"Василь Симоненко. Казка про Дурила"

Про матеріал
Презентація для уроку літератури з коротким аналізом твору "Казка про Дурила" Василя Симоненка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Симоненко. Казка про Дурила Василь Симоненко (1935-1963)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

“Казка про Дурила” — “лебедина пісня” В. Симоненка, своєрідний підсумок його болючих роздумів про шляхи пробудження людської гідності та національної свідомості українців. Її сатирична спрямованість у 60-ті роки мала таку вибухову силу, що твір побачив світ через 24 роки після смерті поета.

Номер слайду 4

У «Казці про Дурила» відсутні конкретні часові та просторові координати — це притча, жанрові закони якої не вимагають чітких, визначених декорацій, поглибленого змалювання персонажів. Головне в ній — алегоричний зміст, виражений засобами гротеску, казки, символікою. Жанр: казка-притча

Номер слайду 5

Розповідь про тих, хто відбирає в Дурила Батьківщину, відучує любити її, ховає живе життя в хребтах високих паперових гір і заливає його чорнильними морями облуди, забирає свободу освідчення в любові до неї. Тема: розповідь про те, як людина, наївно довірившись іншим, втрачає родину, батьківщину.

Номер слайду 6

Твір складається з трьох частин. У першій йдеться про передісторію пригод Дурила, якого малим хлопчиком вигнали з дому, за те, що називав видимі речі на повний голос. У другій частині розповідається про зустріч Дурила з людьми, які стверджують, що живуть у Раю. А у третій частині йдеться про "Заповіт засновника Раю", почувши який, Дурило вирішив терміново втекти і визволити Щастя, бо мешканцям цього Раю потрібні лиш "повне корито бурди, тепла ковдра, запашна стріха та цукерка вряди-годи".

Номер слайду 7

Головний герой твору - Дурило, якого батько виганяє з дому, фактично рятуючи від голоду та бажаючи йому кращої долі: "Може десь виб'єшся в пани”. Дурило, як не дивно, виріс великим, сильним, здоровим: Спало, де впало, їло, що мало,та, мов трава, росло. Та хлопця й вигнало - слава Богу:не менше саженя в ріст. Кулаки - мов горщата,мов обаполи, ноги -і де те здоров'я бралося в нього.

Номер слайду 8

Дурило, незважаючи на ім’я, — мудрий, і ця мудрість проявляється рано: “виматюкав старшину” в шестирічному віці, озвучив те, що знали всі, але боялись уголос висловити.

Номер слайду 9

Це зав’язка твору, перший вияв конфлікту між правдою і брехнею. Виникає питання: хто такі старшини в абсурдному світі Дурила, його матері Федори та батька Петра? Відповіді автор не дає, хоча у читача виникають асоціації з привілейованою верхівкою, кастою.

Номер слайду 10

Композиція казки

Номер слайду 11

У другій частині твору — “Речитатив старшин Раю” (прозора аналогія — старшини гарно влаштувались і на грішній землі, і в потойбічному світі). Це особлива порода, яка знає все, оволоділа найскладнішою наукою — бюрократичними іграми ( “паперові гори”, “чорнильні моря” ), демагогічною фразеологією: Ми пронесем, ми підведемі підем,ми дійдемо, ми сягнемовисот!Ми стільки істин вам замить націдим,що подив назавждизаціпить рот.

Номер слайду 12

Вигнаний з Рідного краю Дурило зустрічає юрбу старшин і потрапляє під вплив їхніх обіцянок “не життя, а свята”. Уже в Раю хлопець дізнається про ідола, засновника цього благословенного куточка, заповіт якого — ситість і задоволення власних матеріальних потреб: Нам би повне корито бурди,теплу ковдру, затишну стріхута цукерку вряди-годи.

Номер слайду 13

Дурило не сприймає подібного благополуччя. Він здивований, що дорога до Раю (світлого майбутнього) веде через страшну річку:...та річка із крові та трішки із сліз... Вона не глибока —либонь, до колін...— А кров там чия? — негамується він.— Чия? А відомо чия —тих людей,що підло не визналинаших ідей.

Номер слайду 14

Лаврами Засновника Раю уквітчано нікчему без честі, глузду і совісті. І нібито простак Дурило одразу це помічає. Сатиричні інтонації В. Симоненка настільки сильні, що він не оминає дуже дражливу тему митця і суспільства (суспільства диктату і сили, втрачених моральних орієнтирів):...приведем панну Музу в гарем. А самі заживем без гризоти,бо відомо й дитині малій,що у Музи тієї цнотивже не більше, ніж у повій.

Номер слайду 15

У суспільстві ілюзорних ідеалів і брехні немає свободи слова, і митець стоїть перед вибором: або служити системі і зберегти тим самим життя, або ж бути чесним і безкомпромісним, але гнаним і переслідуваним. Гостросатиричний твір В. Симоненка у дусі шевченківських традицій засуджує ідолопоклонство, рабську покору, підлість, несправедливість.

Номер слайду 16

Розв’язка твору несподівана, як у казці, у якій добро завжди перемагає зло. Довгою виявилась дорога наївно-простодушного Дурила до Рідного краю. Він знаходить печеру, вибиває двері і звільняє з неї дівчину Щастя. Дурило повернувся додому, коли його країна стала вільною від кривавих "засновників". Поет вірить, що український народ подолає вікову свою безправність і відродиться до нового життя, у якому...на тихій Зеленій горібіліє батькова хата... Такий заповіт залишив нащадкам Василь Симоненко.

Номер слайду 17

…а там, за рікою,на тихій Зеленій горібіліє батькова хата,а під нею засмучена матипасе сонячних зайчиківу дворі... У цьому і полягає ідея казки-притчі: український народ, як і обдурений «блудний син» Дурило, усвідомивши своє трагічне криваве минуле, обов’язково відродиться до нового щасливого життя.

Номер слайду 18

Ця страшна казка написана не тільки для дитячої уяви, а й для дорослої пам’яті про пережиті, криваві дні. Адже тут головний герой твору бреде через море людської крові, шукаючи Рідний край. Завдання Розкрийте алегоричні образи казки.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Тимошенко Оксана Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кошак Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бірюк Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Степанова Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
18 січня 2021
Переглядів
18882
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку