В.Биков "Альпійська балада"

Про матеріал
Презентація В.Биков "Альпійська балада". Матеріал підготовлено до уроку, який проводиться під час дистанційного навчання. Діти, які не мають можливості працювати в синхронному режимі, самостійно опрацюють матеріал презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Володимирович Биков1924–2003

Номер слайду 2

Біографія письменника. Василь Володимирович Биков народився 19 липня 1924 року в бідній селянській родині в с. Бички Вітебської області. Коли почалася війна, Бикова направили в інженерний батальйон, на будівництво оборонних укріплень, потім брав участь у важких боях на Південно-Західному фронті, воював на 2-му і 3-му Українських фронтах. Двічі поранений. Батьки отримали повідомлення про його загибель. З діючою армією пройшов Румунією, Болгарією, Угорщиною, Австрією; старший лейтенант, командир взводу полкової, потім – армійської артилерії. Демобілізований в 1947 році. Працював у Гродно. З 1947 року друкується. З 1972 по 1978 роки – секретар Гродненського відділення Спілки письменників Білорусії. Народний письменник Білорусі (1980), Герой Соціалістичної Праці (1984). Державна премія (1986). Ленінська премія (1986).

Номер слайду 3

Книги письменника

Номер слайду 4

«Альпійська балада»

Номер слайду 5

Тема твору. Тема – історія життя російського солдата Івана Терешка та італійської дівчини Джулії, долі яких перетнулися в концтаборі. Тема самовідданого й зворушливого кохання, що спалахнуло в тяжкий час війни, — одна з центральних у творчості В. Бикова. У творі письменник одним із перших у радянській літературі зображує полон не як зраду, а як жахливу людську трагедію.

Номер слайду 6

Сюжет повісті Дві сюжетні лінії: Перша – минуле Івана Терешка, його участь у боях, поранення, госпіталізація, втечі з концтабору, оточення й полон. Друга – остання втеча з табору, зустріч і кохання Івана й Джулії Переплетення двох сюжетних ліній підкреслює протиприродність війни й сприяє утвердженню загальнолюдських цінностей.

Номер слайду 7

Елементи сюжету Зав’язка – сутичка героя із Зандлером, втеча з табору Розвиток дії – нелегкий шлях Івана та Джулії у горах Кульмінація – кохання Івана та Джулії Розв’язка – порятунок Джулії та загибель Івана Епілог – лист Джулії до рідних Івана – це біль, це вирок війні, це зізнання в коханні до всіх живих.

Номер слайду 8

Композиція повісті. Композиція. В повісті 24 розділи, з них6 розділів присвячені коханню Івана та Джулії;4 вставні частини: - як Іванові вдалося здійснити втечу з табору; - сон Івана (він символічний); - спогади про дівчину свого друга; - спогади про три невдалі втечі з табору; епілог - лист Джулії. Композиція та сюжет твору підпорядковані розкриттю характерів героїв, їхніх людських якостей. Від їхнього морального вибору залежить їхня доля, а від таких, як вони, і доля всього світу. 

Номер слайду 9

Художній простір – Австрійські Альпи. На тлі пейзажу відбувається формування характерів, зароджується кохання і трагічна розв’язка. Художній простір символізує не тільки психологічний стан головного героя, а й світ під час війни - пекельний світ. 

Номер слайду 10

Художні світи повісті Світ війни Полон, голод, приниження Зруйнований завод Есесівці з собаками Спогади героїв про те, що з ними відбувалося під час війни. Три втечі Івана з полону Спроба перейти Альпи й дістатися до партизан Світ кохання. Зустріч Івана й Джулії Відродження змертвілої душі героя. Макова галявина Подвиг в ім’я кохання Пам’ять кохання

Номер слайду 11

Художній час. Художній час  повісті - події ІІ світової війни. Події розгортаються як у хронологічному порядку (утеча Івана й Джулії, історія їхнього кохання), так і з поверненням у минуле. Картини воєнного життя героїв переплітаються з їхнім довоєнним минулим. Твір миттєво переносить читача з одного місця в інше, де одночасно відбуваються різні події. Минуле – поневіряння білоруського солдата й італійської дівчини під час втечі з концтабору. Теперішнє – лист героїні, яка залишилась жити.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Закохані, що протистоять жахливому світу війни З 24 розділів повісті 6 присвячені любові Івана і Джулії. Розвиток почуттів Івана. Зустріч з Джулією: → жах, злоба, байдужість, прикрість → жаль, приязнь → турбота → радість від усвідомлення того, що не один → страх втратити її → симпатія → кохання → жертовність (рятує її ціною власного життя) Кохання Івана і Джулії тривало всього три дні. Це зовсім мало з погляду звичайної людської мірки, але у справжнього щастя інша міра.)

Номер слайду 14

Образи Івана Терешка і Джулії. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Іван Терешка25 роківродом із білоруського села Терешкирядовий солдат, військовополонений;фізично міцний, сильний, витривалийселянин, працював у колгоспіМужній і хоробрий воїн Ненавидить ворогів,Людина надзвичайної сили духу Ніжний і вірний у коханні{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Джулія Новеллімолода дівчина років 20 родом з Риму (Італія)політична полоненагарна, тендітна, у неї чорні виразні очі, густе волосся, гнучка і струнка фігура, дзвінкий сміхбагата сеньйорита, комуністка; батько – хазяїн фірми, фашист; втекла від батька з комуністом Маріо, якого вбили фашистисмілива, дещо наївна у своїх переко-наннях. Єдина мета - боротися з ворогом. Життєрадісна, щира, сповнена дитячої безпосередності. Любляча й ніжна

Номер слайду 15

Розв’язка – порятунок Джулії та загибель Івана. В фіналі повісті Іван рятує Джулію ціною власного життя. Чи міг він вчинити інакше?

Номер слайду 16

Символічні образи в повісті Мак — символ краси та молодості, символ крові, пролитої в боях, символ пам’яті. Небо — символ бога, провидіння, сили, що керує світом, справедливість, вічність, краще, що є в душі людини. Імена: Джулія — Джульєтта, Іван — Божа милість, узагальнене ім’я росіянина. Образ провалля, на краю якого опинилися герої - символ смерті, що перекреслює усі надії та сподівання, і в той же час це порятунок. Четверта втеча Івана. Число 4 – символізує хрест, розп’яття й воскресіння. Іван прийняв страдницьку смерть, він віддав своє життя за мир і щастя, за любов і спокій 

Номер слайду 17

Символічність назви твору, риси жанру балади в ньому. «Альпійська балада». Балада — жанр ліричної поезії епічного характеру; віршована оповідь на легендарну або історичну тему з трагічною розв’язкою. Усе це є у творі В. В. Бикова. Разом із тим балада — жанр романтичний. В «Альпійській баладі» оспівується таке кохання, яке перемагає все: холод і голод, муки й страждання, війну та смерть. Назва повісті піднімає героїв над власними долями, увіковічує їхній подвиг. «Альпійська балада» - твір про кохання, кохання велике й прекрасне, яке в умовах смерті народжує життя. 

Номер слайду 18

Ідея - осуд війни, жорстокості, несправедливості; утвердження сили кохання; уславлення сили духу людини. Проблеми, які розкриває автор: Мужність та високий героїзм простих людей під час війни - Віра в найкраще на межі життя й смерті - Кохання, що протиставляється смерті, насиллю та жорстокості -Чи може людина бути щасливою на шляху випробувань і страждань?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошин Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 листопада 2020
Переглядів
6830
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку