, розпластану невеличку комашку/.

Станція № 5 «Лікувальні властивості бурштину» (дослідження-конструювання)

Скласти речення з однорідними членами, розставити розділові знаки.

1.Дарує, талісман, бурштин, його, добро, володарю, амулет, і, лише, не, від, охороняє, але й, нещасть.

2. Камінь, сили, та, за, слов’янським, здоров’я, повір’ям, бурштин, краси, давнім.

3. Нирок, кислота, стимулює, бурштинова, систему, й, роботу, нервову, органів дихання, серця, діяльність, і, зміцнює, кишківника.

4. Використовується, лікування, кислота, та, розладу, анемій, м’язової системи, бурштинова, для.

ДОВІДКА:

1.Бурштин – амулет і талісман, не лише охороняє від нещасть, але й дарує добро його володарю. 2. За давнім слов’янським повір’ям, бурштин – камінь здоров’я, сили та краси. 3. Бурштинова кислота стимулює нервову систему й роботу органів дихання, зміцнює діяльність серця, нирок і кишківника.

4.  Бурштинова кислота використовується для лікування анемій та розладу м’язової системи.

ІІІ. Підсумки.

ІV. Домашнє завдання: «Самобутність українського бурштину» (дослідження-спостереження над мовним матеріалом): Прочитати. З’ясувати межі речень. Записати текст, розставивши потрібні розділові знаки. Визначити стилістичну роль однорідних членів речення.

«Цінність українського бурштину – в самобутності, яка насамперед виявляється в різноманітності та унікальності забарвлення крім поширених у світі коричневих вишнево-червоних жовтих кольорів, для поліського бурштину властиві салатно-зелені жовто-зелені синювато-зелені кольори а також білі та чорні різновиди він містить чимало цікавих вкраплень «бульбашки» «димку» «хмарність» комахи рослини…»

«Цінність українського бурштину – в самобутності, яка насамперед виявляється в різноманітності та унікальності забарвлення. Крім поширених у світі коричневих, вишнево-червоних, жовтих кольорів, для поліського бурштину властиві салатно-зелені, жовто-зелені, синювато-зелені кольори, а також білі та чорні різновиди. Він містить чимало цікавих вкраплень: «бульбашки», «димку», «хмарність», комахи, рослини…» [1, с.190-191]

 

 

Література:

  1. В. Губарець, І. Падалка. З чарівних комор підземелля /Губарець В., Падалка І.  – К.: Техніка, 2003. – С.189-191.
  2. Б. И. Сребродольский. Мир янтаря / Сребродольский Б. И. – К.: Наукова думка, 1988.
docx
Додано
18 листопада 2018
Переглядів
2202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку